Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.06.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svečanim prijemom u zagrebačkoj palači Dverce obilježeno je 50 godina taekwondoa u Hrvatskoj – najtrofejnijeg i najmasovnijeg sporta u Hrvatskoj nakon nogometa. Taekwondo su Hrvati po prvi put uživo mogli vidjeti 1968. godine na gornjogradskom Katarininom trgu kada je održana prezentacija ove korejske borilačke vještine. Od tih skromnih početaka pa sve do danas, taekwondo je izrastao u pojedinačno gledano najtrofejniji sport u Hrvatskoj, a kako bi hrvatski sportaši nastavili osvajati europska i svjetska odličja potrebno je malo više ulaganja u sami sport. – Taekwon do moramo dovesti na višu organizacijsku razinu te osnovati dva nacionalna centra – u Zagrebu i u Splitu u kojima bi najbolji od najboljih sportaša kao u internatu živjeli, radili, učili i trenirali – rekao je Anto Nobilo, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza. Budući nacionalni centar taekwondoa koji bi okupljao sportaše iz cijele Hrvatske bio bi smješten na Zagrebačkom velesajmu.

ZAGREB – S ciljem promocije vrhunskih vina, ali i pozicioniranje Zagrebačke županije kao poželjne enološko-turističke destinacije, danas, 6. lipnja 2018. godine u Zagrebu, održana je 1. revija najboljih vina Zagrebačke županije. S čak više od 150 vrsti vina predstavilo se 33 vinogradara iz 9 vinogorja Zagrebačke županije, ali i 30-ak proizvođača domaćih sireva. Na reviju je prijavljeno ukupno 136 uzoraka vina, a dodijeljeno je čak 50 zlatnih, 63 srebrne i 17 brončanih medalja te 7 titula ukupnih vina šampiona.

ZAGREB – Manifestacija ZgKUL – Zagrebačko kulturno ljeto, koja predstavlja jedinstvenu ponudu svih ljetnih kulturnih manifestacija i događaja u hrvatskoj metropoli koji će se i ove godine održati na niz lokacija u Zagrebu od Trga kralja Tomislava do Bundeka i od Gornjega grada pa sve do Novoga Zagreba. U sklopu programa bit će održano niz festivala, smotri folklora, koncerata klasične i pop/rock glazbe, izložbi, kazališnih, filmskih i uličnih predstava iznimne izvrsnosti. U bogatom programu posebno se ističe veliki glazbeni festival na otvorenom odnosno tradicionalni koncerti na ljetnoj pozornici Bundek te festival orkestara Zagreb Classic na Trgu kralja Tomislava na kojem će se u srijedu, 20. lipnja 2018. godine održati i otvorenje programa. Zagreb se nizom kulturnih događanja potvrđuje kao cjelogodišnja turistička destinacija, a kulturni program postao je prepoznatljiv za zagrebački image, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare u Umjetničkom paviljonu zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

VIRJE – Početna konferencija projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole profesora Franje Viktora Šignjara u Virju održana je danas, 6. lipnja 2018. godine. Radi se o projektu vrijednom 5,9 milijuna kuna koji je s 3,5 milijuna kuna sufinanciran sredstvima Europske unije, s 1,8 milijuna Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dok Koprivničko-križevačka županija za projekt iz vlastitih sredstava izdvaja 550 tisuća kuna. Početnoj konferenciji u virovskoj školi nazočio je i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

ZAGREB – Renomirani i nagrađivani operni umjetnik Tomislav Mužek, odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske dobio je status nacionalnog prvaka Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.U Beču je diplomirao solo pjevanje na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost 1999., s najvišim ocjenama. Bio je angažiran u Bečkoj državnoj operi, gdje je kao najmlađi član solističkog ansambla nastupao u manjim ulogama, istodobno gostujući u Teatro Comunale u Bologni. Od 2000. godine, dvije sezone je neprekidno nastupao na sceni Gradskoga kazališta u Bremenu te kao vodeći lirski tenor ostvario niz zapaženih uloga. Na sceni zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta prvi je put nastupio 2001. kao Alfredo u Traviati Giuseppea Verdija. U razdoblju od 2003. do 2010. godine bio je angažiran kao prvak Opere splitskoga HNK. Od rujna 2016. Tomislav Mužek je prvak Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

VARAŽDIN – Skupština europskih regija, najveća međuregionalna organizacija u Europi, i Varaždinska županija organiziraju danas, 6. lipnja 2018. godine u Varaždinu seminar o mogućnostima financiranja hrvatskih županija iz EU fondova. Na seminaru su predstavljeni najavljeni natječaji i projekti koji će se financirati iz EU fondova u novom financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine.O mogućnostima suradnje hrvatskih županija s drugim EU regijama govorili su predstavnici Skupštine europskih regija i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.  Predstavljeni su  i primjeri dobre prakse EU projekata s područja Varaždinske županije,  pa je tako, osim provedbe projekta Eurodyssey na svojem području, Varaždinska županija predstavila Integrirani prijevoz putnika, projekt izgradnje i opremanja izložbeno-prodajnog objekta “Licitarska hiža” i Regionalnog centra kompetentnosti u području poljoprivrede – Arboretum Opeka.

NAGYKANIZSA – Sporazum o suradnji između Županijske gospodarske komore Čakovec i Gospodarske i industrijske komore Nagykanizsa potpisali su jučer, 05. svibnja 2018. godine, u Nagykanizsi u Mađarskoj predsjednici komora Mladen Križaić i Joszef Polay. Da Čakovec i Nagykanizsa već dugi niz godina imaju potpisan Sporazum o prijateljstvu, surađuju na mnogim poljima, od turizma do kulture te da je sad red došao i na gospodarstvenike, rekao je Mladen Križaić. Njegov mađarski kolega istaknuo je da su obje zemlje danas članice Europske unije te da im jedinstveni ekonomski prostor i geografska blizina predstavljaju veliku prednost u poslovanju. Potpisivanju Sporazuma nazočio je i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

VARAŽDIN – Državna tajnica u uredu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Aleksandra Pivec posjetit će danas, 6. lipnja 2018. godine Varaždin i Varaždinsku županiju.  U pratnji suradnika ona će prisustvovati satu nastave na slovenskom jeziku za srednjoškolce i  upoznati se s načinom izvođenja nastave na slovenskom jeziku u Varaždinskoj županiji, te se sastati s vodstvom i članovima Slovenskog kulturnog društva “Nagelj” Varaždin.

KOPRIVNICA – Održana je Koordinacija klubova članova Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije uoči osme sjednice Skupštine koja će se održati u utorak, 12. lipnja u koprivničkoj Gradskoj vijećnici. Tema će biti Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica.

BEDEKOVČINA – Program drugog izdanja manifestacije „Ljeto na Bajerima“ predstavljen je danas, 06. lipnja 2018. godine, na konferenciji za novinare na Bedekovčanskim jezerima. Riječ je o manifestaciji u organizaciji Općine Bedekovčina i Kerekesh teatra koja je, prema riječima načelnika Darka Bana, prošle godine okupila više od 2500 posjetitelja. – Ponosan sam što je ova manifestacija izazvala ogroman interes naših stanovnika i turista. Cilj nam je prezentirati naše Bajere i dati im dodatan turistički smisao, ali i ponuditi nove sadržaje za Bedekovčance i goste – rekao je načelnik Ban dodajući kako se ove godine u organizaciju uključila i Turistička zajednica područja Srce Zagorja uz stalnu potporu Krapinsko-zagorske županije. Program „Ljeta na Bajerima“ predstavio je Jan Kerekeš ističući kako se manifestacija otvara najposjećenijom i izvođenijom predstavom HNH Varaždin „Bog Ivač znova“, 21. lipnja. Na press konferenciji bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji smatra da je ova manifestacija pun pogodak, jer osim što domaća publika uživa u predstavama u ljetnim mjesecima, ovakvi su sadržaji dobrodošli kao dodatan sadržaj za turiste, koji u ljetnim mjesecima borave u zagorskim hotelima – naglašava župan Kolar.

loading