Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 06.03.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je od siječnja do veljače  ove godine ostvareno 443.000 dolazaka što je povećanje od 12% i 1,2 milijuna noćenja što je više za 11% nego lani. Od toga su strani turisti ostvarili 267.000 dolazaka i 755.000 noćenja, u oba slučaja  povećanje je za 15%, a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 7% te u noćenjima za 5%. Tijekom prva dva mjeseca najviše je noćenja ostvareno u Zagrebu 245.000. Na kontinentu je, ne uključujući Zagreb, ostvareno 95.000 dolazaka, porast za 11%  i 224.000 noćenja, što je porast za 15%. Gledajući po županijama najviše je noćenja ostvareno u Krapinsko-zagorskoj 55.000 noćenja, Međimurskoj 27.000 noćenja, Varaždinskoj 24.000 noćenja itd.

ZAGREB –  Od 15. do 18. ožujka Zagreb će po drugi put ugostiti Festival svjetla, kulturno-umjetnički projekt koji će u povijesnoj jezgri putem najmodernijih svjetlosnih rješenja na pročeljima zgrada kao i u tunelu Grič projecirati audiovizualne instalacije. Tema festivala je proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu stoga će svaka od 19. lokacija na svoj način dočarati proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave koje će biti održane od 18:00 do 23:00 sata. „Osim Klovićevih dvora u ovogodišnjem Festivalu svjetla sudjelovat će Muzej grada Zagreba i Hrvatski institut za povijest, na Vranicanijevoj poljani bit će postavljena instalacija Ima jedno bolje mjesto, a novost su i recitacije dijela A.G. Matoša“, istaknula je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba.  Dodajmo i to kako se ovim četverodnevnim festivalom Zagreb pridružuje i drugim svjetskim gradovima koji imaju tradiciju održavanja festivala svjetla poput Lyona, Amsterdama, Helsinkija, Praga, St. Petersburga i Berlina.

ZAGREB – Grad Zagreb daje bespovratnu potporu nezaposlenim osobama za pokretanje djelatnosti čišćenja i održavanja krajolika. Bespovratna potpora iznosi do 20 000 kuna i pokriva troškove registracije obrta, plaćanja doprinosa za 12 mjeseci, plaćanje knjigovodstvenih usluga i fiskalne blagajne. Projekt je počeo javnim pozivom od 29. ožujka 2017, te traje dok se ne potroše sva predviđena sredstva. Prikupljane zahtjeva je u tijeku, a gradski Plavi ured će organizirati i radionice za potencijalne korisnike potpore. Projekt je osmišljen,  kako bi se nezaposlenim osobama koje rade poslove čišćenja osigurao bolji radni status, s ciljem da im se omogući pokretanje vlastitog posla.

ČAKOVEC – Međimurska energetska agencija MENEA danas, 6. ožujka 2018. godine je na prigodnoj svečanosti u Tehnološko- inovacijskom centru Međimurje proslavila 10. godišnjicu od osnutka. Osnovana je 2008. godine u sklopu europskog projekta uz podršku Međimurske županije i Regionalne razvojne agencije Međimurja i to s ciljem promicanja zamisli održivog razvoja u skladu sa stvarnim potrebama na području županije, promičući primjenu obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost. Najveći doprinos u proteklih deset godina dala je u pripremi projekata energetske obnove 13 javnih objekata- međimurskih škola i učeničkog doma, kazao je direktor Alen Višnjić i dodao da su u tom razdoblju pomogli realizaciji energetske obnove više stambenih objekata. U protekle dvije godine MENEA je samoodrživa, što znači da više ne ovisi o financijskoj potpori osnivača- Međimurske županije, čime je posebno zadovoljstvo na svečanosti istaknuo i međimurski župan Matija Posavec. Agencija u narednom razdoblju nastavlja s aktivnostima pružanja informacija i savjeta vezanih uz energiju putem informacijskih i promotivnih kanala, priprema studija, projektne dokumentacije za prijavu na različite nacionalne i međunarodne izvore financiranja.VARAŽDIN – Varaždinska županija sudjeluje na još jednom projektu financiranom iz fondova Europske unije. Riječ je o projektu pod nazivom SOLICRIS – solidarnost u prevenciji kriznih situacija i umrežavanje JLS i građana u dinamičnoj Europi. U dvije godine, koliko projekt traje , provest će se  niz radionica za jedinice regionalne samouprave, civilno društvo i građane u sedam zemalja, s naglaskom na solidarnost u vrijeme krize. Prvu radionicu će 19. travnja  organizirati Varaždinska županija, a tema će biti  prirodne katastrofe. Ostala tematska područja partnera su: sigurnost i terorizam, politička, ekonomska, socijalna i zdravstvena kriza, te kriza na međunarodnoj razini. Ukupna vrijednost projekta je 145.000 eura, od čega je 11.800 eura predviđeno za troškove koje će za provedbu imati Varaždinska županija.

ČAKOVEC – Međimurje u travnju otvara svoj prvi Studentski dom i to u Čakovcu. Novi studentski dom prostirat će se na više od tisuću četvornih metara unutar kompleksa bivše čakovečke vojarne, čime je osiguran smještaj za 39 studenata u 27 soba. Dom će biti opremljen i s šest kreveta sa svom popratnom infrastrukturnom uz prilagodbu za osobe s invaliditetom, dizalom, studentskim kafićem, društvenim i sportskim prostorijama te knjižnicom. Vrijednost investicije je devet milijuna kuna. Svečanost otvorenja prvog Studentskog doma u Međimurju bit će upriličena na Dan Međimurskog veleučilišta, 24. travnja.

KRAPINA – Natječaj za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda u 2018. godini raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Sredstva se dodjeljuju za nastup na tržištu, a prihvatljivi troškovi su, između ostalog, kotizacije za sajmove, promocije, najam i uređenje izložbenog prostora. Visina potpore po korisniku iznosi do 10 tisuća kuna, maksimalno do 75% od ukupno prihvatljive aktivnosti. Natječaj je otvoren do 15. prosinca, a sve dodatne informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici županije.

SAMOBOR – Projekt Vjetar u leđa, kojim se sljedeće četiri godine u samoborskim školama osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s različitim poteškoćama u svladavanju i praćenju školskog gradiva ušao je u svoju treću fazu. Tako je  Grad Samobor u sljedeće četiri godine prijavom na ovaj projekt osigurao ukupno 5.617.423 kuna za pomoćnike u nastavi za učenike u osnovnim školama kojima je potrebna pomoć pri svladavanju nastavnih planova i programa, pri čemu 85% od tog iznosa 4.774.809 kuna dolazi iz Europskog socijalnog fonda, a 15% pokriva Grad Samobor.

KOPRIVNICA – Koprivnička Udruga žena Vinica održala je tradicionalnu proslavu Dana žena. Predsjednica Udruge Slavica Stančec pročitala je pismo kojom su upravo one 2011. inzistirale na zaštiti žena,  istaknuvši kako je upravo sedam godina nakon njihove inicijative, velik dio prijedloga uvršten u Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Proslavi su nazočili i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, te  zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić

loading