Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.04.2018.

Posted in Vijesti

BJELOVAR – U Gudovcu je otvoren jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova ne samo u Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe –  21. Proljetni međunarodni Bjelovarski sajam kao i 3. Drvni svijet – prezentacija opreme za šumarstvo i drvne tehnologije. Sajam do nedjelje 8. travnja svim zainteresiranim poljoprivrednicima, obrtnicima i gospodarstvenicima iz Hrvatske, ali i cijele Europe donosi sve što je potrebno za proljetnu sjetvu, od sjemena i sadnica do alata i strojeva.“ Ove godine naš sajamski prostor veći je za 1000 kvadratnih metara izložbenog prostora, a održat ćemo i brojne okrugle stolove na kojima ćemo razgovarati o važnim, aktualnim gospodarskim temama“, istaknuo je Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma.Sajam zajednički organiziraju Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede te visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, koja je i otvorila 21. Bjelovarski sajam. „Izlagateljima želim uspjeh i što više sklopljenih poslova, a gostima iz inozemstva želim da iz Gudovca ponesu lijepe uspomene na Hrvatsku“, kazala je predsjednica Grabar Kitarović. Sajam u Gudovcu otvoren je do 8. travnja od 9:00 do 18:00 sati.

KRAPINA – Ugovore predstavnicima braniteljskih udruga koje rade na očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu te za psihološko i socijalno osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja na području Krapinsko-zagorske županije, uručio je danas, 06. travnja 2018. godine, u Krapini župan Željko Kolar. Pravo na potpore, u ukupnom iznosu od 250 tisuća kuna, ostvarilo je 10 braniteljskih udruga.

ORLE – Elementarnu nepogodu za područje općine Orle, za naselja Drnek, Orle, Vrbovo, Stružec Posavski, Veleševec, Ruča i Suša, nastalu zbog poplave od 23. do 26. ožujka ove godine, a koja je na spomenutom prostoru nanijela štetu na poljoprivrednim usjevima proglasio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Nakon županove odluke o proglašenju elementarne nepogode, Općinsko povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda dužno najkasnije u roku od 8 dana od nastanka štete izraditi prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, Općina je dužna unijeti procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi.

VARAŽDIN – Nakon što je jučer u Gospodarskoj školi u Varaždinu održan Festival matematike, danas prijepodne započeo je i Festival informatike kojeg uz Varaždinsku županiju organizira Centar izvrsnosti iz informatike za osnovne škole. Na Festivalu sudjeluje 225 učenika iz 25 osnovnih škola s područja županije, a u prostorima Prve gimnazije Varaždin, otvorio ga je zamjenik župana Tomislav Paljak. Dodajmo, kako će sutra, u subotu, 7. travnja najbolji županijski šahisti prikazati svoje znanje i umijeće na Festivalu šaha što će također biti održan u Prvoj gimnaziji Varaždin. Osim natjecanja,  predviđeno je održavanje simultanke koju će protiv voditelja šahovskih grupa po školama, kao i javnosti igrati Noemi Špiranec, članica ŠD Varaždin s titulom ženski šahovski nacionalni majstor. U sklopu Festivala održat će se i 5. „PUŽ“ – Pojedinačno prvenstvo učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije kao i Pojedinačno prvenstvo učenika srednjih škola Varaždinske županije.

KRAPINA – Glumački festival u Krapini, popularni GFUK, koji ovih dana doživljava svoje 11. izdanje, otvoren je večeras, 6. travnja 2018. godine u krapinskoj Festivalskoj dvorani  predstavom Mire Gavrana Sve o ženama. Već devetu godinu GFUK ima i gostovanja predstavama po regiji, tako da će publika u 17 dana trajanja Festivala u brojnim dvoranama diljem Zagorja moći pogledati ukupno 30 predstava.

ČAKOVEC – Izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Donji Kraljevec i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije u petak, 6. travnja 2018. godine, u povodu 73. godišnjice oslobođenja Međimurja od  mađarskog i njemačkog nacističkog okupatora, položila su vijence i zapalila svijeće na obilježjima diljem Međimurja.  Najprije su to učinili ispred spomen- ploče na ulazu u Palaču Zrinskih, zatim ispred Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata te ispred Spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju u Mihovljanu. Na spomen- groblju Sv. Juraj u Trnju, prigodnim riječima obratili su se Zvonimir Golub, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije te županijski, gradski i općinski dužnosnici.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija danas slavi svoj Dan i 25. obljetnicu postojanja. Tim povodom u dvorani koprivničkog Domoljuba danas je, u petak, 6. travnja 2018. godine održana svečana sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, na kojoj je župan Darko Koren istaknuo kako se u 25 godina puno stvaralo, gradilo i razvijalo, a da Koprivničko-križevačka županija treba biti primjer drugim županijama, naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, saborski zastupnik Miro Kovač još je jednom naglasio kako županije odlično funkcioniraju i kako je napredak Koprivničko-križevačke županije dokaz tome, a izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac pohvalila je učinjeno u Koprivničko-križevačkoj županiji u proteklih 25 godina. Na svečanoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije dodijeljene su i nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, udrugama, institucijama i tvrtkama. Nagradu za životno djelo dobit će Ružica Špoljar za najviše uspjehe u radu i aktivan doprinos razvoju civilnog društva kroz prosvjetno-pedagoški, kulturni i humanitarni rad, dok će nagradu „Mara Matočec“ za promicanje ljudskih prava biti dodijeljena doktorici Mariji Sačer za najviše uspjehe u radu i osobite zasluge na području promicanja ljudskih prava s posebnim naglaskom na promicanje prava na zaštitu zdravlja ljudi.

ZAGREB –  Jedna od najmasovnijih utrka, 35. kros Sportskih novosti, bit će održana u subotu, 21. travnja 2018. godine, na Bundeku. Ovom prilikom okupit će se na Prvenstvu Hrvatske osnovnih i srednjih škola oko četiri tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca iz 21 županije, oko tisuću studenata, te po prvi puta velik broj rekreativaca u utrci građana.  Pokrovitelji utrke su Hrvatski atletski savez i Grad Zagreb, koji uvijek podržava brojne sportske manifestacije, a posebice one koje kod mladih potiču bavljenje sportom, istaknula je  zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.Program natjecanja započinje od 9,00 sati utrkom građana na 4 kilometra, a kako je na konferenciji za medije danas, 06. travnja 2018. godine, istaknula ambasadorica trčanja u prirodi, najbolja hrvatska trkačica Matea Parlov, cilj je omasovljenje, s naglaskom da se mladi bave sportom.

ZAGREB – Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2018. bit će održano ove subote, 7. travnja na Cvjetnom trgu od 9,00 do 14,00 sati u organizaciji Grada Zagreba, odnosno Gradskog ureda za zdravstvo u suradnji s Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika, strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Posjetitelji će moći  besplatno izmjeriti razinu glukoze u krvi, izmjeriti hormon TSH, napraviti cjelovitu krvnu sliku, kao i PSA vrijednost – tumorski biljeg za prostatu.

ZAGREB – Radni sastanak na kojem su predstavljene mogućnosti sufinanciranja projekta jedinica lokalne samouprave u sustavu gospodarenja otpadom održan je u Zagrebačkoj županiji. Sastanak je organiziran na inicijativu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a prema riječima državnog tajnika Mile Horvata osnovni cilj je do 2020. godine odvojeno prikupljati i reciklirati 50% otpada. – Ova je godina bitna za uspostavu infrastrukture u postupku odvojenog sakupljanja otpada, kao i za zatvaranje svih neuređenih odlagališta otpada. Za provedbu aktivnosti na raspolaganju je iz europskih fondova nešto više od 470 milijuna eura, rekao je Horvat. – Zagrebačka županija početkom ove godine potpisala je s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim centrom za gospodarenje otpadom Sporazum o suradnji na pripremi projekta ‘Centar za gospodarenje otpadom Zagreb’, nakon čega je oformljen projektni tim koji koordinira daljnje aktivnosti, posebice Studiju izvedivosti koja između ostalog podrazumijeva definiranje sadržaja i tehnologija obrade, kao i način zbrinjavanja otpada unutar Centra, rekao je župan Stjepan Kožić.

KRAPINA – Odluku o dodjeli županijskog priznanja “volonter/ka godine” i “volonterska akcija godine” donio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. U kategoriji mladih od 15 do 30 godina, priznanje će se dodijeliti Jani Borovčak iz Zaboka, u kategoriji odraslih, odnosno, starijih od 31 godinu, Josipu Krogu iz Pregrade, a u kategoriji “volonterska akcija godine” priznanje će se uručiti organizatorima akcije “Kante kulerice – ako se kanta smije, nasmij se i ti, pa u nju smeće ubaci!”. Županijska priznanja za volontere bit će uručena na svečanosti koja će se održati u roku od 30 dana.

loading