Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.09.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U Zagrebu je u kolovozu ostvaren 9% veći broj dolazaka gostiju, a broj noćenja veći je čak za 10%, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema podacima gradske Turističke zajednice u kolovozu najbrojniji gosti bili su iz Španjolske, Italije, Njemačke, Južne Koreje i SAD-a. Zagreb bilježi porast i za prvih osam mjeseci ove godine, kada je ostvaren porast od 9% u dolascima i 11% u noćenjima. U prvih osam mjeseci najviše noćenja ostvarili su gosti iz SAD-a, a slijede gosti iz Njemačke, Koreje, Italije i Španjolske. U dolascima su na prvih pet mjesta gosti iz Južne Koreje, SAD-a, Njemačke, Italije i Kine.

ZAGREB – Uoči 16. sjednice zagrebačke gradske skupštine održana je sjednica Odbora za komunalno gospodarstvo na kojoj su gradski zastupnici raspravljali o unapređenju prometa na području Donjeg grada. S ciljem razvoja prometnog sustava užeg središta Zagreba, Grad planira izraditi cjelovitu prometnu studiju koja bi obuhvatila gradnju i uređenje osnovne ulične mreže, trgova i drugih prometnica, usklađenog razvoja javnog, pješačkog i biciklističkog prometa kao i osmišljavanje lokacija za moguću izgradnju javnih garaža na području Donjeg grada. Inače, 16. sjednica Gradske skupštine na kojoj će uz unapređenje prometnog sustava Donjeg Grada biti još 26 točaka na dnevnom redu, bit će održana u četvrtak 13. rujna.

VARAŽDIN – Dan Varaždinske županije slavi se 8. rujna. Osim večerašnje  Svete mise zahvalnice u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije, u 18,00 sati u Varaždinskoj katedrali te sutrašnje svečane sjednice županijske skupštine, priprema se i čitav niz zanimljivih programa. Događanja su predstavljena danas u županijskoj palači u Varaždinu. U subotu, 9.rujna u 10,00 sati će ispred Županijske palače ,na Franjevačkom trgu u Varaždinu, Husarska garda obaviti prijavak županu, a u isto vrijeme počet će i druženje žena poduzetnica i obrtnica, dok je u 18,00 sati na redu modna revija koju će nositi same poduzetnice. Predstava za djecu u organizaciji Viteškog reda Sv. Nikole „Traži se vitez hrabar“ održat će se u nedjelju, u atriju Županijske palače,  a istoga dana u 17,00 sati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu počet će 15. Smotra koreografiranog folklora Varaždinske županije.

ZAGREB – Na livadi između Gradske uprave i Koncertne dvorane Lisinski, gdje bi trebao biti izgrađen monumentalni Spomenik Domovini vrijedan oko 21 milijun kuna, članovi Foruma mladih i Gradske organizacije SDP-a predvođeni predsjednikom zagrebačkog SDP-a Gordanom Marasom, u četvrtak, 6. rujna održali su kratki performans kako bi, kako ističu, upozorili na netransparentno trošenje novca iz gradskog proračuna. „Cilj transparenata je, koji predstavljaju spomenike prehrani u dječjim vrtićima, novom mostu preko Save, pokrivenosti vodovodnom mrežom, centrima za mlade i saniranom odlagalištu otpada, ukazati na projekte koji su gradu Zagrebu potrebniji od izgradnje različitih spomenika“, istaknuo je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Gordan Maras.

ZAGREB – Na nedavno održanoj konferenciji o događanjima i marketingu u Sloveniji – Conventa Crossover, projekt Turističke zajednice grada Zagreba, Festival svjetla Zagreb, osvojio je nagradu kao najbolje B2C događanje. Za Conventa Best Event Award 2018. konkuriralo je 40-ak događanja u tri kategorije, od kojih je Festival svjetla pobijedio kao najbolje događanje namijenjeno široj publici.

ZAGREB – Za svako novorođeno dijete u 2018. godini  Zagrebačka županija dodijelit će 1.000 kuna jednokratne novčane pomoći. Zahtjev za jednokratnu pomoć za novorođenčad podnosi se u roku 4 mjeseca od dana rođenja djeteta. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može ostvariti jedan od roditelja/ samohrani roditelj/ roditelj iz jednoroditeljske obitelji koji je državljanin Republike Hrvatske s prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje godinu dana. Postupak pokreće podnositelj Zahtjeva s kojim novorođeno dijete živi u zajedničkom kućanstvu. Zagrebačka županija ove je godine osigurala ukupno 270 tisuća kuna na temelju broja novorođenih u 2016. godini. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva  je 10. siječnja 2019. godine.

LUDBREŠKI VINOGRADI – Ovih se dana odvijaju ili završavaju brojni radovi na lokalnim i županijskim cestama u Varaždinskoj županiji. Obilježavanju završetka radova na proširenju ceste u Ludbreškim vinogradima, prisustvovat će danas župan Varaždinske županije Radimir Čačić. U društvu predstavnika Županijske uprave za ceste, župan Čačić nakon Ludbreških vinograda, obići će danas prijepodne i novopostavljeni semafor kod područne škole u  Novoj Vesi Petrijanečkoj.

ČAKOVEC/ŠENKOVEC – Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom u Čakovcu, Svetom misom u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice te prigodnom svečanošću kod Mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu, Međimurska županija je u četvrtak, 6. rujna 2018. godine obilježila, 452. obljetnicu junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog. Uz izaslanstva Družbe Braća hrvatskog zmaja, Zrinske garde, Grada Sigetvara, Županije Baranja, Međimurske županije, Grada Čakovca i Međimurske županije, vijenac je u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića položila njihova izaslanica, saborska zastupnica Sunčana Glavak.

KOPRIVNICA – Održan je radni sastanak predstavnika Koprivničkih voda i Grada Koprivnice na temu završne faze pripreme i prijave projekta „Aglomeracije Koprivnica“. Sastanak je održan na inicijativu Hrvatskih voda čiju je delegaciju predvodio zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić, a sastanku je nazočio i saborski zastupnik Branko Hrg. Glavna tema sastanka bila je razgovor o stupnju gotovosti projekta te rokovi za dovršenje preostale potrebne dokumentacije kako bi projekt bio spreman za odobrenje do kraja listopada, odnosno do kraja 2018. Zajednički cilj je, zaključeno je na sastanku, u zadanom roku dovršiti pripremu aplikacijskog paketa kako bi se stigli zadani rokovi za sufinanciranje projekta iz Kohezijskih fondova EU, a definirane su i dodatne aktivnosti za dovršetak projekta.

BRAČAK – Nakon uspješno završenog programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2017. godinu, u 2018. godini Ministarstvo hrvatskih branitelja nastavlja s organizacijom preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja. Preventivni sistematski pregledi u Krapinsko- zagorskoj županiji održavati će se u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, na Bračku. Za prijavu i sve potrebne informacije branitelji se mogu obratiti područnoj jedinici Ministarstva hrvatskih branitelja ili županijskom centru za psihosocijalnu pomoć.

loading