Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.06.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Kako bi se pojedinci, ustanove, sportska društva i udruge s područja Trnja predstavili Trnjanima, ali i svim Zagrepčanima te kako bi se obogatila kulturna i turistička ponuda Trnja, jedne od najvećih i najmnogoljudnijih zagrebačkih gradskih četvrti, u subotu 08. lipnja na fontanama bit će održana druga po redu manifestacija Dani Trnja koju zajednički organiziraju gradska četvrt i Pučko otvoreno učilište. Dani Trnja započinju u 17,00 sati a program će biti prilagođen svim uzrastima. „Svi će moći pokazati ono što najbolje rade u jednoj opuštenoj atmosferi i divnom ambijentu“, naglasio je Ivan Šutalo, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta. Osim pjesme i plesa, radionica te natjecanja u vožnji bicikala na manifestaciji Dani Trnja posjetitelji će imati priliku družiti se s brojnim hrvatskim vrhunskim sportašima.

KRAPINA – Početna konferencija projekta „Vrtić za svaku obitelj“, kojeg provode Dječji vrtić Gustav Krklec Krapina i partner Grad Krapina, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda održana je ovog četvrtka, 06. lipnja 2019. godine u prostorijama vrtića. Ciljeve i očekivane rezultate projekta predstavili su ravnateljica vrtića Ksenija Ostojić i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. – Za projekt vrijednosti 2,5 milijuna kuna dobivena su bespovratna europska sredstva u stopostotnom iznosu, on će trajati 30 mjeseci, a  njime se sufinancira provođenje poslijepodnevnog rada vrtića do 20,00 sati te uvođenje dva nova kraća programa, navodi ravnateljica. – Ovakvi projekti uvelike pomažu roditeljima koji možda rade u smjenama ili izvan Krapine te im je problem djecu uzeti iz vrtića do 15,00 ili 16,00 sati, kao što je do nedavno bio slučaj, ističe gradonačelnik Gregurović, te dodaje kako se nada da će se slični projekti uskoro realizirati i u školama.

ČAKOVEC – Na ovogodišnji 9. natječaj organiziran povodom obilježavanja Dana civilne zaštite na temu „Katastrofe i snage sustava civilne zaštite“ pristiglo je 487 likovnih, literarnih i foto radova djece predškolske dobi i polaznika nižih razreda iz 19 osnovnih škola, 15 vrtića i dvije srednje škole Međimurske županije. Svečana dodjela priznanja učenicima i njihovim mentorima za izrađene najbolje radove upriličena je danas, 06. lipnja 2019 godine, u Velikoj vijećnici Međimurske županije. Ovo je jedna dobra akcija koju Međimurska županija podržava od prvog dana  smatrajući kako daje dobar smjer edukacije od najranije dobi, a na temu potencijalnih opasnosti i katastrofa te vrednovanja rada ljudi uključenih u sustav zaštite i spašavanja, rekao je župan Matija Posavec prilikom dodjela nagrada.

ZAGREB – Odlukom gradskih zastupnika, Grad Zagreb će u Branimirovoj ulici, pokraj Glavnog kolodvora, podići Spomenik žrtvama Holokausta, autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine, kao gestu sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u Holokaustu s porukom da se prošlost ne ponovi. Podizanje spomenika u centru grada, na zemljištu u vlasništvu HŽ Infrastrukture, financirat će se iz gradskog proračuna. Spomenik je oblikovno koncipiran kao zid od kofera koji stvara i snažnu asocijativnu vezu sa “Zidom plača” u Jeruzalemu.

ZAGREB – Zahtjeve nezaposlenih hrvatskih branitelja i nezaposlenih građana grada Zagreba za sudjelovanje u javnim radnim aktivnostima zaprima Gradski ured za branitelje. Nakon odrade ekoloških aktivnosti u Parku Maksimir u trajanju od 40 radnih sati što je 5 dana, svaki sudionik stječe pravo upisa u jedan od odabranih programa osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije ili na medicinsku rehabilitaciju u trajanju od 10 dana. Zahtjevi se zaprimaju u Gradskom uredu za branitelje, Vodnikova 14, od 8,00 do 15 sati.

ČAKOVEC – Svečano potpisivanje i podjela Ugovora o financiranju programa i projekata sportskih udruga Međimurske županije održano je danas, 06. lipnja 2019. godine, u Velikoj vijećnici Međimurske županije. Tom prilikom okupljenim sportskim djelatnicima obratio se župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak. Riječ  je o programu koji se provodi drugu godinu za redom, a namijenjen je sufinanciranju rada sportskih udruga, sportskih manifestacija i programa te preventivnog programa. Prošle godine sredstva u iznosu 938 tisuća od kuna koristile su 33 udruge, a ove godine 1,28 milijuna kuna raspoređeno je na 51 udrugu. S obzirom da je za ovaj program, u proračunu Međimurske županije, osigurano 1,4 milijuna kuna, sredstva koja nisu iskorištena kroz provedeni natječaj bit će usmjerena na manifestacije koje će se održavati tijekom godine.

SAMOBOR – Najuspješnije učenike na državnim natjecanjima, koji su svojim rezultatima osvojili jedno od prva tri mjesta, 16.godinu za redom  nagrađuje Zagrebačka županija, a  ove godine organizirana su tri zasebna prijema. Tako  je ovog četvrtka, 6. lipnja 2019. godine u Samoboru nagrađeno 38 osnovnoškolaca i srednjoškolaca  koji su na predmetnim i strukovnim državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta. Nagrade  u obliku bona od tisuću, 700 i 500 kuna za učenike i mentore u ime Zagrebačke županije uručio je  župan Stjepan Kožić. Zagrebačka županija godinama ulaže velika proračunska sredstva u obrazovanje mladih, gotovo 40%, izgradnju te energetsku obnovu škola i dvorana, stipendije, udžbenike, a za predstojeću školsku godinu financira nabavu radnih bilježnica te za sve osnovne i područne osmogodišnje škole osigurat će pametnu ploču.

KRAPINA – Antikorupcijski vodič za službenike i namještenike u lokalnoj i regionalnoj samoupravi predstavljen je ovog četvrtka, 06. lipnja 2019. godine u Krapini. Radi se o inicijativi Hrvatske zajednice županija koja je u suradnji sa ministarstvima uprave i pravosuđa te državnom školom za javnu upravu inicirala nastanak ovog vodiča koji za cilj ima educirati te time spriječiti i suzbiti korupciju u lokalnim zajednicama. Na predstavljanju su bili, između ostalih i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, potpredsjednik županijskog Antikorupcijskog vijeća Danijel Javorić Barić, jedna od autorica pročelnica Upravnog odjela za pravne poslove Koprivničko-križevačke županije Marina Horvat te brojni drugi.  – Korupcija je prisutna u svim segmentima našeg društva, a protiv toga se moramo boriti pomoću edukacije – istaknula je Petek te dodala da je Krapinsko-zagorska županija jedna od najtransparentnijih županija u Hrvatskoj po mišljenju ministarstva financija, a svake godine dobiva i bezuvjetno mišljenje državne revizije.

ZAGREB – Izložba “Blago etnografskog muzeja – Sto predmeta za sto godina” u sklopu cjelogodišnjeg obilježavanja stogodišnjice osnutka zagrebačkog Etnografskog muzeja otvorena je do 15. studenog.- Svaki predmet ove interaktivne izložbe sadrži neku ljudsku priču, svjedoke prošlih vremena koji prenose važne poruke posjetiteljima- istaknula je ravnateljica Muzeja Goranka Horjan. Etnografski muzej još prije 80 godina proglašen najvažnijom ustanovom u očuvanju kulturnog identiteta Hrvata.

VARAŽDIN – 18. Dani performansa – „Artistry/Umješnost“ održat će se u Palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin od četvrtka, 06. do nedjelje, 09. lipnja. Uz izložbu pionira konceptualne umjetnosti Brace Dimitrijevića i nastup perjanica neoavangarde Željka Kipkea i Marijana Molnara, ugostit će renomirane domaće predstavnike Niku Rukavinu i Gorana Škofića, performans švicarskog umjetnika Andree Morionija i mađarsku perfomericu Andreu Fajgerne Dudas. Posebnu dimenziju Festivalu dat će predavanje „Plamen slobode“ Marka Stamenkovića, beogradskog kustosa s globalnim područjem djelovanja. Srž Festivala je da svaki od izabranih umjetnika i teoretičara kanalizira i potvrđuje vjeru u snagu i značaj umjetničkog stvaralaštva.

KOPRIVNICA – Povodom Dana zaštite okoliša, vrtlarska ekipa Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac i učenici 1. d razreda koprivničke Osnovne škole „Braća Radić“ uredili su okoliš škole. Izradili su cvjetnu gredicu na kojoj je zasađeno 500 komada sezonskog cvijeća koje će krasiti dvorište škole. Školarci su naučili kako saditi cvijeće i čuvati biljke, a i ovom radionicom željela se skrenuti pozornost na važnost ekologije, sigurniju i zdraviju budućnost sredine u kojoj se živi i očuvanje okoliša.

loading