Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.11.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar održao je u utorak 6. studenoga 2018. godine u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, konferenciju za medije povodom predstavljanja prvih rezultata ovogodišnjeg poziva za subvencioniranje stambenih kredita.

Uz ministra Štromara na konferenciji su bili državni tajnik Željko Uhlir te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.

U petak 5. listopada 2018.g. bio je zadnji dan predaje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita za kupnju stana ili kuće te za izgradnju kuće. Ova je mjera stambenog zbrinjavanja mladih nadmašila sva očekivanja jer je zaprimljeno čak 3033 zahtjeva, čime je premašen prošlogodišnji interes.

Do 26. listopada 2018.g. obrađeno je 2850 zahtjeva od čega je odobreno 2685, za 147 je zatražena nadopuna zahtjeva, 11 zahtjeva je odbijeno a 7 je odustalo.

BRAČAK – U Energetskom centru Bračak, danas su kao partneri Krapinsko-zagorska županija, Zagorska razvojna agencija i Područna služba HZZ-a, organizirali Coffe chat na temu „Izazovi i prilike u zapošljavanju i samozapošljavanju – što nam treba na tržištu“. Svjesni nezahvalne slike na tržištu rada u Zagorskoj razvojnoj agenciji aktivni su na projektima kojima je cilj lakše zapošljavanje, a s druge strane osigurati gospodarstvu potrebne stručne kadrove, u što je aktivno uključena  Krapinsko-zagorska županija, kao i Partnersko vijeće za tržište rada. Projekti Enter i Lumen, uspješno se provode, istaknula je pozdravljajući sudionike zamjenica župana Jasna Petek, zahvaljujući upravo partnerskom odnosu svih dionika, a riječ je o poticanju rada s darovitim učenicima, s jedne te poticanju konkurentnosti radne snage na tržištu rada, s druge strane. Jasna Petek je dodala, kako su nastojanja sviju uključenih u problematiku deficitarnosti kadrova urodila plodom i za ovu školsku godinu je broj učenika upisanih u strukovne škole porastao za sto posto.

ZAGREB – Specijalizirani projekt Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam održava se ovog utorka i srijede, 6. i 7. studenog 2018. godine u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Dvodnevni specijalizirani B2B projekt, danas i sutra okupio je više od 60-ak izlagača koji će se na ovaj način susresti kako bi hrvatski turizam dobio dodatnu vrijednost implementacijom hrvatskog proizvoda, rekao je potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher. Grad Zagreb ovogodišnji je šampion turizma, čime se potvrdio kao istinska cjelogodišnja city break destinacija. Zagreb je već ranije prepoznao značaj turističke ponude koja sadrži domaći hrvatski proizvod, naglasila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić. Cilj ovog projekta je poslovni kontakt i suradnja hrvatskih proizvođača s turističkim sektorom.

ZAGREB –  Specijalna bolnica za plućne bolesti, u Rockefellerovoj ulici, danas je, 6. studenog 2018. godine dobila, kao prva javna zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj, međunarodnu akreditaciju kvalitete zdravstvene zaštite. Riječ je o priznanju za visoku kvalitetu brige o pacijentima koju je Specijalna bolnica za plućne bolesti zadovoljila kroz primjenu 280 kriterija kvalitete. „Postavili smo takve standarde da smo prepoznati od Internacionalne akreditacijske agencije, dakle od vanjskih neovisnih procjenitelja kvalitete zdravstvene zaštite koja je na visokom  međunarodnom nivou“, naglasio je prim.dr.sc. Marinko Artuković, ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti. Inače, Specijalna bolnica za plućne bolesti s procesom certificiranja započela je 2015. godine nakon osnivanja odjela za palijativnu skrb.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, održao je danas u gornjogradskoj Palači Dverce sastanak s rumunjskim kraljevskim parom, Njezinim veličanstvom Margaretom, čuvaricom rumunjske krune i Njegovim kraljevskim visočanstvom princom Raduom koji su u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Tema sastanka, između ostalog, bila je jačanje ekonomske i gospodarske suradnje te suradnje u visokom obrazovanju. „To je promocija Zagreba i naše multikulturalnosti. Ovo je još jedan dokaz da je Zagreb uistinu prava europska metropola“, istaknuo je gradonačelnik, Milan Bandić.

ZAGREB –  Za školsku godinu 2018./2019. Grad Zagreb će učenicima slabijeg socijalnog statusa dodijeliti najviše 30 stipendija. Stipendija se dodjeljuje od 1. rujna 2018., za trajanja statusa redovitog učenika, odnosno najduže za 12 mjeseci. Grad će ujedno u tekućoj akademskoj godini u toj kategoriji dodijeliti i 30 studentskih stipendija koja se  dodjeljuje od 1. listopada 2018., za trajanja statusa redovitog studenta, a najduže za 12 mjeseci, odnosno za 5 mjeseci, ako u tom roku prema nastavnom planu i programu studija za koji je stipendija odobrena završava nastavni plan i program korisnika stipendije. Rok za podnošenje prijava je 30 studenog.

ZAGREB – Sufinanciranje projekta „Opremanje igrališta kod NK Sloboda Gradec“ prihvatio je Savjet mladih Zagrebačke županije. Riječ je o kupnji sprava za igru koje će zajednički realizirati Savjet mladih i Općina Gradec. Također, dogovoreno je da će dva člana Savjeta sudjelovati na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih koja će se održati od 7. do 9. prosinca 2018. godine u Puli. Nacionalna konferencija najveći je godišnji susret savjeta mladih iz cijele Hrvatske s ciljem jačanja uloge savjeta mladih u procesima donošenja odluka i kreiranju lokalnih politika.

VARAŽDIN – Gradovi Varaždin i Čakovec u partnerstvu s  Fakultetom organizacije i informatike  te još 8 gradova i  partnerskih institucija iz Litve, Nizozemske, Velike Britanije i Grčke provode EU projekt  ABCitiEs. Cilj je suradnjom pet europskih regija poboljšati socioekonomsku situaciju i revitalizirati jezgre europskih gradova sudionika projekta. Projekt vrijedan preko milijun i pol eura koji će trajati do svibnja 2022. godine, predstavljen je na konferenciji za novinare danas u Varaždinu, a o projektnim aktivnostima govorili su predstavnici  partnera – Fakulteta organizacije i informatike, Grada Varaždina i Grada Čakovca.

ZABOK – Nakon prijema kod Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, na kojem su dobili odlikovanje “Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske” za iznimno human i domoljubni doprinos u 2016. godini, 16 dobrovoljnih darivatelja krvi s područja Krapinsko-zagorske županije dočekala je danas, 6. studenog 2018. godine u Zaboku i zamjenica župana Jasna Petek. Radi se o ljudima koji su krv nesebično darovali sto puta. Uz prigodno druženje, svatko od njih je ispričao svoju priču o tome zašto daruju krv i kako ih to ispunjava. – Dolazim iz obitelji koja je uvijek davala svoju krv onima u potrebi, počevši od mojeg djeda pa do mojeg sina, a tako ćemo nastaviti i dalje – rekao je Damir Fridelj iz Budinšćine koji je krv dao već 110 puta.  – Jako smo ponosni na dobitnike ovog odličja, to je samo jedna simbolična zahvala za godine i godine upornog darivanja životne tekućine – istaknula je Jasna Petek.

KOPRIVNICA – Održan je tradicionalan Dan jabuka u organizaciji Društva žena Kamengrad iz koprivničkog prigradskog naselja Starigrad, a manifestacijom je ujedno obilježen i Dan mjesnog odbora Starigrad i Dan grada Koprivnice. Manifestaciji je nazočio i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima. Jakšić je tom prilikom zahvalio članicama Udruge na organizaciji ove hvalevrijedne manifestacije te se osvrnuo na infrastrukturne projekte koji se provode u ovom prigradskom naselju. Manifestacija je okupila 30-ak udruga žena iz Koprivničko-križevačke županije i šire, a tradicionalno svi prisutni imali su priliku kušati slastice od jabuka koje su pripremile vrijedne članice Društva žena te su izložile i razne sorte jabuka.

ČAKOVEC Jedna u nizu aktivnosti pod nazivom  „Volonteri u parku“ koje se provode u sklopu projekta Živjeti zdravo, bit će održana danas, 06. studenog 2018. godine, prijepodne u čakovečkom Perivoju Zrinski. Nakon vježbi zagrijavanja i razgibavanja, od 9,00 do 11,00 sati  u šetnji kroz perivoj, grupi za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije pridružit će se i mališani, polaznici Dječjeg vrtića Cipelica. Aktivnosti “Volonteri u parku” organiziraju Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca u suradnji s ustanovama, institucijama i udrugama s čakovečkog područja s ciljem organiziranja slobodnog vrijeme za djecu i obitelj u parku i  poticanja zdravog stila života.

loading