Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.01.2019.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Uz obilježavanje 100 godina oslobođenja Međimurja od Mađarske Ogranak matice hrvatske u Čakovcu organizirao je znanstveni skup na temu Međimurska događanja 1918./1919. godine kojem prisustvuje i župan Međimurske županije Matija Posavec. Skup se održava danas, 7. siječnja 2019. godine u muzejsko-informativnom centru Muzeja Međimurja. Također, povodom 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od Mađarske, u utorak, 8. siječnja u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec bit će otvorena izložba “Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!“.
ZAGREB – Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti u ponedjeljak, 7. siječnja slave Božić. Božićnu liturgiju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Trgu Petra Preradovića predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić koji je odaslao poruke mira, ljubavi i tolerancije. Liturgiji su prisustvovali i vjernicima čestitali Božić i gradonačelnik Milan Bandić te predsjednik SDS-a Milorad Pupovac.

ZAGREB – Za vrijeme zimskih praznika za djecu od 5 do 12 godina na Šalati je organiziran zimski kamp Mali sportaši. U kampu djeca će se upoznati s novim sportskim, umjetničkim i drugim aktivnostima te razviti snažna i trajna prijateljstva. Tijekom cjelodnevnog boravka za djecu je pripremljen nutricionistički selektiran ručak i voćna užina. U program kampa uključene su likovne radionice, dramske radionice, ples i pokret, nogomet, košarka, rukomet, stolni tenis, tenis, atletika i gimnastika. Zimski kamp se održava od 07. do 11. siječnja 2019. godine.

BRESTOVEC OREHOVIČKI – Nakon uprizorenja živih jaslica u potpuno novom scenskom prikazu  članovi udruge “Angeljeki” iz Brestovca Orehovičkog, pripremili su 12. županijsku izložbu jaslica koja je u nedjelju, 6. siječnja 2019. godine započela programom članova udruge i učenika OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, nakon koje su se brojnim okupljenima obratili predsjednica povjerenstva za postav izložbe Ljiljana Cvetko, ravnatelj osnovne škole te predsjednik udruge Angeljeki Zdenko Kobeščak i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. Ljiljana Cvetko iz povjerenstva za postav izložbe izrazila je zadovoljstvo velikim odazivom izlagača. Kao i svake godine došao je velik broj pojedinačnih i grupnih uradaka. Izrađene su od različitih materijala, drva, papira, stakla, kamenčića, plastike, pa čak i lego kockica.

ZAGREB – Djelatnici podružnice  „Zrinjevac“ započeli su s prikupljanjem božićnih jelki. Građane se podsjeća da drvca odlažu na zelene površine u blizini  domova, na način da ne ometaju promet niti zaklanjaju prolaz pješacima. Sav prikupljeni materijal biti će zbrinut na kompostištima „Zrinjevca“ . Ujedno građani koji žele zbrinuti drvca zasađena u tegle također se mogu obratit podružnici Zrinjevac na broj telefona 01/6598 891.

ZAGREB – Za svako novorođeno dijete u 2018. godini  Zagrebačka županija dodjeljuje 1.000 kuna jednokratne novčane pomoći. Zahtjev za ostvarenje prava novčane jednokratne pomoći za novorođenčad podnosi se u roku 4 mjeseca od dana rođenja djeteta. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može ostvariti jedan od roditelja/ samohrani roditelj/ roditelj iz jednoroditeljske obitelji koji je državljanin Republike Hrvatske s prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje godinu dana. Postupak pokreće podnositelj Zahtjeva s kojim novorođeno dijete živi u zajedničkom kućanstvu. Zagrebačka županija za 2018. godinu osigurala je ukupno 270 tisuća kuna. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva  je 10. siječnja 2019. godine.

PODRUTE – Prije 27 godina živote je izgubilo petero članova Promatračke misije Europske zajednice u napadu borbenog zrakoplova tadašnje JNA, a tim je povodom danas, 7. siječnja 2018. godine na mjestu pada u Podrutama održana i  komemoracija. Vijence su kod kapelice položili, između ostalih i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, poseban savjetnik Mate Granić, saborski zastupnik, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, državni tajnik u ministarstvu branitelja Zdravko Jakop te predstavnici talijanskog i francuskog Veleposlanstva. – Ovaj tragični događaj prije 27 godina svijetu je pokazao pravo lice agresora od kojeg se Hrvatska samo branila – istaknuo je gradonačelnik Jenkač, dodajući da ovo nije događaj koji je bitan samo za Novomarofčane, nego i za cijelu Hrvatsku državu. Inače, u nenaoružanom helikopteru u raketnom napadu MIG-a 21 poginuli su talijanski pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te francuski natporučnik Jean Loup Eychenne.

ČAKOVEC – Djecu i nastavnike, uključene u program Zimskih radionica i sportskih kampova, koji se u organizaciji Grada Čakovca i brojnih udruga provodi već dvanaestu godinu u trima čakovečkim gradskim osnovnim školama te u Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić, a iz godine u godinu upotpunjuje se sa sve više novih sadržaja danas, 07. siječnja 2019. godine,  obišli su zamjenici gradonačelnika Zoran Vidović i Mario Medved te pročelnik Upravnog odjela za društvene protokolarne i europske poslove David Vugrinec. Obilazak je počeo u Domu amatera Čakovec gdje se po prvi puta održava radionica iz tradicijske kulture s desetak polaznika, a koju vodi Jagoda Srša predsjednica KUD-a Žiškovec. Potom je uslijedio obilazak informatičke i radionice tehničke kulture te gradskih bazena koji su domaćin plivačkog kampa.  Zamjenik gradonačelnika Mario Medved i tom je prilikom istaknuo kako je riječ o hvale vrijednom projektu u koji je ove godine uključeno šestotinjak čakovečkih osnovnoškolaca, za koji grad izdvaja 70 tisuća kuna. U utorak 8. siječnja, počinje i informatički kamp u I. osnovnoj školi u Čakovcu.

KRAPINA – Odlukom Športske zajednice Krapinsko – zagorske županije, najbolji sportaši seniori za 2018. godinu su streljačica Mihaela Oborovečki i savate boksač Luka Lešković. U kategoriji juniora najbolji su plivačica Tesa Novak i kickboxer Ivan Bertić, dok će za najperspektivnije sportaše u kategoriji od 10 do 14 godina biti nagrađeni tenisačica Lana Preis i plivač Patrik Erceg. Najbolja momčad je Košarkaški klub Zabok, a najbolja ženska ekipa Plivački klub Olimp iz Zaboka. Najbolji sportaš iz ekipnih sportova je košarkaš Antonio Črnjević, a najbolji sportaši izvan županije su kuglašica Klara Sedlar i nogometaš Josip Posavec. Nagradu za fair play primit će Streljački savez Krapinsko – zagorske županije, nagrade za razvoj sporta Dražen Dinjar i Saša Kundih, a nagrade za životno djelo Branko Piljek i Stjepan Ranogajec. Svečana dodjela priznanja održat će se 25. siječnja, u Krapini.

VIRJE – Sjednica Skupštine Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije održana je u Miholjancu. Članovi skupštine donijeli su Plan rada i Financijski plan za 2019., kao i nekoliko odluka važnih za financiranje i rad Vatrogasne zajednice. Skupština je donijela i odluku o usvajanju Pravilnika o sufinanciranju vatrogasnih natjecanja. Ujedno su članovi skupštine donijeli odluku da svi vatrogasci koji su odlikovani najvišim vatrogasnim odlikovanjima – poveljom i plaketom s likom Gjure Stjepana Deželića te poveljom i plaketom s likom Mirka Kolarića postaju počasni članovi Skupštine Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

loading