Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.03.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rano je jutros, 6. ožujka 2019. godine u promet pustio Ulicu Kozjak u kojoj su, na dijelu od Barutanskog jarka do Ulice Rebar, završeni radovi. Radovi su obuhvatili skidanje starog i postavljanje novog asfalta, ugradnju poklopaca komunalnih instalacija, podizanje slivnika i iscrtavanje horizontalne signalizacije. „Dižemo prometni standard na cijelom području grada. Uskoro kreće proljetno peglanje, krpanje rupa i čišćenje sve do ljeta kada krećemo s velikim zahvatim“, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. Vrijednost radova iznosi nešto manje od milijun kuna.

ZAGREB – S ciljem jačanja suradnje među ženama te smanjenja marginaliziranog položaja žena u ekonomiji četvrtu godinu za redom Ženski poduzetnički centar organizira Kongres poduzetnica, najveće okupljanje žena u poduzetništvu jugoistočne Europe, koji će biti održan na sam Dan žena – 08. ožujka. Uloga Kongresa poduzetnica, kako ističe zamjenica direktorice Ženskog poduzetničkog centra, Slavica Šipicki, je otvaranje novih poslovnih prilika, razmjena iskustava, umrežavanje te podizanja znanja, kompetencija i vještina poduzetnica, ali i svih oni žena koje razmišljaju o poduzetništvu kao svom karijernom izboru. „Do sada se za sudjelovanje prijavilo više od 500 poduzetnica i poduzetnika, a i ove godine, treću godinu za redom, organiziramo Poduzetnički sajam na kojem će sudjelovati više od 70 izlagača iz Hrvatske i svijeta“, rekla je Šipicki.

KOPRIVNICA – „Kolektivno sjećanje Grada – prikupljanje fotografija o Domoljubu 1919.-2019.“ nova je aktivnost proslave 100. godišnjice koprivničke dvorane Domoljub, a članovi Radne skupine za planiranje i pripremu programa obilježavanja danas, u srijedu, 6. ožujka 2019. godine, predstavili su ovu aktivnost. Prikupljanje fotografija o Domoljubu održat će se narednog tjedna, u četvrtak, 14. i petak, 15. ožujka od 10 do 18 sati u Galeriji Mijo Kovačić, kaže ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, dok ravnateljica koprivničke Knjižnice „Fran Galović“ naglašava kako je u proteklih 100 godina, puno osobnih priča ispričanih upravo u dvorani Domoljub. Zato su danas, u srijedu, 6. ožujka 2019. godine, članovi Radne skupine pozvali sve sugrađane da pregledaju svoje osobne albume i arhive i pridruže se ovoj zanimljivoj akciji. Sve prikupljene fotografije će se skenirati i vratiti vlasnicima, a uz fotografije, zabilježit će se i osobne priče vezane uz Domoljub.

ZAGREB – Zagrebački Plavi ured od 11. ožujka održava start-up akademiju koja je namijenjena osobama koje tek kreću u svijet poduzetništva, ali i onima koji već jesu dio njega. Program je osmišljen za poduzetnike početnike koji koriste mikrokredite, bespovratne potpore i druge poticaje HAMAG-BICRO-a. Polaznici će u četiri dana biti upoznati s osnovama kako razraditi poslovnu ideju i prodajni plan, koji su zakonodavni okviri u poduzetništvu, kako upravljati s ljudskim potencijalima te kako unaprijediti prodaju i marketing. Uspješnim završetkom programa polaznici dobivaju certifikat o završenoj Start-up akademiji.

ZAGREB – I ove godine Gornji grad će opet biti domaćin Festivala svjetla. Od 20. do 24. ožujka pomoću najmodernijih svjetlosnih rješenja što ih omogućava najnovija rasvjetna tehnologija, svakog dana od 18,00 do 23,00 sata maštovitim svjetlosnim priredbama, audiovizualnim instalacijama i projekcijama popratit će se dolazak proljeća, odnosno simbolično će se označiti buđenje, rast i renesansa.

ZAGREB – Za četiri zdravstvene ustanove Zagrebačke županije, Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu, Zavod za javno zdravstvo i Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, na posljednjoj sjednici županijske Skupštine donesene su odluke o proširenju djelatnosti zbog usklađivanja s odredbama novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je na snagu stupio početkom ove godine. Tako je djelatnost Dom zdravlja proširena i na dentalnu tehniku, logopediju, sanitetski prijevoz, ljekarničku djelatnost te fizikalnu terapiju. Zavod za hitnu medicinu će provoditi edukacije iz prve pomoći te osiguravati hitnu medicinsku skrb na javnim priredbama. Zavod za javno zdravstvo će obavljati zdravstveno prosvjećivanje i promicanje zdravlja i prevencije bolesti, zaštitu mentalnog zdravlja i izvanbolničko liječenje ovisnosti kao i sudjelovanje u planiranju i provođenju mjera promicanja tjelesnog, mentalnog i reproduktivnog zdravlja, dok se djelatnost SB Gornja Bistra proširuje na palijativnu zdravstvenu skrb dječje dobi.

DONJA STUBICA – Dobri odnosi između Hrvatskog juga i sjevera, ali i prilika da se napravi dobro djelo doći će do izražaja na humanitarnoj malonogometnoj utakmici za Daniela Plašća koja je ove srijede, 6. ožujka 2019. godine najavljena na press konferenciji u Donjoj Stubici. Sportska dvorana u Donjoj Stubici bit će domaćin veteranima nogometnih klubova Dinama i Hajduka te zagorskih nogometnih veterana, a cijena ulaznice za sve gledatelje i ljubitelje kvalitetne igre iznosit će 20 kuna. Inače, do sada je organizirano nekoliko različitih akcija za kupnju robotskog odijela, pomoću kojeg je Danijel, učenik Srednje škole Bedekovčina stao na noge nakon prometne nesreće. Odijelo iznosi 85 tisuća eura, a da bi obitelj Plašć mogla odijelo u potpunosti otkupiti potrebno je sakupiti još oko 10 tisuća eura. Humanitarnu utakmicu, koja će se odigrati 16. ožujka u Sportskoj dvorani u Donjoj Stubici s početkom u 19,00 sati, najavili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, predstavnik veterana GNK Dinamo Branko Strupar, predstavnik veterana HNK Hajduk Split Stipe Soldić i Daniel Plašć.

KOPRIVNICA – Održan je zajednički sastanak voditelja školskih preventivnih programa osnovnih i srednjih škola te članova Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Koprivničko-križevačke županije. Predsjednik Povjerenstva, ujedno i zamjenik župana Ratimir Ljubić ukazao je na raširenost problematike elektroničkog i vršnjačkog nasilja te je naglasio kako su prilike vezane uz školu ponekad čimbenik koji može doprinijeti pojavi nasilničkog ponašanja, no kako škola ima i važnu ulogu u prevenciji vršnjačkog i elektroničkog nasilja. Na sastanku je održano i izlaganje „Elektroničko nasilje: obilježja, posljedice i podrška u školi“, dok su na sastanku voditelji školskih preventivnih programa predstavili program kojim su se najviše bavili u školskoj godini.

VARAŽDIN – Učenici trećih razreda Osnovne škole iz Trnovca Bartolovečkog posjetili su Županijsku palaču i upoznali bogatu povijest Varaždinske županije, a domaćin, zamjenik župana Robert Vugrin im je pričao s o slavnim Husarima i najvažnijim događajima i imenima iz bogate povijesti Varaždinske županije. Učenicima i njihovim učiteljicama je predstavio i projekte koje aktualna županijska vlast provodi na području obrazovanja. Energetski se  obnavljaju škole, financira rad Centara izvrsnosti, Županija daje učeničke i studentske stipendije, rekao je Vugrin i istaknuo, kako mu je drago što je imao priliku ugostiti i po-zdraviti učenike, popričati s njima, a oni su pokazali veliki interes za funkcioniranje županijske uprave. Naravno, dojmila ih se i palača koja odiše poviješću, a posjet Županijskoj palači učenici su ovjekovječili zajedničkom fotografijom.

ČAKOVEC – Udruga žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine “Zlatne ruke” u suradnji s Gradom Čakovcem i Turističkom zajednicom Grada Čakovca organizira dvodnevnu izložbu ručnih radova u Domu sindikata Čakovec. Otvorenje izložbe je u petak, 8. ožujka 2019. godine u 11,00 sati, a izložba se zatvara u  subotu, 9. ožujka u 18,00 sati.

loading