Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.11.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – U Varaždinsku će županiju u narednih nekoliko godina stići više od 200 milijuna kuna državnih sredstava namijenjenih obrazovanju. Rekao je to među ostalim potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja i v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar na konferenciji za medije u Varaždinu. Štromar se osvrnuo na aktualne teme, uključujući i javno privatno partnerstvo, kao i na učestale, te kako je rekao neprimjerene i lažne prozivke župana Varaždinske županije Radimira Čačića na račun HNS-a. Konferenciji za medije prisustvovali su i HNS-ovi saborski zastupnici iz Varaždinske županje, kao i HNS-ovi načelnici i gradonačelnici te ostali dužnosnici stranke.

ZAGREB – Kongres studenata elektrotehnike i računarstva održava se u povodu 10. obljetnice EESTEC LC Zagreb. EESTEC je organizacija studenata elektrotehnike sa sveučilišta, instituta ili tehnoloških škola iz cijele Europe koja trenutno broji više od 3.000 aktivnih članova u 28 država. EESTEC EL Zagreb djeluje na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i ima više od 50 aktivnih članova. Ovoga puta sve do nedjelje, 12. studenog  u radu Kongresa sudjeluje više od 200 studenata iz 28 država, rekla je koordinatorica Anamarija Jukić. Kako je na otvorenju u kinu Forum Studentskog doma Stjepan Radić istaknula zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, Grad Zagreb ponosan je što je domaćin ovakvog susreta mladih koji će imati priliku razmijeniti znanja, vještine te kroz projekte ući u svijet profesionalnih karijera.

ZLATAR – Povodom obilježavanja Dana Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, na svečanoj sjednici Skupštine Obrtničke komore u Zlataru, u ponedjeljak, 6. studenoga, dodijelit će se priznanja za 2017. godinu članovima Komore. Zlatna plaketa, kao najveće priznanje Komore, bit će dodijeljena Vlasti Hubicki, vlasnici obrta iz Marije Bistrice. Srebrnu plaketu, dobit će Ivan Kovačić, vlasnik obrta također iz Marije Bistrice. Brončana plaketa dodjeljuje se Stjepanu Hrvoju iz Poznanovca, Đurđi Drempetić iz Donje Stubice, Kruni Krčeliću iz Kraljevca na Sutli, Ivanu Bajsiću iz Krapine, Mladenu Šoštarku iz Čreta, Veljku Podboju iz Desinića, Krešimiru Ivanu Rajačiću iz Svetog Križa Začretja, Tomislavu Vrhovcu iz Zaboka i Smiljani Krajnik iz Lobora.

KRIŽEVCI – Grad Križevci glavni je korisnik projekta “Cyclo-Net – širenje prekogranične cikloturističke mreže kroz izgradnju kapilarnih biciklističkih staza u Križevcima i Zalakarosu“, financiranog kroz INTERREG Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Danas je u križevačkoj Gradskoj upravi potpisan ugovor o subvenciji ovog 12,1 milijuna kuna vrijednog projekta. Cyclo-Net Križevcima donosi novih 4,35 kilometara međusobno povezanih pješačko-biciklističkih staza kroz sedam dionica, odnosno ulica koje se protežu kroz cijelo šire središte grada i spajaju postojeće biciklističke dionice, kao i izgradnju biciklističkog mosta u Gundulićevoj ulici na potoku Vrtlin te nastavak ceste na Ratarni od vidikovca do Potočke ulice. Na današnjem potpisivanju Ugovora o subvenciji, u nazočnosti mađarskih partnera, križevački gradonačelnik Mario Rajn naglasio je kako je ovaj projekt iskorak prema ostvarenju cilja, a to je postati cikloturistička destinacija na kontinentu.

ZAGREB – Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za izgradnju i stavljanje u rad e-punionica i pametnih klupe na području Zagrebačke županije u ovoj godini raspisan je do 15. studenog 2017. godine. Prihvatljivi prijavitelji su gradovi i općine s područja županije koje do prijave na ovaj javni poziv nemaju od strane Zagrebačke županije sufinanciranu i izgrađenu e-punionicu i/ili postavljenu pametnu klupu.Zagrebačka županija za ovo sufinanciranje osigurala je milijun kuna  proračunskih sredstava.Visina iznosa potpore za izgradnju i stavljanje u rad  e-punionice i pametne klupe iznosi 100% iznosa prihvatljivih troškova.Maksimalni iznos bespovratne potpore po jednom prijavitelju za e-punionicu je 25.000 kuna, a za pametnu klupu 16.000 kuna.Svaki korisnik može dobiti jednu potporu za e-punionicu i/ili pametnu klupu u jednoj kalendarskoj godini.  Sve informacije dostupne su na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

SVETI MARTIN NA MURI – Stručni skup „Dan hrvatskih prijevoznika“ u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture bit će održan danas, 06. studenog 2017. godine, u Sv. Martinu na Muri. Sudionici okruglog stola- gospodarstvenici, predstavnici resornog ministarstva i MUP-a razmotrit će teme poput zakonske regulative u cestovnom prometu, rada nadležnih službi u cestovnom prometu, konkurentnosti hrvatskih cestovnih prijevoznika, nedostatka vozača te budućih trendova cestovnog prijevoza u Europskoj uniji. Skup će otvoriti ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, a okupljenima će se obratiti i domaćin, međimurski župan Matija Posavec.

KOPRIVNICA – Odlična suradnja Mađarske i Koprivničko-križevačke županije, nakon brojnih zajedničkih programa i projekata, potvrđena je i na sastanku u sjedištu Županije s generalnom konzulicom RH u Mađarskoj Vesnom Halugom, kojem su prisustvovali zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić sa suradnicima. Razgovaralo se o mogućnostima dodatnog povezivanja Koprivničko-križevačke županije i Mađarske te jačanju partnerskih odnosa. Osim u području kulture, obrazovanja i turizma, dogovoreno je kako će se i dalje raditi na povezivanju hrvatskih i mađarskih poduzetnika te uspostavi još jače gospodarske suradnje.

ZAGREB – Cijepljenje protiv gripe započelo je u ambulantama izabranih liječnika obiteljske medicine, pedijatara i Odjelima za epidemiologiju zavoda za javno zdravstvo. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nabavio je ukupno 280 tisuća doza cjepiva. Besplatno je za starije od 65 godina, pacijente s kroničnim oboljenjima i djeci te za zdravstvene djelatnike dok ostali plaćaju 20 kuna po dozi. Ovo cjepivo je inaktivirano, namijenjeno za zaštitu odraslih i djece starije od 6 mjeseci. Sastav je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, trovalentno je i pruža zaštitu od cirkulirajućih sojeva virusa.

VARAŽDIN – Povodom obilježavanja  100 godina od početka provođenja pučkih predavanja u Varaždinu i okolici do osnivanja današnje gradske ustanove Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, danas, 06. studenog 2017. godine, u varaždinskom kinu Gaj bit će priređena prigodna izložba, a održat će se i konferencija odnosno okrugli stol o značaju cjeloživotnog  učenja i obrazovanja odraslih. Izložba koju je Pučko učilište pripremilo u suradnji s Državnim arhivom i Gradskim muzejom Varaždin prikazuje razvoj i rad  učilišta kroz proteklih 100 godina. Nakon otvorenja izložbeu prijepodnevnim satima, održat će se i konferencija u čijem će radu uz domaćine sudjelovati i predstavnica poslodavaca Velike Britanije pri Europskom ekonomskom i socijalnom vijeću Madi Sharma, njemački sveučilišni profesor  i stručnjak za programe obrazovanja Jan Ebben, kao i  predsjednik Mreže nezavisnih kinoprikazivača Hrvoje Laurenta.

loading