Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.06.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Već danima na Heinzlovoj ulici u Zagrebu traju gužve zbog radova na proširenju Branimirove ulice. Kilometarskim kolonama iz Grada Zagreba odlučili su stati na kraj uz pomoć policije. Razmatra se mogućnost da prometni policajci reguliraju promet u jutarnjim i popodnevnim satima sve dok se ne napravi novi cestovni otok. Kada radovi budu gotovi, 23. srpnja, promet će biti organiziran tako da će se južnog kolnika Heinzlove moći skrenuti lijevo u Branimirovu što sada nije moguće.

ZAGREB – „Global Exhibitions Day“, koji se po prvi puta održava na inicijativu međunarodnih sajamskih organizacija UFI i IAEE , sutra će  biti obilježen i na Zagrebačkom velesajmu. Radi se o međunarodnom danu sajamske industrije, kada će biti organiziran međunarodni poslovni skup te po prvi puta Dan otvorenih vrata. Zagrebački velesajam sutra će biti mjesto okupljanja regionalnih sajamskih organizatora, stručnih ljudi sajamske industrije iz zemlje i svijeta, predstavnika institucija, udruženja, gospodarstvenika i medija. U Kongresnoj dvorani paralelno će biti i  „Dan otvorenih vrata“ te prezentacija sajmova koje Zagrebački velesajam u suradnji s Gradom Zagrebom, priprema u drugoj polovici ove godine. To su: Sajmovi zdravog življenja, Izvor, Ambienta, Interliber, Inova i  Sajam multimedije. Naime, po svim sajamskim pokazateljima prvi dio godine bio je izvrstan, čime je vraćen na poslovni kalendar vodećeg sajmskog organizatora u regiji, naglasila je voditeljica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić.

ZAGREB – Zbog Europskih sveučilišnih igara studenti moraju iseliti iz Studentskog doma Stjepan Radić i to najkasnije do 30. lipnja. Oni studenti koji nemaju usklađene ispitne rokove sa Sveučilišnim igrama, moći će se privremeno useliti u druge studentske domove, odnosno u Cvjetno naselje, Dom Dr. Ante Starčević i Laščinu, ovisno o raspoloživim kapacitetima. Podsjetimo, Europske sveučilišne igre održat će se u Zagrebu i Rijeci od 12. do 25. srpnja.

ZAGREB – Poziv za dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, je dostupan  i na mrežnim stranicama Zagrebačke županije. Cilj je omogućiti socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav Zagrebačke županije kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranja. Prijaviti se mogu jedinice lokalne samouprave i jedinice regionalne samouprave. Ukupna financijska alokacija u okviru Poziva je 80 milijuna kuna. Rok za dostavu dokumentacije u prvoj fazi je 17. lipnja, a u drugoj fazi 13. srpnja. Informativna radionica za potencijalne prijavitelje bit će održana u četvrtak, 9. lipnja u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u Donjim Sveticama.

KRAPINA – Sklopljeni su ugovori o financiranju izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu triju osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije – OŠ Pregrada, OŠ Hum na Sutli i OŠ Đurmanec. Projekt energetske obnove osnovnih škola obuhvaća postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove, zamjenu vanjske stolarije,rekonstrukciju i toplinsku izolaciju krova, zamjenu rasvjetnih tijela te rekonstrukciju sustava grijanja, a predviđene mjere energetske učinkovitosti trebale bi rezultirati uštedom energije za grijanje na godišnjoj razini od najmanje 20%. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 247 tisuća kuna, od čega je 53 tisuće kuna za OŠ Pregrada, 144 tisuće za OŠ Đurmanec i 50 tisuća kuna za OŠ Hum na Sutli. Na temelju izrađene projektne dokumentacije omogućiti će se ulaganje u energetsku obnovu navedenih zgrada, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

ČAKOVEC- Program trodnevne manifestacije Antunovsko proštenje, koja će biti održana od 10. do 13. lipnja u Čakovcu, najavili su na danas održanoj konferenciji za medije u prostorijama Župe Sv. Antuna Padovanskog čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, voditeljica Turističkog ureda gradske Turističke zajednice Boška Ban Vlahek  te župnik fra. Tomislav Božiček. Naime, radi se o manifestaciji u okviru koje će se od petka do nedjelje održavati trodnevna duhovna obnova kroz svete mise i procesiju na čakovečkom Jugu. U ponedjeljak, na sam blagdan Sv. Antuna Padovanskog u istoj će crkvi vjernici moći dobiti jubilejski oprost. Pored duhovnih sadržaja, Antunovo nudi i mnoge svjetovne, pa će tako u okolici crkve biti postavljeno 50-ak štandova gdje će se prezentirati tradicijski zanati i domaći proizvodi. Uz to bogat je i koncertni program, a za najmlađe posjetitelje bit će postavljen lunapark, najavio je gradonačelnik Kovač.

VARAŽDIN – Online Katalog hrvatskih proizvoda, bit će predstavljen danas u prostorijama Županijske komore Varaždin. Cilj predstavljanja jest pomoći članicama da otklone probleme u sudjelovanju u postupcima javne nabave koja se provodi u Hrvatskoj. Katalog, naime, treba postati alat za povećanje udjela hrvatskih proizvoda u postupcima javne nabave, a svrha mu je i informiranje naručitelja o postojanju kvalitetnih i cijenom konkurentnih domaćih proizvoda.

ČAKOVEC – Sporazum o suradnji na unaprjeđenju svijesti pojedinaca i društva o važnosti zaštite okoliša i prirode potpisali su jučer u Čakovcu, u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, župan Međimurske županije Matija Posavec i Goran Sabol, lokalni koordinator projekta Partnerstva za okoliš. Radi se o krajnjem rezultatu tog projekta koji službeno završava 31. prosinca ove godine, a vrijedan je više od 225 tisuća eura. Na području Međimurske županije provodi ga Zaštitarsko- ekološka organizacija Nobilis, a financiraju ga  Europska Unija te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

KRIŽEVCI – Sastanak s predstavnicima Udruge Glas mladih Križevci održao je gradonačelnik Branko Hrg. Član Udruge Željko Jurković gradonačelnika je upoznao s programima koje trenutno provode kao i s projektima u pripremi. Razgovaralo se o projektu Volonterskog centra LINK te programu i servisu  u sklopu centra, koji se financiraju sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca. Gradonačelnik Hrg upoznat je i s inicijativom za prijavu projektnog prijedloga za izradu Gradske strategije za mlade, za što se očekuju sredstva Ministarstva socijalne politike i mladih u iznosu od 100 tisuća kuna.

loading