Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kraj spomenika u Teslinoj ulici, Grad Zagreb i predstavnici Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježili su 77. obljetnicu smrti Nikole Tesle. Riječ je o tradicionalnom odavanju počasti hrvatskom znanstveniku i izumitelju koji je svojim izumima, među kojima su izmjenična struja, indukcijski elektromotor, radiokomunikacija kao i daljinsko upravljanje, ostavio nemjerljiv doprinos u tehnološkom napretku čovječanstva, a svojim pogledima na svijet i dan danas inspirira ljude diljem svijeta. „Tesla je bio veliki genij koji je volio govoriti kako radi za budućnost iako ga suvremenici ne shvaćaju. Uvijek se ponosio srpskim rodom i hrvatskom domovinom i zato smo ponosni na njega, genija, velikog čovjeka i kozmopolitu“ rekao je gradonačelnik, Milan Bandić.

ZAGREB – ZET je započeo s podjelom besplatnih kupona za 2020. godinu. Pravo na besplatan javni gradski prijevoz imaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kuna mjesečno, kao i osobe starije od 65 godina koji nisu korisnici mirovine i čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno te osobe koje imaju status roditelja njegovatelja. Jednako tako, pravo na besplatne kupone imaju dobrovoljni darivatelji krvi, osobe s invaliditetom te članovi obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja kao i korisnici zajamčene minimalne naknade nesposobni za rad i privređivanje.

ZAGREB – Proračun Zagrebačke županije za 2020. godinu iznosi 1.202.756.615 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 49,82%. Izvorni proračun iznosi 488.504.549 kuna i veći je za 27,26%. Kao i prethodnih godina najveći iznos Izvornog proračuna 171.159.728 kuna, odnosno 35 posto ukupnih sredstava, namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Županija planira kredit od 80 milijuna kuna kojim će se zajedno s izvornim prihodima osigurati gradnja 4 nove sportske dvorane u Klinča Selima, Bedenici, Graberju Ivaničkom  te Zaprešiću kao i gradnja dviju novih škola u Strmcu i Luki te dogradnja i rekonstrukcija 11 škola. Energetska obnova 4 škole ukupne vrijednost 59 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za EU fondove koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 71 milijuna kuna. Trenutno se izrađuje projektno-tehnička dokumentacija za energetsku obnovu zgrada: OŠ Jakovlje, OŠ Posavski Bregi, PŠ Petrovina, te zelinske SŠ Dragutina Stražimira te OŠ Dragutina Domjanića za koju se izrađuje dokumentacija i za obnovu sportske dvorane.

ČAKOVEC – Medicinski fakultet u Zagrebu i ove je godine dodijelio dekanove nagrade najboljim studentima, a među nagrađenima su Međimurci i Međimurke: Lana Ivanišević, Ena Janči, Vinka Kugelman, Lucija Lesjak, Mašan Sredanović i Lucija Šimunić. Mašan Sredanović , Lana Ivanišević, Ena Janči, Lucija Šimunić i Vinka Kugelman nagrađeni su za uspjeh u studiju, dok je Lucija Lesjak, koja je 2019. godine osvojila naslov svjetske prvakinje u karateu, dobitnica posebne dekanove nagrade za promociju i doprinos ugledu Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Svi oni bivši su učenici Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu čiji se profesori i djelatnici iznimno ponose novim uspjesima marljivih studenata, što je i svojevrsno priznanje kvalitetnom radu ove srednje škole.

BJELOVAR – Sastanak s državnim tajnikom ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimirom Žuncem održali su čelnici Grada Bjelovara, predvođeni gradonačelnikom Dariom Hrebakom. Teme su bile projekti sufinancirani iz EU fondova, te planovi u 2020. Gradonačelnik Hrebak ističe kako je u dvije i pol godine Bjelovaru odobreno 140 milijuna kuna projekata: 104 milijuna izravnih iz europskih fondova te 10 milijuna iz resornog ministarstva. Grad će nastaviti i dalje s prijavom projekata, a uskoro će prijaviti nove projekte energetskih obnova na natječaj koji će biti raspisan ovih dana.

KOPRIVNICA – Poslovi iz područja gospodarstva, društvenih djelatnosti, područja opće uprave te imovinsko pravni poslovi, preuzimanjem Ureda državne uprave, od početka 2020. godine povjereni su na obavljanje upravnim tijelima Koprivničko-križevačke županije. Uz poslove, Koprivničko-križevačka je županija preuzela i 50 službenika koji će biti raspoređeni unutar županijskih upravnih odjela sličnih nadležnosti, a umjesto dosadašnjih šest upravnih odjela i dvije službe, u Koprivničko-križevačkoj županiji djelovat će sedam upravnih odjela te dvije službe.

KRAPINA – Izložba 15. bjelovarski salon fotografije Šuma okom šumara, u organizaciji POU Krapina, Galerije grada Krapine i HŠD Ogranak Zagreb, otvara se u petak, 10. siječnja 2020. u 18,00 sati u Galeriji grada Krapine. Prigodni glazbeni program izvest će ženski pjevački zbor Udruženja umirovljenika Krapina „Gajev spomenek“.

loading