Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Sjednica zagrebačke Gradske skupštine, bit će nastavljena u ponedjeljak, 10. veljače raspravom o izmjenama i dopunama GUP-a te 86 amandmana koliko ih je jučer ukupno podnio HDZ, sam gradonačelnik Milan Bandić koji je i predlagatelj točke dnevnog reda te njegova stranka. Zagrebački HDZ podnio je 15 amandmana na prijedlog izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba, stranka Milana Bandića BM 365-stranka rada i solidarnosti i Zelena lista podnijela ih je čak 65, dok je zagrebački gradonačelnik podnio šest. Prema proceduri, o amandmanima koje zastupnici prihvate u nastavku sjednice, treba se očitovati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Inače, na dnevnom redu zagrebačke Gradske skupštine je ukupno 47 točaka, a zastupnici su raspravili tek sedam.

ZABOK – Zakon o brdsko-planinskom području tema je konferencije za medije koju je ovog petka, 7. veljače 2020. godine sazvao zagorski SDP. Kako je istaknuo njegov predsjednik i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, zakon je nepravedan jer nije bio fokusiran na naselja koja se na tim područjima nalaze nego samo na općine. Kako bi, kako ističu, tu nepravdu ispravili, u suradnji s županijom napravili su model koji će biti predstavljen na idućoj Sjednici županijske skupštine. Naime, vladajuća koalicija na nivou županije, a na prijedlog SDP- a, uvrstila je u županijski proračun za ovu godinu 500 tisuća kuna te će jedinicama lokalne samouprave ponuditi ugovor za još dodatnih 500 tisuća kuna, kako bi ove godine po prvi puta bio uložen milijun kuna u takva naselja koja spadaju u brdsko-planinsko područje. Na konferenciji su, uz Hajdaša Dončića, govorili i saborski zastupnik Marko Vešligaj te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Inače, status brdsko-planinskog područja dobilo je u Zagorju 8 jedinica lokalne samouprave no brojna naselja ostala su bez njega.

VIDOVEC – Predstavljanje kuharice “Zelje na veselje”, održano je u petak, 7. veljače 2020. godine u Vidovcu. Riječ je o prvoj takvoj kuharici isključivo posvećenoj Varaždinskom zelju u kojoj autorice, stručna učiteljica kuharstva Mirjana Habek i čuvarica sjemena Marija Cafuk donose pedesetak recepata u kojima je Varaždinsko zelje jedan od temeljnih sastojaka.

ZAGREB – Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti u žena, pa se tim povodom u sklopu „Dana crvenih haljina“ u petak, 7. veljače održava prvi stručni skup na temu „Žene i moždani udar“ u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Također, u petak, 7. veljače od 18,30 sati, osvijetlit će se i zagrebačke fontane natpisom #nosicrveno.

ČAKOVEC – S obzirom da se unazad nekoliko mjeseci na području Međimurske županije ne provodi mjerenje temperature, tlaka zraka, vlage, smjera i brzine vjetra, župan Međimurske županije Matija Posavec održao je radni sastanak sa predstavnicima Državnog hidrometeorološkog zavoda. Meteorološka motriteljska postaja za Međimurje će inicijativom Međimurske županije biti preseljena na prostor bivše vojarne odakle će se ponovno meteorološki podaci prikupljati pet puta tijekom dana. Ovo je novi sustav DHMZ u kojem će mjeritelj prikupljati podatke i neprekidno pratiti temperaturu, tlak, smjer i brzinu vjetra. Glavni cilj je povećanje količine i kvalitete podataka o vremenu, klimi, stanju voda i kvaliteti zraka, a time i bolje praćenje klime i pripremljenost na posljedice klimatskih promjena u cijeloj Hrvatskoj. Inače DHMZ je u postupku projektiranja i nabave automatskih mjernih postaja za RH, a jedna takva je predviđena i za Međimursku županiju.

BJELOVAR – Predstavljeni su Programi potpora malog i srednjeg poduzetništva i obrta Grada Bjelovara. Glavni cilj potpora je gospodarstvenicima olakšati poslovanje, rasteretiti ih te ponuditi što više putem potpora. Poduzetnicima je ove godine na raspolaganju dva milijuna kuna, a najviše će se izdvojiti za sufinanciranja strojeva i opreme te kreditnu liniju. U ovom iznosu je i novčani iznos nagrade za najbolji start up koji će krenuti već u ožujku. Lani su 122 poduzetnika koristila mjere Grada Bjelovara, odnosno poduzetnici su uložili četiri milijuna kuna, a Grad je njihova ulaganja popratio subvencijama u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Raspisivanje javnog poziva najavljeno je za 15. travnja.

KRAPINA – Javni poziv za sudjelovanje na 14. manifestaciji “Babičini kolači” koja će se održati 4. travnja 2020. godine u Gradu Donja Stubica raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Na natjecanje u pečenju kolača prema originalnim receptima baka i prabaka mogu se prijaviti žene s područja županije, a osnovni uvjet za sudjelovanje je da su bake. Iz županije pozivaju sve zainteresirane bake da podijele svoje kulinarsko umijeće koje su naslijedile od svojih baka i prabaka i da se prijave na ovu manifestaciju. Rok za podnošenje prijava za sudjelovanje je do 17. veljače 2020. godine, a sve potrebne informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici županije.

KOPRIVNICA – Objavljen je plan upisa u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2020./2021. za Koprivničko-križevačku županiju. U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca rođena od 1. travnja 2013. do 31. ožujka 2014. te djeca kojoj je prošle školske godine odgođen upis ili iz drugih razloga nisu upisana u osnovnu školu, a školski su obveznici. Popis djece za upis u prvi razred osnovne škole u idućoj školskoj godini Koprivničko-križevačka će županija dostaviti Stručnim povjerenstvima osnovnih škola najkasnije do 1. ožujka. nakon obaveznog psihofizičkog pregleda, upisi u prve razrede osnovne škole obavit će se do 30. lipnja.

JASTREBARSKO – Novootvoreni turističko-informativni centar, u sklopu kojega je i ured Turističke zajednice Grada Jastrebarskoga, prvi je rezultat projekta „KulTura“, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vodeći partner u projektu, vrijednom 1,3 milijuna eura, je Grad Jastrebarsko, a ostali projektni partneri su Turistička zajednica grada Jastrebarskoga, Općina Črnomelj, Fakultet za elektrotehniku u Ljubljani i Međunarodno sveučilište Libertas. Svečanosti otvorenja turističko-informativnog centra, u kojega je ugrađena moderna multimedijalna oprema, s 24-satnim live streamom s Japetića, Plešivice i perivoja dvorca Erdödy, prisustvovala je i zamjenica župana Nadica Žužak.

loading