Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Generalni urbanistički plan, koji je uz otpad jedna od najvažnijih tema u Gradu Zagrebu, nalazi se na dnevnom redu 31. sjednice Gradske skupštine koja je započela u četvrtak, 6. veljače 2020. godine, a prema predviđanjima mogla bi potrajati čak tri dana. Na prijedlog GUP-a pristiglo je 80 amandmana, 15 od gradskog HDZ-a te čak 65 od Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti i Zelene liste, zastupničkog kluba stranke gradonačelnika Milana Bandića koji je predlagatelj tog strateškog dokumenta za razvoj Zagreba. Uz to što definira razvoj Grada Zagreba u budućnosti, Generalni urbanistički plan je i politički dokument koji ovisi o suradnji gradonačelnika Milana Bandića i koalicijskog partnera HDZ-a kako na gradskoj tako i nacionalnoj razini. „Mi imamo sporazum o koaliciji i na njega se vežu naši projekti“, naglasio je Kazimir Ilijaš, predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a. Tu suradnju na gradskoj i nacionalnoj razini pohvalio je i sam gradonačelnik Milan Bandića. „Mi s HDZ-om surađujemo na dobrobit Zagrepčana, ali i svih građana Hrvatske“, rekao je Bandić. S druge strane, udruge i građanske inicijative kao i skupštinska oporba ne skrivaju svoje neslaganje s predloženim izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba. „GUP je kao švicarski sir, pun iznimaka i izmjena. Za razvoj grada treba definirati prioritete prometne, okolišne, klimatske, građevinske, stambene itd. i da se na temelju njih izradi novi GUP. To traži stručna javnost, to traže građani i to traži oporba“, kazao je Tomislav Tomašević, gradski zastupnik Zagreb je naš!. Nakon prihvaćanja amandmana, dorađeni GUP mora dobiti dozvolu Ministarstva graditeljstva i tek onda, na nekoj od idućih sjednica, gradski zastupnici mogu odlučivati o tom strateškom, razvojnom dokumentu.

VARAŽDIN – Varaždinsko bučino ulje šampion je izložbe u Austriji, a u Varaždinsku županiju je stiglo čak šest zlatnih medalja. Proizvođači Varaždinskog bučinog ulja bili su uvjerljivo najbolji u međunarodnoj konkurenciji na svojem prvom inozemnom nastupu u Austriji. Ulje Vladimira Kurteka iz Šemovca proglašeno je pobjednikom 3. alpsko-jadranskog ocjenjivanja ulja u kategoriji bučinih ulja u St. Andräu u Koruškoj. – Ovo je ogroman uspjeh. Pred ocjenjivačkim sudom bilo je 11 bučinih ulja iz naše županije, dobili smo šest zlata i dva srebra, ali imamo i šampiona među bučinim uljima koja su bila najzastupljenija – rekao je župan Radimir Čačić, koji je na Izložbi bio i u svojstvu predsjednika Saveza Alpe – Adria. Varaždinsko bučino ulje je prvo takvo ulje zaštićeno na razini Republike Hrvatske, a pokrenut je i postupak zaštite na razini Europske unije.

SVETA NEDELJA – Matična Osnovna škola Sveta Nedelja energetski je obnovljena. U školi, u centru grada, saniran je i zamijenjen krov, ugrađena ALU stolarija, postavljena moderna LED rasvjeta, ugrađen kondenzacijski kotao, rekonstruiran sustav grijanja te izvedena nova toplinska izolacija ovojnice zgrade. Ukupna vrijednost radova iznosila je 9,3 milijuna kuna od čega je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ osigurano 3, 65 milijuna kuna, a preostali iznos zajednički su sufinancirala svaki sa po 2,73 milijuna kuna Grad Sveta Nedelja i Zagrebačka županija. Ovog četvrtka, 6. veljače 2020. godine održana je završna konferencija projekta i obilazak škole čemu je prisustvovala zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak koja je istaknula kako Županija značajna sredstva ulaže u kapitalnu izgradnju školskih objekata kao i u energetsku obnovu tih objekata, a na području Svete Nedelje energetski se obnavlja i područna škola u Rakovom potku, dok je u Kerestincu već obnovljena.

BRAČAK – Novi RTG uređaj vrijedan milijun kuna, koji omogućuje radiološku dijagnostiku u skladu s najvišim svjetskim standardima predstavljen je ovog četvrtka, 6. veljače 2020. godine na Odjelu za radiologiju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana na Bračku. Radi se o potpuno digitaliziranom uređaju koji pacijentima pruža bolju i sigurniju uslugu sa znatno manje zračenja, a nalazi se lakše i točnije očitavaju. Na predstavljanju su bili zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i ravnatelj bolnice Tihomir Vančina. – Županija je protekle godine uložila 33,5 milijuna kuna u zdravstvo, od toga je 18,5 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava, od kojih je OB Zabok dobila 10,8 milijuna kuna – istaknula je Petek i dodala da je cilj nabave ovog aparata, osigurati još jedan uređaj koji će doprinijeti da se radiološka dijagnostika obavlja na kvalitetniji i brži način da bi liste čekanja bile kraće. Inače, u jednom danu, na ovom odjelu, se obavi od 120 do 150 pregleda na klasičnom rendgenu, a liste čekanja su manje nego na nacionalnoj razini, odnosno čeka se 17 dana za klasične pretrage na digitalnom rendgenu, za CT oko 40 dana, a za ultrazvuk 50 dana.

ČAKOVEC – Početna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je danas, 06. veljače 2020. godine. Projekt su predstavili Dragutin Sakač iz Ministarstva unutarnjih poslova, načelnik PU međimurske Ivan Sokač, zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović, predstavnik izvođača radova Danijel Risek te župan Međimurske županije Matija Posavec. Radi se o jednom od 24 projekta energetske obnove javnih zgrada na području Međimurske županije, čija je vrijednost 10,37 milijuna kuna od čega ga Europski fond za regionalni razvoj sufinancira s više od 6 milijuna kuna. Zahvat obuhvaća limarske radove te radove na obnovi vanjske ovojnice zgrade, kao i cjelovito uređenje interijera, izmjenu sustava za grijanje i hlađenje te postavljanje solarnog sustava na krovištu zgrade. Sve to doprinijet će uštedama u potrošnji energije za  grijanje od 61%, ali i daleko kvalitetnijim uvjetima rada djelatnika policije. Projekt obnove zgrade, izgrađene 1981. godine, provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, a završetak radova planira se do kraja ove godine.

ZAGREB – Na sjednici Savjeta za zdravlje Zagrebačke županije razgovaralo se o izvješću o prošlogodišnjem radu i planu rada za ovu godinu. Naglasak rada u ovoj godini, rekao je predsjednik Savjeta Većeslav Bergman, bit će ‘borba za kadrove’, odnosno kako osigurati i zadržati jednaku dostupnost primarne zdravstvene zaštite u svim dijelovima županije. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Ksenija Čuljak podsjetila je da je Županija u ovogodišnjem proračunu osigurala sredstva za specijalizacije liječnika i provedbu stimulativnih mjera za zadržavanje liječnika na području županije.

PRELOG – Dva uređaja, defibrilator i EKG uređaj, koji će pomoći u radu medicinskim timovima u Domu zdravlja u Ambulanti Prelog predao je na korištenje gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Liječnici su nedavno osnovali i zajedničku, grupnu praksu, zaposlivši dodatno osoblje, čime će još više podići standard rada, kvalitetu i brzinu u radu sa pacijentima u Gradu Prelogu. Vrijednost ovog poklona Grada Preloga je 35.000 kuna, a ovi će uređaji pomoći liječnicima u njihovom radu, kao i svim njihovim pacijentima.

KOPRIVNICA – Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice Marija Mraz dobila je poziv Nacionalne agencije za mobilnost i programe EU iz Ujedinjenog kraljevstva u sklopu programa Erasmus+ Transnacionalna suradnja za sudjelovanje na konferenciji „Inkluzija – podrška mladima“. Konferencija će se održati krajem travnja ove godine u Birminghamu, namijenjena je osobama koje rade s mladima na području EU, a na ovu će se temu raspravljati kroz četiri zasebna područja. Marija Mraz bit će jedina sudionica iz Hrvatske koja će na konferenciji predstaviti Udrugu, ali i Koprivnicu kao posebno mjesto dobrog življenja za građane s invaliditetom te Hrvatsku koju će predstaviti kao mjesto u kojem ipak nije sve tako crno kao što se na izgled čini.

HUM NA SUTLI – Predavanjem i radionicom nastavljene su aktivnosti projekta „Prevencija i liječenje demencije“ kojeg provodi općina Hum na Sutli. Predavanje pod nazivom „Znaci i simptomi Alzheimer demencije“ održala je neurologinja Sanja Kovačić, dok je posljednju likovnu radionicu u sklopu ovog projekta vodila profesorica Mirjana Drempetić Smolić. Na predavanju i radionici bio je načelnik Zvonko Jutriša koji je istaknuo kolika je važnost ovakvog projekta za općinu Hum na Sutli te koliko je zadovoljan uspješnošću dosad provedenih aktivnosti. Inače, kroz ovaj će se projekt održati ukupno 20 predavanja i 20 radionica, a sve u svrhu podizanja informiranosti i znanja o sprečavanju pojave bolesti, samom razvitku i liječenju demencije te pružanju adekvatne skrbi i pomoći oboljelim dementnim osobama. Raspored aktivnosti i teme predavanja bit će redovito objavljivani na web stranici Općine Hum na Sutli. Sva su predavanja i radionice besplatne.

BJELOVAR – Grad Bjelovar je, u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom, nabavio novo navalno vozilo vrijedno 2,6 milijuna kuna. Putem leasinga, Grad će platiti 1,6 milijuna dok je milijun kuna osigurala bjelovarska Javna vatrogasna postrojba. Novim vozilom zamijenjeno je star 33 godine, čime su ispunjeni svi kriteriji operativne aktivnosti postrojbe. Javna vatrogasna postrojba Grada Bjelovara među vodećim je postrojbama kontinentalne Hrvatske po opremljenosti i organiziranosti. Predaji ključeva nazočio je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

loading