Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.09.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Dani Varaždinske županije traju do 15. rujna, a središnji događaj je današnji Dan županije. Tim povodom su položeni vijenci u spomen na sve preminule građane i branitelje, a svečana sjednica Skupštine Varaždinske županije održana je u varaždinskom HNK. Tom prigodom  dodijeljena su javna priznanja Županije za 2019. godinu. Nagradu za životno djelo dobila je Marija Cafuk, jedna od najznačajnijih poljoprivrednica u Varaždinskoj županiji, nagrada za iznimna postignuća dodijeljena je Željku Krajanu i osnovnoj školi „Vladimira Nazora“ Sveti Ilija, a nagrade za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijeljene  su Drugoj gimnaziji Varaždin, Prvom hrvatskom dobrovoljnom vatrogasnom zboru te Jasni Jakovljević, intendantici HNK u Varaždinu. Među mnogima koji su žiteljima Varaždinske županije čestitali njihov dan bio je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Dartko Horvat.

 

KOPRIVNICA – Konferencija „Hrvatska kakvu trebamo: Porezna reforma iz perspektive gospodarstva – godinu dana poslije“ održana je u petak, 6. rujna 2019. godine, u Koprivnici u organizaciji Večernjeg lista i partnera. Godinu dana nakon, još uvijek želimo ponuditi nova rješenja, ističe glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i naglašava kako je Konferencija prilika da gospodarstvenici, političari i stručnjaci ponovno otvore priču o poreznim rasterećenjima, ali i gospodarskoj klimi u Hrvatskoj. Novim mjerama poticat će se i zapošljavanje učenika iz srednjih strukovnih škola, najavljuje ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i objašnjava kako će svi poduzetnici, koji su stvarali svoje radnike od upisa djeteta u srednju strukovnu školu, imati priliku za dobivanje naknade do 500 tisuća kuna u sklopu 300 milijuna kuna iz strukturnih fondova Europske unije. Ministar financija i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Zdravko Marić iznio je prijedlog novih poreznih mjera od kojih izdvaja izmjene u porezu na dobit gdje se diže prag za stupu od 12% s tri na 7,5 milijuna kuna čime će se doći do brojke od 92% poduzetnika koji će plaćati porez na dobit po stopi od 12%. U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na istu temu u kojem su sudjelovali predstavnici velikih hrvatskih gospodarskih subjekata.

ZAGREB – U organizaciji Savjeta mladih Grada Zagreba i Udruge Zamisli, u Kući Europe započela je manifestacija „Kap u europskom moru mogućnosti“, koja se održava u sklopu 7. ciklusa Dijaloga EU-a s mladima. Cilj manifestacije, koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, je mladima približiti politike Europske unije te ih potaknuti da sudjeluju u njihovom kreiranju te u konačnici njihovom usvajanju. „Niti jedna tema o kojoj se na razini EU-a razgovara nije izvan interesa mladih i zato ih treba na ovaj način upućivati da sami iznesu kako vide suradnju i dijalog s Europskom unijom“, istaknula je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

VARAŽDIN – U Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin održano je u petak, 06. rujna 2019. godine potpisivanje ugovora za izvođenje radova na energetskoj obnovi. Sve je to dio obilježavanja ovogodišnjih Dana Varaždinske županije. Vrijednost projekta obnove Doma za starije i nemoćne u Varaždinu je 31,37 milijuna kuna, dok je vrijednost danas potpisanog ugovora, koji podrazumijeva niz građevinskih i strojarskih radova, 30,2 milijuna kuna. Ugovor je s izvođačem radova, uz nazočnost varaždinskog župana Radimira Čačića i njegovog zamjenika Roberta Vugrina, potpisala je ravnateljica Doma Vesna Vidović Oreški. Za projekt je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 14,6 milijuna kuna, bespovratna sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata iznose 7,35 milijuna kuna, a preostali iznos kreditom osigurava Dom za starije i nemoćne osobe. Upravo ovo kreditno zaduženje vraćat će se kroz ostvarene uštede koje će na godišnjoj razini biti više od 600.000 kuna, napomenuo je župan Radimir Čačić. Rok za završetak radova je kolovoz 2020. godine. Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin trenutno ima 350 korisnika čija je prosječna dob 84 godine.

ZAGREB – Više od 30 % dječaka i 20 % djevojčica školske dobi ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo, 60 posto ne doručkuje svakog dana, te se oko 65 posto ne bavi barem 60 minuta umjerenom tjelesnom aktivnošću. Kako bi se usvojile zdrave navike te prevenirala pretilosti u djece školske dobi, u Zagrebu se od 2014. godine provodi javnozdravstveni program „PETICA – igrom do zdravlja“ u kojemu je do sada sudjelovalo oko 16 tisuća učenika, njihovih roditelja, nastavnika, nutricionista, liječnika i kineziologa. „Jako smo zadovolji rezultatima. Primijetili smo da djeca češće posežu za vodom, manje konzumiraju slatkiše i gazirana pića, češće doručkuju te prepoznaju koja je hrana nutritivno kvalitetnija“, istaknula je prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa. Inače, program „PETICA“ aktivno djeluje na suzbijanje pretilosti edukacijom učenika i roditelja o važnosti zdravih životnih navika u svrhu smanjenja rizika od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti.

PREGRADA – Uređen je vanjski prostor Doma zdravlja u Pregradi, odnosno osigurana su dodatna parkirna mjesta. Tim povodom, završetak radova na novom parkiralištu, ovog petka, 6. rujna 2019. godine obišao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u pratnji gradonačelnika Pregrade, saborskog zastupnika Marka Vešligaja te ravnateljice županijskog Doma zdravlja Nade Dogan. Radi se o investiciji vrijednoj 220 tisuća kuna, od čega je Grad Pregrada uložio 50 tisuća kuna. Inače, Dom zdravlja u Pregradi, između ostalog, ima i četiri tima obiteljske medicine te tri tima dentalne medicine pa će nova parkirališna mjesta olakšati pristup djelatnicima i pacijentima. – U ovom objektu uskoro planiramo otvoriti i prijeko potrebnu pedijatriju – rekao je gradonačelnik Vešligaj. Župan Kolar najavio je iduće godine i novi val investicija u Dom zdravlja u Pregradi. – Promijenit ćemo dio stolarije, rasvjetu i plafone. Ako će se otvoriti EU natječaji na koje bismo mogli prijaviti kompletnu obnovu ovog doma zdravlja, iskoristit ćemo priliku, u protivnom, u dogovoru sa Gradom ići ćemo sa investicijama prema prioritetima – najavio je župan Kolar.

ČAKOVEC – 453. obljetnica junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog i Sigetske bitke 1566. godine obilježava se u petak, 6. rujna 2019. godine. Tim povodom u Perivoju Zrinskih u Čakovcu u 17,30 sati položit će se vijenci kod spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom, a obilježavanje se nastavlja se u Šenkovcu kod Mauzoleja obitelji Zrinskih, prigodnim govorima i počasnim pozdravom Zrinske garde, nakon čega  slijedi mimohod do spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom na Trgu svete Jelene i sveta misa u župnoj crkvi.

ZAGREB – GROWING UP, Sajam radosti bez granica za djecu i roditelje održava se na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7a od danas do nedjelje, 8. rujna. Ovogodišnji moto sajma je Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati, što je uz ljubav prema djeci najljepši moto jednog sajma- rekla je otvarajući Growing up zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.  Na sajmu sudjeluje 43 izlagača iz 5 zemalja te će u tri dana biti održano 80 sati besplatnog programa s naglaskom na digitalne radionice, ali i njegovanje čitanja kod djece i roditelja- istaknula je direktorica ZV-a Dina Tomšić. Pokrovitelji događanja su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo unutarnjih poslova. Ulaz za posjetitelje kao i sudjelovanje u programu te parkiranje je besplatno.

KRAPINA – Tjedan kajkavske kulture, kao jedan od top 32 hrvatska turistička događaja, uz već tradicionalne sadržaje ove će godine, u trajanju od 8. do 14. rujna, biti obogaćen novim sadržajima. To su, među ostalim „Žmah plac“, “Krapinski čoko – oblizeki”, te izložba na otvorenom drvenih igračaka u gigantskim veličinama.  Kruna događanja u Tjednu kajkavske kulture, 54. festival Kajkavskih popevki, u petak i subotu, 13 i 14. rujna. Prve večeri održava se retrospektivni koncert “Popevke zanavek”, a druga je večer “Večer novih popevki” koja će podariti 21 novu skladbu. Svojevrsna uvertira Festivalu je 34. dječji festival Mali kaj, u četvrtak, 12. rujna. Tradicionalno u Tjednu kajkavske kulture odražava se i Zagorski gospodarski zbor, čije će 27. izdanje trajati od 12. do 14. rujna.

BJELOVAR – Završeni su radovi na energetskoj obnovi zgrade Područne škole u Cigleni. Ukupna vrijednost projekta je 1,1 milijuna kuna, od čega je Europski fond za regionalni razvoj odobrio 570 tisuća kuna. Uoči nove školske godine, zgradu je obišao gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak. Škola u Cigleni jedna je od rijetkih područnih škola koja je osmogodišnja te ju pohađa 76 učenika u sedam razrednih odjela.

ZAGREB – Besplatne razglede grada subotama na hrvatskom jeziku za Zagrepčane i ove godine od 7. rujna do 2. studenog organizira Turistička zajednica grada Zagreba. Polasci su predviđeni subotom od 17,00 sati ispred privremenog Turističkog informativnog centra na Trgu bana Jelačića ispred prolaza Harmica. Edukativno razgledavanje grada u pratnji turističkog vodiča traje 1,5 do 2 sata. Svaki sudionik dobiva licitarsko srce, a razgledi su podijeljeni u tri različita obilaska naziva Šetnja s Marijom Jurić Zagorkom, Gornjogradske coprnice te Redoviti razgled grada. Svi zainteresirani se mogu prijaviti isključivo petkom za sljedeći dan na broj telefona 099 510 5017, a pri tom je obvezno napomenuti za koji obilazak se prijavljuju.

KRIŽ – Najslađa manifestacija u Zagrebačkoj županiji Kriški oblizeki, najveći je i najstariji hrvatski festival slastica, a ove godine bit će održana u subotu, 7. rujna u središtu Križa. Od 16,00 sati počinje program za djecu te sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, a festival slastica otvara se sat vremena kasnije. Na festivalu će se moći kušati više od dvjesto slastica.

loading