Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.06.2018.

Posted in Vijesti

ZAPREŠIĆ – Prijem za sportašicu Mirnu Bosak iz Zaprešića, koja se sa 5 medalja vratila sa Svjetskog prvenstva u kuglanju, koje je održano u Rumunjskoj, ovog četvrtka, 7. lipnja održan je u zaprešićkoj Gradskoj upravi.  Mirna je nastupila pojedinačno i ekipno i sa smo 21 godinom u jakoj konkurenciji osvojila dvije zlatne i brončane u juniorskoj te srebrnu i brončanu u seniorskoj kategoriji. Posebno sam ponosna na srebro u seniorskoj disciplini sprint gdje sam srušila 665 čunjeva i time dospjela u sam vrh svjetskog kuglanja, istaknula je Mirna Bosak. Čestitke na ovim, ali i svim dosadašnjim rezultatima te nagradu od 5 tisuća kuna Mirni je uručio zaprešićki gradonačelnik Željko Turk.

ZAGREB – Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković uspostavila je suradnju s hrvatskom naftnom kompanijom. Sponzorski ugovor su na maloprodajnom mjestu u Dubravi u četvrtak, 7. lipnja 2018. godine, potpisali predsjednik Uprave Zoltan Aldott i najbolja hrvatska diskašica Sandra Perković koja ističe da je za postizanje velikih sportskih rezultata uvijek potrebna i financijska pomoć. – Cilj ove sezone je Europsko atletsko prvenstvo u Berlinu, a 11. rujna nastupit ću i na Svjetskom kupu gdje ću pokušati osvojiti zlatnu medalju – istaknula je Perković. Podršku najboljoj hrvatskoj diskašici dao je i gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – S ciljem omogućavanja pojedincima, ustanovama, sportskim društvima i udrugama s područja Trnja predstavljanje Trnjanima, ali i Zagrepčanima kao i obogaćivanje kulturne ponude jedne od najvećih i najmnogoljudnijih gradskih četvrti 09. lipnja na fontanama bit će održana manifestacija Dan Trnja koju zajednički organiziraju gradska četvrt i Pučko otvoreno učilište. Dan Trnja započinje u 15,00 sati a program će biti prilagođen svim uzrastima. – Počinjemo s raznim umjetničkim radionicama, oko 18,00 kreću razni pop i rock koncerti, a programa će biti okončan velikim vatrometom oko 23,00 sata – najavio je Ivan Šutalo, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta. Osim pjesme i plesa manifestaciju Dani Trnja uveličat će svojim dolaskom i hrvatska nogometna reprezentacija prije odlaska na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.

ZAGREB – Povodom Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba danas će u Društvu književnika na Trgu bana Jelačića biti predstavljena knjiga Filipa Škiljana „Nacionalne manjine u Zagrebu. Svečani program obilježavanja Dana bit će održan u glazbenom paviljonu na Zrinjevcu u subotu, 9. lipnja od 10,00 sati, a tamo će u 18,00 sati biti otvorena i izložba fotografija. Na manifestaciji Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba, 17 nacionalnih zajednica će predstaviti  svoje tradicionalne običaje, nošnje, folklorno stvaralaštvo, glazbeno stvaralaštvo, izdavaštvo, tiskovine te autohtona jela. Ovo je već  8. tradicionalna manifestacija u Gradu Zagrebu.

ZAGREB – Projekt „Mi smo uz Vas“ kojeg su Ljekarne Zagrebačke županije tijekom prošle godine provodile nizom aktivnosti usmjerenih na edukaciju stanovništva o bolestima, osvojio je drugo mjesto na natjecanju za najbolji ljekarnički javnozdravstveni projekt u 2017. godini. Projekt je predstavljen na XI. savjetovanju farmaceuta održanom u Opatiji od 24. do 26. svibnja, a nagradu je osvojio u konkurenciji 11 prijavljenih projekata. Kriteriji kod ocjenjivanja bili su da je projekt inovativan, uspješno implementiran u rad ljekarničke ustanove, da uključuje suradnju s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima, utječe na javno zdravstvo, promiče ljekarničku skrb, ima dokumentirane rezultate i utjecaj na ishod liječenja.

KOPRIVNICA – O aktualnostima u radu Koprivničko-križevačke županije danas, 7. lipnja 2018. godine na kavi s novinarima govorili su čelnici Županije predvođeni županom Darkom Korenom. Među ostalima predstavljen je revidiran Pravilnik o sufinanciranju smještaja u domove za starije te najavljeno povećanje cijena smještaja u županijski Dom za starije u Koprivnici. Cijena smještaja u županijski Dom za starije osobe nije se mijenjala od 2000., podsjeća župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i ističe kako je u Domu 270 korisnika, od čeka 100-tinjak u stacionarskom dijelu za koji se čeka i do osam godina. Iz tog je razloga Uprava Doma donijela odluku o ulaganju u stacionarski dio što će se realizirati sredstvima osnivača, Koprivničko-križevačke županije te kroz povećanje cijena smještaja, dodaje Koren te će se cijene povećati za 30% što je i dalje među najjeftinijima u zemlji. Na inicijativu Savjeta za umirovljenike i osobe treće životne dobi revidiran je postojeći Pravilnik o sufinanciranju smještaja u domove za starije te su i na taj način osigurana dodatna sredstva za lakše dobivanje smještaja u domovima u Koprivničko-križevačkoj županiji.

KRAPINA – Po prvi puta, ove godine, Krapinsko-zagorska županija je raspisala natječaj za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina te je danas, 7. lipnja 2018. godine u Krapini dodijelila sedam potpora u iznosu od 184 tisuće kuna. Mjera je osmišljena u suradnji s županijskim voćarima i vinogradarima, zbog sve većih klimatskih promjena koje uzrokuju štetu na nasadima. – Imamo jedan novitet, a to je Keep in touch mreža koja se već koristi u Europi, dok u Hrvatskoj nije toliko poznata – najavio je zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek. Radi se o mreži koja služi kao zastor koji se nakon cvatnje spušta preko nasada i ne podiže do berbe te tako štiti od mraza i tuče, ali i sprečava ulazak leptira jabučnog savijača, objasnio je Nedeljko Trgovec, korisnik potpore. Osim kupnje  mreže, korisnici će sredstva iskoristiti i za kupnju kanti s voskom protiv mraza. Županija se odlučila uključiti u pilot projekt Keep in touch mreža, nakon što su zagorski poljoprivrednici u južnom Tirolu vidjeli kako se one koriste, a želja je da iduće godine još više poljoprivrednika koristi te mreže za zaštitu od tuče i mraza, dodao je Anđelko Ferek Jambrek. Dodjeli potpora prisustvovao je i župan Željko Kolar te županijska pročelnica Sanja Mihovilić.

BRAČAK – Svih 40 projekata s područja Krapinsko-zagorske županije prošlo je administrativnu provjeru te su poslani u Ministarstvo kao prijedlog za financiranje, budući da su ostvarili više od potrebnih minimalnih 50 bodova, rečeno je na 4. sjednici Partnerskog vijeća za područje Krapinsko – zagorske županije koja je održana u Energetskom centru Bračak. Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova je, nakon ponovne evaluacije, donijelo odluku o sufinanciranju 16 prijavljenih projekata. Također, na sjednici  je predloženo da se na listu strateških projekata uvrste i sljedeći projekti od regionalnog i nacionalnog značaja – dogradnja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Znanstveno – edukativno – zabavni centar “Zagorje” – ZEZ Centar Zagorje, re-GENERATOR te izgradnja vanjskih bazena i hotelskog smještaja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

VARAŽDIN – Na Hrvatsko-japanskom poslovnom sastanku u organizaciji HGK sudjelovali su i zamjenik župana Varaždinske županije  Robert Vugrin te direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Borko Mikić.  Sastanak je bio prilika da se japanskim gospodarstvenicima predstavi gospodarsko okruženje za ulagače i poslovne prilike u Hrvatskoj. Svoj investicijski potencijal, uz ostale hrvatske županije, predstavila je i Varaždinska , a Vugrin i Mikić susreli su se  i s veleposlanikom Japana u  Hrvatskoj Keiji Takiguchijem. Podsjetimo kako je upravo Japan ove godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri.

ČAKOVEC –  U Maloj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu danas su potpisani Sporazumi o sufinanciranju aktivnosti 13 udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na području ove županije. Sporazume ukupne vrijednosti 195 tisuća kuna s predsjednicima i predstavnicima udruga je potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec. Udruge čiji će programi u ovoj godini biti sufinancirani iz proračuna Međimurske županije jesu Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika, Udruga gluhih i nagluhih, Društvo multiple skleroze, Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja, Udruga tjelesnih invalida Međimurja, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama, Udruga slijepih, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom, Udruga za sindrom Down, Udruga „Pomoć neizlječivima“, Udruga oboljelih od leukemije i limfoma, Udruga invalida rada te Županijska liga protiv raka.

KRIŽEVCI – Održana je redovna izvještajna sjednica Skupštine Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije kojoj su prisustvovali i župan Darko Koren te njegov zamjenik Ratimir Ljubić, kao i brojni predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, javnih vatrogasnih postrojbi i vatrogasnih zajednica. Na sjednici je istaknuto kako su vatrogasci u prošloj godini bili angažirani na četiri izvanredne dislokacije gašenja velikih požara otvorenog prostora, a  provedeno je i 20-ak zajedničkih javnih vatrogasnih vježbi.

loading