Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.02.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Struka je Sandru Švaljek proglasila najboljom ekonomskom analitičarkom 2016. godine, a nagradu „Gorazd Nikić“ u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručio joj je Nikica Valentić, izaslanik Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Sandra Švaljek, između ostalog i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba na predstojećim lokalnim izborima, gospodarstvenike je osvojila analitičkim kolumnama, a kao najbolju su je odabrali među ukupno 48 analitičara. Od pet najbolje ocijenjenih analitičara Sandra Švaljek jedina je žena, a kolege u užem krugu bili su joj Željko Lovrinčević, Damir Novotny, Guste Santini i Velimir Šonje.

ZAGREB – Okrugli stol “Razvoj lokalne zajednice kroz EU fondove i poljoprivredu” održan je danas u organizaciji Poslovnog dnevnika i Hrvatske zajednice županija. Cilj ovog okruglog stola u sklopu kojega su održane panel diskusije “Uloga županija u ruralnom razvoju” i “EU fondovi iz perspektive regionalne samouprave-primjeri dobre prakse” je poticanje procesa decentralizacije i jačanja uloge županija u ruralnom razvoju. Između ostalih na okruglom stolu sudjelovao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo kako država treba dati priliku poljoprivrednicima i pažljivo slušati lokalno stanovništvo, jer ono najbolje zna u kojem smjeru razvijati svaki pojedini kraj. Župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako veliki potencijal leži u razvoju specificne proizvodnje za pojedine regije pa će tako Krapinsko- zagorska županija naglasak staviti na povećanje broja zagorskih purana koji  je odnedavno  zaštićen u EU. Podršku županijama  u snažnijim razvoju, prema riječima ministra poljoprivrede Tomislava Tolusica pružit će i Vlada RH koja ce poticati izgradnju poduzetničke infrastrukture na lokalnoj razini EU novcem.

ZAGREB – Grad Zagreb u roku od tri mjeseca provest će analizu svih stambenih zgrada bez dizala kako bi se one u budućnosti prilagodile osobama s invaliditetom – zaključak je to današnjeg sastanka gradonačelnika Milana Bandića i  pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak. Nakon analize bit će poznato koliko je u Zagrebu zgrada bez dizala, koliko osoba s invaliditetom živi u tim zgradama i na koji način im se može pomoći. Dogovoreno je i da će se predložiti  izmjene Generalnog urbanističkog plana,kako bi se unaprijedila stambena politika za osobe s invaliditetom. Zajedno s nadležnim ministarstvima razmatrat će se i često kršenje prava na znak pristupačnosti osoba s invaliditetom, a iz Grada Zagreba su poručili kako će pojačati broj nadzornih kamera svim pothodnicima, kako bi se smanjila njihova devastacija. Na sastanku je bilo riječi i o taksi prijevoznicima koji odbijaju prevoziti osobe s invaliditetom u pratnji pasa vodiča i pasa rehabilitatora, o čemu će se detaljnije raspravljati za dva tjedna.

KOPRIVNICA – U Koprivnici je danas potpisano prvo strateško partnerstvo u plinskom poslovanju u Hrvatskoj. Potpisivanjem ugovora Grad Koprivnica i tvrtka RWE postali su strateški partneri, a novi investitor ulaskom u vlasničku strukturu s udjelom od po 75% u tvrtkama Koprivnica plin i Koprivnica opskrba postaje većinski vlasnik koprivničke distribucije i opskrbe plinom s mrežom od oko 13 tisuća korisnika, za što je na javnom natječaju ponudio 51 milijun kuna. Predsjednik uprave RWE Hrvatske Karl Kraus kaže kako tvrtka jedina u Hrvatskoj pruža jedinstvenu uslugu opskrbe plinom i električnom energijom svim kategorijama korisnika na području cijele zemlje. Strateški cilj ove suradnje daljnji je razvoj djelatnosti distribucije plina u Koprivnici, ističe predsjednica Uprave koprivničkog Komunalca Maja Hleb, dok zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić napominje kako će ulaskom RWE-a u plinsko poslovanje u Koprivnici su dobili velikog i ozbiljnog strateškog partnera i bit će spremni za potpunu liberalizaciju tržišta plina.

ČAKOVEC – Relativno mirna godina je iza nas, a prirodnih ugroza poput poplava, potresa, odnosno požara nije bilo, zaključak je to o stanju sustava civilne zaštite u Međimurskoj županiji, o kojem je bilo riječi na današnjoj sjednici županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje u Čakovcu. S obzirom da od prošle godine u domeni civilne zaštite vrijede 22 nova provedbena akta koji nalažu da sve jedinice zaštite, uključujući HGSS, vatrogasnu i hitnu službu, djeluju zajedničkim snagama na terenu u slučaju ugroze, planovi za ovu godinu su usmjereni na njihovu koordinaciju i edukaciju, kazao je predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje i zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović. Slijedom toga, ove je godine u planu i održavanje veće pokazne vježbe, na kojoj ćemo ponovno testirati spremnost naših službi na terenu, zaključuje Vidović.

ZAGREB – Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba, Sandra Švaljek danas je na Kvaternikovu trgu održala konferenciju za novinare kojom je željela upozoriti na, kako kaže, nemar i neodrživo stanje u Zagrebačkom holdingu, a izdvaja tri ključna problema – agencijsko zapošljavanje, uvjeti i zaštita na radu u Zagrebačkom holdingu te kolektivni ugovori. Istaknula je da će, ako bude gradonačelnica, voditi brigu da se upravo ovi problemi riješe.

ZAGREB – Pilot-projekt “Biciklom na autobus” iz 2014. godine, ukoliko bude prihvaćena izmjena odluke o prijevozu putnika u javnom prometu na predstojećoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, službeno će krenuti s primjenom 1. ožujka 2017. godine. Naime, autobusi na tri brdske linije ZET-a,  Britanski trg- Mihaljevac, Britanski trg- Kraljevec i izvanredna linija Mihaljevac- Sljeme bit će opremljeni nosačima uz pomoć kojih će građani besplatno moći prevoziti bicikle. Usluga će biti besplatna, uz uvjet da putnik ima valjanu voznu kartu, a može i onu novu od pola sata. Na svaki nosač stanu po tri bicikla pa ako se dogodi da ponestane mjesta, dva su izbora – voziti uzbrdo ili pričekati idući autobus. Za 2018. najavljena je i četvrta linija na kojoj će autobusi biti opremljeni nosačima bicikala, i to će najvjerojatnije biti Svetice – Gornji Bukovac – Jazbina – Bliznec, jer su građani tih naselja pokazali najveći interes za novu uslugu.

ZAGREB – Javni natječaj za dodjelu potpora manifestacijama značajnim za turističku ponudu koji je otvoren do 1. ožujka, raspisala je Zagrebačka županija. Ukupno je osigurano 1,1 milijun kuna. Pravo na potporu mogu ostvariti javne ustanove, ustanove u kulturi, jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice i udruženja obrtnika. Podnositelj zahtijeva može prijaviti i ostvariti potpore za najviše dvije manifestacije, a potpora može iznositi do 75% prihvatljivih troškova za javne ustanove, ustanove u kulturi, turističke zajednice i udruženja obrtnika. Gradovi i općine mogu ostvariti od 50 do 100% iznosa vrijednosti projekta ovisno o indeksu razvijenosti. Maksimalni iznos potpore iznosi 100.000 kuna po korisniku.Sredstva su namijenjena za sufinanciranje najma opreme, nabave materijala vezanog za organizaciju događanja, najma prostora za održavanje događanja i prijevoznih sredstava u svrhu prijevoza organizatora i izvođača vezanih uz organizaciju, troškove smještaja, putne troškove, troškove promocije, usluge zaštitarske službe i druge troškove.

KRIŽEVCI – Članovi Auto moto kluba Križevci po 15. puta za redom postali su prvaci Hrvatske, što je doprinijelo da Hrvatski motociklistički savez grad Križevce, kao prvi grad u Hrvatskoj, proglasi gradom motociklizma. Ono što su Križevčani ostvarili u prošloj sezoni nije uspjelo nikome u povijesti, ističe predsjednik Auto moto kluba Križevci Dragutin Srečec te kaže kako su prvaci u cestovnim moto utrkama, skuterima, oldtimerima, motorallyu te moto slalomu. Na titulu grad motociklizma u Križevcima su iznimno ponosni, naglašava zamjenik gradonačelnika Ivan Vuk, a uz pobrojano Križevčani imaju i najbolju vozačicu u motociklističkom sportu u 2016. Petru Lesički.

ZAGREB – Radionice o sigurnosti na internetu danas se održavaju u zagrebačkim osnovnim školama Silvije Strahimir Kranjčević i Dragutin Domjanić povodom globalnog obilježavanja Dana sigurnijeg interneta. Na radionicama sudjeluju djeca iz 5. i 6 razreda, a bit će održano Skype predavanje, rješavanje online kviza i kreativna radionica. Pridružit će se i policijski inspektori Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke.Ovim projektom želi se spriječiti prekomjerno korištenje tehnologije kod djece i mladih, kada izgube svijest o granicama između stvarnog i virtualnog svijeta, što povećava rizik od različitih rizičnih ponašanja, nasilja i počinjenja kaznenih djela.

VARAŽDIN – Regionalna energetska agencija Sjever je u okviru projekta EduEnTer provela termovizijsko snimanje 120 stambenih zgrada u Varaždinu i 50 zgrada u Koprivnici. Poseban fokus projekta su zgrade koje datiraju iz razdoblja ’60-ih – ’80-ih godina kada se minimalno ulagalo u toplinsku izolaciju. Energetskom obnovom takvih zgrada moguće je postići uštedu u potrošnji energije od 50 – 80%. U sklopu projekta, REA Sjever u suradnji s projektnim partnerima i Gradom Varaždinom organizira informativne tribine na kojima građani mogu dobiti više informacija o mogućnostima provedbe i sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada. Informativne tribine u Varaždinu biti će održane 8. i 15. veljače u prostorijama DVD Varaždin u vremenu od 18,00 do 20,00 sati.

KRIŽEVCI – Hitna pomoć u Križevcima dobila je vrijednu donaciju od sugrađanke Nade Šegrt. Križevačka je poduzetnica poklonila dva GPS uređaja kako bi pomogla i olakšala rad liječnika i tehničara. Na to ju je, kaže Šegrt, ponukala građanska dužnost, ali i jedna situacija kada joj je pomoć bila potrebna no nije znala kako objasniti djelatnicima hitne kamo da dođu. Smatra kako će ova dva uređaja omogućiti im još bolji rad te pospješiti brze reakcije koje često život znače. Djelatnici križevačke hitne pomoći, kao i njihovi čelnici, iskazali su veliku zahvalnost zbog ove vrijedne donacije.

KRAPINA – Savjetodavna služba Podružnica Krapinsko-zagorske županije uputila je poziv udrugama vinogradara da se prijave za predavanja o zlatnoj žutici vinove loze. U Krapinsko-zagorskoj županiji pojava ove bolesti zabilježena je još 2003. godine i od tada djelatnici Savjetodavne službe upozoravaju vinogradare na njenu prisutnost, no većina ih nije shvaćala ozbiljnost ove bolesti, pa se ona dosta proširila i danas je prisutna u gotovo svakom vinogradu na području županije. U Savjetodavnoj službi smatraju da je vrlo važno vinogradare upoznati s ovom bolešću, kako bi na vrijeme mogli poduzeti potrebne korake za sprečavanje ili barem usporavanje njezinog širenja. Zato će prije početka nove vegetacijske sezone organizirati stručna predavanja.

BJELOVAR – Međunarodni pčelarski sajam, trinaesti po redu i Izložba vina održat će se 11. i 12. veljače 2017. godine na Bjelovarskom sajmu u Gudovcu. O detaljima će na današnjoj konferenciji za novinare govoriti Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, predsjednik pčelarskog saveza Vladimir Bilek i direktor Sajma Davorin Posavac.

loading