Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.04.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA –  Četvrta sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Krapinsko-zagorske županije održana je danas u Krapini. Članovi su upoznati s kretanjima na tržištu rada, s osvrtom na mjere aktivne politike zapošljavanja i profesionalnog usmjeravanja, održavanjem 9. Sajma poslova i obilježavanjem Europskog tjedna poslodavaca te prijedlogom programa rada  za 2016. godinu. Na čelu GSV-a od danas je Damir Gorup iz Vetropack Straže Hum na Sutli, a potpredsjednici su Darko Šalković, predstavnik sindikata i Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije koji je ovo savjetodavno tijelo uspješno vodio kroz dva mandata. 

ČAKOVEC – Izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca položila su danas vijence i zapalila svijeće u povodu 71. godišnjice oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije, odnosno mađarskog i njemačkog  okupatora. Delegacije predvođene županom Međimurske županije Matijom Posavcem i gradonačelnikom Čakovca Stjepanom Kovačem vijence su položila i svijeće zapalila ispred spomen- ploče na ulazu u Palaču Zrinskih, zatim ispred Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na Franjevačkom trgu i kod Spomenika poginulim partizanima na Gradskom groblju u Mihovljanu i Spomen- groblju Sv. Juraj u Trnju. Gradonačelnik Kovač je tom prilikom istaknuo važnost antifašističke borbe, zahvaljujući kojoj je na današnji dan 1945. godine oslobođen Čakovec, a time i samo Međimurje. U tome su sudjelovale brojne Međimurke i Međimurci, kojima zahvaljujemo prisjećajući se tih slavnih dana, naglasio je župan Matija Posavec.

KOPRIVNICA – Sezona je radova na pripremi poljoprivrednih zemljišta i sve je učestalije paljenje biljnog otpada. Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke podsjećaju građane kako zbog neodgovornosti i neopreza posljedice mogu biti velike. Neoprezno spaljivanje biljnog otpada i loženje vatre najčešći je uzrok požara otvorenog prostora, kaže službenica za poslove odnosa s javnošću Policijske uprave koprivničko-križevačke Dijana Žagar i podsjeća kako su svi koji planiraju ložiti vatru na otvorenom prostoru dužni zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne postrojbe, te pripremiti pribor za gašenje vatre poput aparata za gašenje, lopata i druga sredstva za gašenje. Osobe koje spaljuju biljni otpad ne smiju na pustiti mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi, dodaje Žagar.. Ukoliko zbog požara, podsjećaju u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj, nastane velika materijalna šteta, odgovorni za požar mogu dobiti visoke novčane kazne od dvije do 15, odnosno za namjerno izazivanje požara i do 150 tisuća kuna pa čak i kaznene prijave.

ZAGREB – Na Zagreb Auto Show-u, 14. međunarodnom salonu automobila, gospodarskih vozila, motocikala i prateće industrije  do  nedjelje, 10. travnja predstavlja se 440 izlagača iz 33 zemlje. Sajam ima četiri svjetske vicepremijere i 34 hrvatske premijere automobila. Kapaciteti Velesajma ovim Salonom automobila popunjeni su te se  izlaže na 70.000 četvornih metara izložbenog prostora u 14 paviljona te na dodatnom otvorenom prostoru. Salon koji se održava u organizaciji Grad Zagreba i Zagrebačkog velesajma otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zagreb auto show pod sloganom „Strast. Dinamika.Izazov .. onaj pravi“ otvoren je svakog dana do 21,00, sat, a „dugi petak“ čak do 23,00 sata.

ZAGREB – GUNJA – Gunju i tamošnje obitelji danas će posjetiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Tom prigodom podijeliti će 18 000 jednodnevnih tovnih pilića predstavnicima 600 obitelji. Podsjetimo, Zagreb je nakon poplave odmah reagirao i angažirao se oko prikupljanja pomoći za nastradale ljude. U više navrata poslana je pomoć u obliku kućanskih aparata, materijala za obnovu unutrašnjosti kuća i aparata za isušivanje u mjesta županjske Posavine, a, među ostalim, osigurao je i besplatne udžbenike za učenike i učenice tamošnjih osnovnih i srednjih škola.

ČAKOVEC –  Ministarstvo kulture RH  za investicijske je projekte u  Međimurju za ovu godinu namijenilo oko dva milijuna kuna. Radi se o ukupno 13 projekata. Najviše, čak 500 tisuća kuna namijenjeno je za obnovu Centra za kulturu Mursko Središće, 350 tisuća za uređenje prostora Državnog arhiva u Štrigovi, a 250 tisuća kuna za uređenje Centra za kulturu Čakovec. Projekt uređenja Doma kulture u Donjem Vidovcu, ministarstvo će pomoći s 200 tisuća kuna,  a sa 150 tisuća kuna obnovu Doma kulture u Vratišincu i obnovu Doma kulture Goričan. Sa 100 tisuća kuna sufinancirat će se opremanje likovnog postava Muzeja Međimurja Čakovec, uređenje Doma kulture u Gornjem Mihaljevcu te obnova Doma kulture u Macincu. Za potrebe obnove Doma kulture u Gardinovcu izvdojit će se 70 tisuća kuna, kao i za obnovu Doma kulture u Pribislavcu, dok 50 tisuća ide za opremanje Doma kulture u Orehovici, a sredstva će se preusmjeriti i za uređenje prostora arhiva Kulturno umjetničkog društva „Seljačka sloga“ Donja Dubrava.

VARAŽDIN – Prezentaciju  austrijskog iskustva u korištenju EU fondova za sufinanciranje projekata istraživanja i razvoja, uključujući iskustva austrijskih centara kompetencija, početkom idućeg tjedna organizira  županijska Gospodarska komora Varaždin.  Prezentaciju će održati austrijski stručnjak za EU fondove Walter Schittwieser . Razvoj centara kompetencija u Hrvatskoj i provedba istraživačko-razvojnih projekata poslovnog sektora sufinancirat će se na temelju javnih natječaja  čije se otvaranje očekuje u sljedećih mjesec dana. Prijave za sudjelovanje na prezentaciji  u gospodarskoj komori Varaždin primaju do sutra.

KOPRIVNICA – Sastanak s načelnicima općina Koprivničko-križevačke županije održali su u Podravskim Sesvetama predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić i glavni tajnik  Bruno Hranić. Raspravljalo se o korištenju fondova Europske unije i financiranju općinskih projekata. Ponovno je zatraženo pojednostavljenje procedure apliciranja za sredstva fondova EU. Kao značajan problem Koprivničko-križevačke županije istaknuta je rudna renta za iskorištavanje nafte i plina, kao i šljunka,   a  načelnici  su izrazili želju za pravednijom raspodjelom.

ĐURĐEVAC – Grad Đurđevac ishodio je građevinsku dozvolu za izgradnju Istočne obilaznice, duge 2,5 kilometra koja će spajati državnu cestu  s dvije županijske ceste prema Ferdinandovcu i Kalinovcu. Ugovor za projektiranje dionice potpisan je još 2008., lokacijska dozvola ishođena je 2012., a proces dobivanja građevinske dozvole trajao je dugo jer je na cijeloj trasi Istočne obilaznice bilo potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose i otkupiti zemljišta. Izgradnja ove prometnice dodatno će rasteretiti Đurđevac od teškog teretnog prometa koji trenutno prolazi kroz grad.

PEČUH – Dva zlatna priznanja osvojili su plešivički vinari na svjetskom ocjenjivanju portugizaca – manifestaciji održanoj prošlog vikenda u Pečuhu. Zlato su dobili Danijel Golubić, u kategoriji mladih portugizaca za vina iz berbe 2015. i Vinarija Ivančić, u kategoriji pjenušavih vina za pjenušac Portugizec Rose iz berbe 2014. Uz zlato, Vinarija Ivančić osvojila je i dvije srebrne medalje, jednu za pjenušac Purtugizec Dark Side iz berbe 2014.  i drugu za purtugizec iz berbe 2014.  godine u kategoriji vina starijih godišta. Srebrna priznanja primili su Dragutin Ciban, Franjo Gregorić, Branko Pušćak, Poljoprivredne zadruge Plešivica, Mladina i Željko Gregorić.

KRAPINA – Dva natječaja raspisala je u okviru provedbe mjera ruralnog razvoja za 2016. godinu Krapinsko-zagorska županija. Riječ je o natječaju za dodjelu potpora za povećanje uzgoja zagorskog purana, te za pokretanje proizvodnje za male poljoprivrednike – početnike. Rok za podnošenje zahtjeva je do 5. svibnja 2016. godine.

loading