Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.03.2019.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Uz pjesmu i ugodno druženje članice Ženske vokalne skupine „Pučpuljike“ predstavile su se danas, 7. ožujka 2019. godine županu Međimurske županije Matiji Posavcu, a upoznale su ga i sa ciljevima svojeg sastava u ovoj godini. Pučpuljike imaju 22 članice, pjevaju folklornu glazbu Hrvatske, a dobro se snalaze i u modernim skladbama. Ove godine sudjelovat će na natjecanjima u Tuheljskim Toplicama i Karlovcu te će na kraju godine održati i godišnji koncert. Da očekuje suradnju na manifestacijama u županiji te da će im pomoći financijski oko organizacije prijevoza na natjecanja i nabave kostima, rekao je župan Posavec, dodajući da ovaj sastav doprinosi bogatoj kulturnoj sceni županije. – Jako mi je drago da su se ove žene okupile u sastav kako bi promovirale, ne samo međimursku popevku nego i međimursku kulturu općenito i u županiji, ali i izvan nje – istaknuo je župan Posavec.

ZAGREB – U Staroj gradskoj vijećnici u četvrtak, 7. ožujka održana je 29. sjednica Odbora za javna priznanja. Na dnevnom redu bile su dvije točke vezane uz pokroviteljstva brojnih sportskih, kulturnih i zabavnih manifestacija te javnozdravstvenih akcija, te  vezana uz izvješće o podnesenim prijavama i odobrenim financijskim pokroviteljstvima u 2018. godini. „Bilo je 26 zahtjeva za pokroviteljstvima, sedam zahtjeva smo odbili zbog nezadovoljavanja uvjeta pri prijavi. No, sve ono što smo prepoznali kao važne manifestacije za grad Zagreb smo prihvatili i odobrili“, zaključio je predsjednik Gradske skupštine i Odbora Andrija Mikulić.

ZAGREB – Treći Festival svjetla u Zagrebu bit će održan od 20. do 24. ožujka, a čak 23 audiovizualne instalacije i projekcije na 20 lokacija na Gornjem gradu bit će inspirirane temom proljeće, najavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld u četvrtak, 7. ožujka na konferenciji za medije u Zagrebu, a kojoj je prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. „Posebnost ovogodišnjeg Festivala svjetla bit će tri živopisne instalacije iz Kine te projekt „Oblak Pergola/Matematirziran oblak“ autora Brune Juričića i Alise Andrasek, koji je bio izložen na 16. Venecijanskom bijenalu“, dodala je Bienenfeld. Audiovizualne instalacije i projekcije posjetitelji Festivala svjetla moći će vidjeti u vremenu od 18 do 23 sata sva četiri dana Festivala. Više informacija dostupno je na stranicama Turističke zajednice grada Zagreba.

ZAGREB – U Ulici Bogdani u Mjesnom odboru Žitnjak započeli su radovi na plinofikaciji naselja. Riječ je o trećoj i posljednjoj etapi infrastrukturnih radova na plinovodu kojima će se osigurati mogućnost priključenja na plinsku mrežu za oko 150 kućanstava. Vrijednost radova 4,6 milijuna kuna a rok za završetak polaganja plinovoda i instalacije priključaka u kućanstvima je 80 dana, a kako je istaknuo Bruno Lacković iz Gradske plinare Zagreb, radovi bi mogli, na zadovoljstvo budućih korisnika, biti gotovi i ranije. „U ovoj fazi imamo 50 priključaka koji će se graditi paralelno s plinovodom, čekamo da se za ugradnju javi preostalih stotinjak kućanstava kako bi u potpunosti plinoficirali naselja Struge, Bogdane i Žitnjak i poboljšali komunalni standard u ovom djelu grada“, rekao je Lacković.

ZAGREB – Najveći regionalni sajam posvećen novitetima i trendovima u ljepoti Beauty&Hair Expo bit će održan od 8. do 10. ožujka u čak četiri paviljona Zagrebačkoga velesajma. „Na sajmu će sudjelovati tristotinjak izlagača i stručnjaka iz 25 zemalja koji će predstaviti novitete u područjima ljepote, kose, noktiju i zdravlja općenito. Novost je dio sajma posvećen tetovažama, a u sklopu kojeg će se predstaviti najbolji hrvatski tatoo artisti“, istaknula je direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić na predstavljanju programa u srijedu, 7. ožujka na Zagrebačkom velesajmu. U sklopu sajma bit će održano i Prvenstvo Hrvatske u bodypaintingu, modna revija Kraljica Hrvatske, brojne radionice o kozmetičkim i tretmanima za kosu te revija frizura na kojoj će se, između ostalih, predstaviti i poznati kalifornijski frizerski stilist Guy Tang. Više informacija o sajmu objavljeno je na stranicama Zagrebačkog velesajma.

ZAGREB – Grad Zagreb nastavlja s projektom izgradnje Nove Branimirove.  Produženje Branimirove ulice u Sesvetama provelo bi se u dvije etape. Prva etapa je od Zagrebačke ceste do Brestovečke ulice i obuhvaća izgradnju novog mosta preko potoka Čučerska reka, a II. etapa, od Brestovečke ulice do Ulice Ivana Ančića, podrazumijeva izgradnju mosta preko potoka Vuger, izgradnju raskrižja u dva nivoa s Kašinskom cestom, rekonstrukciju dijela Kašinske ceste, izgradnju prelaza kod Planinskog puta broj 58, te izgradnju pripadajuće komunalne infrastrukture. Grad raspisanim javnim pozivom sve vlasnike nekretnina na trasi buduće Nove Branimirove poziva da se jave na pregovore oko kupoprodaje svojih vlasničkih udjela.

ZAGREB – Zagrebačka županija financirat će s 583.500 kuna usluge bolničkog liječenja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan za hrvatske branitelje, dobrovoljne vatrogasce te stanovnike s područja Zagrebačke županije oboljele od psorijaze. Za medicinsku rehabilitaciju 100 hrvatskih branitelja osigurano je 333.500 kuna, za 30 dobrovoljnih vatrogasaca 100.000 kuna, a za 30 pacijenata oboljelih od psorijaze 150.000 kuna. Pravo na besplatno liječenje mogu ostvariti osobe s prebivalištem na području Zagrebačke županije, a  liječničko Povjerenstvo prednost će dati osobama koje tijekom 2018. ili ranije nisu koristile usluge liječenja u Naftalanu. Zahtjevi se dostavljaju Specijalnoj bolnici Naftalan do 1. lipnja 2019. godine.

VARAŽDIN – Varaždinska županija bogata je za još jednu deliciju, a radi se o tartufima, jednoj od najkvalitetnijih gljiva na svijetu. Preliminarno istraživanje provedeno na desetak lokacija u županiji pokazalo je da je ovo područje bogato podzemnim gljivama, najčešće ljetnim i zimskim tartufima, a rezultate su danas, 7. ožujka 2019. godine u županijskoj palači u Varaždinu predstavili stručnjaci s Hrvatskog šumarskog instituta te brojni drugi stručnjaci u području tartufarstva. Cilj je tartufarstvo Varaždinske županije dodatno razviti kao novu granu poljoprivredne, gospodarske i turističke djelatnosti, rečeno je na predstavljanju kojem su prisustvovali župan Radimir Čačić, predsjedavajuća županijske Turističke zajednice Natalija Martnčavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Mladen Jakopović i brojni drugi. – Na području Vinice pronađeno je prvorazredno stanište tartufa, što je bitno za pilot projekt plantažnog uzgoja u Centru kompetentnosti Vinica – naglasio je župan Čačić. Nakon prezentacije, okupljenima su prezentirana i jela spremljena od tartufa s područja Varaždinske županije.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija već dvije godine, zajedno s lokalnim gospodarstvenicima i strukovnim školama, radi na usklađivanju upisnih kvota i zanimanja u srednjim školama s potrebama tržišta rada. U četvrtak, 7. ožujka 2019. godine, tim je povodom na radnom sastanku boravio i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo. Napori županijske vlasti, gospodarstvenika i strukovnih škola već su urodili plodom, naglašava zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić i ističe kako će se u križevačkoj Srednjoj školi „Ivan Seljanec“ moći školovati i za armirače te keramičare i građevinske tehničare, a cilj je u Križevcima pokrenuti građevinski centar za potrebe Koprivničko-križevačke županije, kako bi se povećale upisne kvote u ova zanimanja te pokrile potrebe lokalnog gospodarstva. Kako bi se promijenila paradigma strukovnog obrazovanja, kaže pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, potrebno unaprijediti upisne politike, te razvijati nove obrazovne sustave, da bi se učenicima omogućilo da uče na svojim budućim radnim mjestima. Pomoćnik ministrice Prskalo s domaćinima je posjetio i koprivničku najbrže rastuću IT tvrtku te križevačku građevinsku tvrtku.

ČAKOVEC – Nedavno uređene prostore skupine „Sunčeka“ u Dječjem vrtiću Cipelica u Čakovcu, u kojoj se program provodi temeljem načela Waldorfske pedagogije, obišao je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Prostori su obnovljeni zahvaljujući roditeljima djece koja pohađaju ovaj program, a pomogli su i učenici Graditeljske škole koji su oličili zidove. Tijekom proljeća, djeca polaznici i njihovi roditelji te učenici Graditeljske škole, sudjelovat će u nizu radionica izrade dijelova namještaja koje za cilj imaju bolje razumijevanje waldorfske pedagogije. U planu su i radionice uređenja vrta i natkrivenog  prostora prirodnim materijalima. Program waldorfske pedagogije u Dječjem vrtiću Cipelica postoji već 10 godine, trenutno ima 25 polaznika, a ukupno je kroz „Sunčeka“ prošlo oko 250 djece.

KOPRIVNICA – U još jednoj akciji prikupljanja donacija za koprivničku Socijalnu samoposlugu sakupljeno je 110 kilograma raznih prehrambenih namirnica i 23 komada higijenskih potrepština. Sve donacije bit će podijeljene korisnicima koprivničke Socijalne samoposluge gdje se jednom tjedno tijekom cijele godine pozivaju obitelji s područja Koprivnice da preuzmu svoje pakete s osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama. Svi koji žele naknadno donirati prehrambene namirnice ili higijenske potrepštine mogu ih donijeti u Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, u ulici Braće Radić 7.

ZABOK – Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava i VoxFeminae organiziraju interaktivno predavanje povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka 2019.  s početkom u 12,00 sati u Centru za mlade Krapinsko-zagorske županije u Zaboku, pod nazivom „NEVOLJE S RAVNOPRAVNOŠĆU“. Cilj radionice je osvijestiti činjenicu, koliko malo znamo o ženama koje su svojim djelovanjem doprinijele razvoju društva, a sudionici će imati priliku steći znanja o međunarodnim, državnim i lokalnim mehanizmima ostvarenja rodne ravnopravnosti te važnosti i načinima ostvarenja boljeg statusa žena u društvu.

loading