Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 07.03.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Odluke o financiranju pet projekata energetske obnove na području Krapinsko-zagorske županije, za koje je osigurano preko 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava uručio je danas, 07. ožujka 2018. godine, u Krapini potpredsjednik Vlade RH ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Realizacijom projekata u prosjeku će biti ostvarene energetske uštede od 66,73%.Odluke o financiranju preuzeli su u ime prijavitelja, župan Krapinsko- zagorske županije Željko Kolar te gradonačelnici Pregrade i Donje Stubice, Marko Vešligaj i Nikola Gospočić, a svojim dolaskom potporu projektu dali i saborska zastupnica Marija Puh te potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.

ZAGREB – Iako gotovo 60 % visokoobrazovane populacije u Hrvatskoj čine žene, njihov položaj na radnom mjestu kao i zastupljenost u političkom životu i dalje nije ravnopravan s muškim kolegama. Kako bi se u javnosti više govorilo o važnosti rodne ravnopravnosti, uoči Dana žena u Zagrebu je organizirana konferencija koja tematizira jednake mogućnosti pri zapošljavanju, napredak u karijeri te jednakost plaća za žene i muškarce. Konferencija o rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu „Ravnopravnost je bolja za sve“ u Zagrebu je okupila brojne stručnjake s polja ravnopravnosti spolova, kao i pripadnike javnog i privatnog sektora koji svojim djelovanjem itekako mogu doprinijeti jednakosti muškaraca i žena. „U našoj zemlji postoji ogroman potencijal. Trebalo bi više raditi na rodnoj ravnopravnosti pri zapošljavanju, potrebni su jednaki uvjeti kod napredovanja u karijeri te jednake plaće za sve za isti posao koji rade“, naglasila je Darija Kuljić, organizatorica konferencije. Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku od 4.203.604 stanovnika Hrvatske, 2.174.964 je žena koje tako čine 51,7 posto stanovništva.

ZAGREB –  Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u srijedu, 7. ožujka  2018. godine u Palači Dverce sastao se s izaslanstvom Grada Sarajeva, predvođenim gradonačelnikom Abdulahom Skakom. Razgovaralo se o suradnji dvaju gradova, čije prijateljstvo traje već punih 18 godina te se planira još intenzvinije surađivati na turističkim projektima, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Bandić. Uz dosadašnju dobru suradnju, Zagreb će pomoći Sarajevu s pripremama za EU i IPA fondove, rekao je srajevski gradonačelnik Abdulah Skaka.

ČAKOVEC – Nakon što se krajem 2016. godine krenulo u realizaciju projekta energetske obnove Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec, danas je u Čakovcu potpisan Ugovor o javnoj nabavi vrijedan oko četiri milijuna i dvjesto tisuća  kuna. To znači da će se već s početkom građevinske sezone krenuti u energetsku obnovu objekta kojom će osigurati značajna ušteda energije, smanjiti emisija ugljikovog dioksida te povećati kvaliteta i ugodnost boravka u objektu, uz pozitivan utjecaj na okoliš. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine, zadovoljno je istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec, uz kojeg su današnjem potpisivanju prisustvovali su i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Zvonko Ladić, županijski pročelnici Branko Sušec i Goran Gotal te direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić.

KOPRIVNICA – Ekipa Srednje škole Koprivnica jedina je ženska ekipa koja predstavlja Hrvatsku na Svjetskom školskom prvenstvu u futsalu koje se od 13. do 21. ožujka igra u Izraelu. Danas, 7. ožujka 2018. godine za njih je prijem u sjedištu Koprivničko-križevačke županije održao župan Darko Koren sa suradnicima koji je, uz želju da u Izraelu ostvare što bolji plasman, istaknuo kako je upravo Koprivničko-križevačka županija poznata po uspjesima u profesionalnom i amaterskom, ali i školskom sportu. Koprivnička futsal ekipa u Izrael putuje narednog utorka, 13. ožujka, a prvu utakmicu igraju dan kasnije protiv ekipe Italije.

ZAGREB – Za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost javni poziv je otvoren do 13. travnja. Nagrada se dodjeljuje svake godine učenicima viših razreda zagrebačkih osnovnih i učenicima srednjih škola, koji svojim djelovanjem iznimno pridonose afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima. Prijedlozi se podnose Odboru za javna priznanja putem stručne službe  Skupštine grada Zagreba.

ZAGREB – Novi nosač zvuka Zagrebačke filharmonije – Igor Stravinski koji je, pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka, snimila prestižna njemačka diskografska kuća Oehms classics predstavljen je danas u Palači Dverce.  Nosač zvuka donosi više raritetnih ostvarenja iz opusa slavnog ruskog skladatelja te je prva suradnja Zagrebačke filharmonije sa ovom njemačkog diskografskom kućom, a što će rezultirati njegovom distribucijom diljem svijeta i međunarodnom radijskom eteru, istaknuo je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

ZAGREB – Sajamske aktivnosti Zagrebačkog velesjama nastavljaju se Danima ljepote & fitnessa koji će biti održani od 9. do 11. ožujka. Riječ je o vodećem događaju u regiji za profesionalce koji je posvećen različitim sektorima industrije ljepote – nail, wellness, fitness, hairstayle I fashion industirji, koji ove godine bilježi svoje 20. jubilarno izdanje. Ove godine sajam bilježi porast izlagača za 13%, te će se u šest paviljona predstaviti 315 izlagača iz 25 zemalja, rekla je vodtieljica Sajma Gordana Miošić. Pripremljeni su i mnogobrojni noviteti. Tako će u suradnji s poznatim modnim znalcem Viktorom Dragom biti organizirana događanja vezana uz modu, dok će vrlo znaimljive biti i teme o estetskoj kirurgiji u sklopu razgovora s vrhunskim estetskim liječnicima. Dani ljepote & fitnessa bit će otvoreni sva tri dana od 10,00 do 19,00 sati.

KRAPINA – Burnu raspravu na sjednici Skupštine Krapinsko-zagorske županije u Krapini, održanoj u utorak, 06. ožujka 2018. godine, izazvala je tema cestarine na autocesti Zagreb-Macelj. Naime županijska organizacija SDP-a potaknuta odlukom vlade Republike Hrvatske za ukidanje tunelarine za prolazak kroz tunel Sv. Ilija, podnijela je zahtjev da se isto učini i sa cestarinom na autocesti Zagreb-Macelj za građane koji žive na području županije. Na početku sjednice Skupštine Mirko Krznar u ime klubova HDZ-a i HSP-a zatražio da se ta točka skine s dnevnog reda, što u glasovanju nije prošlo. Da treba posložiti prioritete istaknuo je HDZ-ov Zoran Gregurović. –  Bio bih puno sretniji da danas ovdje donosimo odluku da ćemo tražiti od Vlade da se sredstva ulože za rekonstrukciju prometnica D206, odnosno, da tražimo za rekonstrukciju D74, od Žutnice prema Jesenju – rekao je Gregurović. Župan Kolar smatra da je obaveza Skupštine omogućiti stanovnicima županije, ako je to moguće, besplatnu vožnju autocestom. – Imamo najskuplju cestarinu i to trebamo promijeniti, prema tome ne vidim razlog da se o ovom prijedlogu toliko raspravlja – zaključio je župan. Članovi HDZ-a i HSS-a, nakon dva sata rasprave, napustili su sjednicu jer nisu mogli prihvatiti argumente za ukidanje cestarine, a sa 23 glasa za, točka je na kraju prihvaćena.

VARAŽDIN – Varaždinska županija, županijska obrtnička komora  i Osnovna škola Gustav Krklec Maruševec  uskoro bi mogle zajedničkim snagama promovirati obrtnička zanimanja osmoškolcima. O potencijalnoj suradnji u Obrtničkoj su komori razgovarali predsjednik Komore Mario Milak, županijski pročelnik za školstvo  Miroslav Huđek i ravnatelj Osnovne škole u Maruševcu Tomislav Vincek. Kako bi se učenici ranije uključili u u programe koji će potaknuti njihov  interes za praktičan rad i obrtnička zanimanja, rečeno je na sastanku,  potrebno je osigurati dobro opremljeni prostor, opremu i edukaciju primjerene uzrastu, sigurnosti učenika ali i način rada prihvatljiv novim generacijama.

KOPRIVNICA – Javni poziv za sufinanciranje projekata sredstvima Saveza Alpe Jadran otvoren je do 31. ožujka, objavljeno je na Internet stranici Koprivničko-križevačke županije. Javiti se mogu organizacije koje provode međunarodni projekt u koji su uključene minimalno tri organizacije iz tri regije, odnosno države članice Saveza kojim u iduće dvije godine predsjeda Varaždinska županija. Proljetni sastanak Upravnog odbora Saveza Alpe Jadran na kojem će se odlučivati o projektima zakazan je za 3. svibnja, a o svemu više može se doznati na Internet stranici Koprivničko-križevačke županije.

JASTREBARSKO – Svečanom akademijom Srednja škola Jastrebarsko proslavila je 40. godišnjicu samostalnog rada. Inicijativa da i Jaska ima srednju strukovnu školu potekla je ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća od tadašnjega udruženja obrtnika, a otvarena je 1974. godine, kada su u Jaski s radom počela dva područna odjeljenja elektro-metalske struke samoborskoga Srednjoškolskog centra. Četiri godine kasnije, 1. ožujka 1978. godine škola se osamostalila. Danas je polazi 418 učenika u osam razreda gimnazije, četiri razreda ekonomskog usmjerenja, tri razreda prodavača i tri razreda strojarske struke (automehaničari i instalateri grijanja i klimatizacije).

loading