Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.02.2018.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – U službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji danas, 7. veljače 2018. godine boravi predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sa suradnicima. Tom je prilikom župan Darko Koren održao i prijem za goste iz Bosne i Hercegovine. – Dosadašnja gospodarska suradnja Koprivničko-križevačke županije i Bosne i Hercegovine koja se godinama vidi kroz sudjelovanje na Međunarodnom gospodarskom sajmu u Mostaru, te buduća gospodarska suradnja, razlog su današnjeg posjeta predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića – kaže župan Darko Koren dok je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović istaknuo kako se nalazi među prijateljima s kojima je, u posljednjih 20 godina, napravljena izuzetna mreža gospodarske, kulturne i političke suradnje.  Među ostalim, danas je istaknuto kako će se i Koprivničko-križevačka županija priključiti projektu „Jedna županija – jedna obnovljena kuća u BiH“ te pomoći obnovu jedne obiteljske kuće u susjednoj državi, a u projekt je do sada uključeno 14 hrvatskih županija.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Gradu Čakovcu danas, 7. siječnja 2018. godine boravi izaslanstvo Grada Lipika na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kasanom. U Čakovečkoj gradskoj vijećnici prijem lipičkoj delegaciji priredio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, a dvojica gradonačelnika sa svojim su suradnicima održali ovom prigodom i radni sastanak na temu daljnje suradnje. Naime, Grad Lipik i Grad Čakovec potpisali su krajem prošle godine Povelju o prijateljstvu, koja će povezivati ta dva grada u budućnosti na brojnim kulturnim, obrazovnim i turističkim projektima, kaže gradonačelnik Kovač. Gradonačelnik Kasana tome dodaje da će dva grada u budućnosti izmjenjivati i iskustva na mnogim područjima, što će povezati u projekte svojih razvojnih agencija. Kovač i Kasana su nakon sastanka obišli Perivoj Zrinski gdje su zapalili svijeće poginulim braniteljima Domovinskog rata, a u nastavku su razgledali tematski povezan postav u Muzeju Međimurja Čakovec.

ZAGREB – Potpisivanje Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja  u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija za sedam najvećih urbanih središta održano je ove srijede, 07. veljače 2018. u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Sporazum su potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac,  zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić te gradonačelnici i predstavnici gradova Osijeka, Pule, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita i Zadra. – Ovime smo osigurali ukupno 303,4 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Fondova EU kako bi ovi gradovi bili pokretači razvoja i nositelji aktivnosti ITU mehanizma u tri tematska područja „pametni“ gradovi – istaknula je ministrica Žalac i dodala, kako je cilj ulaganja omogućiti povoljno okruženje za razvoj poduzetništva, učinkovitosti sustava toplinarstva, zapošljavanja i poboljšanja javnog prometa. – Grad Zagreb spreman je za mnogobrojne projekte, s naglaskom na obnovu brownfield lokacija, odnosno bivšim industrijskim i vojnim zgrada dati nove sadržaje te ih oživjeti – rekla je zamjenica zagrebačkog  gradonačelnika Olivera Majić.

ZAGREB – Zagreb dobiva sto novih aparata za kupovinu parking karata. Novi uređaji bit će na solarno napajanje, imat će ekran u boji osjetljiv na dodir, osim gotovine primat će bankovne i kreditne kartice a imat će i mogućnost prodaje karata javnog prijevoza. Neovisno o zoni u kojoj se korisnik nalazi, na novim aparatima moći će se kupiti satna ili višesatna, tjedna, mjesečna ili godišnja karta, komercijalna parkirališna karta, omogućiti produljenje povlaštene parkirališne karte te naloga za plaćanje dnevne parkirališne karte. Osim toga, novi parkirni automati u gradu imat će mogućnost proširenja usluga, odnosno, građani će ubuduće na istim uređajima moći platiti punjenje svojih električnih vozila, kupiti razne karte, od onih za javni prijevoz tramvajima i autobusima do karata za kazališne predstave ili muzeje, a moći će i dobiti određene turističke informacije. Vrijednost investicije je pet milijuna kuna.

ZAGREB – Prijave koje ispunjavaju uvjete natječaja za dodjelu gradskih prostora na korištenje udrugama Grada Zagreba sukladno kriterijima i mjerilima za bodovanje razmotrilo je Povjerenstvo i sastavilo Prijedlog liste prvenstva dodjele. Lista se može vidjeti na mrežnoj stranici grada. A prigovor se može uputiti gradonačelniku, putem Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu, zbog redoslijeda na listi reda prvenstva ili zbog neuvrštavanja na listu i to do 9. veljače  preporučenom pošiljkom ili neposredno u pisarnici zgrade gradske uprave Grada Zagreba. Odluka gradonačelnika o prigovoru bit će konačna.

ZAGREB – Zagrebačka županija i ove će godine sa 583.500 kuna financirati  usluge bolničkog liječenja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan za hrvatske branitelje, dobrovoljne vatrogasce te stanovnike s područja županije oboljele od psorijaze. U ovoj će godini medicinska rehabilitacija u trajanju od 10 dana biti osigurana za 100 hrvatskih branitelja, za što je osigurano 333.500 kuna. Sredstva su  povećana za 33.500 kuna u odnosu na lani, a bit će dostatna za liječenje 10 branitelja više nego prošle godine. Za medicinsku rehabilitaciju dobrovoljnih vatrogasaca uključenih u Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije osigurat će se 100.000 kuna, čime će desetodnevna rehabilitacija biti omogućena za 30 vatrogasaca. Ujedno, liječenje u trajanju od 14 dana u Naftalanu osigurat će se i za 30 pacijenata oboljelih od psorijaze, a Županija će za tu namjenu osigurati 150.000 kuna. Svi zainteresirani zahtjeve dostavljaju u Specijalnu bolnicu Naftalan do 1. lipnja 2018. godine. Detaljne informacije dostupne su i na web-u Zagrebačke županije.

KOPRIVNICA – Maškare su danas preuzele vlast u Gradu Koprivnici. Ključeve Grada predao im je gradonačelnik Mišel Jakšić nakon što su Prapodravci Presvetli i Cinober proglasili slobodnu fašničku republiku u Koprivnici te predstavili svoj plan rada. Vlast će obnašati kroz dva ministarstva: ministarstvo zabave te okologije. Gradonačelnik Mišel Jakšić naglasio je, prilikom predaje ključeva Grada, kako će Prapodravci Grad voditi do subote poslijepodne, no da za njihove posljedice ne odgovara. Prapodravci veliku zabavu za građane pripremaju ove subote, 10. veljače 2018. godine od 11,00 sati na Zrinskom trgu gdje će se predstaviti maskirane grupe te održati suđenje i spaljivanje fašnika.

KRAPINA – Radovi na zamjeni kompletne podzemne infrastrukture u Ulici Ilirskog pokreta započeli su ovih dana u Gradu Krapini. Također, tijekom proljetnih mjeseci, trebali bi započeti i radovi na kompletnoj rekonstrukciji podzemne infrastrukture u ulici Antuna Mihanovića na potezu od benzinske pumpe na magistrali do Zagrebačke ceste. U pripremi je i niz natječaja za planirane radove u ovoj godini, a među prvima se može očekivati onaj za izgradnju produžetka Ulice Frana Galovića. Vrijednost te investicije je oko 4,2 milijuna kuna.

ČAKOVEC – Redovna sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika općina Međimurske županije održava se danas u Čakovcu. Na sjednici će danas biti riječi o provedbi i prilagodbi odluke o trajnoj sterilizaciji napuštenih životinja donesenih od strane jedinica lokalne samouprave, o izradi Programa zaštite divljači, zatim će se raspravljati i o obavezama gradova i općina po Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom te o drugim temama iz domene školstva i obrazovanja.

VARAŽDIN – Projekt „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici“ u okviru poziva „Zaželi-program zapošljavanja žena“, financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, kroz idućih će 30 mjeseci provoditi Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin. Za provedbu projekta čiji je cilj zapošljavanje žena pripadnica teže zapošljivih skupina osigurano je 2 milijuna i 118 tisuća kuna. Radit će se prije svega na edukaciji i osposobljavanju te zapošljavanju 14 žena prijavljenih u evidenciju nezaposlenih HZZ-a s naglaskom na starije od 50 godina, koje će se brinuti o starijim i nemoćnim osobama. Projekt će se provoditi na području grada Varaždina i općina Jalžabet, Trnovec Bartolovečki i Vidovec koji su uz HZZ Varaždin te Centar za socijalnu skrb Varaždin ujedno i partneri na projektu.

KOPRIVNICA – Odbor za dodjelu javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije objavio je poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu Javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije. Traže se kandidati za titulu Počasni građanin, zatim dobitnici nagrade za životno djelo i nagrade za promicanje ljudskih prava „Mara Matočec“, za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije, za iznimno postignuće u protekloj godini te zahvalnica Koprivničko-križevačke županije i Plaketa Župana. Poziv je otvoren do 12. veljače i šalju se Odboru za dodjelu javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije, a o nominiranima će odlučivati članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

loading