Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.02.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Turistička zajednica Grada Čakovca u suradnji Gradom Čakovcem već godinu organizira manifestaciju “Međimurski fašnik” koja na osnovama tradicijskih običaja okuplja veliki broj sudionika i gostiju i koja uključuje povorku dječjih i tradicijskih maski. Ove godine Međimurski fašnik će se održavati ovog vikenda 10. i 11. veljače 2018. godine. U subotu, od 10,00 sati Čakovec će ugostiti 25 fašničkih grupa s više od 800 sudionika dječje povorke, a u nedjelju u poslijepodnevnim satima sve posjetitelje očekuje velika tradicijska međunarodna povorka s 28 prijavljenih grupa i više od 900 sudionika. Ključeve grada će tom prigodom fašničkim povorkama predati čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač. Za ovogodišnji fašnik, Turistička zajednica je dodatno ukrasila grad i produžila dekoracije kroz cijelu Ulicu kralja Tomislava u centru Čakovca, a također je osigurala i nagrade za najkreativnije izloge u samom središtu grada.

ZAGREB – Do kraja travnja u svim ZET-ovim vozilima putnicima će postati dostupan besplatan Wi-Fi. Time će se poboljšali usluga korisnicima javnog prijevoza, te ga učiniti modernijim i prihvatljivijim. Projekt je vrijednosti  25,9 milijuna kuna, a tvrtke koje će pružati uslugu bežičnog interneta nedavno su odabrane na javnom natječaju. Tako će Wi-Fi biti uveden u 142 tramvaja i 213 autobusa. Osnovni uvjet je da Wi-Fi mora biti jednako dostupan u svim vozilima javnog prijevoza. Ugovor je za sada potpisan na četiri godine, pa će Zagrepčani, ali i putnici iz Velike Gorice i Zaprešića  u tom razdoblju moći surfati vozeći se javnim prijevozom. Svaki korisnik sustava bežične telekomunikacijske mreže u tramvajima i autobusima morat će proći autorizaciju, a vrijeme korištenja usluge bežičnog pristupa bit će 30 minuta.

VELIKA GORICA – Delegacija Osječko-baranjske županije na čelu sa županom Ivom Anušićem danas, 6. veljače 2018. godine boravila je u posjetu Zagrebačkoj županiji kako bi se upoznali s projektom Distributivnog centra za voće i povrće i upravo dovršene i sredstvima EU financirane prve ULO hladnjače u državi. Distributivni centar za voće i povrće s prvom ULO hladnjačom u državi koja nije u vlasništvu trgovaca omogućuje domaćim proizvođačima da voće i povrće mogu plasirati na tržište cijele godine, a ne samo sezonski. Zagrebačka županija ovime se pokazuje kao primjer dobre prakse, a sličan projekt priprema se u Osijeku, istaknuo je župan Osječko-baranjske županije Ivo Anušić. U ime Zagrebačke županije delegaciju je dočekao i u obilazak proveo zamjenik župana Hrvoje Frankić koji naglašava mnogostruke benefite ovog Distributivnog centra. Kako je završena gradnja ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec te se do kraja veljače očekuje uporabna dozvola, veliki značaj u cjelokupnom procesu nastupa na inozemnom tržištu upravo je na povezivanju i okrupnjavanju hrvatskih proizvođača jabuke, rekao je direktor Centra  Hrvoje Bunjevac. Vrijednost ULO hladnjače, kapaciteta 3 tisuće tona jabuka, zajedno s opremom i transportnim sredstvima, iznosi 27 milijuna kuna, od čega čak 90% iznosa otpada na bespovratna sredstva odobrena kroz Program ruralnog razvoja RH.

ZAGREB – Devetu godinu za redom otvoren je natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“. Svi zainteresirani prijaviti se mogu do 1. ožujka i to u tri kategorije Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima te kategorijama kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja, poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije. Prvo testiranje iz Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli bit će održano 7. ožujka, a finalno testiranje 4. travnja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Svečana dodjela nagrada „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ bit će održana 10. srpnja u okviru manifestacije „Tesla & Friends“.

VARAŽDIN – Dobru suradnju Varaždinske županije s  Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokazuju i rezultati netom završenog prvog bloka poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, u sklopu kojeg će biti dodijeljeno ukupno 760 milijuna kuna EU potpora u sektoru zaštite okoliša. Od toga je više od 100 milijuna kuna EU potpora za projekte Varaždinske županije, ističe  župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Riječ je o projektima energetske obnove Vodotornja, Doma za starije i nemoćne osobe, bolničkih te školskih zgrada. Da je suradnja Ministarstva i Varaždinske županije dobra potvrdio je prilikom svog jučerašnjeg posjeta i Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

ČAKOVEC – Prigodnom svečanošću u krugu Pročistača otpadnih voda u Čakovcu, jučer, 05. veljače 2018. godine, i službeno je obilježen završetak radova na Projektu Aglomeracije Čakovec. Njime je riješena odvodnja otpadnih voda i njihovo pročišćavanje za šire područje Čakovca, točnije 13 naselja, a na njemu se radilo nešto više od dvije godine. Položeno je gotovo 80 kilometara novih te je obnovljeno 20 kilometara postojećih kanalizacijskih cijevi, izgrađeno su i 34 precrpne stanice te je izvedeno više od 3.350 kućnih priključaka. Sustav sada omogućuje priključenje čak 8 i pol tisuća novih korisnika. Vrijednost projekta je 273 milijuna kuna, od čega je 73 posto sredstava osigurano iz Kohezijskih fondova Europske unije.

KOPRIVNICA – Ugovore o izvođenju radova u ordinacijama Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, u sklopu projekta „POZDRAV – Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji“ potpisao je župan Darko Koren s predstavnicima izvođača. Župan Koren, prilikom potpisivanja, naglasio je kako će ova godina biti obilježena ulaganjima u zdravstveni sektor, a ovo je smo dio. Križevačka tvrtka izvodit će radove na elektroinstalacijama u domovima zdravlja u Koprivnici u vrijednosti od 756 tisuća kuna, dok će u ambulantama u sedam općina radove vrijedne 431 tisuću izvoditi koprivnička tvrtka. Projekt vrijedan 8,2 milijuna kuna, Europski fond za regionalni razvoj financira sa 6,7 milijuna kuna, a ostatak osigurava Koprivničko-križevačka županija.

ZAGREB – U projekt „Kako postati društveni poduzetnik“ koji provodi Ekonomski fakultet Zagreb, a koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda uključila se Zagrebačka županija. Zainteresirani kandidati koji žele pohađati edukaciju na Ekonomskom fakultetu mogu se prijaviti do 8. veljače. Edukacija je namijenjena nezaposlenim ciljanim socijalnim skupinama s prebivalištem ili boravištem na području Zagrebačke županije i to prvenstveno mladim nezaposlenim osobama s najmanje završenom SSS, do 25 godina starosti, zatim invalidima, djeci branitelja te manjinama, ali i kandidatima koji rade u društveno-socijalnim udrugama. Provoditi će se od 9. veljače do 5. svibnja i to petkom od 16,15 do 20,00 sati, te subotom od 9,15 do 13,00 sati u prostorijama Ekonomskog fakulteta. Po završetku edukacije polaznicima će biti dodijeljen Certifikat o završenom FBA studiju „Poduzetništvo u ekonomiji znanja“.Detaljne informacije su dostupne na web- u Zagrebačke županije.

GORNJA STUBICA/DONJA STUBICA – Povodom obilježavanja 445. obljetnice završne bitke Velike seljačke bune iz 1573. godine, u Muzeju seljačkih buna otvara se u petak, 9. veljače izložba “Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici”. Na izložbi će biti  predstavljen život jednog od danas najozloglašenijih slavonskih velikaša, kao i javna percepcija njegove ličnosti u historiografiji, umjetnosti i popularnoj kulturi. Inače, jedna od najznačajnijih turističkih manifestacija na području Krapinsko-zagorske županije – “Bitka kod Stubice”, ove se godine održava jubilarni, deseti put, a program ove subote, 10. veljače 2018. godine, počinje u 11,00 sati srednjovjekovnim sajmom u središtu Donje Stubice, dok je početak same bitke u 15,00 sati, kod Majsecovog mlina.

loading