Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.06.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Manifestacija Zagreb pozdravlja Austriju bit će održana od četvrtka 8. do nedjelje 11. lipnja, na Zrinjevcu. Tijekom četiri dana Zagrepčani i gosti moći će od 10,00 do 23,00 sata, saznati zanimljivosti o kulturnim vezama Zagreba i Austrije. Uz to moći će se okušati u plesanju valcera, školi mačevanja, školi agramerskog govora, a za najmlađe će se biti održana škola starih, zaboravljenih igara. Svaki dan bit će rezerviran za pojedino područje tako će u četvrtak biti večer poezije, u petak večer glazbe, a u subotu valcera. U nedjelju program završava večernjom filmskom projekcijom. Posjetitelji će, također, moći kušati razne specijalitete.

ZAGREB – Zagreb se ponovno našao u fokusu svjetskih medija. U britanskom The Guardianu objavljen je popis deset najboljih lokacija za uživanje u hrani i piću u glavnom gradu Hrvatske. Zanimljivo je da se u članku spominju neki domaći specijaliteti kao što su štrukli, sir i vrhnje. Uz to članak donosi i popis kafića u kojima se može popiti dobra kava.  Kako piše u članku, Zagreb je pun mjesta koja nude dobar omjer cijene i kvalitete.

ZAGREB –  Prijem za fotografa Romea Ibriševića i poštara Stjepana Rešetara povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša i njihove akcije „Očistimo Hrvatsku od olupina“ danas je organizirao u prostorijama Zagrebačke županije župan Stjepan Kožić. Fotograf Ibrišević već 13 godina provodi ovu akciju kojom je na području Hrvatske očišćeno 15.000 olupina. Mnoge akcije provedene su na području Zagrebačke županije, a u daljnjem provođenju pomažu i poštari koji van svog radnog vremena obilaze područja Žumberka, Plešivice i drugih šuma, kako bi dojavili gdje se nalaze olupine koje treba ukloniti. Ovom prilikom Ibrišević i Rešetar županu Zagrebačke županije uručili su prigodnu dopisnicu „Zelenim stopama“. Zahvalu za sve što su učinili kako bi Zagrebačka županija bila i ostala zeleni prsten uputio je župan Kožić.

BRAČAK – Dvorac Bračak, u sklopu kojeg se nalazi Energetski centar Bračak, od danas je domaćin, 7. po redu Energetskog dana Krapinsko-zagorske županije u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i Krapinsko-zagorske županije. Ove će godine Energetski dan KZŽ biti obilježen dvodnevnim seminarom o poslovnim modelima i financijskim instrumentima u sklopu međunarodnog projekta BioVill, kojeg Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske organizira u suradnji sa Njemačkom agencijom za zaštitu okoliša i energetiku. Projekt BioVill ima za cilj ponuditi konkretna tehnička i edukativna rješenja kako uspostaviti bioenergetska naselja, a osnovni koncept projekta se zasniva na izgradnji toplovoda i pripadajućih toplinskih podstanica za priključenje potrošača dok bi se toplinska energija proizvodila kroz postrojenja na biomasu.

VARAŽDIN – Radovi na izgradnji novog studentskog doma u Merlićevoj ulici u Varaždinu dobro napreduju i jedan od najvećih projekata koji se u Varaždinu realizira zahvaljujući bespovratnim europskim sredstvima od 141 milijun kuna trebao bi biti završen do studenog ove godine. Novi dom s ukupnim kapacitetom od 600 kreveta,  na površini od gotovo 16.000 četvornih metara imat će podzemnu garažu, prizemlje s ambulantom, uredima, prostorima za studenski klub i zbor, praonicu i sušionicu rublja, garažu za bicikle, a na pet etaža bit će uz jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe, sagrađene učionice, čajne kuhinje, dnevni boravci i sobe za osobe s invaliditetom. Da radovi na izgradnji Studentskog doma napreduju prema planu, uvjerili su se ovih dana  i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja  Matko Glunčić i pomoćnik ministra Tomislav Sokol prilikom radnog posjeta Studentskom centru Varaždin.

ČAKOVEC – Međimurska zaklada solidarnosti „Katruža“ u sklopu svojih aktivnosti i ove je godine tradicionalno  organizirala  akciju  „Katruže za Katružu“. Međimurci su i ovaj put pokazali  svoju humanost i dobrotu i pomogli onima  kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja Međimurske županije. U Čakovcu  su se  uz  aktiviste „Katruže“ akciji priključili   članovi Kulturno-umjetničkog društva „Mačkovec“ i donacijama je prikupljeno  4 tisuće kuna, dok su članice  udruge „Priločko srce“  u Prelogu prikupile   6.350 kuna. Udruga žena Općine Belica  prikupila je 2.570,  aktivistice Katruže“ iz Svete Marije  1.825, a članice Društva žena Murskog Središća prikupile su 3.900 kuna. Akciji „Katruže za Katružu“ priključile su se i članice Udruge žena Nedelišće   prikupivši 1.237 kuna, te članice Udruge „ Magnolija „ iz Pribislavca koje su prikupile  910 kuna, kao i djelatnici Međimurske županije koji su prikupili 440 kuna.

KOPRIVNICA – Za izradu projektne dokumentacije za sanaciju koprivničkog Židovskog groblja  je Ministarstvo kulture odobrilo 55 tisuća kuna,  a 80 tisuća za sanaciju ograde crkve svete Trojice na Trgu mladosti. Za Židovsko groblje u planu su nove staze, sanacija grobnica, rekonstrukcija ograde i uređenje platoa s klupama koji bi bio početno mjesto obilaska groblja, kao muzeja na otvorenom. Procijenjena vrijednost projektne dokumentacije je 85 tisuća kuna, a ostatak potrebnog iznosa osigurat će Grad Koprivnica. Crkva Svete Trojice obnavlja se već 14 godina i do sada je u radove, izradu projekta i stručni nadzor uloženo dva milijuna kuna. Procijenjena vrijednost radova je 180 tisuća kuna koja koje će uz sredstva Ministarstva kulture, osigurati Grad Koprivnica.

SVETI IVAN ZELINA –  Traminac Zlatka Sonenšajna iz Koprivnice, izborna berba prosušenih bobica, berba 2015., šampion je 49. izložbe vina kontinentalne Hrvatske održane u Svetom Ivanu Zelini.Ove je godine ocjenjeno 291 vino, među bijelima najzastupljenija je bila graševina, a kod crnih sorata frankovka. Nagradu „Ljerka Habuzin“, koja se u Zelini dodjeljuje za najbolje ocjenjeno vino autohtone kraljevine, petu godinu za redom primila je obitelj Puhelek-Purek. Od vinara s prostora Zagrebačke županije, koji su dostavili vina na ocjenjivanje, nagradu za najbolje ocjenjeno pjenušavo vino osvojio je Josip Rajaković iz Krašića, za pjenušac „Lucija“, berba 2014.

loading