Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.12.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Grad Krapina danas, 06. prosinca 2017. godine, na blagdan Svetog Nikole, slavi svoj dan, ujedno i Dan župe. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Festivalskoj dvorani među uzvanicima su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnici Marija Puh, Žarko Tušek, Marko Vešligaj i Andrija Mikulić, ujedno predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednik Udruge gradova Željko Turk.- Moramo svoj odnos graditi na sličnosti, a ne tražiti ono što nas razlikuje – rekao je u govoru gradonačelnik Gregurović dodajući da na tim postulatima treba graditi budućnost. Čestitke je uputio predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković te istaknuo da se izvrsni rezultati pokazuju upravo u rastu zaposlenosti. Također, čestitkama se pridružio i saborski zastupnik Tušek. – Danas smo u Festivalskoj dvorani imali uzvanike iz cijele Hrvatske te smo na taj način pokazali vrijednost Krapine – istaknuo je Tušek. Prije sjednice je Grad Krapina za svoje najmlađe priredio veliko iznenađenje. Naime, Sveti Nikola  se  policijskim helikopterom spustio na igralište Srednje škole Krapina te mališanima iz prvih razreda krapinskih osnovnih škola i polaznicima Dječjeg vrtića Gustav Krklec podijelio prigodne poklone. Nakon tog za mališane, posebnog doživljaja program je nastavljen u  Festivalskoj dvorani, gdje su goste svečane sjednice dočekali Počasna postrojba Grada Krapine – krapinski Ilirci te Gradski puhački orkestar i Krapinske mažoretkinje.

ZAGREB – Započeo je četvrti Zagreb Connect – međunarodna startup konferencija koja okuplja mlade poduzetnike i potencijalne investitore i poslovne anđele. U sklopu Zagreb Connecta bit će održano i start up natjecanja na kojem se 15 start up timova natječe za nagradni fond od čak 130.000 kuna. Na ovogodišnji Zagreb Connect prijavilo se ukupno 70 timova iz Hrvatske i inozemstva, a kvaliteta prijavljenih projekata nadmašila je sva očekivanja organizatora iz  Hrvatske mreže poslovnih anđela te Grada Zagreba.

VARAŽDIN – Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina povodom blagdana svetog Nikole – Dana Grada Varaždina, održana je danas, 06. prosinca 2017. godine u gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Uz prigodne govore predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana, i gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, te gostiju među kojima je bio i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, na sjednici su uručena javna priznanja grada, a gradonačelnici Ivan Čehok i Ivan Penava na svečanoj su sjednici potpisali Povelju o suradnji i prijateljstvu gradova Vukovara i Varaždina.

ČAKOVEC – Nakon izglasavanja proračuna za iduću godinu, Grad Čakovec je ovih dana raspisao tri Javna poziva za financijsku potporu, a više detalja o njima obznanio je na današnjoj konferenciji za medije u Čakovcu gradonačelnik Stjepan Kovač. Grad Čakovec će s više od 8 milijuna kuna u idućoj godini poduprijeti projekte i programe udruga koje se jave na javni poziv namijenjen zadovoljavanju javnih potreba u društvenim djelatnostima te programima u mjesnoj samoupravi. Grad na taj način već četvrtu godinu zaredom želi osigurati sredstva udrugama civilnog društva, a istovremeno osigurati transparentno trošenje proračunskih sredstava, kazao je gradonačelnik Kovač. Za projekte udruga civilnog društva Grad će izdvojiti 6 milijuna i 80 tisuća kuna, za programe mjesnih odbora i gradskih kotareva milijun i 670 tisuća kuna, a osigurano je i dodatnih 330 tisuća kuna za udruge ili udrugu koje će iduće godine organizirati manifestaciju „Ljeto u Gradu Zrinskih“.

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana volontera u utorak 05. prosinca, devetu godinu zaredom Volonterski centar Zagreb dodijelio je Volonterski Oskar. Pobjedu je ove godine odnio 17.-godišnji Fran Markulin, volonter u volonterskom klubu Tehničke škole Ruđer Bošković i u udruzi Krijesnica. S volontiranjem je započeo nakon što je završio s liječenjem leukemije te je svoje iskustvo odlučio podijeliti s roditeljima i djecom koja se bore s ovom teškom bolešću. Ova nagrada mi puno znači jer je to dokaz da netko vidi kada činiš dobro rekao je Fran. A upravo – nagraditi trud i rad volonterki i volontera –  i je cilj volonterskog centra. Uz to želi se – kako je rekla iz Volonterskog centra Mateja Medlobi- potaknuti i druge da nesebično ulažu svoje vrijeme, znanje, vještine i ljubav u rad sa najpotrebitijima. Za ovogodišnji Volonterski oskar borilo se 19 volontera, a uz Frana u finalu su se našle i Mija Rakarić i Marina Mesak. Ove godine dodjeljena je i nagrada za životno djelo. Primio ju je Marijan Milić koji već 25 godina volonterski vodi zbor „Čarobna frula“.

ZAGREB  – Projekt Javne radne aktivnosti grada Zagreb koji provodi gradski ured za branitelje među deset je najboljih europskih projekata. U konkurenciji čak 589 europskih gradova, ovaj zagrebački projekt ponovno je priznat i prepoznat kao kvalitetan i perspektivan model, jedini takav u Europi koji obuhvaća dobrovoljni rad, obrazovanje, ekologiju i zapošljavanje. Tijekom 12 godina koliko se ovaj projekt provodi Projekt, educirano je više od 4000 nezaposlenih građana koji su stekli nove vještine i kompetencije potrebne na tržištu rada, a istovremeno je putem dobrovoljnog rada očišćeno više od 25 hektara javnih zelenih površina.

ZAGREB – Predstavnike institucija odgoja i obrazovanja Tuzlanskog i Sarajevskog kantona primit će u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu  u srijedu, 6. prosinca 2017. godine zamjenik župana Hrvoje Frankić. Studijski posjet održava se u sklopu projekta „Jačanje socijalnog uključivanja – jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspješnog razvoja djece sjeverozapadnog Balkana“, a predstavnicima institucija odgoja i obrazovanja Tuzlanskog i Sarajevskog kantona bit će predstavljen projekt „Prsten potpore“ kao primjer dobre prakse kojim se osigurava stručna potpora učenicima s teškoćama u razvoju.

BRESTOVEC OREHOVIČKI – U organizaciji općine Bedekovčina, Osnovne škole Stjepan Radić Brestovec Orehovički i Udruge Angeljeki, svečano u Brestovcu Orehovičkom u tamošnjoj staroj školi otvorena je novouređena mjesna knjižnica i čitaonica te multimedijska učionica. – Radostan sam što smo nakon dugog niza godina, napokon dobili  mjesto kamo svi mještani mogu doći, a vrata će uvijek biti otvorena – istaknuo je inicijator, ravnatelj OŠ Stjepan Radić Zdenko Kobeščak.  Ovaj projekt uz općinu Bedekovčina, potpomogli su Krapinsko-zagorska županija i Ministarstvo kulture. U staroj školi u Brestovcu Orehovičkom još je ostala jedna prostorija koja će biti namijenjena za program predškole i igraonice za najmlađu djecu. Početak uređenja ovog prostora planiran je za početak 2018. godine, a završetak se očekuje do početka slijedeće školske godine.

KOPRIVNICA – Održano je osposobljavanje čelnika lokalne i područne samouprave Koprivničko-križevačke županije u sustavu civilne zaštite. Državna uprava za zaštitu i spašavanje provodi osposobljavanje općinskih načelnika, gradonačelnika i župana za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost. Predstavnici Državne uprave za zaštitu istaknuli kako Koprivničko-križevačka županija može biti primjer drugima kako djelovati u kriznim situacijama i učinkoviti organizirati sustav civilne zaštite.

loading