Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.10.2017.

Posted in Vijesti

ADAMOVEC – Manifestaciju 9. Domjanićeve noći i ove godine organizira KUD Dragutin Domjanić Adamovec. U tri dana događanja, posjetitelje očekuje niz zanimljivih sadržaja. Manifestacija je započela u petak, 6. rujna 2017. godine, sedmim glazbenim festivalom „Po dragomu kraju“, na kojem je izvedeno 15 novih skladbi. Nagrada za skladbu u cijelosti pripala je mladoj Mariji, koja je izvela skladbu “Tak kak cukor slatka si”, za koju je stihove napisala Branka Janković, a glazbu i aranžman Vladimir Bednjanec. Festival je vodio popularni dvojac Radija Kaj Gordana Tepuš i Ivan Benc, a tehničku realizaciju tona i svjetla također je odradila ekipa Radija Kaj. U subotu, 07. rujna 2017. godine s početkom u 17,00 sati, bit će održan sedmi festival dječjeg i odraslog kajkavskog stvaralaštva „Pod murvu na krče“, dok je nedjelja, 08. rujna 2017. godine, od 15,00 sati, rezervirana za nastupe KUD-ova, tamburaških i puhačkih orkestara, pjevačkih zborova i plesnih skupina. Sva događanja održavaju se u športskoj dvorani i na školskom igralištu Područne škole Adamovec.

ZAGREB – Holivudski glumac John Malkovich u subotu, 7. listopada 2017. godine zajedno s pijanisticom Anastasiom Terenkovom te proslavljenim kornistom Radovanom Vlatkovićem, uz Varaždinski komorni orkestar, otvorit će novu glazbenu sezonu u programu Lisinski subotom. Vlatkovićevo glazbeno umijeće doći će do izražaja u Concertinu za rog, čelistu, gudače i udaraljke hrvatskoga skladatelja Brune Bjelinskog, kao i u Mozartovu Koncertu za rog i orkestar u Es-duru. Prethodit će im Schnittkeov Koncert za glasovir i gudače što će poslužiti kao platforma za dijalog glasovira i pripovjedača u biranim ulomcima iz romana O junacima i grobovima argentinskog pisca Ernesta Sabata. Malkovich utjelovljuje glas Fernanda Vidala Olmosa. Nova sezona u Lisinskom održava se pod sloganom „Lisinski preko duge“  ili „Sve boje glazbe, sviđalo se to vama ili ne“, čime se jasno pokazuje širina i otvorenost za sve različitih glazbenih ukusa, rekao je to ravnatelj KD Lisinski Dražen Sirišćević. Da „Lisinski“ ima kvalitetan program, a na nama je da ga dijelom financiramo, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, zaključivši kako je pred Zagrebom još jedna jesen bogata brojnim događanjima.

ZAGREB – U subotu 7. listopada 2017. godine na novozagrebačkom jezeru Bundek bit će održana već tradicionalna zabavno-edukativna manifestacija kojom će biti obilježen Međunarodni dan zaštite životinja. Manifestacija će biti održana u organizaciji zagrebačkog Zoološkog vrta i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Program će trajati od 10 do 18 sati, a ovogodišnja mu je tema – Divlje životinje u gradu. U sklopu manifestacije bit će održana i revija udomljenih pasa, a prikupljene donacije bit će namijenjene za lakše udomljavanje životinja.

KRAPINA – Četvrta sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije održana je jučer 05. listopada 2017. godine u Krapini. Na Aktualnom satu, članovi skupštine su postavljali pitanja vezana za gradnju sportske dvorane u Hrašćini, demografsku politiku županije te projekt “Stubaki”, a bilo je i upita vezanih za ukidanje Porezne uprave u Klanjcu i Pregradi te da li su isplaćena sredstva za štete uzrokovane elementarnim nepogodama. Uz polugodišnje izvješće o radu župana u prvoj polovici ove godine, na sjednici je predstavljen i novoimenovani načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Darko Car, a neke od tema bile su i operativni plan razvoja cikloturizma na području županije te izgradnja doma za starije i nemoćne osobe u Zaboku. Malobrojni vijećnici oporbe imali su kritiku na prijedlog o razrješenju i imenovanju četiri člana Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste. – Mislim da je skupština bila vrlo konstruktiva i veliku većinu odluka smo donijeli jednoglasno, a raspravama smo težili  da dođemo do najboljih rješenja za sve naše stanovnike – istaknuo je župan Kolar.

ZAGREB – Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba bit će održan u subotu, 7. listopada 2017. godine u vatrogasnoj postaji Centar u Savskoj. Cilj  je razvijanje svijesti i odgovornosti građana, a pogotovo mladih u području prevencije od nastanka požara i ispravnom postupanju u slučaju nastanka i gašenja požara. Ovogodišnja manifestacija sastojat će se od niza interaktivnih i edukativnih radionica. Tako će u 11,00 sati biti predstavljena maskota zagrebačkih vatrogasaca Hrabri Hrvoje, a posjetitelji će moći po prvi puta doživjeti život jedne vatrogasne postrojbe, od spuštanja po cijevi do slaganja opreme i drugo.

ZAGREB – Svečano otvorenje izložbeno-prodajne manifestacije „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ bit će održano u subotu, 7. listopada 2017. godine s početkom u 10,00 sati u balonu Boćarskog doma na zagrebačkom Prisavlju. Manifestaciju će otvoriti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.Više od 95 izlagača i proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda prodavat će po povoljnim cijenama sireve, suhomesnate proizvode, med, vino, voće, povrće, kolače i druge domaće proizvode. Dani hrane otvoreni bit će otvoreni ove subote i nedjelje, 7. i 8. listopada, od 9,00 do 19,00 sati, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

KRAPINA – Povodom Dana neovisnosti i Dana branitelja Krapinsko-zagorske županije prijem za predstavnike braniteljskih udruga priredio je danas, 06. listopada 2017. godine župan Željko Kolar. Na prijemu su uz župana Kolara, govorili umirovljeni pukovnik Žarko Miholić, načelnik Policijske uprave Krapinsko-zagorske Darko Car te u ime gardijskih brigada Zvonimir Kantolić, Josip Puh i Rajko Bartolin. Također, govora je bilo i o knjizi poginulih Zagorskih branitelja koja uskoro izlazi, ali i o spomen obilježju u Krapini smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko–zagorske županije. Nakon prijema, na gradskom groblju u Krapini delegacije Krapinsko-zagorske županije, Grada Krapine, MUP-a, Ureda državne uprave u županiji i braniteljskih udruga položile su vijenac i zapalile svijeće povodom obilježavanja Dana neovisnosti.

ČAKOVEC- Dan neovisnosti Republike Hrvatske bit će obilježen sutra i u Međimurju.  Delegacije Međimurske županije, Grada Čakovca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije i Policijske uprave međimurske položit će vijence i zapaliti svijeće kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata u čakovečkom Perivoju Zrinskih i kod Spomen-zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima kod čakovečke knjižnice.

VARAŽDIN – Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske izaslanstvo Varaždinske županije položit će sutra kod križa branitelja na varaždinskom groblju  vijenac i zapaliti svijeću u spomen na sve poginule hrvatske branitelje Uz izaslanstvo Varaždinske županije, vijenac će položiti i izaslanstva Grada Varaždina, Policijske uprave varaždinske te Udruge branitelja s područja varaždinske županije.

KRAPINA – Novčana sredstva za razvoj i unapređenje lovstva dodjeljuje Krapinsko-zagorska županija. Sredstva od zakupa lovišta koristiti će se za razvoj i unapređenje lovstva, kao i za nabavu lovačkih pasa te dlakave i pernate divljači, osiguranje lovišta i nabavu zaštitnih sredstava. Ispunjeni obrasci zahtjeva dostavljaju se sa traženom dokumentacijom do 06. studenog 2017. godine na adresu Krapinsko-zagorske županije.

KOPRIVNICA –  Utvrđivanje teksta Natječaja za dodjelu studentskih stipendija Koprivničko-križevačke županije u ovoj akademskoj godini bila je glavna točka dnevnog reda sastanka županijskog Povjerenstva za stipendiranje studenata. U ovoj akademskoj godini Koprivničko-križevačka županija dodijelit će 20 stipendija u mjesečnom iznosu 700 kuna. Naglasak u natječaju stavljen je na uspješnost studenata i socijalnu politiku, kao i na deficitarna zanimanja koja su u Koprivničko-križevačkoj županiji, prema podacima Zavoda za zapošljavanje u Križevcima, iz područja medicine, građevinarstva, matematike, fizike, edukacijske rehabilitacije, logopedije, strojarstva, farmacije, elektrotehnike i stomatologije. Dodatni bodovi na natječaju mogu se osvojiti i ako prijavitelji ima više od 100 sati volontiranja godišnje, osvojeno jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima u znanju te dekanovu ili rektorovu nagradu. Natječaj za stipendiranje studenata bit će objavljen tijekom listopada.

VARAŽDIN – Povodom Međunarodnog dana starijih i nemoćnih osoba, Društvo Crvenog križa Varaždinske županije organiziralo je obilazak korisnika programa „Pomoć u kući starijim osobama“. Osam korisnika, koji žive sami, u lošim socijalno-materijalnim uvjetima, obišli su ravnatelj Društva Crvenog križa Nebojša Buđanovac, voditeljica Programa Slađana Cestar, te zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin koji je korisnicima uručio pakete s osnovnim živežnim namirnicama. Tijekom ove godine je programom „Pomoć u kući“, koji Crveni križ Varaždinske županije provodi od 2002. godine, obuhvaćeno od 260 do 300 starijih i nemoćnih osoba. Provođenje programa financira Varaždinska županija s 280 tisuća kuna, a sredstva osiguravaju i jedinice lokalne samouprave te varaždinski regionalni ured  zavoda za zapošljavanje.

ČAKOVEC – U Čakovcu od danas traje manifestacija „Jesen u Gradu Zrinskih“. U organizaciji Turističke zajednice Grada Čakovca, u središtu grada će se sve do nedjelje 08. listopada svojim proizvodima i rukotvorinama predstaviti 70-ak izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Posjetitelji na manifestaciji mogu naći eko proizvode, voće i povrće, med i proizvode od meda, vino i razne druge delikatese, a uz sve to imat će prilike i vidjeti prezentacije starih običaja, koji će podsjetiti na to kako su živjeli „naši stari”. Voditeljica turističkog ureda čakovečke TZ Boška Ban Vlahek ističe da manifestacija svake godine sve više raste, pa je tako s početnih 25, u samo nekoliko godina broj izlagača povećan na 70. Organizatori žele i ove godine privući velik broj posjetitelja pa su u suradnji s međimurskim vinarima u centru grada postavili štand na kojem posjetitelji mogu sami odraditi završnu fazu pripreme međimurskog pjenušca.

loading