Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.07.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na temu Stambeno naselje Podbrežje – realizacija prve faze projekta, zbog netočnih navoda u medijima, ovog petka, 6. srpnja 2018.  u tom je novom zagrebačkom naselju održana konferencija za novinare. Podbrežje je primjer modela zagrebačke stanogradnje, koji se u Zagrebu provodi još od 2000. godine, te se realizira sinergijom Grada i Holdingovih podružnica. Poput naselja Sopnica-Novi Jelkovec, koji je zaživio u svom punom smislu, riječ je o modelu namijenjenom  Zagrepčanima za stambeno rješavanje kroz tri kriterija, socijalni najam, zatim javni najam po povlaštenoj najamnini ili uz benefite za kupnju stana, rekao je u ime Zagrebačke stanogradnje Željko Horvat. U tijeku je projektiranje radova izgradnje dječjeg vrtića i osnovne škole čija je izgradnja planirana za početak 2019. godine.  Zato je do sada u vrtiće u susjednim novozagrebačkim naseljima  upisano 48 djece iz Podbrežja,  te u tri susjedne osnovne 34 osnovnoškolaca, a najavljeno je njih još 20. Za sve mališane, u susjednim naseljima ima dovoljno mjesta za upis, te se sve informacije mogu naći na mrežnoj stranici Gradskog ureda za obrazovanje, rekao je pročelnik Ivica Lovrić. Uz sve to, kako je rekla  Gordana Pokrajčić, voditeljica podružnice Zagrebački Digitalni grad u ovom naselju je izgrađen Podatkovni centar , vrijednosti preko 2 milijuna kuna, čime se za sve stanare i korisnike prostora omogućuje najbrži pristup internetu od 100 mega bita u sekundi. Do sada je od četiri zgrade, u A3 useljeno prvih 76, sredinom srpnja slijede prvi stanari u zgradu A5 te 230. srpnja u A4 dok će u zgradu A 6 namijenjeno znanstvenim novacima prva useljnja biti krajem kolovoza.

ZAGREB – Kulturnu manifestaciju More knjiga u zagrebačkom parku Zrinjevac u petak, 6. srpnja 2018. godine, posjetio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. – Riječ je vrijednoj manifestaciji koja Zagreb čini još ljepšim, zanimljivijim i kulturno bogatijim gradom – istaknuo je gradonačelnik Bandić. Četvrto izdanje kulturne manifestacije More knjiga na posebno uređenoj plaži s ležaljkama i suncobranima te koktelima i glazbom u parku Zrinjevac, posjetiteljima nudi više od 500 knjiga na hrvatskom i engleskom jeziku koje će moći besplatno pročitati do nedjelje. 8.srpnja 2018. godine.

ZAGREB – Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, od siječnja do lipnja u glavnom gradu Hrvatske ostvareno je 582.619 dolazaka i 1.070.080 noćenja, što predstavlja porast od 9% u dolascima i 11% u noćenjima, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U prvih šest mjeseci najviše noćenja ostvarili su gosti iz SAD-a, a slijede iz Njemačke, Italije, Južne Koreje i BiH. U dolascima su na prvih pet mjesta iz Južne Koreje, SAD-a, Njemačke, Italije i Kine.

ZAGREB – Izložba fotografija naziva Život s medvjedima otvorena je u petak, 6. srpnja 2018. godine, na Edukacijskom trgu Zoološkog vrta grada Zagreba. Riječ je o putujućoj izložbi u sklopu koje su prikazane najbolje fotografije odabrane na međunarodnom natječaju Finding bears, koji je pak dio petogodišnjeg projekta očuvanja medvjeda na području Slovenije, Austrije i Italije te Hrvatske. Na izložbi posvećenoj očuvanju smeđeg medvjeda i njegovu suživot s čovjekom sudjelovalo je 34-ero autora iz Slovenije, Austrije, Italije, Poljske, Rumunjske i Hrvatske s 86 fotografija, a pobjedničku naziva Ožiljci snimio je poljski autor Lukas Fijalowski. Inače, prognoza gibona Kenta, djelatnike i posjetitelje zagrebačkog Zoološkog vrta danas je zavila u crno. Naime, uoči subotnjeg četvrtfinala između Hrvatske i Rusije, u Kentovu su nastambu postavljene babuške s hrvatskom i ruskom zastavom, a inače dosad nepogješivi Kent, uzeo je hranu iz babuške s ruskom zastavom i tako pripisao pobjedu u četvrtfnalu Svjetskog nogometnog prvenstva – protivničkoj Rusiji. Ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok smirio je situaciju i priklonio se ženskom taboru obitelji gibona koji je prognozirao pobjedu – Vatrenih. – Kent je bio vidno nezainteresiran i dugo mu je trebalo da izađe iz svoje nastambe. Vjerovat ćemo ženskoj intuiciji i nadati se pobjedi Vatrenih koju su prognozirale njegova ženka Kulička i kćerka Fiona – naglasio je Skok. Podsjetimo, zagrebački gibon Kent dosad je uspješno prognozirao pobjedu Hrvatske nad Nigerijom, Argentinom, Islandom i Danskom.

KRAPINA – U sklopu 53. Tjedna kajkavske kulture, Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije organiziraju 26. Međunarodni sajam gospodarstva “Zagorski gospodarski zbor”. Izložba će se održati od 6. do 8. rujna 2018. godine, a prijave za sudjelovanje primaju se do 25. srpnja. – Ovogodišnji Zbor bit će zapamćen po tome što će početi radovi na Poduzetničkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini, jer nam se rokovi javne nabave i potpisivanja ugovora nekako vrte oko tog datuma. To bi bio dodatni vjetar u leđa razvoju gospodarstva, ali i strukovnog obrazovanja na području županije, rekao je prilikom potpisivanja sporazuma o organizaciji župan Željko Kolar. Naglasio je također da su rezultati upisa za deficitarna zanimanja neusporedivo bolji od prošlogodišnjih što je pokazatelj da je sav trud uložen u promociju, dao rezultat.

ZAGREB – Javni natječaj za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti raspisao je Grad Zagreb. Prijave se podnose do 3. rujna, a korisnici ovih potpora mogu biti obrti, djelatnosti slobodnih zanimanja te mikro, mala i srednja trgovačka društva u vlasništvu fizičkih osoba upisanih u evidenciju o pravnim osobama i radnicima koji obavljaju vezane obrte. Popis djelatnosti naveden je u tekstu javnog natječaja koji se može pogledati na mrežnoj stranici grada.Uvjet je da poslovni subjekt ima zaposlenog vlasnika ili najmanje jednog zaposlenog radnika u punom radnom vremenu najmanje 3 mjeseca prije raspisivanja natječaja. Radi li se o novoosnovanom obrtu, on mora imati upisan datum početka obavljanja obrta i dokaz o zaposlenoj osobi u punom radnom vremenu.

ZAGREB – Na obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici koje organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba i Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske Preporod  te saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj danas, 06. srpnja 2018. godine, u dvorani Josipa Šokčevića u Hrvatskom saboru prisutne će pozdraviti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Početak je u 12,00 sati.

ZAPREŠIĆ – Uz Dan Zagrebačke županije i svečanu sjednicu županijske Skupštine, po prvi puta bit će organiziran i cjelodnevni program obilježavanja Dana Zagrebačke županije s obiljem sadržaja. Manifestacija će biti održana u Zaprešiću u nedjelju, 8. srpnja 2018. godine. Sva događanja bit će na zaprešićkom Trgu Ivana Pavla II, među kojima su sajam obrtnika, poduzetnika i OPG-a, poduzetničke radionice, gastro show, natjecanje predstavnika svih 9 gradova u roštilju te veliki koncert. Inače, svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije bit će održana u Zagrebu u petak, 13. srpnja.

ČAKOVEC – Trideset i pet prvostupnika i specijalista promovirano je danas, 6. srpnja 2018. godine na 8. Svečanoj promociji stručnih prvostupnika preddiplomskih stručnih studija Računarstva, Menadžmenta turizma i sporta i Održivog razvoja te 5. promociji stručnih specijalista specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžment turizma i sporta Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, održanoj u zgradi Scheier. Na promociji je bio i međimurski župan Matija Posavec koji je čestitavši promoventima naglasio kako se svakim ovakvim događajem Međimurska županija promovira kao županija sa većim postotkom visokoobrazovanih ljudi što je i jedan od ciljeva te se ujedno jača Veleučilište koje je s radom počelo prije deset godina sa samo 50 studenata, a danas ih ima tisuću, što je pozitivan korak ulaganja u znanstvenu izvrsnost Međimurja.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija od 1. srpnja 2018. godine sufinancira smještaj u domovima za stare i nemoćne osobe, osim županijskog Doma na koprivničkom Lenišću. Subvenciju, temeljem trenutnih kriterija, može koristiti 105 osoba smještenih u pet privatnih domova u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ostvarivanje prava na subvenciju je pojednostavljeno, kaže zamjenik župana Ratimir Ljubić te naglašava kako ovakav program subvencija do sada nije imala ni jedna županija, a za sada je Koprivničko-križevačka županija za ovu namjenu u proračunu osigurala 300 tisuća kuna

VARAŽDIN – Treći i posljednji dio ovogodišnje kampanje koju provodi svjetska organizacija za zaštitu prirode u suradnji s partnerskim organizacijama, građanskim inicijativama i sportskim udrugama završava ove nedjelje  na rijeci Dravi u Varaždinskoj županiji. U Varaždinu kraj obnovljenih Dravskih bazena Rafting klub Matis i Turistička zajednica Varaždinske županije organiziraju tradicionalni „Big Jump“ odnosno Veliki skok. Ovaj se događaj simultano održava u brojnim europskim državama, a cilj je upozoriti na važnost očuvanja i zaštite rijeka. Bogat program koji počinje  u nedjelju, 08. srpnja 2018. godine, u 10,00 sati i  uključuje kreativne radionice uz sportski i rekreativni sadržaj.

KRAPINA – U zagrebačkoj katedrali početkom lipnja za svećenika je uz još 12 kandidata zaređen Toni Potrebić iz Krapine. Tako je krapinska župa sv. Nikole biskupa mladomisnika dobila nakon punih 66 godina.  Svečanu mladu misu vlč. Toni Potrebić služit će ove nedjelje, 08. srpnja 2018. godine u Krapini. Svečanost počinje u 09,00 sati ispred mladomisnikove roditeljske kuće a nastavlja se procesijom gradskim ulicama, sve do crkve sv. Nikole biskupa gdje će se svečano misno slavlje služiti s početkom u 10,00 sati.

loading