Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.03.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Održano je međužupanijsko natjecanje iz vjeronauka –  vjeronaučna olimpijada na kojoj su se natjecale osnovnoškolske i srednjoškolske ekipe iz Varaždinske, Međimurske i  Koprivničko–križevačke županije.  U kategoriji osnovnih škola, najviše znanja iz vjeronauka pokazali su učenici OŠ Trnovec – ekipa u sastavu Emanuel Balentović, Dinko Pokos, Lorena Vugrinec i Julija Tomiša (mentorica Ljiljana Mišak). Među srednjoškolcima, uvjerljivo najbolja bila je ekipa Prve gimnazije Varaždin u sastavu Ana Kujavec, Mihael Slunjski, Sabina Fijačko i Dominik Hrupek (mentor Krunoslav Burek).

KOPRIVNICA – Predsjednici SDP-a, HSS-a, HSU-a, Hrvatskih laburista i stranke Naprijed Hrvatska danas su u Koprivnici potpisali Deklaraciju o dobrom društvu. Tom su se Deklaracijom obvezali već od lokalnih izbora u svibnju ove godine, graditi društvo u kojem su sloboda, rad, jednakost i solidarnost najveće na ljestvici društvenih vrijednosti. Zajednička Deklaracija o dobrom društvu jasno navodi za koje će se vrijednosti stranke potpisnice zalagati, a u njoj se među ostalim spominje nastavak reforme obrazovanja, javno financirano zdravstvo, zaštita radnika i njihovih obitelji, a bolje društvo može započeti promjenama u hrvatskim općinama i gradovima, naglašava predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Deklaraciju o dobrom društvu danas su, uz predsjednika SDP-a Bernardića, potpisali i predsjednici HSS-a Krešo Beljak, HSU-a Silvano Hrelja,  Hrvatskih laburista David Bregovac te stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović.

ZAGREB Učenike i profesore XVIII. gimnazije uključene u Erasmus+ projekt European Active Citizenship danas je u zgradi Gradske uprave primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.  U projektu sudjeluje 20-ak učenika i 10 profesora  iz škola partnera iz Cordobe (Španjolska), Rige (Latvija), Urbine (Italija) te Sipooa (Finska), Učenici kroz edukativne kviz igre  obrađuju teme koje su prepoznate u cijeloj EU, a to su kako kaže koordinatorica Sandra Tardeli, okoliš i obnovljivi izvori energije, borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti, migracije i integracije te zaposlenost mladih. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poželio im je dobrodošlicu  u najmlađu europsku metropolu koja kao i ostale upravo radi na rješavanju ovih problema. Učenici iz Erasmus + projekata će uz kviz spoznaje i znanja, upoznati Zagreb i njegove brojne muzeje, a u petak dolaze u krapinski Muzej neadrtalaca.

ČAKOVEC – Novouređena ispostava Državnog arhiva za Međimurje u Čakovcu otvorena je danas u Ulici Kralja Tomislava. S obzirom da je sjedište čakovečke ispostave Državnog arhiva smješteno u općini Štrigova, javila se potreba da ured koji će biti na raspolaganju tri dana u tjednu smjestimo i u Čakovec, kazao je na otvorenju gradonačelnik Stjepan Kovač. Ured će za građanstvo biti otvoren utorkom od 12,00 do 15,00, četvrtkom od 13,00 do 16,00 i petkom od 09,00 do 12,00 sati, podsjeća ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar.

DESINIĆ – Međunarodni festival kratkometražnog filma – Tabor Film Festival ovog će srpnja doživjeti svoje 15. izdanje. Festival će se održati u dvorcu veliki Tabor, na području Općine Desinić, a u tri natjecateljska programa prikazat će animirane, dokumentarne, igrane i eksperimentalne filmove domaće i međunarodne te dječje konkurencije, rečeno je danas na press konferenciji na kojoj su govorili direktor festivala Nenad Borovčak i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Festival organizira GOKUL – Građanska organizacija za kulturu.

ČAKOVEC – Međimurskoj županiji, koja je zajedno s partnerskim institucijama sa svog područja, Regionalnom razvojnom agencijom REDEA- om, Međimurskom energetskom agencijom MENEA- om, županijskom Turističkom zajednicom i Županijskom upravom za ceste prijavila mnoge projekte u sklopu programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, odobrena su ovih dana sredstva za projekte u vrijednosti više od 20 milijuna kuna. Ponosno je to obznanio na današnjoj konferenciji za medije župan Međimurske županije Matija Posavec, ističući da se radi o turističkim, razvojnim i infrastrukturnim projektima, među kojima je najveći revitalizacija zgrade u kompleksu bivše čakovečke vojarne. Tu je još i projekt pripreme projektne dokumentacije za izgradnju vidikovca na Mađerkinom brijegu, obnova makadama Goričan- Kotoriba sa pješačko- biciklističkim trakama na području Donjeg Međimurja, kao i projekti sufinanciranja pripreme za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Svi projekti sufinancirani su iz EU sredstava sa 85 posto, dok je 15 posto inicijalnih sredstava osigurala županija i spomenute županijske institucije.

KRAPINA – Konferenciju za medije povodom Dana žena, a s ciljem skretanja pozornosti na položaj žena u današnjem društvu, gdje svakodnevno svjedočimo napadima na njihovu ravnopravnost danas je u Krapini organizirao HNS Krapinsko-zagorske županije. O položaju žena govorili su predsjednik županijske organizacije HNS-a Anđelko Topolovec i saborska zastupnica Marija Puh. HNS je proveo svojevrsno istraživanje koje je dovelo do poražavajućih podataka da u Krapinsko-zagorskoj županiji svega nekoliko ulica i tek jedna škola i to ona u Radoboju nosi ime žena. Stoga će sutra, na Međunarodni dan žena 12 HNS-ovih kandidata za gradonačelnike i načelnike na području Krapinsko-zagorske županije središta svojih mjesta, na jedan dan, simbolično preimenovati te tako odati počast ženama. Na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini HNS-ovci su već danas postavili ploču s imenom Savke Dabčević Kučar.

ZAGREB – U travnju će pred zagrebačke gradske zastupnike rebalans proračuna. Najavio je to gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako će između ostaloga rebalansom biti osigurana sredstva za  nabaviti CT uređaja nove generacije koji će omogućiti screening i ranu dijagnostiku plućnih oboljenja s naglaskom na rak pluća. CT nove generacije vrijedan oko 15 milijuna kuna bit će instaliran na Jordanovcu, kao najvećem respiratornom centru u Hrvatskoj, te će biti na raspolaganju svim građanima Hrvatske.

ZAGREB –  Gradovima i općinama  Zagrebačka županija je uputila javni poziv za prijavu programa/projekata za financiranje nove katastarske izmjere katastarskih općina na području županije, za što je osigurala milijun kuna. Pravo na podnošenje prijava imaju jedinice lokalne samouprave koje u svojim razvojnim programima, planovima i proračunu za ovu godinu imaju planirana sredstva za financiranje kandidiranih projekata, pod uvjetom da taj projekt ne sufinancira drugi upravni odjel Zagrebačke županije. Projekte gradova i općina I. i II. stupnja razvijenosti Zagrebačka županija će sufinancirati do 100 posto iznosa, dok će jedinice lokalne samouprave III., IV. i V. stupnja razvijenosti sufinancirati do 80%, 60%, odnosno 50% vrijednosti projekta. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, najkasnije do 1. prosinca.

KOPRIVNICA – Obuku neplivača u organizaciji Koprivničko-križevačke županije prošli su učenici trećeg razreda Osnovne škole „Grigor Vitez“ iz Svetog Ivana Žabna, a kako im je na koprivničkim Gradskim bazenima, provjerio je i zamjenik župana Ivan Pal i naglasio, kako Županija projekt provodi dugi niz godina, a realizira se i uz pomoć jedinica lokalne samouprave. Polaznici škole plivanja su učenici trećih razreda 18 osnovnih škola kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač, a u ovoj školskoj godini projektom je obuhvaćen 521 učenik. Obuka se provodi u suradnji s Udrugom kineziologa grada Koprivnice i traje 20 sati. Koprivničko-križevačka županija na ovaj način želi potaknuti stvaranje zdravih navika učenika od rane dobi, a ujedno se tako potiče razvoj motoričkih vještina.

ZAGREB – Tribinu Kulturni dijalog, uz 40. obljetnicu, pokreće ove srijede, 8. ožujka Centar za kulturu Susedgrad. Na Međunarodni dan žena,  prva gošća novopokrenute tribine “Kulturni dijalog”  renomirana je književnica, književna urednica i izdavačica Milana Vuković Runjić. Od 19,00 sati u Centru u Gajnicama svi posjetitelji imat će priliku porazgovarati s gošćom  o današnjem trenutku književnosti i izdavaštva, o potencijalnoj i stvarnoj ulozi žena u današnjem društvu i drugim aktualnim temama.

ZLATAR BISTRICA – Udruga žena „Zagorska škrinjica“ iz Zlatar Bistrice, pod pokroviteljstvom načelnika općine Žarka Miholića, povodom Međunarodnog Dana žena organizira večer poezije, koja će se održati večeras, 07. ožujka 2017. godine, u prostorijama za sastanke u zgradi općine Zlatar Bistrica. Nastupit će ženska vokalna skupina DORA iz Zlatara uz glazbenu pratnju Borisa Brežnjaka, te Snježana Klancir, Ankica Sugnetić i apsolventica kroatistike Nikolina Ozimec. Početak večeri poezije u Zlatar Bistrici je u 18,00 sati, a ulaz slobodan.

loading