Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 07.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Deveti “Zagrebački energetski tjedan” koji će trajati  do 12. svibnja 2018. godine, nosi poruku “Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!”, te organizira oko 40 događaja poput stručnih skupova, seminara i predavanja iz područja energetike i zaštite okoliša. Projekt je ovo koji želi najviše aktivirati djecu i mlade pa je tako danas, prvog dana, u prostoru Znanstveno učilišnog kampusa Borongaj održan  stručni skup studenata fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom „ Mi imamo rješenja:vizije novih generacija za zeleni razvoj“. Studenti sa sedam zagrebačkih fakulteta danas, 7. svibnja 2018. godine prezentirali su svoje znanstvene radove na temu primjene novih tehnologija u području energetike i obnovljivih izvora energije. – Obrazovanje i svijest o održivom zelenom razvoju trebamo poticati upravo kod mladih jer je u njihovim rukama budućnost svijeta – kaže prodekan za nastavu Fakulteta elektrotehnike i računarstva Marko Delimar. Skupu su, između ostalih, prisustvovali i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

PREGRADA – Kako bi pridonijela cilju kampanje koju Europska komisija provodi pod nazivom „Europe in my region“, Krapinsko-zagorska županija organizira tijekom ovog tjedna predstavljanja, javne tribine i radionice o projektima sufinanciranim sredstvima Europske unije. Program ovogodišnjih Dana otvorenih vrata EU projekata u Krapinsko-zagorskoj županiji počeo je danas, 07. svibnja 2018. godine, u Pregradi, gdje je u sklopu otvorenja predstavljen projekt unapređenja primarne zdravstvene zaštite u županijskom Domu zdravlja. Prisutne je pozdravio gradonačelnik Pregrade, saborski zastupnik Marko Vešligaj ističući kako Pregrada prednjači u Krapinsko-zagorskoj županiji kad je u pitanju privlačenje EU sredstava, a da je Krapinsko-zagorska županija u razdoblju od 2013. do 2017. godine povukla 104 milijuna eura iz EU fondova, prilikom otvorenja naglasila je zamjenica župana Jasna Petek. – Trenutno su u realizaciji EU projekti vrijedni oko 100 milijuna kuna, a u skoroj budućnosti trebale bi se provesti velike investicije vrijedne oko 40 milijuna eura, koje Županija planira realizirati uz pomoć EU sredstava, ističe Jasna Petek.

ZAGREB – Mnoštvo boja i maštovitost krase izložbu radova djece i odgajatelja dječjih vrtića Grada Zagreba naziva „Galerija djetinjstva“ kojom je danas započela tradicionalna manifestacija 22.“Dani dječjih vrtića Grada Zagreba“u tunelu Grič. Izložba prikazuje više od 400 radova pristiglih iz stotinjak zagrebačkih vrtića, a za sve posjetitelje ostaje otvorena do 13. svibnja. Inače, bogat program za djecu, roditelje i djelatnike dječjih vrtića, kao i svake godine, upriličit će manifestacija 22. „Dani dječjih vrtića Grada Zagreba“ koja za cilj ima informirati javnost o potrebama djeteta i skrenuti pozornost na važnost stručnog rada s djecom. Pokrovitelj Dana je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a organizatori su Gradski ured za obrazovanje te Dječji vrtići Grada Zagreba.

ZAGREB – Bolja interakcija između zagrebačkih muzeja i posjetitelja te njihov „izlazak“ iz svojih prostora glavni su ciljevi manifestacije „Muzeji izvan muzeja“ tzv. MIM koja je danas predstavljena na konferenciji za medije u Zagrebu. U projektu sudjeluje 5 zagrebačkih muzeja, a osim izložbi, tridesetak sudionika upriličit će i brojna predavanja. Ovom inovativnom projektu priključio se i zagrebački Aeroklub koji će predstaviti repliku prvog hrvatskog aviona izumitelja Slavoljuba Penkale. – Važno je istaknuti da je više od 35% svih putovanja u Europi inicirano kulturnim događanjima i zato zagrebačka Turistička zajednica ima potrebu podržavati ovakve značajne kulturne projekte – istaknula je na konferenciji direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld. Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba organiziraju ovu manifestaciju koja će se održati povodom Međunarodnog dana muzeja od 16. do 20. svibnja 2018. u neposrednoj blizini Trga bana Jelačića. Radi se o ambicioznom projektu koji želi poboljšati komunikaciju među zagrebačkim muzejima, stvoriti zajedničke projekte te inovativnim načinom dodatno obogatiti kulturnu, ali i turističku ponudu Grada.

MARIJA BISTRICA – Tradicionalno hodočašće sportaša Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu održano je u četvrtak, 7. svibnja 2018. godine, uz nekoliko stotina, ponajviše mladih, sportaša iz svih zagrebačkih klubova kojima  se pridružio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i zajedno s njima sudjelovao  u procesiji puta svjetla na Bistričkoj Kalvariji. U bazilici Majke Božje Bistričke održano je za zagrebačke sportaše euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

ZAGREB – Nakon promijene Poslovnika te neprihvaćanja Plana gospodarenja otpadom prvi dan, prihvaćanja strateškog partnerstva između Grada Zagreba i Vlade RH o pokretanju ponovne proizvodnje Imunološkog zavoda, danas, treći dan, nastavljena je 11. sjednica Gradske skupštine s 41. točkom na dnevnom redu. Jedna od važnijih točaka tako je odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Zone Badel smještene u centru Sesveta na kojoj će, prema stručnom rješenju, biti izgrađen poslovno-stambeni kompleks sa 318 stanova ukupne površine 27.250 četvornih metara u kojima će se moći smjestiti 1.080 stanara. Osim stambenih jedinica predviđene su zelene površine na 15.500 četvornih metara, a u planu su i dječji vrtić te zatvoreni sportsko-rekreacijski sadržaji. Još jedna točka važna za Zagrepčane, pogotovo uoči ljetnih mjeseci, svako je proglašenje kupališne sezone od 01. lipnja do 15. rujna kao i lokacije na kojima će biti omogućeno kupanje s obzirom na preporuku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar kako voda na pojedinim dijelovima Jaruna nije pogodna za kupanje. „Najvjerojatniji uzrok tome je to što je Jarun stanište ptica koje izmetom zagađuju vodu jezera“, kazao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo. Plaže na kojima će Zagrepčani moći potražiti rashlađenje su Otok veslača i Otok Trešnjevka na jezeru Jarun te sve plaže na jezeru Bundek.

KRAPINA – Predstavnicima poljoprivrednih udruga koje su temeljem natječaja Krapinsko-zagorske županije stekle pravo na potporu za financiranje programa i projekata u 2018. godini ugovori su dodijeljeni danas, 07. svibnja 2018. godine u Krapini. Pravo na potporu steklo je 18 udruga, u ukupnom iznosu od 196 tisuća kuna, a ugovore su korisnicima uručili župan Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek.

KOPRIVNICA – Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije nabavio je tri prijenosne stolice za pacijente koje će biti na raspolaganju Ispostavama u Križevcima i Đurđevcu te u centrali u Koprivnici. Službena primopredaja održana je danas, u ponedjeljak, 7. svibnja 2018. godine u Koprivnici. Radi se o stolicama koje će se koristiti u medicinske svrhe prilikom zbrinjavanja ozlijeđenih pacijenata te omogućuju medicinskim djelatnicima kontrolu kretanja niz stepenice bez dizanja pacijenata, kaže ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković te ističe kako je vrijednost stolica 100 tisuća kuna i financirani su ih vlastitim sredstvima. Ovo je još jedan dokaz da je zdravstvo Koprivničko-križevačkoj županiji iznimno bitno, ističe zamjenik župana Ratimir Ljubić te naglašava kako će Zavod uskoro nabaviti još osam sanitetskih vozila ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna, od čega je 1,5 milijuna osigurano u proračunu Koprivničko-križevačke županije, a ostatak će se financirati sredstvima Zavoda.

ZAGREB – Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za 2017. godinu, prema kojem su ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu od 333 milijuna i 807 tisuća kuna i ispunjeni su na razini 96,46% prihvaćen je na posljednjoj sjednici županijske Skupštine. Ukupni rashodi i izdaci u 2017. godini iznosili su 295 milijuna i 858 tisuća kuna, odnosno 85,49% od tekućeg plana. Spomenuti iznosi odnose se na izvorni Proračun Zagrebačke županije za prošlu godinu, no ako se promatra konsolidirani županijski Proračun koji uključuje i proračunske korisnike onda su ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu od 606 milijuna i 199 tisuća kuna što je realizacija od 97,16 % dok su rashodi iznosili 552 milijuna i 544 tisuće kuna, što je 88,56%. Također, Vijećnici su dali odobrenje Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica da daruje Gradu Velika Gorica nekretninu u svrhu izgradnje pristupne ceste za bazen. Na sjednici su izabrani i članovi Savjeta mladih Zagrebačke županije, prihvaćeno je Izvješće o provedbi Županijske razvojne strategije za prošlu godinu te je primljeno na znanje izvješće o radu Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne hrvatske.

KOPRIVNICA – Barbara Forjan i Dragutin Grobenski pobjednici su tradicionalnog natjecanja u ručnoj košnji održanog u sklopu 22. Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije. Ove je godine nastupilo 20 muškaraca i 10 žena, a u ručnoj košnji trave okušao se i  župan koprivničko-križevačke župan Darko Koren. Jučer, posljednjeg dana održavanja Dana travnjaka, održan je i Bambino kup na kojem je nastupilo 20-ak mališana u nošnjama sa svojom teladi. Na 22. Danima travnjaka Koprivničko-križevačke županije predstavilo se 130 izlagača.

VARAŽDIN – Početna konferencija projekta Specijalističko usavršavanje doktora medicine u Domu zdravlja Varaždinske županije, bit će održana danas u Županijskoj palači u Varaždinu. Projekt u stopostotnom iznosu sa 14 milijuna i 780 tisuća kuna financira Europski socijalni fond. Taj će novac biti upotrijebljen za sufinanciranje 14 specijalizacija doktora obiteljske medicine, ginekologije i opstetricije, pedijatrije i kliničke radiologije.

ČAKOVEC – U Centru znanja Međimurske županije u Čakovcu danas će biti najavljen Europski tjedan i Dani otvorenih vrata EU projekata u Međimurskoj županiji. Događanja koja će tom prigodom održavati u Čakovcu ovog tjedna najavit će župan Međimurske županije Matija Posavec, direktorica Regionalne razvojne agencije REDEA- e Sandra Polanec Marinović i Marija Stanković u ime Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec.

loading