Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 6.12.2016.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN/KRAPINA – Sveti Nikola je zaštitnik gradova Varaždin, Krapina i Prelog, a svečanostima, kojima se obilježava njihov dan, u utorak 6. prosinca 2016. godine prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Predsjednik hrvatske Vlade sastao se u Varaždinu s biskupom Varaždinske biskupije mons. Josipom Mrzljakom i županom Predragom Štromarom. U Krapini je održan sastanak Predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom, a u Prelogu sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem. Andrej Plenković je u Krapini sudjelovao u radu svečane sjednice u povodu Dana grada Krapine, te razgovarao s vodstvom HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, među ostalim, kako je rekao urednici Radija Kaj Biserki Jakšić, i na temu lokalnih izbora. plenkovic-mrzljak

ZAGREB – Konferencija „Prijenos europskog zakonodavstva – ključni izazov u poslovanju“ održana je danas Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu. Organizator konferencije je Grupa poslodavaca Europskog gospodarskog i socijalnog odbora u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom. Osnovni cilj konferencije je uočiti prepreke te podijeliti pozitivna iskustva Hrvatske i zemalja Europske unije u stvaranju jednostavnijeg zakonodavnog okvira za poslovanje obrtnika, mikro i malih poduzetnika. Kako ističe predsjednik Hrvatske obrtničke komore, toliki propisi ne mogu se pratiti te je potrebno da se problemom pozabavi Vlada RH. Da će upravo na tom tragu biti nove odluke resornog ministarstva te da će konkretni rezultati i izmjene biti vidljivi već u trećem kvartalu iduće godine najavila je potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

KOPRIVNICA – Na današnjoj 30. sjednici gradskog vijeća Koprivnice vijećnici su rebalansom ovogodišnji proračun smanjili za 26 milijuna kuna. Umjesto planiranih 191 milijun kuna, nakon ovog rebalansa, proračun iznosi 164 milijuna kuna. U ovogodišnjem proračunu planirani su brojni projekti koji su se trebali financirati iz raznih nacionalnih izvora i projekata, no mnogi od njih nisu bili provođeni. Smanjenja su u svim programima gradskog djelovanja, a najznačajnija su kad se govori o školama i dvoranama koje je Grad Koprivnica planirao graditi po programu javno privatnog partnerstva, objašnjava zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Bez obzira na ovaj rebalans, razloga za zabrinutost nema, ističe gradonačelnik Jakšić.

ZAGREB – Sportski objekti Grada Zagreba otvorili su danas svoja vrata. Svi znatiželjnici mogu uči i besplatno se rekreirati na Jarunu,  Mladosti, bazenskom kompleksu Utrina, Svetice, Zimskom plivalištu Mladost, bazenu Iver, SRC Šalata, klizalištu Velesajam i Hipodromu.  Osim rekreacije bit će omogućeno i bolje upoznavanje s ponuđenim programima i sportsko-rekreacijskim aktivnostima, a  najmlađi na Jarunu mogu saznati više o flori i fauni kao i o raznim sportovima – triatlonu, kanuu, kajaku, veslanju i softball.

ZAGREB – Ovogodišnji Advent u Zagrebu kojeg zajednički diljem grada organiziraju Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba, uz brojne kulturne institucije ostvaruje rezultate iznad svih očekivanja. Naime, u odnosu na prošlu godinu bilježi se 36% više dolazaka te 54% više noćenja u Gradu Zagrebu, što je i dodatna prilika gradovima u okruženju da  Zagrepčanima i njihovim gostima ponude što više raznog sadržaja.

KRAPINA – Radni sastanak Regionalnog partnerstva za praćenje i procjenu potreba, posebno deficitarnih zanimanja na tržištu rada Krapinsko-zagorske županije održan je u prostorima Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina.

Na temelju Vladine Uredbe o praćenju, analizi i predviđanju potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, te izrade preporuka za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, razmatrane su preporuke za područje Krapinsko-zagorske županije.

Na osnovu rasprave revidirane su liste obrazovnih programa u kojima treba povećati ili smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata. Preporuke će osim srednjih škola i visokih učilišta koristiti Krapinsko-zagorskoj županiji, općinama, gradovima i drugim regionalnim dionicima kao smjernice za dodjelu stipendija, a Zavodu za zapošljavanje za izradu plana obrazovanja nezaposlenih osoba.

KRIŽEVCI – Križevački gradski vijećnici na jučerašnjoj, vjerojatno posljednjoj sjednici u ovoj godini, donijeli su proračun za 2017. godinu. Proračun za narednu godinu manji je od ovogodišnjeg jer je bez obzira na izbornu godinu napravljen realno, a 17. puta za redom, križevačkim gradskim vijećnicima obrazložio ga je gradonačelnik Branko Hrg koji je istaknuo kako proračun iznosi 53,6 milijuna u prihodnoj te 40,4 milijuna kuna u rashodnoj strani. Ovo je samo nastavak kontinuiteta brojnih programa i projekata koji se u Križevcima provode, dodaje Hrg i ističe kako je nominiran niz programa i projekata: osim aglomeracije i grupnog vodovoda, tu su projekti prekogranične suradnje, izgradnja semafora i nogostupa u Bjelovarskoj i Tomislavovoj ulici u suradnji s Hrvatskim cestama, gradnja nadvožnjaka na pruzi, prilazna cesta brzoj cesti te proširenje odlagališta otpada. Proračun grada Križevaca za 2017. godinu prihvaćen je glasovima vijećničke većine.

ČAKOVEC – Osnovna škola Donji Kraljevec već drugu godinu sudjeluje u međunarodnom projektu naziva „Mali istraživači kulturne baštine Europe“ u okviru projekta Erasmus+. Učenici te međimurske škole surađuju sa školama iz šest europskih država- Litvom, Poljskom, Italijom, Turskom, Portugalom i Španjolskom te zajednički rade na tome da učenici bolje upoznaju tradiciju svojeg kraja, ali da se upoznaju i s tradicijom zemalja partnera na projektu. U sklopu projekta, spomenuta je škola ovog tjedna domaćin susreta svih dionika u projektu, a za njih 30- ak, učenici su pripremili tradicionalni sajam i priredbu na kojoj su pokazali dio svoje tradicije i kulture.

VARAŽDIN – Učenici Strojarske i prometne škole Varaždin provodit će danas preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu“. Cilj je uspostaviti tolerantni odnos između vozača i pješaka, odnosno potaknuti vozače da poštuju prednost prolaza pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima. Učenici će kraj nekoliko pješačkih prijelaza u gradu bilježiti podatke o savjesnim i nesavjesnim postupcima vozača, te dijeliti letke s apelom za ljubazno ponašanje u prometu. Nakon završetka bit će izabrana i nagrađena tri najsavjesnija vozača. Učenici Strojarske i prometne škole, akciju će provesti u suradnji s Pu Varaždinskom, Turističkom zajednicom u Hrvatskim auto-klubom, a povodom obilježavanja Dana grada Varaždina.

loading