Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.11.2019.

Posted in Vijesti

ZADAR – Dvadeset i peti Dani radija, dvanaesti Dani elektroničkih medija i dvanaesti Dani interneta održavaju se u Zadru od 5. do 7. studenog 2019. godine, u organizaciji Agencije za elektroničke medije, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Dijalog predstavnika medija, nakladnika, regulatornih agencija, te predstavnika Vlade i medijskih stručnjaka i ove godine fokus ima na Zakonu o elektroničkim medijima. – Usvojena je nova direktiva o audiovizualnim sadržajima na nivou EU koja se u roku 24 mjeseca treba uskladiti s nacionalnim zakonodavstvom tako da je ovaj Zakon svakako središnja tema, rekao je za Radio Kaj član Vijeća za elektroničke medije Vanja Gavran. U Zadru se također održavaju i panel rasprave, a teme su; Tržište rada i mediji, Nove tehnologije i mediji, Etika i mediji, Istraživanje medijskog tržišta, te će biti dodijeljene HURIN-ove godišnje novinarske radijske nagrade.

ZAGREB – U sklopu sanacije javnih gradskih površina zbog čestih plavljenja, u srijedu, 6. studenoga, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je Trg Ivana Kukuljevića u Španskom, gdje su završeni radovi sanacije. Ovime je naselje Špansko u sklopu Gradske četvrti Stenjevec dobilo svoj centar. – Ukupna vrijednost investicije, u sklopu koje je izrađen sustav oborinske odvodnje, izvršeno je opločenje 9 tisuća četvornih metara površine kao i krajobrazno uređenje 5 tisuća četvornih metara, postavljena je nova LED javna rasvjeta, te su uređena dva dječja igrališta iznosi gotovo 8 milijuna kuna, čime smo nakon šest mjeseci radova napravili ono što smo građanima obećal i- istaknuo je gradonačelnik Bandić

ZAGREB – Sajam poslova u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Zagreb održava se ove srijede, 6. studenog 2019. godine u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb. I ovoga puta okupio se velik broj poslodavaca – poduzetnika njih 90-ak, a velik je interes svih koji traže posao, od mladih učenika i studenata do osoba koje traže svoje radno mjesto ili ga žele promijeniti. – Zagrebačka županija i ove je godine financijski podržala ovaj sajam jer bitno utječe i na cjelokupno gospodarstvo, rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić.

ZAGREB – Pod sloganom „Zavrti Jarun“, na jezeru Jarun ove nedjelje bit će održano 33. izdanje polumaratona Ivan Starek. U tri utrke, jarunska petica na pet kilometara, jarunska desetka na deset kilometara te polumaraton na 21,1 kilometar do sada se prijavilo gotovo 900 trkača. Kako je istaknuo predsjednik AK Maksimir, Ante Blažanin iako utrka nije najmasovnija u Hrvatskoj, ubraja se među one s najdužom tradicijom. „Utrka je danas brend u Hrvatskoj, a ostvareni rezultat međunarodno je priznat“, rekao je Blažanin. Cilj utrke je promicanje sportske rekreacije, unaprjeđenja zdravlja i kvalitete življenja.

ZAGREB – Za školsku godinu 2019./2020. učenicima s invaliditetom će se dodijeliti najviše 29 gradskih stipendija. Stipendija se dodjeljuje, od 1. rujna 2019., za trajanja statusa redovitog učenika, odnosno najduže za 10 mjeseci. Neto iznos stipendije utvrđuje se u visini 35% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje siječanj-kolovoz 2019. Kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu stipendije su invaliditet i težina oštećenja, uspjeh u školovanju, socijalni status i druge socijalne prilike, postignuti i priznati izvanškolski rezultati učenika na jednom području znanosti, umjetnosti ili sporta. Rok za podnošenje prijava je 05. prosinca 2019. godine.

ZAGREB – Zagrebačka županija i ove je godine nastavila s dodjelom tisuću kuna jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete. Zahtjev za ostvarenje prava podnosi se u roku 4 mjeseca od dana rođenja djeteta. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć Zagrebačke županije može ostvariti jedan od roditelja/ samohrani roditelj/ roditelj iz jednoroditeljske obitelji, državljanin Republike Hrvatske s neprekidnim prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje 1 godinu prije dana rođenja djeteta.

ČAKOVEC – Prva kućica za knjige u Čakovcu, otvorena je ove srijede, 06. studenog 2019. godine na zelenoj površini ispred župne crkve sv. Nikole Biskupa, a uskoro će biti otvorene i druge takve kućice na području grada. Radi se o maloj knjižnici na otvorenom, veličine kućice za ptice i šaroliko oslikanoj u kojoj će građani moći besplatno uzimati i vračati knjige iz ponude, a imati će priliku obogatiti postojeću zbirku dodavanjem novih naslova. Ovaj sistem posuđivanja knjiga prisutan je u Hrvatskoj i svijetu te omogućuje građanima da lakše dođu do zanimljivih naslova, a čitanje i pristup knjigama čini dostupnima ljudima različite dobi, a inicijativu za otvaranjem upravo takvih kućica u Čakovcu pokrenula je Marija Maček. U prvoj fazi na području Čakovca bit će postavljene dvije kućice, a ukoliko se projekt pokaže uspješnim, još nekoliko. Na svečanom otvorenju bio je i gradonačelnik Stjepan Kovač te ravnateljica Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec Ljiljana Križan. – Vjerujem da će mladi koristiti ove kućice kako bi njima približili čitanje, a to će biti velik uspjeh – istaknuo je gradonačelnik Kovač. Inače, kućicu za knjige su osmislili i oslikali učenici Graditeljske škole Čakovec, a njezina je vrijednost 2 tisuće i 700 kuna.

KOPRIVNICA – Zaklada HGK – Županijske komore Koprivnica raspisala je natječaj za stipendiranje učenika i studenata. Ove će se godine dodijeliti pet stipendija u iznosu od 1.500 kuna mjesečno tijekom 12 mjeseci godišnje do završetka školovanja, a pravo na dodjelu imaju redovni studenti druge i viših godina studija s prebivalištem na području Koprivničko-križevačke županije. Osnovni kriterij za dodjelu je uspjeh kandidata u školovanju, godina studija, socijalno imovinski status te deficitarnost zanimanja u Koprivničko-križevačkoj županiji. Natječaj je otvoren do 18. studenoga.

VARAŽDIN – Konferencija „Zdravlje na radnom mjestu“ u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i Varaždinske županije uz partnerstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Udruge Mobbing održava se ove srijede, 6. studenog 2019. godine u Varaždinu. Zaposleno radno aktivno stanovništvo predstavlja ogroman kapital za zajednicu i društvo u cjelini, a na poslu se provodi veći dio budnog vremena u danu stoga su zdrava radna okruženja jedan od vodećih javnozdravstvenih prioriteta u razvijenim zemljama.

KRAPINA – Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, u sklopu projekta „PODRŽI”, organizira radionice „Promocija mog poljoprivrednog proizvoda”. Radionice će se održati u Krapini, u srijedu 6. studenog 2019. godine, zatim u Mariji Bistrici, u četvrtak, 7. studenog, te u Tuhlju, u ponedjeljak, 11. studenog. Radionice su namijenjene svim zainteresiranim poljoprivrednicima, obrtnicima i poduzetnicima, a teme su: kako kvalitetno prezentirati proizvod, te dobrom promocijom doći do bolje prodaje i veće zarade.

BJELOVAR – Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska tradicionalno će, povodom Martinja, provesti akciju sprječavanja i sankcioniranja vožnje pod utjecajem alkohola i to od subote, 9. do utorka, 12. studenoga. U akciju će biti uključen maksimalan broj policijskih službenika te sva raspoloživa operativna tehnika, a ujedno iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske pozivaju građane da dostave prijedloge o mjestima na kojima se učestalo krše prometni propisi i ugrožava sigurnost sudionika u prometu kao i o vozačima koje građani učestalo uočavaju u nepoštivanju prometnih propisa.

loading