Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.10.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Započela je gradnja još jedne gradske fontane, one na Britancu. Tako su nakon više od mjesec dana čekanja da se izradi projektna dokumentacija nastavljeni radovi uređenja sjeverne strane Britanskog trga, koje je prekinuo gradonačelnik Milan Bandić, odlučivši da se dio parkinga pretvori u zelenu oazu. Podsjetimo asfaltiranje križanja Kukuljevićeve i Nazorove te ulice Pantovčak trebalo je biti gotovo još 25. srpnja, no radovi su prekinuti. Trenutno je parkiralište s dvadesetak mjesta raskopano i ograđeno, a ondje će se urediti zeleni otok i time produžiti pješačka zona. Osim fontane, postavit će se klupe i zasaditi drveće.

ZAGREB –  Ugovori o isplati razlike odobrenog iznosa iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda u 2014. godini na području Zagrebačke županije  potpisani su danas u Zagrebu. Ugovore je potpisao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s predstavnicima Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica, Županijske uprave za ceste te četiri grada  i  sedam općina . Zagrebačkoj županiji iz Fonda solidarnosti EU odobreno je ukupno 9 milijuna 300 tisuća kuna bespovratnih sredstva. Predujam od 2.466.700 kuna već je isplaćen krajem 2015. godine, a potpisivanjem ugovora korisnicima će se isplatiti razlika sredstava.

ČAKOVEC – Među četrnaest točaka dnevnog reda danas održane sjednice Županijske skupštine Međimurske županije, najvažnija je bila vezana uz rebalans županijskog proračuna. O stanju u proračunu, govorio je predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak, koji ističe da se proračun povećava na više od pola milijarde kuna zbog toga što će od sada objedinjavati i proračune svih obrazovnih i zdravstvenih institucija u županiji. Vijećnici su, osim rebalansa, podržali i izviješće o stanju u međimurskom gospodarstvu za 2015. godinu. Ostvaren je rast zaposlenosti u odnosu na prethodnu godinu za četiri posto, a poduzetnici su po prvi puta premašili svoje prihode na više od 12 milijardi kuna, kazao je župan Matija Posavec i dodao da je u Međimurju u 2015. godini čak porastao i prosjek plaća s 3922 na 4085 kuna.

KOPRIVNICA – U koprivničkoj gradskoj upravi danas su se okupili najbolji učitelji i učiteljice prema odabiru nastavničkih kolektiva, na prijemu koji se održava u povodu Svjetskog dana učitelja. Nagradu kolega najteže je dobiti, ističe najbolji učitelj škole Đuro Ester Vjekoslav Nemec koji se u ime svih nagrađenih zahvalio svima na izboru te gradu na podršci u radu škola. Zahvaljujući dobrom radu svih zaposlenih u koprivničkim odgojno-obrazovnim ustanovama, Koprivnica je danas prvi grad u Hrvatskoj po ulaganju u obrazovanje, ističe zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. Najbolji učitelji i učiteljice u protekloj godini su Hrvoje Šelimber, Marija Petras, Vjekoslav Nemec  te Ivica Suvalj.

KRIŽEVCI – Križevački gradski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici prihvatili rebalans proračuna kojim se proračun Grada povećava za 4,4 milijuna kuna. Proračun Grada Križevaca za ovu je godinu planiran u iznosu od 86,8 milijuna kuna, a iznosi, nakon korekcija i raspodjela 91,6 milijuna. Razloge povećanja objašnjava pročelnik za gospodarstvo i financije Darko Masnec koji kaže, kako su u ovoj godini dobivena sredstva za neke EU projekte te među ostalim kako je Ministarstvo kulture Gradu odobrilo više sredstava od planiranog za uređenje kulturno-sakralnih objekata. Masnec naglašava, kako su Križevci trenutno grad bez kreditnog zaduženja. Rebalans proračuna križevački su gradski vijećnici prihvatili bez rasprave, vijećničkom većinom.

ZAGREB – Savezu inovatora Zagreba dodijeljeno je 50 tisuća kuna za pokrivanje dijela troškova kako bi sudjelovali na 16. britanskom sajmu inovacija u Londonu. Sajam se održava od 19. do 22. listopada. Inače, zagrebački inovatori već godinama imaju podršku Grada, tako da je u posljednje tri godine dodijeljeno 320 tisuća kuna za pokrivanje dijela troškova za odlazak inovatora na međunarodne manifestacije, s kojih se najčešće vraćaju s nagradama.

VARAŽDIN – Sastanak župana Varaždinske županije Predraga Štromara i njegovih zamjenika Alena Kišića i Alana Košića sa saborskim zastupnicima s područja Županije održan je jučer u Varaždinu. Iako su na sastanak bili pozvani svi novoizabrani zastupnici, sastanku su se odazvali Božica Makar i Milorad Batinić. Župan Štromar upoznao je prisutne novoizabrane zastupnike s problematikom financiranja prijevoza učenika srednjih škola, sufinanciranjem troškova najamnina za školske objekte izgrađene po JPP-u, a govorilo se i o prijedlogu novog Zakona o regionalnome razvoju te o raspolaganju državnom imovinom. Nadam se da će se zastupnici s našeg područja truditi i zalagati da se projekti od interesa za našu Županiju ostvare. Voljeli bismo da se što prije donese novi Zakon o regionalnom razvoju, kako bi se stvorili uvjeti za smanjenje razlika u stupnju razvijenosti jedinica lokalne samouprave, kazao je Štromar

KOPRIVNICA – Učenici i profesori iz Italije, Finske i Francuske koji u Koprivnici borave u sklopu projekta „Europski poduzetnici sutrašnjice“ posjetili su koprivnički poduzetnički inkubator. Predstavljen im je rad i misija koprivničkog inkubatora, te su im pokazani neki od strojeva. Domaćini projekta su učenici Srednje škole Koprivnica, traje do lipnja iduće godine, a ovo je treća po redu razmjena u sklopu projekta Erasmus+. Cilj je ispitati kako su društveno-politički odnosi kroz povijest i sada u zemljama partnerima utjecali na razvoj gospodarskih sustava te pronaći i kreativna rješenja za obnovu i upotrebu napuštenih gospodarskih, vojnih i drugih objekata. Za sudjelovanje u projektu Srednja škola Koprivnica od Agencije za mobilnost i EU programe dobila je 24.700 eura.

GORNJA BISTRA – Ovogodišnja kampanja „Obojimo osmijeh djeteta u bolnici“  koju organiziraju Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara, danas i sura bit će provedena oslikavanjem dvije dječje igraonice u sklopu Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi „Gornja Bistra“. Savez DND ujedno će tom akcijom obilježiti i Dječji tjedan  dok će za crteže koji će krasiti igraonice biti zaslužna zagrebačka umjetnica Jasmina Jogić. Cilj ove kampanje je promicanje i primjena suvremenih načela humanizacije bolničkog liječenja djece budući da boje imaju ljekovita svojstva, podižu raspoloženje, čine atmosferu ugodnom i pozitivnom (pogotovo u stresnim uvjetima, kakvi su bolnički) te pridonose općem stanju zdravlja i bržeg oporavka.

KRAPINA – Nacionalni tjedan dojenja obilježava se svake godine u prvom tjednu listopada. Krapinsko-zagorska županija podržava i promiče dojenje, te je u tom cilju osnovala i Koordinacijski tim za promicanje dojenja, a također, tijekom prethodnih godina izdvojila je i značajna sredstva za opremanje rodilišta. U cilju promicanja dojenja, Županija je u suradnji s Domom zdravlja Krapinsko-zagorske županije tiskala informativno-edukativni materijal o dojenju te savjetima za  roditelje, a također je i sufinancirala edukaciju za četiri medicinske sestre primalje za tečaj I. kategorije. Velik uspjeh postižu i grupe za potporu dojenju, a pri Domu zdravlja osnovano ih je ukupno 12. Na više lokacija postoje posebno označena mjesta za dojenje.

loading