Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 07.06.2019.

Posted in Vijesti

NEDELIŠĆE – Odluke o sufinanciranju projekata razvoja komunalnog standarda u Međimurskoj županiji, uručio je gradonačelnicima i načelnicima danas, 07. lipnja 2019. godine, u Nedelišću potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Vlade Republike Hrvatske Predrag Štromar. Riječ je o 2,5 milijuna kuna koji će biti usmjereni na podizanje komunalnog standarda u 11 općina i gradova, odnosno u Belici, Domašincu, Donjoj Dubravi, Murskom Središću, Orehovici, Pribislavcu, Strahonincu, Svetoj Mariji, Štrigovi ,Vratišincu i Nedelišću. Ove potpore osjetit će građani gotovo pola Međimurja rekao je zahvalivši potpredsjedniku Štromaru i Vladi župan Matija Posavec. Na sličan način ulaže se i diljem zemlje, naglasio je potpredsjednik Vlade Štromar te još jednom podsjetio kako se energetski obnavlja 1300 javnih zgrada što je uz program stambenih kredita jedna od velikih gospodarskih, ali i demografskih mjera.

ZAGREB – Manifestaciju Dani zagrebačkih trešanja, koja se održava u organizaciji Udruge ZG TREŠNJA, u petak, 7. lipnja 2019. godine na Trgu kralja Tomislava, otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Od 12 proizvođača Udruge ZG trešanja ove sočne proizvode prodaje njih devetero i to, uz ovu lokaciju na Glavnom kolodvoru,  na još osam lokacija u užem središtu Zagreba. –Imali smo dosta poteškoća s vremenom pa je ranih trešanja nešto manje, no sada smo u punom jeku berbe kasnijih sorata, tako da će Zagrepčani i turisti moći uživati u njihovoj kvaliteti- istaknuo je predsjednik Udruge ZG Trešnja Zlatan Kljaković Gašpić.

MARIJA BISTRICA – Korisnicima koji su stekli pravo na potpore Krapinsko-zagorske županije za povećanje poljoprivredne proizvodnje ugovori su dodijeljeni u petak, 07. lipnja 2019. godine u Mariji Bistrici, na OPG-u Hrvoja Tomurada. Potporu je dobio 21 korisnik, u ukupnom iznosu od 704 tisuće kuna, a Ugovore su korisnicima, u nazočnosti načelnika općine Marija Bistrica Josipa Miličkog, uručili predsjednica Skupštine  Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i župan Željko Kolar . – Iako je prvotno za ovu mjeru bilo osigurano 400 tisuća kuna, ta je stavka rebalansom povećana za još 300 tisuća. Interes je velik, veseli nas što ima i mladih, ambicioznih poljoprivrednika, i to je najbitniji razlog zbog čega postoji objektivna mogućnost da i u drugom rebalansu u rujnu ili listopadu sredstva još povećamo – rekao je župan Željko Kolar. Do sada je u 2019. godini Županija osigurala 2 milijuna i 300 tisuća kuna za poljoprivredne mjere, a trenutno su vani još tri natječaja. – Ako će rebalans ići u devetom mjesecu, to znači da će biti još natječaja, a ako će biti u desetom, to znači da ćemo za ova tri natječaja povećati alokaciju sredstava – pojasnio je župan.

ZAGREB – Analizu ulaganja u školsku infrastrukturu Grada Zagreba i Ministarstva znanosti i obrazovanja, ovog petka, 7. lipnja 2019. godine na konferencije za novinare u Gradskom uredu za obrazovanje, predstavili su zamjenica zagrebačkog  gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević  i pročelnik Ivica Lovrić. Grad Zagreb je u posljednje tri godine,  u izgradnju i adaptaciju te energetsku obnovu škola i dječjih vrtića uložio 501.813.348, a trenutno ulaže 439.426.067 kuna, dok resorno Ministarstvo sudjeluje u obnovi jedne škole Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Virovitici s 50 milijuna kuna, te je zatvorilo školu u Vukovaru u kojoj se još ništa ne radi, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Pavičič Vukičević istaknuvši kako se ovime želi informirati građane Zagreba koliko Grad ulaže u obrazovanje. – Nama ne trebaju funkcije, jer ih imamo- rekao je pročelnik Lovrić, naglasivši kako  smjenu resorne ministrice  traže zbog nepravilnosti i različitih koncepcija školske reforme  te viđenja kako škole i obrazovanje trebaju izgledati u 21. stoljeću. Lovrić je potvrdio to i podatkom kako je Katalog udžbenika i radnih bilježnica objavljen sa zakašnjenjem, tek 5. lipnja 2019. na mrežnoj stranici Ministarstva, čija aplikacija za sada ne radi.

ZAGREB – Stanovnici naselja Savica Šanci uskoro će dobiti polivalentne sportske terene. Riječ je o investiciji od dva milijuna kuna koja će omogućiti sportske sadržaje za sve generacije za nešto više od šest tisuća stanovnika Mjesnog odbora Savica Šanci. „Napravit ćemo terene za košarku, rukomet i mali nogomet te trim stazu kao i dječje igralište“, najavio je Dragan Vučić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak. Prema najavama radovi bi trebali okončati kroz tri mjeseca.

ZAGREB – U neposrednoj blizini nogometnog igrališta te spomenika hrvatskim braniteljima u Kozari Putevima uskoro bi trebala započeti gradnja objekta mjesnog odbora koji bi trebao služiti ne samo za rad mjesne samouprave već i za potrebe budućeg dječjeg vrtića, a prema najavama tu bi trebala biti i policijska postaja. Radovi na potrebnoj komunalnoj infrastrukturi, plinu te vodovodu i odvodnji su u punom jeku. „Prije dva tjedna započeli smo s izgradnjom javnog kanala sa crpnom stanicom s čime ćemo riješiti pitanje vodoopskrbe kao i odvodnje, a vrijednost radova je oko tri milijuna kuna“, istaknuo je Marin Galijot, direktor Vodoopskrbe i odvodnje. Radovi bi trebali okončati početkom rujna.

ZAGREB – U Resniku je započela izgradnja osnovne škole, dječjeg vrtića te objekta Mjesne samouprave i DVD-a. Polaganjem kamena temeljca početak zahvata na budućem objektu svečano je obilježio zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić. Vrijednost radova je nešto manje od 30 milijuna kuna, a rok završetka zahvata je 12 mjeseci.

ZAGREB – Grad Zagreb donio  je odluku o jednoobraznom načinu realizacije odmora učenika osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba za školsku godinu 2019./2020. Tako će  zimski odmor za učenike biti od 23. prosinca 2019. do 10.siječnja 2020., s tim da nastava počinje 13.siječnja 2020. Proljetni odmor za učenike bit će od 10.  do 17. travnja 2020. godine  s tim da će nastava početi 20. travnja 2020.

ZAGREB- Iako su prethodni razgovori s Gradom Zagrebom te Krapinsko zagorskom i Sisačko moslavačkom županijom vezano uz školske praznike nadolazeće školske godine bili usuglašeni kao izbor modela 4, Grad Zagreb ipak je odabrao model 1. Zbog velikog broja učenika koji idu u škole u Zagrebu, u Zagrebačkoj županiji odlučilo da se ipak prihvati model 1, istaknula je ovog petka, 7. lipnja pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirela Katalenac.  Tako će  zimski odmor za učenike  s područja Zagrebačke županije biti od 23. prosinca 2019. do 10.siječnja 2020., s tim da nastava počinje 13.siječnja 2020. Proljetni odmor za učenike bit će od 10.  do 17. travnja 2020. godine  s tim da će nastava početi 20. travnja 2020.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija kao osnivač 30 osnovnih i 9 srednjih škola na svom području, u konzultacijama sa ravnateljima te osnivačima škola u Krapini i Stubičkim Toplicama, donijela je odluku da je, sukladno donesenom zakonu, za odmor školske djece najbolja varijanta koja predviđa praznike u četiri termina. Tako će odmor od iduće školske godine biti – tjedan dana krajem listopada uoči blagdana Svih svetih, nakon toga dva tjedna zimskog odmora koji počinje uoči Božića, tjedan dana krajem veljače te za vrijeme Uskrsa na Veliki četvrtak i petak. – Izabrali smo ovu varijantu da školsku godinu rastavimo na manje cjeline te da kraćim, ali češćim odmorima omogućimo djeci da predahnu – istaknula je Jasna Petek, ističući da ta varijanta ima pedagoško i psihološko polazište te da su se kod odabira u županiji vodili upravo time.

CIPAR – Delegacija Varaždinske županije, na čelu sa županom Radimirom Čačićem, je od 4. do 6. lipnja 2019.godine boravila na Cipru, gdje je održana Opća skupština i proljetna sjednica Biroa Skupštine europskih regija. Župan Čačić je ponovno izabran za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade i člana Izvršnog odbora, najvišeg upravljačkog tijela te međuregionalne organizacije. Varaždinskoj županiji tom je prilikom potvrđeno da će za provedbu projekta „Together for Cohesion: let’s rEUnite!“ dobiti više od 12 tisuća eura . Uz to, Varaždinska županija je u okviru AER-a pokrenula projekt razmjene javnih službenika, u suradnji s koledžom u Clunyju poznatim istraživačkim centrom javne uprave. Koledž Clunyju bit će domaćin seminara namijenjenog službenicima u jedinicama lokalne samouprave koji će se s ciljem postizanja veće učinkovitosti održati krajem kolovoza, a prijave traju do 15. srpnja.

SVETI IVAN ZELINA –  Nakon 15 godina provedbe – stručnih i znanstvenih, terenskih i laboratorijskih istraživanja, završen je projekt „Klonska selekcija kultivara kraljevina“. Rezultat su četiri certificirana klona, koja će na tržištu biti od 2020. godine. Rezultati projekta, čiji je nositelj bio zagrebački Agronomski fakultet, predstavljeni su u Svetom Ivanu Zelini. Projekt je realiziran financijskom potporom Zagrebačke županije i Grada Svetog Ivana Zeline. – Cilj je sačuvati ‘staro’ i stvoriti temelj novim naraštajima za komercijaliziraju starih, autohtonih sorta s obilježjima koja odgovaraju suvremenom potrošaču, a proizvođaču osiguravaju dohodak koji je važan za nastavak bavljenja ovom proizvodnjom i nastavak života na ruralnom području,“ rekao je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu. Odabrani klonovi izdvojeni su na području Biškupeca, Blaževdola i Plešivice.

KOPRIVNICA – Projekt „Srce na kotačima“ Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica priveden je uspješno kraju. Financiran je s 30 tisuća kuna Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, s ciljem poboljšanja kvalitete života socijalno osjetljivih skupina na području 11 općina. Odobrena sredstva su bila za 200 paketa koja su dostavljena potrebitima. U sklopu projekta, održana je i edukacija o Zakonu o humanitarnoj pomoći i Zakonu o volonterstvu za volontere projekta.

loading