Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.09.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom chartreu, tijekom mjesec kolovoza u Hrvatskoj je ostvareno 4,4 milijuna dolazaka i 31,8 milijuna noćenja što je porast od 6 posto. Od siječnja do kolovoza ostvareno je 14,8 milijuna dolazaka ,14 posto više i 85 milijuna noćenja, što je 13 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kako je rekao ministar turizma Gari Cappelli ovaj rekordni turistički promet svjedoči o kvalitetnom upravljanju turističkim sustavom. Uz to, najave za posezonu su odlične pa će biti ostvaren najveći broj noćenja od samostalnosti, od 100 milijuna, što je rast veći od EU prosijeka. S ministrom se složio i direktor HTZ-a Kristijan Stančić koji je rekao, kako u Hrvatskoj trenutačno boravi 500 tisuća turista. Gledajući prvih 8 mjeseci, osim stranih turista iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Italije, porast je uočen i u broju domaćih turista, a najviše dolazaka i noćenja ostvareno je u Istri, Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji . U kontinentalnoj Hrvatskoj ostvareno je 1,4 milijuna noćenja, najviše u Karlovačkoj te Krapinsko zagorskoj županiji. Top destinacije su Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Medulin, Umag.

ZAGREB – U posljednjim tjednima porasla je potražnja za stanovima na području Zagreba – ponajviše u tramvajskoj zoni. Prema podacima oglasnika najskuplji najmovi su u četvrtima Gornji grad – Medveščak i Donji grad, a u ponudi je najviše stambenih prostora od 40 i 70 metara četvornih. Zanimljivo je da Zagreb u odnosu na 2013. godinu ima za 21 posto više cijene najma stana od 50 metara četvornih, a samo u odnosu na prošlu godinu cijene su više za devet posto. Prosječna cijena najma stana veličine 40 metara četvornih je 2.777 kuna, a onog veličine 50 metara četvornih u prosjeku 3.377 kuna.  Najpovoljniji su stanovi u Dubravi, u kojoj se prosječne cijene najma stana od 30 metara četvornih kreću oko 1.500 kuna.

ZAGREB – Milijun i osamsto tisuća kuna iz gradskog proračuna dobit će političke stranke za rad zastupnika u novom sazivu zagrebačke Gradske skupštine. Za svakog zastupnika stranka dobiva oko 36 tisuća kuna, odnosno za zastupnicu nešto više od 39 tisuća kuna. Budući da ima najviše zastupnica u svojim redovima, njih sedam, stranka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, dobit će i najviše novca, oko 209 tisuća kuna po tromjesečju. Slijede SDP i HDZ, te zastupnici s lista Sandre Švaljek i Brune Esih te HSLS. Financijska sredstva za Anku Mrak-Taritaš, Sonju Konig i Stanka Kordića dobit će Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), jer su u trenutku konstituiranja skupštine bili njihovi članovi. Uz ova sredstva, sami zastupnici po sjednici dobivaju 1.200 kuna. Isti iznos dobivaju i za sudjelovanje u radu odbora.

ČAKOVEC/ PRELOG – Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić boravi u službenom posjetu Međimurskoj županiji. U prijepodnevnim satima je, uz pratnju župana Matije Posavca, obišla Tehnološko- inovacijski centar Međimurja u Čakovcu za čije proširenje je nedavno potpisala ugovor vrijedan 12 milijuna kuna. To ulaganje će omogućiti proširenje poslovnog inkubatora centra za dodatnih 1000 m2 vrhunski opremljenih uredskih prostora, učionica, konferencijskih dvorana i pratećih sadržaja. Uz trenutačno inkubiranih 28 poduzeća s više od 70 zaposlenika, bit će tu prostora i za novih dvadesetak poduzeća, kazao je župan Posavec, a ministrica Dalić ističe da će to ulaganje bespovratnih sredstava iz europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. omogućiti stvaranje novih radnih mjesta, ali posljedično i povećanje plaća radnicima. Potpredsjednica Vlade danas boravi i u gradu Prelogu, gdje potpisuje oko 15 milijuna kuna vrijedan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju Poduzetničkog centra na prostoru Gospodarske zone Prelog- Sjever.

VARAŽDIN – Projektom „Ja mogu“  vrijednim 10 milijuna i 690 tisuća kuna Varaždinska županija je osigurala ukupno 53 pomoćnika u nastavi za 73 učenika s teškoćama u razvoju u sljedeće četiri godine. Uvodna konferencija ovog četverogodišnjeg projekta počela je  danas u županijskoj palači u Varaždinu, a održana je i provedbena radionica namijenjena ravnateljima i koordinatorima  projekta. I Grad Varaždin s partnerima: Razvojnom agencijom Sjever DAN, Katoličkom osnovnom školom Svete Uršule, Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, te I., II., III., IV., VI. i VII. Osnovnom školom Varaždin počeo je s provedbom projekta u osiguravanju pomoći djeci s teškoćama u razvoju. Programske aktivnosti projekta „Ponos“ predstavljene su danas na početnoj konferenciji u varaždinskoj palači Herzer.

KRAPINA – Prijem za najuspješnije učenike na ovogodišnjoj državnoj maturi održao je danas, 06. rujna 2017. godine, u Krapini, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Prijem je upriličen za Timona Spiegla iz Srednje škole Krapina, najuspješnijeg učenika na ovogodišnjoj državnoj maturi, koji je još u srpnju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja primio priznanje i nagradu za postignuti uspjeh, a među prvih 20 je i Valentina Meglić iz zabočke Gimnazije A. G. Matoša.

KRAPINA – Ugovor o financiranju za ulaganje u građenje javnog sustava za vodoopskrbu kojim je Krakom-vodoopskrbi i odvodnji d.o.o. Krapina bespovratno dodijeljena potpora u iznosu od 2.428.235,12 kuna temeljem prijave na Natječaj za provedbu Mjere 07, operacije 7.2.1. potpisan je u utorak, 5. rujna 2017. godine, u Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Radi se o projektu izgradnje magistralnog cjevovoda Zagora – Gorjak – Jesenje, koji obuhvaća izgradnju cjevovoda od naselja Žutnica na području Grada Krapine te dovođenje vode u Općinu Jesenje cjevovodom do Gornjeg Jesenja. Vrijednost potpore pokriva investiciju na području Grada Krapine koja rješava vodoopskrbu naselja Žutnica i Zagora te dovodne cjevovode od izvorišta „Gorjak“. Potpisivanjem Ugovora definirani su uvjeti korištenja dodijeljenih sredstava potpore te sada predstoji realizacija projekta, početak izgradnje i povlačenje dodijeljenih sredstava.

KOPRIVNICA – U prvih je šest mjeseci ove godine Turistička zajednica Kprivničko križevačke županije ostvarila sve zacrtane programe te je pozitivno poslovala. Moglo se to čuti na sjednici  Turističkog vijeća Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije održanoj u Koprivnici, kojoj je predsjedao župan Darko Koren. Direktor Turističke zajednice Zdravko Mihevc govorio je o problemima naplate boravišne pristojbe i članarine, koja je jedan od najvažnijih prihoda na kontinentu, a na sjednici je usvojen i zaključak o imenovanju novih predstavnika Zajednice u Nadzorne odbore lokalnih turističkih zajednica Križevci, Kalnik, Ferdinandovac, Đurđevac, Središnja Podravina i Dravski Peski.

BISTRA – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišao je radove na dogradnji učionica i rekonstrukciji zgrade Osnovne škole Bistra. Radove na proširenju OŠ Bistra koji se procjenjuju na 27,6 milijuna kuna financira Zagrebačka županija. Radi se o opsežnim radovima koji obuhvaćaju povećanje površine osnovne škole s kuhinjom s opremom, blagovaonicom, garderobom, sanitarnim čvorovima, spremištima, prostorom za pedagoga i logopeda, dizalom, knjižnicom, zbornicom, administrativnim prostorijama te učionicama s pripadajućim kabinetima.

loading