Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 06.03.2020.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – S obzirom na izrazito velik interes poljoprivrednika, čak 4,2 milijuna kuna ove je godine osigurano za poticaje i subvencije u poljoprivredi Varaždinske županije. Poticaji i subvencije poljoprivredne proizvodnje Varaždinske županije, koji se mogu ostvariti po ovom programu, na konferenciji za medije u petak, 06. ožujka 2020. godine, u Varaždinu su predstavili zamjenik župana Tomislav Paljak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek. Riječ je o programu kroz koji se sredstva mogu dobiti po već poznatih dvanaest mjera. Za ovakav vid potpora vlada veliki interes. Tako je prošle godine zaprimljeno čak 800 zahtjeva što predstavlja povećanje od 50%. Stoga su i financijska sredstva, osigurana u proračuna Varaždinske županije, bitno izdašnija i za dva milijuna kuna premašuju iznos od prije dvije godine, napomenuo je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak. Javni poziv za poticaje i subvencije poljoprivredne proizvodnje Varaždinske županije otvoren je od 6. ožujka, do kraja godine, odnosno do utroška sredstava. Osim ove, provodit će se i mjera „Proljetna sjetva“ u sklopu koje će Županija i ove godine putem Garancijske agencije Varaždinske županije (GARA) izdavati jamstva OPG-ovima u svrhu financiranja proljetne sjetve ili sadnje.

ZAGREB – Nakon Trnja i Sesveta zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nastavio je s obilaskom Gradskih četvrti. U petak, 6. ožujka 2020. godine bila je na redu Brezovica, jedna od najvećih zagrebačkih četvrti. Najveći projekt koji je nedavno završen u Brezovici je izgradnja i opremanje prostorija NK Brezovica kojim se služe profesionalni nogometaši, pomladak nogometnog kluba kao i učenici obližnje osnovne škole. U Odranskom Obrežu nedavno je uređeno i opremljeno dječje igralište, a u tijeku su završni radovi na nogostupu na Donjodragonoškoj cesti u dužini od 750 metara kao i završni zahvati na sustavu oborinske odvodnje u Lipnici. – Ja nikada nisam zadovoljan jer uvijek možemo bolje. Zadovoljan sam onda kada su Zagrepčani zadovoljni a to jekada mi radimo i grad razvijamo ravnomjerno – rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Energetska obnova zgrade Doma zdravlja – Centar „Kruge“, najveće zdravstvene institucije u Trnju i jedne od najvećih u Zagrebu, ide prema planu. Riječ je o projektu vrijednom oko osam milijuna kuna kojim je obuhvaćena rekonstrukcija fasade, stolarije i krova na sve četiri zgrade Doma zdravlja „Kruge“. Kako ističe ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar, Antonija Balenović, radovi bi trebali završiti do kraja godine. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za drugu fazu izgradnje parkirališta za potrebe Doma zdravlja Kruge, a radovi bi trebali početi iduće godine.

KRAPINA – Još jedan u nizu javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta za projektne prijedloge Integrator, predstavio je u petak, 06. ožujka 2020. godine, u stranačkim prostorijama HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, u Krapini, državni tajnik Mario Antonić. – Svrha ovog poziva je potaknuti mala i srednja poduzeća na udruživanje u konzorcije, a uvjet je da to budu minimalno tri poduzeća, koja će zajedničkim kreiranjem inovativnih proizvoda ili usluga uspostaviti dobavljački odnos sa Integratorom, odnosno slijedećom tvrtkom u tom lancu, koja nije dio tog konzorcija, a koja će od njih nabavljati proizvode ili usluge te ih plasirati na tržište, naglašava Antonić. Temeljem ovog natječaja ukupno je raspoloživo 100 milijuna kuna, minimalna potpora po projektu je dva milijuna, a maksimalna 38 milijuna kuna. Javni poziv bit će otvoren od 30. ožujka pa do kraja lipnja.

ČAKOVEC – Tenk postavljen u zapadnom dijelu Čakovca, donacija Hrvatske vojske, bit će središnji dio spomen-obilježja događajima iz lipnja 1991. godine, kad su građani svojim tijelima zaustavili tenkovsku kolonu JNA koja je iz varaždinske vojarne krenula prema slovensko-austrijskoj granici. Da se to ne zaboravi, u dogovoru s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, bila ideja da se taj događaj na primjeren način obilježi te generacijama koje dolaze prezentira otpor i želja Međimuraca za život u slobodi. Iako u Međimurju, na sreću, nije bilo ratnih razaranja i žrtava, Međimurci su među prvima pružili otpor jugoslavenskoj vojsci, što pokazuje njihovu veliku ulogu u Domovinskom ratu, ističu inicijatori.

KOPRIVNICA – Javni poziv za sufinanciranje izrade dokumentacije za pripremu EU projekata u jedinicama lokalne samouprave raspisala je Koprivničko-križevačka županija. Ukupna vrijednost poziva je 200 tisuća kuna, a sufinancirati se može izrada projektno tehničke dokumentacije te popratne dokumentacije i sufinancira se maksimalno 50% troškova. Zahtjevi po ovom pozivu podnose se do 31. listopada.

ZAPREŠIĆ – Javne natječaje za dodjelu financijskih sredstava iz gradskog proračuna udrugama za 2020. godinu do 10. ožujka raspisao je Grad Zaprešić. Natječaji su podijeljeni na šest kategorija, a odnose se na udruge aktivne u područjima osnaživanja djece i mladih, kulture, socijalne skrbi, zdravstvene zaštite, gospodarstva, poljoprivrede i razvoja turizma te ekologije i zaštite okoliša. Za financiranje programa i projekata udruga u gradskom proračunu osigurano je gotovo 2 milijuna kuna.

BJELOVAR – Sastanak s ravnateljima svih bjelovarskih osnovnih škola i dječjih vrtića održao je gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima. Jedan od razloga sastanka bio je preventivne prirode, vezan uz stalna upozorenja zdravstvenih institucija i medija oko pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Sukladno tome, razgovaralo se o razini higijene u školama i vrtićima, a zaključak sudionika sastanka je kako je ona zadovoljavajuća te se sve čini kako bi djeca imala svakodnevne potrebne higijenske potrepštine.

NOVI MAROF – Podjela naknada za novorođene održat će se u subotu, 7. ožujka 2020. godine, u Maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu, s početkom u 10,00 sati. Naknade će roditeljima novorođenih uručiti gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Inače, prošlogodišnji iznos izdvojenih potpora za novorođenčad bio je 187.000 kuna, a u proračunu za ovu godinu osigurani iznos podignut je na 230.000 kuna. Što se tiče stipendiranja učenika, ove godine podijeljeno je 49 studentskih i 38 srednjoškolskih stipendija te su oni dobili gotovo dvostruko više stipendija nego li prošle godine odnosno 720.000 kuna.

loading