Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 06.03.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Ponukani pomanjkanjem radne snage u metalskoj industriji i građevinarstvu, a kako bi potaknuli učenike završnih razreda osnovnih škola na upis deficitarnih zanimanja, Krapinsko-zagorska županija, Obrtnička i Gospodarska komora te Područni ured Zavoda za zapošljavanje Krapina u suradnji za zabočkim ŠUDIGOM izradili su dva promo filma o deficitarnim zanimanjima na području županije. – Na području Krapinsko-zagorske županije manjka određenih profila radne snage, a na nama je da pomognemo i djeci i roditeljima kako se mladi ne bi školovali za burzu već kako bi nakon srednje škole mogli brzo i lako naći posao u struci, navode predsjednik HGK Gospodarske komore Krapina Josip Grilec i predsjednik županijske Obrtničke komore Davor Pleško. – 2013. godine s područja Krapinsko-zagorske županije na Zavodu za zapošljavanje bilo je preko osam i pol tisuća ljudi. Danas je ta brojka manja od četiri i pol tisuće, no problem je u strukturi tih ljudi koja ne odgovara potrebama gospodarstva, navodi krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te naglašava da županija već sada za stipendiranje učenika i studenata izdvaja iz proračuna milijun kuna godišnje, a učenike koji se odluče na deficitarna zanimanja sa stipendijama će također pratiti tijekom čitavog školovanja, te im jamčiti zaposlenje u struci na području županije. Promo filmovi o deficitarnim zanimanjima premijerno su prikazani danas u Krapini, a večeras kreće njihova promocija u zagorskim osnovnim školama u sklopu profesionalne orijentacije

KRIŽEVCI – Prijem za novinare koji prate rad križevačke Gradske uprave u ponedjeljak 6. ožujka 2017. godine održao je gradonačelnik Branko Hrg. Iako je tradicionalna druženja s novinarima održavao nakon Nove godine, ovoga puta prijem je održan na 16. godišnjicu od kako je Hrg postao križevački gradonačelnik. Na današnji dan 2001. godine tadašnje Gradsko vijeće izabralo je Branka Hrga za gradonačelnika. Suradnja s novinarima i više je nego odlična, ističe gradonačelnik Branko Hrg te izražava nadu kako će se ta suradnja nastaviti i u ovoj, 2017. godini. Uz novinare koji prate rad križevačke gradske uprave, prijemu su nazočili i zamjenik križevačkog gradonačelnika Ivan Vuk te pročelnici gradskih upravih odjela.

ZAGREB – Na dvodnevnom drugom Zagrebačkom sigurnosnom forumu na temu  zaštita energetske infrastrukture sudjeluje oko 80-ak stručnjaka iz 20 zemalja.  Forum se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarevića te uz potporu NATO Science for Peace and Security programa. Forum je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako se u Gradu sigurnost piše velikim slovom te se intenzivno radi na svim segmentima, a posebice sigurnosti građana. Cilj Foruma je ostvariti i razmotriti sigurnost nacionalne informatičke strukture od Baltika do Mediterana, te kroz političku dimenziju  i gospodarsku te tražiti ishodišta za njen razvoj, kako je rekao predavač  Miroslav Tuđman, naglasivši današnji trend cyber sigurnosti koja može utjecati na svaku od ovih dimenzija. Na Forumu će biti održano  pet panel diskusija u kojima će sudjelovati  brojni stručnjaci iz državnog, privatnog, javnog i akademskog segmenta društva s ciljem razmjene znanja i ideja, te planiranja aktivnosti kako bi se nacionalne infrastrukture učinile otpornijima na postojeće i buduće izazove.

ZAGREB – Niz mjera vezanih uz usluge prijevoza osoba s invaliditetom dogovorene su na današnjem sastanku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića  s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak i predstavnicima zagrebačkih udruga za osobe s invaliditetom. Grad zagreb u partnerstvu s tim udrugama intenzivno radi i provodi mjere što kvalitetnijeg života osoba s invaliditetom, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna. Dogovoreno je da se u 140 novih niskopodnih tramvaja ugrade rampe koje će olakšati ulazak osoba s invaliditetom te provede edukacija vozača. Uz to nabavit će se posebna 4 vozila tkz „londonska automobila“ za prijevoz osoba u kolicima. Također se uvodi pasivno dežurstvo ZET kombi vozila kako bi se osobe s invaliditetom mogle prevoziti svih 24 sata. Dat će se i naputak o auto  taxi prijevozu, čiji  je vozač dužan, uz osobu,  prevoziti i psa pomagača, istaknula je  pravobraniteljica Anka Slošnjak.

ZAGREB – Uskoro će započeti radovi na natkrivanju nekoliko zagrebačkih tržnica. Prema riječima direktora ove Holdingove podružnice Stanka Gačića prvo će se obnoviti i modernizirati tržnica na Španskom, a ove godine bit će pripremljena i projektna dokumentacija za natkrivanje tržnica na Kvaternikovom trgu i Britancu. Također u planu su radovi na  Branimirovoj, a zatim i na tržnicama u Savskom gaju, Trnskom, Botincu, Sesvetama i Vrapču. U ovogodišnjem proračunu za tu namjenu osigurano je 10 milijuna kuna.

KLANJEC – S radovima na modernizaciji županijske ceste Mihanović Dol – Lepoglavec u gradu Klanjcu, ukupne dužine 1.450 metara započela je Uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije. Obnovit će se habajući sloj kolnika i izvršiti proširenje na dijelu uz tvrtku Predionica. Vrijednost radova iznosi 870 tisuća kuna, a planirani završetak radova je krajem travnja. Radovi će se izvoditi uz naizmjenično propuštanje vozila slobodnim prometnim trakom, pa zatvaranja prometa na ovoj dionici neće biti. Trasu ceste su ovih dana obišli i predstavnici investitora i izvođača radova, s gradonačelnikom Klanjca Zlatkom Brlekom, kako bi dogovorili izmjenu kompletne postojeće komunalne infrastrukture koja se trenutno nalazi ispod nogostupa. Riječ je o kanalizaciji, vodovodu, plinu i oborinskoj odvodnji. Duž dionice ceste koja se rekonstruira, uredit će se novi nogostup u dužini od oko 1.100 metara.

VARAŽDIN – U UNICEF-ov projekt “Škole za Afriku” i ove se godine uključila Elektrostrojarska škola iz Varaždina. Prikupljaju se novčana sredstva za školovanje djece u Burkini Faso koja se  nalazi na trećem mjestu najsiromašnijih zemalja svijeta. Djeca iz hrvatskih škola i vrtića već osmu godinu za redom pomažu svojim vršnjacima na afričkom kontinentu, učeći istodobno o dječjim pravima, humanosti, solidarnosti i toleranciji, kao i o važnosti obrazovanja za njihov život. . U program „Škole za Afriku”  prošle je školske godine bilo  uključeno čak 230 škola i 100 dječjih vrtića iz cijele Hrvatske.

ČAKOVEC – Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Međimurske županije u 2017. godini objavljen je na županijskim web stranicama. Sredstva se dodjeljuju za nekoliko mjera- edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, podizanje i obnovu trajnih nasada, nabavu i postavljanje sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče, sudjelovanje na sajmovima i izložbama te programe kvalitete, stvaranje robne marke i zaštitu međimurskih poljoprivrednih proizvoda. Korisnici ovih potpora mogu biti poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva, udruge poljoprivrednih proizvođača, udruge koje se bave razvojem ruralnog područja i očuvanjem vrijednosti sela, poduzetnici i ustanove. Za ove potpore u županijskom proračunu je osigurano 650 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Održan je zbor građana koprivničkog Mjesnog odbora Starigrad kojem su prisustvovali čelnici grada predvođeni zamjenikom koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišelom Jakšićem. Predsjednica Vijeća mjesnog odbora Snježana Veličan kao najznačajnije u prošle dvije godine izdvojila je sanaciju krovišta na zgradi Doma kulture, rekonstrukciju Starogradske ulice te postavljanje rasvjete u ulicama Prvomajska i Širovice. Predstavljeni su i projekti koji će biti realizirani u godini pred nama poput opremanja blagovaonice u Područnoj školi, postavljanja usporivača prometa pored škole, a posebno je izdvojena potreba za asfaltiranjem Ratarske ulice. Gradonačelnik Jakšić tom je prilikom napomenuo kako upravo u travnju ili svibnju kreću radovi na asfaltiranju Ratarske ulice, a i opremanje blagovaonice u školi jedan je od projekata koje Grad planira realizirati u 2017.

ZAGREB – Sajam Dani ljepote&Fitnessa održat će se na Zagrebačkom velesajmu od 10. do 12. ožujka. Posjetitelje očekuju noviteti i trendovi u beauty industriji, pokloni, besplatni savjeti i šminkanja, dekorativna i preparativna kozmetika, strukovna natjecanja i mnoštvo proizvoda kozmetičke industrije na jednom mjestu. Održat će se make up natjecanje za profesionalce Colour Clash pod stručnim okom vizažistice Sanje Agić, zatim tu je nail art uz iznimno važna natjecanja te modna revija Škole Callegari. Na 2. Kongresu Fitness učilišta kroz tri dana druženja s najvećim fitnes stručnjacima i stručnjacima iz područja sporta u regiji, organizirana su predavanja, radionice i paneli o prehrani, fitnessu i kondicijskoj pripremi sportaša.

ZAGREB – Preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože  i ove godine Zagrebačka županija financira sa 50.000 kuna. Program provode dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije tijekom ožujka prema  rasporedu koji je dostupan na web-u Županije. Za termin je obvezna telefonska rezervacija. Pregledi madeža obavljaju se danas u Pisarovini i Mraclinu, a u petak, 17. ožujka moći obaviti u Kupljenovom.

loading