Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.07.2016.

Posted in Vijesti

ZELENJAK – Glazbenu ogradu, kakva je nedavno postavljena kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku, Krapinsko-zagorska županija poklonit će gradu heroju Vukovaru. Radi se o jedinstvenom projektu koji je započet upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji, a omogućava svakom posjetitelju da neovisno o glazbenoj izobrazbi, odsvira prve taktove hrvatske himne. Tim povodom, Zagorje je danas posjetila delegacija Grada Vukovara, predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom koji je izrazio zadovoljstvo što ova glazbena ograda povezuje dva hrvatska simbola, Zelenjak i Vukovar.  Glazbena ograda bit će postavljena na središnjem vukovarskom trgu, a prilikom otvaranja župan Krapinsko-zagorske županije najavljuje i bogat program, od manifestacije 100 posto zagorsko, podjele tradicijskih igračaka u projektu Dajmo djeci korijene i krila do susreta gospodarstvenika. Izaslanstva grada Vukovara i Krapinsko-zagorske županije položila su danas  vijence ispred spomenika dr. Franji Tuđmanu u Velikom Trgovišću te pokraj spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku.

image

ZAGREB – Informativnu radionicu pod nazivom „INFO DAN O EUROPSKOM SOCIJALNOM FONDU“ danas je u Zagrebu organizirala Zagrebačka županija. Na radionici je predstavljen Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.  kao i nadolazeći otvoreni pozivi za dostavu projektnih prijedloga prioritetne osi zapošljavanja, socijalne uključenosti, obrazovanja i dobrog upravljanja.  Kroz ovaj Fond Hrvatskoj je do 2020. godine  na raspolaganju 1,5 milijardi eura, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije  Josip Kraljičković.

ČAKOVEC – Vijećnici Županijske skupštine Međimurske županije na današnjoj su sjednici u Čakovcu donijeli odluku o raspodijeli dijela viška prihoda poslovanja Ljekarne Čakovec i Doma zdravlja Čakovec. Konkretno, radi se o gotovo dva milijuna kuna u slučaju Ljekarne te oko dva milijuna i 250 tisuća kuna u slučaju Doma zdravlja, koja će biti prebačena u proračun Međimurske županije, a usmjerit će se za unapređenje i poboljšanje zdravstvenog sustava u županiji. Konkretno, novac se usmjerava za dovršetak izgradnje nove zgrade Doma zdravlja u Čakovcu, ističe međimurski župan Matija Posavec i dodaje da će zgrada biti „pod krovom“ do kraja godine, a iduće godine će biti i u potpunosti opremljena.

KRIŽEVCI – Prijem za natjecateljske desetine s područja Grada Križevaca koje idu na Državno vatrogasne natjecanje održao je danas gradonačelnik Križevaca Branko Hrg. Uz čestitke na plasmanu, poželio im je puno uspjeha u rujnu u Puli te istaknuo kako će im Grad Križevci i dalje pomagati. Na Državno natjecanje odlazi pet natjecateljskih desetina iz Križevaca. Prema dobrovoljnom vatrogastvu Križevci su najvatrogasniji grad u Hrvatskoj, kaže gradonačelnik Križevaca Branko Hrg.

KOPRIVNICA – Završna konferencija projekta „Partnerstvo za sve“ održana je u Koprivnici. Nositelj projekta je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, a partner Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci. Projekt je trajao 18 mjeseci, provodio se s općim ciljem unapređenja i razvoja tržišta rada u Koprivničko-križevačkoj županiji, podsjeća zamjenik župana Ivan Pal. Kroz projekt je održano šest radionica, studijski put u Austriju, 15 visokoobrazovanih nezaposlenih osoba prošlo je trodnevnu radionicu projektnog menadžmenta, te su im dodijeljene potvrde na osnovu kojih će se sa svojim projektima moći aplicirati na fondove, kaže ravnateljica PORE Melita Birčić i dodaje kako je izrađena Strategija razvoja ljudskih potencijala Koprivničko-križevačke županije za razdoblje 2014.-2020. Vrijednost projekta je 32 tisuće eura, a 95% iznosa sufinancira Europska unija.

ZAGREB – Završna konferencija projekta Postani/ostani poduzetnik pod nazivom Zakorači u svijet poduzetništva  održat će se danas u Zagrebu. Bit će predstavljeni rezultati projekta Postani/ostani poduzetnik  koji  je za cilj imao promovirati mogućnosti za ulazak i ostanak u poduzetništvu na području Grada Zagreba kroz učenje za poduzetništvo i kampanje za promociju studentskog i start-up poduzetništva. Gost na završnoj konferenciji bit će jedan od najboljih svjetskih profesora kreativnog poduzetništva Andy Penaluna, profesor na University of Wales,Nositelj projekta je Razvojna agencija Zagreb, partneri Grad Zagreb i Ekonomski fakultet zagrebačkog Sveučilište, dok je suradnik Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe.

ZAGREB – Zagrebačka Prirodoslovna škola Vladimira Preloga jedna je od najatraktivnijih škola, a ova upisna sezona za nju je najbolja dosad: na 276 upisnih mjesta konkuriralo je čak 1820 kandidata. Više od 600 prijava dobio je i zagrebački MIOC – točnije XV. Gimnazija, za slobodnih 220 mjesta. U V. pak gimnaziji za slobodna 182 mjesta konkuriralo je 240 učenika. Objava konačnih ljestvica poretka za upis na ukupno 48.128 slobodnih mjesta u javnim srednjim školama je 11. srpnja. Danas je krajnji rok za zaprimanje prijavnica.

VARAŽDIN/ZAGREB – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta složilo se s prijedlogom Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji od kojeg je u ime osnivača školskih ustanova župan Varaždinske županije Predrag Štromar zatražio odobrenje za produljenje trajanja zadnjeg tjedna zimskog odmora, odnosno odgodu početka nastave drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama na području Varaždinske županije za školsku godinu 2016./2017. Prema prihvaćenom zahtjevu,  zimski odmor učenika počinje 27. prosinca 2016. godine, a završava 13. siječnja 2017. godine, što znači da će drugo polugodište školske godine 2016./17. početi 16. siječnja 2017.

ČAKOVEC – Sjednica Skupštine Međimurske županije bit će održana danas u županijskoj Velikoj vijećnici u Čakovcu. Na posljednjoj sjednici prije ljetne stanke, bit će riječi o raspodjeli viška prihoda poslovanja Doma zdravlja Čakovec, o dodjeli jednokratnih financijskih potpora međimurskim studentima za tekuću akademsku godinu te o nabavci obaveznih školskih udžbenika za osnovnoškolce u idućoj školskoj godini. Vijećnici će odlučiti i hoće li dati zgradu u vlasništvu županije na korištenje Međimurskom veleučilištu za potrebe Znanstveno-istraživačkog centra održivog razvoja. Na sjednici bi trebala biti donijeta i odluka kojom se 17. rujna proglašava Danom međimurskih branitelja.

KOPRIVNICA – Članovi skupštine Klastera malih poduzetnika Koprivničko-križevačke županije KLAMPOD održali su prvu radnu sjednicu na kojoj su donijeli program rada i proračun za ovu godinu. Također, raspravljali su i o zajedničkom izlaganju na sajmovima te drugim marketinškim aktivnostima. Svrha klastera je promicanje, razvitak i unapređivanja rada te jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika, obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Koprivničko-križevačke županije, kao i zalaganje za zaštitu domaćih proizvoda i znanja. Članovi su poduzetnici iz Koprivničko-križevačke županije te predstavnici potpornih institucija u poduzetništvu.

ZAGREB – Za programe i projekte udruga koje se bave zaštitom i očuvanjem okoliša u ovogodišnjem proračunu Zagrebačke županije osigurano je 250 tisuća kuna. Temeljem natječaja i procjene povjerenstva, od 19 pristiglih programa udruga izabrano je njih 14.

loading