Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.-07.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svjetski dan zdravlja obilježen je na Cvjetnom trgu ove subote, 6. travnja 2019. godine,  u organizaciji Grada Zagreba i Hrvatske komore zdravstvenih radnika te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Zakladom „Hrvatska kuća srca“. Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja u znaku je jednake dostupnosti zdravstvene zaštite za sve stanovnike, a Zagrepčani su na Cvjetnom mogli besplatno izmjeriti ukupni kolesterol, dok su muškarci mogli napraviti pretragu tumorskog biljega za prostatu. Uz to građane su na Cvjetnom trgu savjetovali kardiolozi o načinima i važnosti prevencije, a članovi Zaklade „Hrvatska kuća srca“ organizirali procjenu kardiovaskularnog rizika i mjerenje krvnog tlak.

ČAKOVEC – 6. travnja 1945. godine sovjetske, bugarske, a nakon njih i partizanske trupe oslobodile su Čakovec. Iako su ratne operacije u Međimurju zavšile nekoliko dana kasnije, 6.travnja obilježava se kao Dan oslobođenja Međimurja. Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomenika poginulim u 2. svjetskom ratu na čakovečkom groblju. Počast poginulima dala su izaslanstva Grada Čakovca, Međimurske županije, Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije, Društva „Josip Broz Tito“ Međimurske županije, Društva „Josip Broz Tito“ Čakovec te brojni građani.

ZAGREB – Trinaesti Festival tolerancije – Jewish Film Festival Zagreb bit će održan od nedjelje, 7. do subote,13. travnja 2019. godine u Kinu SC, Kinu Tuškanac i Kinoteci. I ove godine bit će prikazano mnoštvo filmova s tematikom holokausta, ali i prava žena i migranata, istaknula je direktorica festivala Nataša Popović predstavljajući program festivala. Bit će prikazana ukupno 73 renomirana filma, a Festival će otvoriti film Vukodlak, redatelja Adriana Paneka koji tematizira period nakon 2. svjetskog rata, a govori o fašizmu. U sklopu popratnog programa festivala bit će održani različiti koncerti, izložbe, radionice, ali i edukacijska jutra na kojima će o holokaustu i preživljavanju holokausta govoriti 78-godišnja Vesna Domany Hardy.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik  Milan Bandić ove je nedjelje, 7. travnja 2019. godine u Muzeju Mimara položio cvijeće kod spomen ploče Anti Topiću Mimari u povodu njegova 121. rođendana.- Za godinu dana, ovdje ćemo ispred Muzeja postaviti Mimarinu spomen bistu koju je još za njegova života napravio akademski kipar Stipe Sikirica – najavio je gradonačelnik Bandić. Gradonačelnik je govorio i o uređenju kina Europa, koje je posljednjih dana izazvalo mnoge prijepore među građanima, a koje je sinoć priopćenjem najavio Gradski ured za kulturu. Naime, dosadašnjim upraviteljima kina ističe najam sa 1. lipnja ove godine, nakon čega će se napraviti detaljan pregled zgrade koju treba rekonstruirati i modernizirati, a za što se očekuje i povlačenje EU sredstava- rekao je pročelnik za kulturu Tedi Lušetić. Kako je istaknuo zagrebački gradonačelnik Bandić kino Europa nakon uređenja bit će centar filmske izvrsnosti, a putem natječaja na upravljanje i korištenje dobit će ga onaj tko će dati najbolje uvjete rada i korištenja prostora.

ČAKOVEC – Svečanost podjele vatrogasne opreme dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja djeluju na području Grada Čakovca upriličena je ove subote, 6. travnja 2019. godine, u dvorištu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čakovec. Opremu čine izolacijski aparati, u vrijednosti od 200 tisuća kuna, a kupljena je proračunskim sredstvima Grada Čakovca.

NOVI MAROF – Smotra kazališnih amatera Varaždinske županije održana je ovog vikenda, u subotu 6. i nedjelju 7. travnja 2019. godine u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu. Zbog iznimnog odaziva publike i izvođača prijašnjih godina, organizatori su smotru podijelili u dva dana pa je tako publika u kazališnim predstavama mogla uživati i u subotu i u nedjelju.

VIRJE – Smotra puhačkih orkestara Koprivničko-križevačke županije, 20. po redu, održana je u subotu, 6. travnja 2019. godine u glazbenoj dvorani Osnovne škole profesora Franje Viktora Šignjara u Virju. U programu je sudjelovalo 200-tinjak glazbenika iz pet puhačkih orkestara, a domaćin Smotre, u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, bio je Puhački orkestar DVD-a Virje. Sve izvedbe prato je selektor Hrvatskog sabora kulture Šime Vulelija koji će odabrati najbolji orkestar koji će predstavljati Koprivničko-križevačku županiju na 33. Državnim susretima puhačkih orkestara u Novom vinodolskom u lipnju.

KUMROVEC – Predstavljanje knjige „Rože od papira – priručnik za izradu“ održano je u subotu, 6. travnja 2019. godine u Muzeju “Staro selo“ Kumrovec. Knjigu su predstavile voditeljica Muzeja Tatjana Brlek i autorice Danica Pelko i Ana Čižmek, dok je u prigodnom programu nastupila Etno udruga „Zipka“ i Ljubica Komljanović. Također, majstorica Ana Čižmek prezentirala je izradu jednog cvijeta od krep papira.

ZAPREŠIĆ –  Drugi „Zaprešićki breveto“, vožnju biciklima na ruti od 205 kilometara i s oko 2000 metara visinske razlike po brežuljcima Zagorja i djelom Slovenije, ove subote, 6. travnja 2019. godine organizirao je Biciklistički klub Bumbar.

loading