Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.12.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Dan grada Krapine i župe sv. Nikole biskupa, u Krapini  se obilježava u četvrtak, 6. prosinca 2018. godine. Tim povodom u Župnoj crkvi služena je svečana misa, otvorena Šetnica dobrovoljnih darivatelja krvi, Srednja škola Krapina dobila je novi kartozid, a u tijeku je u Festivalskoj dvorani svečani program proslave Dana grada.

Šetnica dobrovoljnih davatelja krvi gradila se u fazama od 2009. godine i njena je vrijednost šest milijuna i 300 tisuća kuna, a duljina 914 metara, što otprilike laganom šetnjom iznosi tisuću koraka za bolje zdravlje, rečeno je na otvorenju. – Ime šetnice puno govori o žiteljima ovoga kraja, odnosno njihovoj humanosti i velikodušnosti naglasio je otvarajući je predsjednik Hrvatskog crvenog križa Josip Jelić. Nakon otvorenja Šetnice, na sjevernom zidu Srednje škole Krapina zamjenika ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković otkrio je kartozid koji prikazuje Krapinu sa okolnim općinama.

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada Krapine bila je prilika za svojevrstan rezime, odnosno sumiranje rezultata postignutih u minulih godinu dana, da je njima iznimno zadovoljan ističe, uz zahvalu svima na suradnji i podršci gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. – Uz niz infrastrukturnih projekata koji su u tijeku, u pripremi su brojni značajni projekti, a treba istaknuti i veliku podršku i pomoć državnih tvrtki i institucija. Kontinuirano se radilo na izgradnji i opremanju dječjih i sportskih igrališta, realizirani su brojni komunalni radovi, a jednako je važno da Krapina živi bogatim kulturnim životom tijekom čitave godine, naglasio je gradonačelnik Gregurović.

Svečanost povodom Dana Grada Krapine uveličali su brojni uzvanici, a među njima i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji ističe snažnu suradnju županije i grada Krapine. – Ove i naredne godine u fokusu nam je izgradnja Poduzetničkog inkubatora u Krapini što će biti pojedinačno najveća investicija, teška od 34 milijuna kuna, naglašava župan Kolar. Današnjoj svečanosti prisustvovao je i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, izaslanik predsjednika hrvatskog sabora, Andrija Mikulić, a čestitke povodom Dana grada Krapine uputio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. – Krapinčanima i svim zagorcima želim poručiti da sve radimo kako bismo dodatno povezali Zagorje i Zagreb, kroz integrirani prijevoz i druge projekte, jer nema Zagreba bez zagorja, ni Zagorja bez Zagreba, naglasio je Milan Bandić. Čestitke uz Dan grada uputili su i saborski zastupnici, a prema riječima Krapinčana,  izaslanika predsjednice RH Žarka Tušeka, Krapina danas punim plućima gradbi prema naprijed, ona je ozbiljan mali srednjoeuropski grad, a vrlo je važno da gradonačelnik i njegovim tim intenzivno pripremaju projekte koji Krapini jamče budućnost kakvu zaslužuje.  Svečanost u Krapini uveličao je i izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je poručio kako mu je želja da se ovaj kraj razvija održivo, na realnim poduzetničkim osnovama, a nakon što poduzetnici naprave svoje, te im država skine one limite koje im danas predstavlja administracija, u proračunima će biti i više sredstava za društveni život. Današnja svečanost bila je ujedno i prilika za podjelu gradskih priznanja, a bogat program povodom dana grada Krapine potrajat će do kraja prosinca.

ZAGREB – Zagrebački rotor, iako je prethodno najavljeno da se njegovo zatvaranje odgađa da se ne bi stvarale gužve u vrijeme Adventa, zatvara se 16. prosinca, potvrdili su iz Grada Zagreba. Nažalost, zbog izvođenja zahtjevnih građevinskih aktivnosti tijekom gradnje, prije svega zbog izvođenja građevinske jame tijekom gradnje tunela istok-zapad na prvoj razini u duljini od oko 280 metara s dvije odvojene tunelske cijevi koje će omogućiti denivelirani nesmetani promet u smjeru istok-zapad, neće biti moguće, prvenstveno zbog sigurnosti sudionika u prometu i radnika na gradilištu, omogućiti prometovanje postojećim rotorom tijekom njegove rekonstrukcije, objašnjavaju nadležni iz gradskog Ureda za promet. Odmah po dovršetku privremenih prometnica, što je u završnoj fazi, a planirani rok je 16. prosinac, promet rotorom se obustavlja, a rotor će biti zatvoren do veljače 2020. godine.

ZAGREB – Svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Zagreb održana je u četvrtak, 6. prosinca u prostorijama Matice hrvatskih obrtnika. U sklopu sjednice dodijeljena su i priznanja za pomaganje i unaprjeđenje obrtništva pa je tako posebno priznanje za uspješnu suradnju i izniman doprinos unaprjeđenju obrtništva dodijeljeno pročelniku Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada i komunalne poslove Dinku Biliću, zlatna diploma dodijeljena je Zdravku Požariću, dok je priznanje Najstariji  obrt uručeno Ivanu Babiću i Vesni Hrkač. Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić. U sklopu svečane sjednice predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić i predsjednik Obrtničke komore Vukovarsko-srijemske županije potpisali su povelju prijateljstva i suradnje.

ZAGREB – S ciljem iznalaženja odgovora gdje bi hrvatsko gospodarstvo trebalo biti za pet, odnosno deset godina, Hrvatska gospodarska komora organizirala je međunarodnu konferenciju o izvozu i ulaganjima “Uloga globalnih lanaca vrijednosti – prilika za izvoz i ulaganja?” na kojoj sudjeluju predstavnici svjetski uspješnih izvoznih hrvatskih tvrtki kao i predstavnici financijskog sektora te Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva gospodarstva. Naglasak konferencije je na ukazivanju važnost izvoza i pojedinih industrija za rast BDP-a, njihov utjecaj na zaposlenost, značaj privlačenja ulaganja u visokokvalitetne i izvozno orijentirane industrije koje stvaraju visoku dodanu vrijednost. Na međunarodnoj konferenciju o izvozu i ulaganjima predstavljeni su i rezultati istraživanja poslovnih očekivanja hrvatskih poduzetnika koji pokazuju da prevlada optimizam, odnosno da 35 posto poduzetnika doglednu budućnost vidi pozitivno, dok njih 22 posto očekuje negativni ishod. Inače riječ je o istraživanju koje među domaćim poduzetnicima HGK provodi dva puta godišnje.

ZAGREB – U organizaciji Instituta za migracije i narodnost, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u četvrtak, 6. prosinca otvorena je trodnevna konferencija na temu Migracije i identitet. Cilj konferencije je potaknuti i otvoriti raspravu između znanstvenika i struke oko nacionalnih pitanja demografskog razvoja i aktualnih tema migracije u društvu s politološkog, kulturnog i ekonomskog aspekta. Na trodnevnoj konferenciji koju je otvorila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, sudjelovat će dvjestotinjak izlagača iz 90 institucija iz Hrvatske i susjednih zemalja.

DRAŠKOVEC – Stanovnici Draškovca u Međimurju dobili su najljepši i dugo priželjkivani poklon, sportsku dvoranu pri tamošnjoj Osnovnoj školi, koja je prigodnom svečanošću u četvrtak, 6. prosinca 2018. godine službeno otvorena. Izgradnja dvorane puno će značiti za sve stanovnike Draškovca u Prelogu, a osobito za polaznike škole, napomenula je ravnateljica Margit Mirić, a složio se je s time i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, zahvalivši osobito Međimurskoj županiji i rođenom Draškovčancu ministru Darku Horvatu. Izgradnju jednodijelne dvorane vrijedne oko 5 milijuna kuna, s 3 milijuna kuna financirala je Međimurska županija, a ostatak Grad Prelog, rekao je župan Matija Posavec, podsjetivši kako je ova škola prijavljena i za projekt energetske obnove vrijedan više od 3,5 milijuna kuna. Sportska dvorana u Draškovcu samo je jedna od investicija u školstvo ukupne vrijednosti 243 milijuna kuna, a koje se realiziraju na području Međimurja.

ZAGREB – Projekt „Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica“ predstavljen je na početnoj konferenciji u Zagrebu. Zahvaljujući ovom projektu, među ostalim, će se urediti dugo priželjkivani „Centar za posjetitelje Medvedgrad“, biciklističke rute, signalizacija unutar granica Parka te obogatiti edukativne i interpretativne ponude putem osmišljavanja niza programa. Projekt je ugovoren u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost je 37 milijuna kuna, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

ZAGREB – U povodu blagdana Svetog Nikole, u četvrtak, 6. prosinca, u Studentskom centru,  u organizaciji Grada Zagreba – Gradskog ureda za branitelje, tradicionalno će se održati prigodni program za djecu hrvatskih branitelja grada Zagreba čiji su roditelji slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. Na prigodnoj svečanosti, u okviru koje će djeca gledati predstavu Krampusov bicikl, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u 16 sati podijelit će im i prigodne poklon pakete.

VARAŽDIN – Tradicionalno, danas, 06. prosinca 2018. godine na blagdan sv. Nikole obilježen je i Dan grada Varaždina te je upriličena svečana sjednica Gradskog vijeća u nedavno obnovljenoj Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskg HNK. Uz predstavljanje realiziranih projekata protekle godine, na sjednici se gradonačelnik Ivan Čehok osvrnuo i na važne godišnjice koje su obilježene ove godine, a radi se o 190 godina varaždinske glazbene škole, 145 godina varaždinske bolnice i ostalih, ističući da su upravo sposobni ljudi oni koji podižu svoju zajednicu i da samo energija i volja pojedinca može Grad uvesti u budućnost. Svečanoj sjednici odazvali su se mnogi ugledni gosti među kojima su bili i  potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, izbornik Zlatko Dalić te brojni načelnici i gradonačelnici Varaždinske i ostalih županija. Gosti i uzvanici ispred ulaza u dvoranu imali su priliku vidjeti robotsku nogometnu utakmicu koju su im demonstrirali nagrađivani varaždinski robotičari, a za glazbeni dio pobrinuo se kvartet klarineta Glazbene škole u Varaždinu. Nagradu Grada Varaždina za životno djelo dobili su Zlatko Dalić, Rudolf Lončarić i Fra Bono Zvonimir Šagi, dok je za počasnu građanku proglašena Eva Akerman koja je preživila holokaust.

KOPRIVNICA – Sastanak s predstavnicama UNICEF-a održao je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, na temu suradnje u programu i projektu obrazovne inkluzije djece romske nacionalne manjine rane i predškolske dobi. Zamjenik Ljubić predstavnicama UNICEF-a predstavio je aktivnosti i programe vezane uz inkulziju članova romske nacionalne manjine koje Županija provodi već dugi niz godina. Na kraju sastanka, zamjenik Ljubić zahvalio je predstavnicama UNICEF-a na dolasku i interesu za suradnju, dodavši kako se samo zajedničkim naporima može utjecati na bolju kvalitetu života romske nacionalne manjine.

ZAGREB – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan u četvrtak, 6. prosinca u zgradi županije u Zagrebu primili i prigodno nagradili Svetojanske mažoretkinje, čija je seniorska ekipa osvojila prvo mjesto na Europskom prvenstvu mažoretkinja. Vrlo sam zadovoljna rezultatima, koji su plod 20-godišnjeg rada ove sportske udruge, rekla je trenerica i voditeljica Svetojanskih mažoretkinja Matea Baltarinić. Svetojanske mažoretkinje uz Zahvalnicu dobile su od Zagrebačke županije i trenirke u protuvrijednosti 10 tisuća kuna, te kako su istaknuli župan Kožić i predsjednik županijske Skupštine Mikuljan očekuju da će se sljedeće godine predstaviti nastupom na svečanoj sjednici Skupštine uz Dan Zagrebačke županije.

 

loading