Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 06.02.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Izložba slika akademskog slikara Stjepana Đukića Pište, Zrno soli u katedrali duha, otvorena je u srijedu 6. veljače 2019. godine u Muzeju Mimara. Riječ je o izložbi slika različite tematike rađenih visokim razinama tehnike ulja, slikoreljefa, akrilika i gvaša. Među brojnim gostima na otvorenju izložbe bili su i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je izložbu i otvorio. U glazbenom dijelu programa nastupila je izvrsna Josipa Lončar, uz pratnju na klaviru Jurice Vugreka. Izložba u Muzeju Mimara ostaje otvorena do 27. veljače.

ZABOK – Sve bolji rezultati u sigurnosti cestovnog prometa bili su tema današnje press konferencije, koja je održana u Zaboku u Policijskoj upravi Krapinsko-zagorskoj. U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježen je najmanji broj prometnih nesreća u posljednjih 11 godina. Naime, tijekom 2018. godine zabilježeno je 666 prometnih nesreća što je za 8,1% manje nego 2017. godine. Od toga je smrtno stradalo 6 osoba. Najčešći uzroci prometnih nesreća su i dalje alkohol i brzina, istaknuo je načelnik PU Krapinsko zagorske Darko Car. Inače, PU Krapinsko-zagorska pokriva 903 kilometara prometnica te uz preventivne mjere, u sprječavanju prometnih nesreća moraju koristiti i one represivne dodao je načelnik Car apelirajući na vozače i ostale sudionike u prometu da pod utjecajem alkohola ne sjedaju u vozilo. Također, početkom travnja na 9 lokacija u Zagorju bit će postavljene nadzorne kamere radi smirivanja prometa u naseljima, a bit će zamijenjeni stari prometni znakovi za ograničenje brzine.

ZAGREB – Nakon gotovo tri desetljeća čekanja stanovnici novozagrebačkog naselja Središće kroz 12 mjeseci dobit će svoju osnovnu školu. Vrijednost radova je nešto manja od 60 milijuna kuna, a nova škola prostirat će se na gotovo šest tisuća četvornih metara, imat će podrum, prizemlje i jedan kat te će ju pohađati približno 450 učenika u 16 razrednih odjeljenja a imat će i sportsku dvoranu. Kamen temeljac za buduću OŠ Središće u srijedu, 6. veljače 2019. godine položio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. „Za 12 mjeseci sretni će biti stanari Središća i Zapruđa jer djeca više neće morati prelaziti ni Aveniju Dubrovnik, ni Ulicu SR Njemačke ni Aveniju Većeslava Holjevca“, rekao je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Grad Zagreb će oprostiti dugove građanima čiji računi su u blokadi i pod ovrhom, no ne i onima koji nisu socijalni slučajevi, odnosno koji imaju primanja veća od 2700 kuna. Istaknuo je to predsjednik Stranke rada i solidarnosti, gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za medije u prostorijama stranke u srijedu, 6. veljače, naglasivši da je „moralna obveza bogatih građana koji su na listi za otpis dugova platiti svoje dugove prema Gradu i Zagrebačkom holdingu“. Dodao je Bandić da je jedan od razloga za takav rasplet i manjkav Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama. Prema podacima Fine, u Zagrebu je oko 63 tisuće blokiranih građana čiji dug iznosi nešto više od 12 milijardi kuna. Od navedenog broja blokiranih građana, njih oko 22 tisuće ima dug prema Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu.

VARAŽDIN – Sjednica Skupštine Varaždinske županije održana je u srijedu, 06. veljače 2019. godine. Usvojeno je Izvješće o radu župana Radimira Čačića u II. polugodištu 2018. godine koji je izdvojio pozitivna gospodarska kretanja na području županije u pogledu investicija, rasta plaća i niske nezaposlenosti, pozitivne turističke pokazatelje te veliko privlačenje europskih sredstava po čemu je Varaždinska županija u samom vrh Hrvatske. U prosincu je napokon iz državnog proračuna započela uplata sredstava na ime JPP-a, a što je na godišnjoj razini iznos od 17 milijuna kuna. Dospjela obveza u iznosu od 45 milijuna kuna s kamatama ono je čega se također Županija neće odreći, poručio je župan Radimir Čačić. Podržan je trogodišnji projekt sportske izvrsnosti Nogometne akademije NK Varaždin, za koji bi Varaždinska županija izdvajala godišnje 260 tisuća kuna, a postotak izvornih prihoda trebali bi osigurati općine i gradovi. Prihvaćena je  odluka o osnivanju trgovačkog društva Bukotermal d.o.o. čime se otvara mogućnost izgradnje termoelektarne na ludbreškom području, što bi bio dodatni iskorak u korištenju obnovljivih izvora energije te samom razvoju cvjećarstva na tom području.

ZAGREB – Odjeća mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi,  koju je Grad Zagreb nabavio od Udruge Kamensko ove je srijede, 6. veljače donirana štićenicima Kuće Da imaju život.- Grad Zagreb nizom akcija i programa pomaže sve građane i socijalno osjetljive skupine ljudi, a posebice kada su u pitanju mladi- istaknula je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić. Kuća Da život imaju djeluje u okviru Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, a namijenjena je i smještaju studenata iz obitelji slabijeg imovinskog stanja koji ne ostvare pravo na studentski dom.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić upriličio  je u srijedu, 6. veljače u prostorijama Gradske uprave u Zagrebu prijem za predstavnike Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske i generala Vinka Šušnjaru, kojem je ujedno i čestitao 90. rođendan. „Čestitam generalu Šušnjari na 90. rođendanu. Mi smo na čelu s njim i njegovim prijateljima pobijedili 1945. godine, a pobijedili smo i 1995. godine i od tada imamo svoju državu. Dio smo europske povijesti, a europska povijest dio je hrvatske“, zaključio je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME tijekom dva mjeseca kampanje „Nisi sama – ideš s nama!“ prikupila je 125.120 kuna, čime će osigurati novih oko 1000 besplatnih povratnih vožnji taksijem do bolnice i natrag za žene oboljele od raka koje se liječe u zagrebačkim bolnicama. Humanitarnu akciju Udruge, koja je započela 2. prosinca 2018. a završila 4. veljače ove godine,  podržalo je više stotina pojedinaca i tvrtki iz svih krajeva Hrvatske. Od 14. ožujka 2018., kada je projekt startao, do danas uslugu je koristilo 105 žena koje se liječe u zagrebačkim bolnicama.

ZAGREB – Prijedlog Izvješća o aktivnostima Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije za prošlu godinu, naći će se pred vijećnicima Županijske skupštine. – Jedno smo od najaktivnijih tijela Županijske skupštine, a tako planiramo nastaviti i u 2019. godini – istaknuo je njen predsjednik Rudolf Vujević. Uz to, članovi Koordinacije upoznati su s anketom o stanju i provedbi ljudskih prava u jedinicama lokalne samouprave Zagrebačke županije koju je u 2018. godini proveo Ured državne uprave u Zagrebačkoj županiji. – U anketi je sudjelovalo 6 gradova i 23 općine te je osnovni zaključak da iako jedinice lokalne samouprave nemaju vlastite opće akte kojima reguliraju i štite ljudska prava, one to čine kroz svoje programe u području sporta, kulture, socijalne zaštite, školstva i zdravstva – rekla je Ivana Belec, predstojnica Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji.

VARAŽDIN – Besplatne školske obroke za 3.047 učenika u riziku od siromaštva koji pohađaju 33 osnovne škole, što je 30 posto od ukupnog broja učenika osigurala je Varaždinska županija. Putem EU projekta „Užina za sve“, za koji je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije odobren maksimalni iznos od 1,5 milijun kuna, školska kuhinja će se financirati za 1.492 učenika, a za 1.555 učenika sredstvima, iz županijskog proračuna za što će biti izdvojeno 1.400.000 kuna. U Varaždinskoj županiji smo prepoznali potrebu te smo ove školske godine odlučili udvostručiti iznos za besplatnu prehranu djece vlastitim sredstvima. Zahvaljujući tome će u projekt biti uključeni svi učenici koji zadovoljavaju kriterij rizika od siromaštva, pri čemu je glavni kriterij visina dječjeg doplatka, izjavio je župan Radimir Čačić. Prehrana se sufinancira i učenicima srednjih škola u potrebi sa 7 kuna po nastavnom danu, a javni poziv za njih otvoren je trajno.

MURSKO SREDIŠĆE – S ciljem jačanja prekogranične suradnje gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak u Lendavi je održao radni sastanak sa novoizabranim županom Janezom Magyarom i njegovim suradnicima te Djaninom Kutnjakom predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva Pomurje. Na sastanku je dogovoreno kako će proces nadogradnje suradnje između dvaju gradova biti ubrzan i kroz radni sastanak najavljen za 25. veljače u Murskom Središću. S obzirom da se suradnjom u budućnosti želi staviti naglasak na zaštitu prirode, suradnju u području zaštite i spašavanja te obrazovanje, na sastanku će biti i predstavnici gospodarskog, kulturnog, sportskog i turističkog sektora dvaju gradova.

KRAPINA – Pučko otvoreno učilište Krapina u Galeriji grada Krapine već tradicionalno od 2011. godine uoči fašnika organizira međunarodnu izložbu maski. Broj izlagača iz godine u godinu se povećava, a uz likovne umjetnike iz Hrvatske izlažu i umjetnici iz Slovenije. Maske su izrađene od različitih materijala, a najzastupljenije su keramičke maske rađene različitim tehnikama, zatim maske od stakla, papira, otpadnih materijala, tkanine, žice. Prijave umjetnika su u tijeku, a izložba će biti otvorena u petak 15. veljače u 19,00 sati. Posebnost ove izložbe je i samo otvorenje na kojem su izlagači i posjetitelji maskirani. Izložba ostaje otvorena do 15.ožujka 2019. godine.

KOPRIVNICA – U sklopu projekta „Želim znati kako imati“ Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice izradila je prvi broj eVjesnika u kojem je predstavljen cjelokupni projekt i aktivnosti. Cilj projekta je edukacija djece osnovnoškolskog uzrasta o aktivnom građanstvu, mijenjanje svijesti, tolerancija za različitost, promicanje socijalne uključenosti, razvijanje svijesti o odgovornom gospodarenju društvenim i prirodnim resursima te razvijanje kritičke medijske pismenosti. Projekt sa 110 tisuća kuna financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

loading