Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.07.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Pod sloganom „Pokreni svoju kreativnosti“, 19. izdanje varaždinskog uličnog festivala „Špancirfest“ ove godine od  18. do 27. kolovoza donosi bogat glazbeno- scenski i performerski program. Kako su najavili organizatori festivala na današnjoj konferenciji za medije,  posjetitelje očekuje više od 400 različitih sadržaja, koncerata na četiri pozornice, više od 60 uličnih performansa, mnoštvo kreativnih radionica, predstava i izložbi uz bogatu gastronomsku te prodajno- izložbenu ponudu na svih 35 hektara povijesne jezgre Varaždina. U ime glavnog organizatora, Grada Varaždina i gradske TZ, zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica nije propustila istaknuti zadovoljstvo programom koji ponovno vraća Špancirfest na gradske ulice i trgove te što će se na njima predstaviti i varaždinski umjetnici i obrtnici. Njihove nastupe u tzv. „Obrtničkoj ulici“, Grad Varaždin će sufinancirati sa 20 posto troškova. Dodajmo na kraju da su ove godine svi glazbeni sadržaji besplatni, osim događanja u Vili Bedeković, čija će se cijena ulaznice kretati od 40 do 70 kuna.

ZAGREB – Drugom tranšom obveznica na domaćem tržištu, Zagrebački holding vratio je sva dugovanja nastala na stranom tržištu kapitala. Naime, Zagrebački holding se 2007. godine zadužio na Londonskoj burzi za 300 milijuna eura, a deset godina nakon toga reprogramirao dugovanje stranim bankama i investitorima prodajom obveznica  na domaćem tržištu kapitala po znatno povoljnijim uvjetima. “Kamata  na eure je bila 5,5 %, a za kune je sada 3,8%”, naglasila je predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, Ana Stojić Deban. S prošlogodišnjom prvom tranšom obveznica u visini od 1,8 milijardi kuna te današnjom, drugom tranšom obveznica u vrijednosti od 500 tisuća kuna, Zagrebački holding se u cijelosti zadužio na domaćem tržištu kapitala za 2,3 milijarde kuna. Datum dospijeća za obveznice Zagrebačkog holdinga je 15. srpanj 2023. godine, a isplata svih iznosa koji proizlaze iz Obveznica, neovisno o tranši u kojoj su izdane, osigurana je bezuvjetnim i neopozivim jamstvom Grada Zagreba.

DESINIĆ – U prelijepom srednjovjekovnom dvorcu započelo je jubilarno 15. izdanje Tabor Film Festivala. Već na samom početku zavladala je vrlo prepoznatljiva topla atmosfera, a brojni posjetitelji uživali su u zaista puno sadržaja već prvi dan Festivala. Sinoćnjoj svečanosti otvorenja prisustvovali su podpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Danijel Rafaelić, načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin te ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagačec, koji su se svojim prigodnim govorima obratili publici Kina Tabor Varosh. Danas će posjetitelji uživati u brojnim filmovima, nastupima Urbana & 4, Matije Dedića, M.O.R.T.-a i brojnih drugih gazbenih izvođača, kao ipredavanju Borisa Jokića o glazbi i kurikularnoj reformi .

ZAGREB – Zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, zajedno sa suradnicima, primila je danas delegaciju grada Trenčianska Teplá iz Republike Slovačkae. U razgovoru su uočene mnoge sličnosti, ali i novi mogući projekti kojima bi se pojačala suradnja. Naime ovaj slovački grad potpisao je povelju o suradnji s gradom Jastrebarskim, a što će se realizirati i kroz suradnju na kulturnom i sportsko, ali i gospodarskom planu, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak. Slovačku delegaciju predvodio je gradonačelnikom Milan Berec, koji je također izuzetno zadovoljan ovim posjetom. Naime, kako Europska komisija za sufinanciranje iz EU fondova preferira projekte međunarodnog karaktera, ovaj susret mogući je početak nekih zajedničkih projekata slovačke bratislavske regije i Zagrebačke županije.

ZAGREB – Predstavljanju  5 novih (solo) niskopodnih gradskih autobusa sa znatno manjom emisijom CO2 rano jutros na zagrebačkoj Remizi prisustvovao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je za rujan najavio i nabavku novih 10 zglobnih autobusa. Zagrepčani ovime dobivaju bolju i kvalitetniju uslugu javnog gradskog prijevoza, rekla je  voditeljica ZET-a Ljuba Žgela.Vrijednost ovih 5 autobusa je 8 milijuna kuna, a za sredstva se apliciralo i na EU fondove.

ZAGREB – Novu modernu benzinsku postaju, vrijednosti 600 tisuća kuna,  za potrebe Baze Zimske službe na Žitnjaku jutros je u rad pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.Uz ovu na Žitnjaku koja je kapacitete 30 tisuća litara, benzinske postaje bit će i u ispostavama Zagrebačkih cesta na Sveticama i u Rakitju. Očekuju se godišnje uštede od 7 – 12%,  a ugrađuju se i čipovi na spremnike čime će se nakon umrežavanja imati puna kontrola potrošnje svakog stroja i vozila, kaže voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić. Ukupna investicija za tri postaje je 1,4 milijuna kuna.

ZAGREB – Kao znak prijateljstva dva grada, Grad Zagreb je poklonio Gradu Metkoviću autocisternu za opskrbu pitkom vodom. Ugovor o donaciji potpisali su direktorica Vodoopskrbe i odvodnje, Štefica Mihalic i gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan. Inače, autocisterna koja je je već deset godina na posudbi u Gradu Metkoviću služi za dostavu pitke vode u mjesta koja nemaju vodovod te pristup pitkoj vodi.

ZAGREB – Devedeset majstorica i majstora primilo je svoje diplome na svečanosti u Matici hrvatskih obrtnika. Majstorski ispit, najviši stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima kojim se stječe strukovna kvalifikacija i titula majstora – kako je rekao predsjednik OK Zagreb Mirza Šabić omogućit će svim ovom ljudima daljnje napredovanje u karijeri, otvaranje obrta, izvođenje praktične nastave i vježbi te veću konkurentnost na tržištu rada. Obrazovanje obrtnika sufinanciraju Grad Zagreb i Zagrebačka županija što se u konačnici odrazilo na broj obrta pa je u posljednjih šest mjeseci na ovom području zabilježeno 700 novootvorenih obrta. Inače jučer promovirani majstori obrazovali su se neko od 22 zanimanje najvećim dijelom za frizera, kozmetičara, bravara, slastičare i dr.

KRAPINA – Preostala izvješća županijskih ustanova i tvrtki u vlasništvu Krapinsko-zagorske županije bila su na dnevnom redu jučerašnje sjednice Županijske skupštine. Uz poneku primjedbu i sugestiju usvojena su izvješća za prošlu godinu Centra za gospodarenje otpadom Piškornica i  tvrtke Integrirani promet zagrebačkog područja, no najviše pozornosti oporbenih vijećnika izazvalo je kao i prijašnjih godina izvješće Krapinsko-zagorskog aerodroma Zabok-Gubaševo. Vijećnici HDZ-a i HSP-AS negoduju zbog visokih troškova za koje županija izdvaja godišnje preko pola milijuna kuna, a drže da takav aerodrom ne ispunjava svoju svrhu. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar ističe perspektivu aerodroma za razvoj zagorskog turizma te najavljuje njegov razvoj na načelu javno-privatnog partnerstva, s pronalaženjem strateškog partnera. Županija je već u ozbiljnim pregovorima s jednim talijanskim investitorom koji bi na lokaciji aerodroma u Gubaševu proizvodio ultralake letjelice, kaže župan Kolar.

KOPRIVNICA –  Dan povrća Koprivničko-križevačke županije po 13. puta održat će se u subotu, 8. srpnja 2017. godina na koprivničkom Zrinskom trgu. Dan povrća središnja je edukativno-promotivna manifestacija posvećena promociji proizvodnje povrća i promicanju vrijednosti razvoja domaće proizvodnje, a u sklopu manifestacije održat će se razna predavanja te podijeliti priznanja za najljepše uređeni izlagački prostor. Ove je godine svoje sudjelovanje prijavilo 41 izlagač, a uz obilazak štandova, posjetitelji i proizvođači moći će uživati u nastupu folklornih skupina u sklopu 11. Međunarodnog festivala folklora „Iz bakine škrinje. Predviđen je i obilazak proizvodnih površina i objekata za proizvodnju povrća Slavka Martinčića u Tremi Prkos.

ZAGREB – S ciljem poboljšanja usluge građanima, na poslovima prometnih isprava u Heinzelovoj 98, razdvojen je proces registracije vozila od izdavanja vozačkih dozvola. Tako se izdavanje vozačke od sada može zatražiti na novih pet šalterskih mjesta. Sve bi to trebalo smanjiti gužve. Dodajmo da je ljetno radno vrijeme odjela za prometne isprave od 07,00 do 18,00 sati, odnosno rad sa strankama je od 07,00 do 17,00 sati.

ZAGREB – Zagrebačka županija tijekom prvih šest mjeseci 2017. godine zabilježila je 35.652 turističkih dolazaka što je za 19% više nego u istom razdoblju 2016. Porastao je i broj turističkih noćenja za 11% i to sa 57.548 na 64.100.Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 42.965 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 21.135. Od ukupnog broja dolazaka, 24.186 gostiju bili su stranci, a preostalih 11.466 domaći. U prvoj polovici ove godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a u ljepote „zelenog zagrebačkog prstena“ uvjerili su se i oni iz SAD-a, Koreje, Australije, Tajlanda i Brazila.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija je pozivala zainteresirane poljoprivredne proizvođače, obrte i tvrtke, da svoje prijave za sudjelovanje na sajamskoj izložbi 100 % zagorsko, 25. i 26. kolovoza u Rijeci, dostave najkasnije do 14. srpnja. Cilj manifestacije je promovirati Krapinsko-zagorsku županiju kao destinaciju u kojoj se njeguje tradicija, vrednuje kvaliteta proizvoda i usluga te kao županiju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi robne marke i turističke brandove. Županija osigurava sve potrebne tehničke uvjete za izlaganje i prodaju proizvoda na Sajmu, a kako je broj izlagačkih mjesta ograničen, prednost će imati izlagači koji su na županijskim i nacionalnim ocjenjivanjima osvojili prva mjesta.Prijavnice za sudjelovanje dostupne su na web stranici Krapinsko-zagorske županije, a prijave se dostavljaju putem pošte ili neposredno u Magistratsku 1, u Krapini.

KOPRIVNICA – Održana je druga sjednica Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, a novim načelnikom imenovan je zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je s predstavnicima žurnih službi dogovorio obilazak svake institucije kako bi se upoznao s njihovim radom, djelovanjem i planovima. Njegovom zamjenicom imenovana je pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić. Na sjednici se razgovaralo o zakonskoj obvezi osposobljavanja članova Stožera.

IVANEC – Ivanečki Mali park krasi nova atrakcija- klupica čitalica. Naime, u suradnji s Gradom i tvrtkom Ivkom, postavila ju je ivanečka Udruga udomitelja i obiteljskih domova Nada, koja je bespovratna sredstva u iznosu od 13 tisuća kuna za ovaj dopadljiv projekt, povukla kandidiranjem na natječaj „Naš doprinos zajednici“ Regionalne zaklade lokalni razvoj Zamah. Klupica čitalica sastoji se od tri utora u kojima se nalaze knjige i slikovnice za djecu, prilagođena je i potrebama majki dojilja te prematanju beba, a izradili su je korisnici i djelatnici Odgojnog doma Ivanec.

ČAKOVEC – Općina Sveta Marija i Zaštitarsko-ekološka udruga “Senjar” iz Donje Dubrave ove godine organizira Veliki skok za rijeku Dravu pod nazivom „BIG JUMP“. Skok će se održati na kupalištu kod Svete Marije, ove nedjelje 09. srpnja s početkom u 15,00 sati. Novost je od ove godine i selidba Velikog skoka s legradske plaže na plažu u Svetoj Mariji, uvjetovano novim tokom rijeke, dok je cilj manifestacije, koja je se održava na europskoj razini, podizanje svijesti o očuvanju rijeka.

LUDBREG – Olimpijska pobjednica u bacanju koplja, Ludbrežanka Sara Kolak pobijedila je na mitingu Dijamantne lige u Lausennei s hicem od 68,43 m te tako oborila novi hrvatski rekord i bacila najbolji rezultat u svijetu ove godine. Podsjetimo, Sara je u Riju bacila 66,18 m, a ovim je rezultatom za čak dva metra i 25 cm popravila svoj osobni rekord. Zanimljivo je i to da je baš kao i u Riju do pobjede stigla u šestoj seriji, nakon čega je bacila najbolji hitac u svijetu u posljednje četiri godine.

loading