Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.02.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon obilaska 20 hrvatskih županija, danas, 7. veljače 2019. godine predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je održala sastanak s čelnicima posljednje, 21. hrvatske županije – Grada Zagreba. Kako je naglasio zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, radni sastanak je bio više nego plodonosan. „Predsjednica je zamijetila projekte koji Zagreb dižu ne samo iznad prosjeka Hrvatske već i pojedinih dijelova Europe s puno dužom demokratskom tradicijom, ali mi imamo svojih minusa poput neuređenih fasada, grafita i otpada koje trebamo sanirati“, kazao je Bandić. Za pohvalu je ulaganje u obrazovanje, besplatni udžbenici, raznovrsne socijalne mjere, sigurnost te razvoj turističke ponude, rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović te je posebno pohvalila brigu Grada Zagreba za osobe na margini društva kao i čistoću samog grada. „U Zagrebu za razliku od europskih metropola na ulicama nema beskućnika, Zagreb brine o svojim najsiromašnijim stanovnicima. A drugo što me dojmi je čistoća grada koji ima gotovo milijun stanovnika te iznimno puno turista“, istaknula je predsjednica Grabar Kitarović. Današnjim radnim sastankom sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, predsjednikom gradske skupštine Andrijom Mikulićem te pročelnicima gradskih ureda Predsjednica je završila s aktivnostima vezanim uz izmještanje svog Ureda. „Da bi ste spoznali kako ljudi žive u Hrvatskoj morate otići u njihov kraj, saslušat ih, poslušati ih te podržati njihove razvojne projekte jer jedini način da zadržimo ljude je ravnomjerni razvoj zemlje“, poručila je predsjednica Grabar Kitarović.

KOPRIVNICA – U službenom posjetu Koprivnici danas, 7. veljače 2019. godine, boravio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Zajedno s domaćinima, predvođenim gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem, obišao je koprivničku osnovnu školu „Braća Radić“ gdje su u tijeku posljednji radovi na energetskoj obnovi, vrijednoj 10 milijuna kuna. Prilikom obilaska, ravnatelj škole Krešo Grgac naglasio je kako je već sada puno ugodnije raditi u zgradi škole, a i vidljive su prve uštede energije. Radovi energetske obnove na zgradi škole „Braća Radić“ početak su ulaganja u školstvo, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te ističe kako će se raditi i na zgradi Osnovne škole „Đuro Ester“ kako bi do iduće godine sve bilo spremno za gradnju nove škole na Podolicama. Zadovoljan viđenim je i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji dodaje kako su projekti energetskih obnova zapravo uštede u proračunima općina, gradova i županija koje novac mogu usmjeriti za neke druge obrazovne namjene. Nakon obilaska škole Braća Radić, potpredsjednik Vlade Štromar gradonačelniku Jakšiću uručio je Odluku o energetskoj obnovi škole Antun Nemčić Gostovinski, vrijedne šest milijuna kuna uz 60% europskog sufinanciranja.

ZAGREB – Konferencija za novinare na temu poboljšavanja uvjeta za treninge bacača kugle u atletskoj dvorani održana je ovog četvrtka, 7. veljače 2019. godine  u paviljonu 1 Zagrebačkog velesajma. Kako je naglasio hrvatski atletičar i bacač kugle Stipe Žunić ova dvorana daje izuzetne uvjete za treninge atletičarima tijekom zime, a podizanjem dijela krova omogućeno je bacačima da ostvare što bolje rezultate. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zadovoljan je preinakom krova, gdje su podignuta tri nosača, radovi vrijednosti 180 tisuća kuna, te je najavio i podizanje konstrukcije na sjevernom dijelu kako bi se omogućilo kvalitetno treniranje skakačima u vis.

ČAKOVEC – “Centar održivog razvoja” novi je projekt Međimurskog veleučilišta u Čakovcu vezano uz čije je provođenje danas, 7. veljače 2019. godine održana konferencija za medije. Riječ je o znanstveno-stručnom projektu koji obuhvaća adaptaciju i rekonstrukciju jedne od zgrada unutar biše vojarne u Čakovcu u koju će, na 638 kvadrata korisnog prostora, biti smještena četiri znanstveno stručna laboratorija: biokemija okoliša, primijenjena automatika, održiva gradnja i proširena stvarnost, a Veleučilište dobiva i kongresnu dvoranu, pojašnjava dekanica Nevenka Brestlauer, a što će uvelike unaprijediti znanstvenu podlogu u korist gospodarstva i znanosti općenito. Centar održivog razvoja, uz Regionalni centar kompetentnosti iz strojarstva, Metalsku jezgru i Tehnološko inovacijski centar još je jedan korak u znanstvenu izvrsnost u Međimurju u koju se ulaže više od 100 milijuna kuna, od čega 98 milijuna europskih sredstava, a sa sobom nosi dalekosežne pozitivne promijene, napomenuo je župan Matija Posavec. Projekt Centar održivog razvoja, vrijedan 11, 8 milijuna kuna, financiran je u 100%- tnom udjelu Europske unije.

GORIČAN – Nakon otvaranja dvorana u Orehovici, Draškovcu i Strahonincu, sredinom ožujka biti će završeni i radovi na dugo očekivanoj školskoj sportskoj dvorani u Goričanu. Izgradnja dvorane započela je 2013. godine no tek je 2017. zaključena financijska konstrukcija pa su završne radove na vanjskom uređenju dvorane i parkirališta, obišli župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima i ravnatelj Osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec. Vrijednost ulaganja u radove i opremu iznosi 12,7 milijuna kuna, a zajednički ih financiraju Međimurska županija i Općina Goričan, napomenuo je župan Matija Posavec ne skrivajući zadovoljstvo što će je za koji mjesec koristiti 178 učenika te brojne udruge, klubovi, mještani.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija ove je godine kroz pet  natječaja osigurala 2 milijuna i 35 tisuća kuna za rad udruga, a za 4 veća natječaja  bit će održane informativne radionice za potencijalne prijavitelje kako bi ime se olakšao postupak pisanja projektnih prijedloga, ali i bolje upoznalo sa samim postupkom natječaja i javnih poziva. O natječaju za javne potrebe u kulturi radionica će biti održana četvrtak, 07. veljače u 18,00 sati u Plavoj dvorani u Donjoj Stubici. Slijedi radionica o natječaju za prevenciju zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva, u petak, 08. veljače u Srednjoj školi Krapina u 18,00 sati. Radionica za poljoprivredne udruge bit će održana u utorak, 12. veljače u 17,00 sati u Velikoj galeriji u Zaboku, a radionica vezana uz natječaj za braniteljske udruge u srijedu, 13. veljače u OŠ Bedekovčina s početkom u 18,00 sati.

ZAGREB – Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije odobrena su  sredstva za provedbu dva projekta „Sloboda za suženu Savu koja omogućuje obnovu rijeke i poplavnih područja sa svrhom obrane od poplava“ i „Partneri za prirodu“ ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna. Zahvaljujući tim projektima u zaštitu prirode će biti uloženo dodatnih 20 milijuna kuna. Projekt „Partneri za prirodu“ će provoditi Zelena akcija, Javne ustanove „Zeleni prsten“, „Međimurska priroda“ i Park prirode Lastovsko otočje te ProNatura. Vrijednost projekta je 1,376,977.34 kuna. Ukupna vrijednost projekta „Sloboda za suženu Savu“ je 408.595 EUR, a predviđeno trajanje je tri godine. Glavni cilj je provesti istraživanja izvedivosti zahvata obnove riječnih staništa na rijeci Savi. Vodeći partner je njemačka zaklada EuroNatur, a nacionalni partneri zaduženi za provedbu su Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i  Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.

ZAGREB – Gostujuća izložba „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“ bit će otvorena u četvrtak, 07. veljače 2019. godine u zagrebačkom Arheološkom muzeju od 12,00 sati. Izložba autorice Dušanke Romanović, kustosice Arheološkog muzeja Zadar, prikazuje ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike, a koji se nisu značajno promijenili sve do modernog doba. Izložba također donosi informacije o mitologiji i raznim prikazima božanstava, ali i o proizvodima i gospodarskoj djelatnosti vezanih uz more, pridonoseći na taj način do sada slabo poznatim saznanjima o ribolovu u antičko vrijeme naših krajeva. Izložba će biti otvorena do 5. ožujka.

VARAŽDIN – Balon Varaždinske županije „Svečanost cvijeća“, s članovima  Balon kluba Zagreb, osvojio je 3. mjesto na Međunarodnom balonaškom tjednu u austrijskom Mauterndorfu. Bajkoviti prizori ‘Svečanosti cvijeća’, balona Varaždinske županije  iznad austrijskih Alpi prekrivenih snježnim pokrivačem uistinu ostavljaju bez daha, a ovakva umjetnost posebna je u promociji Varaždinske županije diljem Europe – navode u priopćenju iz Varaždinske županije te dodaju kako možemo biti ponosni i na činjenicu da je prvo umjetničko djelo koje je preletjelo Alpe poteklo iz kista jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara naive našeg Ivana Rabuzina. Početkom svibnja, balon Varaždinske županije sudjelovat će na najšarenijem outdoor eventu  u Hrvatskoj – Croatia Hot Air Balloon Rally koji će biti održan u Krapinsko-zagorskoj županiji.

loading