Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 06.05.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb prema podacima Turističke zajednice grada Zagreb i u ovoj godini je izbor sve brojnijih turista iz svih dijelova svijeta. U travnju Zagreb je posjetilo 82.945 gostiju koji su ostvarili 150.863 noćenja. U odnosu na lanjski travanj to je  porast od 10% u dolascima i čak 22% u noćenjima. Najviše dolazaka ostvarili su gosti iz: Južne Koreje, a slijede iz Italije, Bugarske, SAD-a i Njemačke. Ukupno je u Zagrebu u prva četiri mjeseca boravilo 232.987 turista, koji su ostvarili 438.492 noćenja, što je porast od 8% u dolascima i 14% u noćenjima.

ZAGREB –  U povodu blagdana Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević danas je primio izaslanstvo Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.  Na području Zagrebačke županije ima oko 15,5 tisuća vatrogasaca, od čega su profesionalci u  4 Javne vatrogasne postrojbe, a najveći broj članovi  Dobrovoljnih vatrogasnih društava. Vatrogasci Zagrebačke županije lani su imali nešto više od tri tisuće intervencija. Uz podršku Zagrebačke županije u proteklih deset godina vatrogasci su dobro opremljeni, istaknuo je  predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Stjepan Ptiček. Tako je nabavljeno 28 vatrogasnih vozila, 10 kombija i adekvatno opremljeno 80% operativaca.

MARIJA BISTRICA – Automatski defribilator danas je u sklopu prigodne svečanosti stavljen u funkciju u Svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Defibrilator, koji je nabavljen krajem prošle godine zahvaljujući sredstvima prikupljenim putem donacija, poslužit će za hitne slučajeve koji se u Mariji Bistrici, s obzirom na velik broj hodočasnika, nažalost događaju.

LJUBLJANA – Rad Turističke zajednice Međimurske županije, kao i svi budući projekti i aktivnosti predstavljeni su sinoć u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani. Naime, za svoje buduće goste, turiste, potencijalne partnere te predstavnike kulturne, sportske i političke javnosti, djelatnici TZ su pripremili večeru bogatu međimurskim autohtonim jelima, popraćenu međimurskom glazbom i međimurskim vinima, a sve s ciljem privlačenja što većeg broja turista iz susjedne Slovenije. U ime domaćina večeri, predstavljanju TZ je prisustvovala zamjenica župana i predsjednika TZ Međimurske županije Sandra Herman.

KRAPINA –  Projekt „Baltazar”, kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi i komunikacijski posrednici za učenike s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području Krapinsko-zagorske županije, nastavlja se i u narednoj školskoj godini. No, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta smanjilo je sredstva koja je do sada davalo za ovaj projekt. Prema riječima zamjenice župana Jasne Petek, sa 2,4 milijuna, koliko je odobreno prošle godine, za narednu školsku godinu iz ministarstva će stići dva milijuna kuna. Osim toga, uveden je i novi pravilnik koji određuje koja djeca mogu dobiti pomoćnike u nastavi, pa će pojedina djeca koja su do sada imala pomoćnike, u idućoj školskoj godini možda ostati bez njih. Potrebe škola s područja županije i dalje su za tom vrstom usluga velike, a škole su za narednu godinu prijavile potrebu za 91 pomoćnikom u nastavi za 106 učenika, za što bi trebalo 3,4 milijuna kuna.

ZAGREB – Grad Zagreb ove godine u Gradskoj upravi zaposlit će 79 osoba. U najglomaznijem gradskom uredu – Uredu za prostorno uređenje u kojem trenutno radi 569 ljudi bit će zaposlen tek jedan radnik, a najviše zapošljavanja bit će u Uredu za opću upravi i Uredu gradonačenika. . Jedini ured koji ove godine neće zaposliti nijednu osobu onaj je za privlačenje novca iz europskih fondova u kojem radi tek 17 osoba. Dodajmo u Gradskoj upravi trenutno radi gotovo 2700 osoba.

VARAŽDIN – Hrvatska udruga povijesnih gradova svečanom sjednicom, na kojoj se očekuju predstavnici desetak hrvatskih gradova, danas će u varaždinskoj gradskoj vijećnici obilježiti petu obljetnicu djelovanja. Hrvatska udruga povijesnih gradova osnovana je 2011. u Dubrovniku s ciljem udruživanja hrvatskih gradova na zajedničkom, sustavnom rješavanju problema te razmjene iskustava stručnjaka i predstavnika jedinica lokalne samouprave  koji se bave kulturnim nasljeđem.

KOPRIVNICA – Sastanak s generalnim direktorom za upravljanje katastrofama Republike Mađarske Tiborom Tollarom održali su koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota. Župan Koren izrazio je zadovoljstvo što je u Koprivničko-križevačkoj županiji održan sastanak Stalnog hrvatsko-mađarskog povjerenstva za upravljanje u katastrofama. Isto tako, pohvalio je zajedničku suradnju na mnogim projektima,  prije svega na Dravisu te istaknuo značaj razmjene iskustava i znanja. Tollar je istaknuo kako je zajednička suradnja Mađarske i Hrvatske primjer drugima te vjeruje kako će u budućnosti biti još i bolja.

ČAKOVEC – Kao uvod u ovogodišnji sajam „Žena sam. Poduzetnica sam.“, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije organizira tribinu o ženskom poduzetništvu i značaju potpornih institucija u osnaživanju žena u gospodarstvu, koja će biti održana sutra  s početkom u 10,00 sati u čakovečkoj zgradi Scheier. Tribini će prisustvovati ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović te brojne međimurske poduzetnice i ostali predstavnici privatnog i javnog sektora.

ZAPREŠIĆ – Uzvratna izložba za biennale „Sicut in Caelo et in Terra“ bit će otvorena večeras u Galeriji Razvid POU Zaprešić od 18,00 sati. Od 19,30 bit će održano i predavanje „Bitka za Vukovar- kako smo branili grad i Hrvatsku“.

loading