Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.-08.10.2018.

Posted in Vijesti

BRUXELLES – Europski tjedan regija i gradova počinje u Bruxellesu u ponedjeljak, 8. listopada 2018. godine, kao godišnji najveći skup na kojem će ove godine u tri dana na više od 150 konferencija i radionica sudjelovati oko 6.000 predstavnika iz 70 zemalja, među kojima su i mnogobrojni hrvatski predstavnici. U sklopu programa Europskog tjedna regija i gradova govorit će više hrvatskih političara, zastupnici u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić i Ivana Maletić te župan Varaždinske županije Radimir Čačić, inače predsjednik Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade Skupštine europskih regija. U Bruxellesu je i izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije na čelu sa zamjenicom župana Jasnom Petek, u kojem su i Sanja Mihovilić, pročelnica za gospodarstvo, Vlatka Mlakar, pročelnica za javnu nabavu i EU fondove, te Karolina Barilar i Helena Matuša iz Zagorske razvojne agencije. Iz Bruxellesa za Radio Kaj izvještava glavna urednica Radija Kaj Biserka Jakšić.

KRAPINA – Dan neovisnosti Republike Hrvatske i Dan branitelja krapinsko–zagorske županije, obilježen je u Zagorju polaganjem vijenaca na Gradskom groblju u Krapini, kod središnjeg križa, te paljenjem svijeća. Sudjelovale su delegacije Krapinsko–zagorske županije, Županijske skupštine, Grada Krapine, zagorskih gradova i općina, MUP-a, Vatrogasne zajednice, te delegacije braniteljskih udruga koje djeluju na području Krapinsko–zagorske županije, a bio je nazočan i potpredsjednik Sabora RH Siniša Hjdaš Dončić..


ČAKOVEC – U povodu Dana hrvatske neovisnosti, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu, održana je svečana akademija na kojoj je obilježeno 25 godina postojanja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županijeUz mnogobrojne sadašnje i bivše članove, dužnosnike i hrvatske branitelje, svečanosti su se odazvali državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Domagoj Sivrić, saborska zastupnica Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima, potpredsjednik Županijske Skupštine Franjo Makovec, zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović tenačelnik PU Međimurske Ivan Sokač.

MARIJA BISTRICA – Vojno hodočašće Hrvatske vojske , policije i hrvatskih branitelja, 26. po redu, održava se u nedjelju 7. listopada 2018. godine, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja i u suradnji s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj u Svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Hodočasnici sudjeluju na svetoj misi, te na Križnome putu. Uz pripadnike Hrvatske vojske i policije, na hodočašću sudjeluje i oko 1100 hodočasnika hrvatskih branitelja i njihovih obitelji iz svih hrvatskih županija, uključujući i Grad Zagreb. Koncelebriranu svetu misu predvodi vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

DONJA STUBICA – Donjostubički Dom kulture ispunili su u subotu, 6. listopada 2018. godine boje, mirisi i okusi plodova zagorske jeseni na tradicionalnoj manifestaciji Zagorje, trnac starih sorata voća koja je okupila brojne izlagače i još brojnije posjetitelje koji su imali priliku uživati u starim sortama voća, voćnim prerađevinama i naučiti mnogo toga o tradiciji Zagorja i njegovih trnaca. Te zaboravljene trnace danas su već mnogi oživjeli, pa je i stručno povjerenstvo, na čijem čelu je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima  Krapinsko-zagorske županije Diana Hršak pri ocjenjivanju imalo „slatku“ zadaću. Priznanja su primili Ivan Pavlović iz Gornje Stubice koji ima više od 60 raznih starinskih sorata voća, OPG Ptičar iz Poznanovca za voćne prerađevine starinskih sorata voća, donjostubički dječji vrtić i osnovna škola te članice vokalne skupine KUD-a Stubica. Grad Donja Stubica je ponosan na ovakvu manifestaciju koja je pokazala, da iz godine u godinu raste, a time ispunjava svoj cilj, oživjeti stare zagorske trnace, istaknuo je u svojem obraćanju gradonačelnik Nikola Gospočić, a organizatorima, Gradu Donja Stubica i Udruzi Stubička baština, na čijem je čelu neumorna  Marija Krušelj, na ovakvoj akciji je čestitao župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ističući njen edukativni karakter, jer je već mnoge potaknula da i sami zasade svoje trnace starih sorata voća.

ZAGREB – Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba održan je ove subote, 06. listopada 2018. godine, u Vatrogasnoj postaji Centar u Savskoj od 09,00 do 14,00 sati. I ovogodišnja manifestacija se sastoji od niza interaktivnih i edukativnih radionica kao što su Spasi Medu, kutak za najmlađe, utrka u brzom oblačenju, posjeti naš labirint pun dima, kako gasiti požar i dr. U prosjeku, ovu atraktivnu akciju JVP Zagreba posjeti između 2 i 3 tisuće posjetitelja.

ZAGREB – Međunarodni dan zaštite životinja  obilježen je na Bundeku ove subote, 6. listopada 2018. godine. U edukativno-zabavnom programu sudjelovali su, među ostalima, Zoološki vrt grada Zagreba, Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Životinjski kutak.

KOPRIVNICA – Manifestaciju „Školsko zvono-susreti prijateljstva“ organizirala je Područna škola Bakovčica u Koprivnici, a prisustvovao joj je i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Radi se o susretima malih škola kojima su se ovoga puta odazvali Područna škola Lepa Ves iz Krapinsko-zagorske županije i Područna škola Veliki Poganac. Mališani su, osim zajedničkog programa prijateljstva, posjetili koprivničke znamenitosti pod stručnim vodstvom profesorice povijesti Lidije Vranar, a osnovne informacije o Koprivničko-križevačkoj županiji mališanima je predstavio zamjenik Ljubić. Druženje je završeno edukacijom o radu vatrogasaca, a potom su održane i vatrogasne igre za sve učenike.

VARAŽDIN – 3.033 zahtjeva, što je u odnosu na prošlu godinu više za 26%, s jučerašnjim je danom pristiglo na natječaj ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za subvencioniranje stambenih kredita za mlade, rekao je danas u Varaždinu podpredsjednik i ministar Predrag Štomar. Naime, prošle je godine subvencije ostvarilo 2320 obitelji u kojima je rođeno više od 260-tero djece. Kada se to zbroji s programima POS-a , koje također provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, dolazi se do ukupne brojke od više od 13.000 obitelji koje će ostati u Hrvatskoj i raditi na njenom daljnjem gospodarskom napretku, zaključio
je podpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređe

ČAKOVEC – Svetom misom u crkvi Sv. Nikole Čakovec u 9,00 sati, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima u Perivoju Zrinskih u 10,00 sati te svečanom sjednicom u 10,30 u zgradi Scheier, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske podružnica Međimurske županije u ponedjeljak 8. listopada 2018. godine, održava svečanost obilježavanja Dana neovisnosti i 25. obljetnice UDVDR-a RH podružnice Međimurske županije.

VARAŽDIN – Svečanost otvorenja obnovljene Velike koncertne dvorane Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu održat će se u nedjelju, 7. listopada 2018. godine.  Nakon 70 godina, dvorana je obnovljena sredstvima Ministarstva kulture i grada Varaždina, a povodom njenog otvorenja i 145. obljetnice kazališne zgrade u Varaždinu u nedjelju, 7. listopada  od 10,00 do 14,00 sati bit će organiziran grupni razgled dvorana zgrade HNK u Varaždinu uz vodstvo i popratne sadržaje u svakom prostoru. Otvorenje dvorane bit će u nedjelju 19,00 sati, a u 19,30 sati bit će održan i 1. ovosezonski koncert Varaždinskog komornog orkestra.

VELIKA GORICA – Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije i ove godine u Velikoj Gorici obilježava „Dan ružičaste vrpce“ te je  pozvala zainteresirane građane da se pridruže u mimohodu u subotu, 6. listopada 2018. godine, ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici odakle su krenuli Zagrebačkom ulicom prema Pučkom otvorenom učilištu. Listopad je mjesec obilježavanja borbe protiv raka dojke, a prva subota u listopadu tradicionalno se obilježava kao „Dan ružičaste vrpce“. Tog dana žene diljem svijeta izlaze na ulice i prigodnim parolama te samim mimohodom upozoravaju javnost na gorući problem sve većeg obolijevanja od raka dojke i to sve mlađih žena.

ZABOK – Akcija pod nazivom „Hodanjem protiv raka“, kojoj je cilj potaknuti osviještenost o važnosti svakodnevnog kretanja za smanjenje rizika pojave raka u suorganizaciji udruga; Zagorska liga protiv raka, Europa Donna Krapina i uz domaćinstvo Sportsko ribolovnog saveza Krapinsko-zagorske županije, održat će se u ponedjeljak, 8. listopada 2018. godine. Okupljanje je u 10,00 sati na Zivtovom trgu u Zaboku odakle se ide do ribnjaka Športsko ribolovnog društva Zabok, gdje se nastavlja druženje. Akcijom se ujedno obilježava mjesec ružičaste vrpce- mjesec borbe protiv raka dojke.

loading