Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.-08.10.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Izložbeno-prodajna manifestacija „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ održava se ovog vikenda, 7. i 8. listopada 2017. godine, od 09,00 do 19,00 sati u balonu Boćarskog doma. Tradicionalni sajam održava se 15. godinu zaredom povodom Svjetskog dana hrane (16. listopada) i Svjetskog dana seoske žene (15. listopada), a ove godine okuplja 95 izlagača i proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda. Kako je rekao zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić riječ je o iznimno kvalitetnim proizvodima koji su nositelji županijske robne marke što sjedoći o kvaliteti sirovine i proizvodnog procesa.  Već jedanaest godina svoje proizvode na ovoj manifestaciji izlažu i prodaju proizvođači s područja grada Zagreba kojih je kako je rekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iz godine u godinu sve više. No kako je rekao Bandić to nije slučajno nego je rezultat značajnih ulaganja u poljoprivredu. Dodajmo da će posjetitelji tijekom ove dvodnevne manifestacije mogu dobiti i stručan savjet iz područja proizvodnje i uzgoja različitih poljoprivrednih kultura od samih izlagača.  Ulaz na ovu manifestaciju besplatan je za sve posjetitelje.

ĐURĐEVAC – Manifestacija Dani voća Koprivničko-križevačke županije održava se u Đurđevcu. Uvod u 19. Dane voća Koprivničko-križevačke županije su jučer, u petak, 6. listopada, održana stručna predavanja na kojima su zainteresirani voćar mogli doznati više o problematici negativnog utjecaja visokih temperatura i kako ih umanjiti, mogućnostima iskorištavanja potencijala navodnjavanja te razvoju proizvodnje voća za potrebe prerađivačke industrije. Danas, subota, 7. listopada 2017., na središnjem đurđevačkom trgu Svetog Jurja 70-ak voćara Podravine i Prigorja izložilo je svoje proizvode i prerađevine na izlagačko-prodajnoj izložbi. 19. Dane voća Koprivničko-križevačke županije službeno je danas u Đurđevcu otvorio državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak, a uz koprivničko-križevačkog župana Darka Korena i predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara, manifestaciji su nazočili saborski zastupnici Branko Hrg i Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i brojni drugi uzvanici. Tijekom trajanja manifestacije prezentirano je tradicionalno pečenje pekmeza i rakije, te izrada aranžmana i skulptura od voća.

DONJA STUBICA – Boje, mirisi i okusi jeseni, kakvih danas više u Zagorju gotovo i nema, mogu se u dane ovog vikenda doživjeti u Donjoj Stubici, gdje se zahvaljujući udruzi Stubička baština održava manifestacija Zagorje trnac starih sorata voća koju je prije 21 godinu pokrenula Marija Krušelj. Manifestacija je okupila mnoge udruge, OPG-e, škole i vrtiće koji njeguju nekadašnji uzgoj voća i brinu da tradicijske sorte ne nestanu, a najbolji od njih su nagrađeni. Zadovoljstvo velikim odazivom i zanimanjem za stare zagorske sorte voća izrazio je na otvorenju u petak, 6. rujna 2017. godine gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić koji je najavio na prostoru tamošnje osnovne škole podizanje hiže i starog trnaca u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i udrugom Stubička baština.Prisjetivši se s nostalgijom nekadašnjeg Zagorja prepunog trnaca i mirisnih plodova, otvarajući manifestaciju, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je najavio je jednu novu mjeru ruralnog razvoja, poticaje za one OPG-e koji se bave rasadnim materijalom starinskih sorata voća. Proglašeni su i najuspješniji izlagači među kojima su Ivan Pavlović sa 52 starinske sorte voća, OPG Katarine Ptičar koji je zvanični rasadnik starinskih sorata voća i Barica Blagec sa 169 vrsta starinskog sjemenja. Etno grupa Škrinjica osnovne škole Donja Stubica primila je priznanje za najbolje obrađenu temu, dječji vrtić Bubamara za najljepši izložbeni prostor, a KUD Stubica za najbolje kolače spravljene od plodova zagorskog tradicijskog trnaca.

ZLATAR BISTRICA – Brojni mještani, ali i gosti posjetili su danas, 08. listopada 2017. godine Dom kulture u Zlatar Bistrici u kojem je održan sajam „100% domaće-100% eko-100% etno“. Radi se o izložbeno-prodajnom sajmu, četvrtom po redu, kojeg organizira Općina Zlatar Bistrica i Lokalna akcijska grupa „Zeleni Bregi“. Zainteresiranima su se prezentirali izlagači sa domaćim autohtonim proizvodima, zdravom hranom, proizvodima iz integriranog i eko-uzgoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Krapinsko-zagorske, ali i drugih županija, te tradicijskim igračkama, ručnim radovima i slično. Ovaj sajam se svake godine sve više širi i prezentira sve veći broj izlagača. – Tradicija se nastavlja, a svake godine raste interes mještana i poljoprivrednika – istaknuo je načelnik Zlatar Bistrice i predsjednik LAG-a „Zeleni Bregi“ Žarko Miholić, dodavši da je na sajmu oko 40-ak izlagača koji dolaze iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske te Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Sajam su posjetili i načelnik Bedekovčine Darko Ban te župan Željko Kolar.

ZAGREB – Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba u subotu 07.10. tradicionalno je 13. godinu za redom otvorila svoja vrata. Cilj akcije nije pokazati što imamo i čime se bavimo jer to svakodnevno pokazujemo na intervencijama rekao je vatrogasni zapovjednik Siniša Jembrih naglasivši kako je cilj akcije razvijanje svijesti i odgovornosti građana, a pogotovo mladih u području prevencije od nastanka požara i ispravnom postupanju u slučaju nastanka i gašenja požara. Ove godine posebna pažnja posvećena je temi sigurnost prometa na cesti pa su se vatrogascima pridružili i policajci. Da se ovakva događanja, koja odgajaju odgovorne građane, vrijedna svake pohvale rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako grad čini sve da zagrebački vatrogasci budu adekvatno opremljeni. Ipak kako je zaključio Bandić najveća vrijednost su ljudi. Pročelnik gradskog ureda za hitne intervencije Pavle Kalinić rekao je kako Zagreb ima oko 350 profesionalnih i 8 tisuća dobrovoljnih vatrogasaca. Kako je zaključio Kalinić sve je to dokaz da je Zagreb siguran grad koji je spreman priskočiti u pomoć u koliko je to potrebno.

ZAGREB – Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, u spomen na 8. listopada 1991. godine kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. To je jedan od najvažnijih datuma u našoj povijesti rekao je nakon polaganja vijenaca na gradskom groblju Mirogoj predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasivši kako je time otvoren put ka međunarodnom priznanju Hrvatske odnosno put ka ostvarenju ambicija koje su generacije sanjale. Upravo to, kako je nastavio Plenković obvezuje današnje generacije da stvaraju kvalitetno društvo koje poštuje univerzalne vrijednosti. Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić istaknuo je kako imamo slobodnu, demokratu i neovisnu državu, ali da nemamo ekonomski prosperitetnu državu. Na koncu je zaključio kako do toga možemo doći samo u zajedništvu. Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitavši dan neovisnosti svim građankama i građanima još je jednom ponovio kako je domovinski rat bio obrambeni rat. Polaganju vijenaca prisustvovao je i Vladimir Šeks koji je odluku da Jugoslavija kao zajednica država više ne postoji i pročitao. Povijesna sjednica Sabora održana je u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj u Zagrebu.

ČAKOVEC – Dan neovisnosti Republike Hrvatske bit će obilježen ove subote, 07. listopada 2017. godine i u Međimurju. Tim povodom će delegacije Međimurske županije, Grada Čakovca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije i Policijske uprave međimurske položiti vijence i zapaliti svijeće kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata u čakovečkom Perivoju Zrinskih i kod Spomen-zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima kod čakovečke knjižnice. Zajedničku molitvu, a potom i Svetu misu u Crkvi sv. Nikole biskupa predvodit će gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak.

ZAGREB –  Najdugovječnija modna revija zagrebačkih obrtnika, 82. Zlatna igla, održat će se u subotu, 7. listopada 2017. godine, u Studiu Anton Marti u zgradi HRT-a od 20,00 sati. 16 poznatih dizajnera obrtnika, Sekcija cvjećara Udruženja obrtnika grada Zagreba uz još 50-ak sudionika iz ostalih srodnih struka kao što su frizeri, kozmetičari, postolari, krznari, klobučari i zlatari, pokazat će svoje unikatne radove. Tako će po prvi puta  gledatelji će imati priliku vidjeti neobičnu haljinu u kojoj će biti utkano više od tisuću cvjetova.

ZAGREB – Zagrebački maraton, 26. po redu, održat će se ove nedjelje, 8. listopada 2017. godine, od 10,00 sati sa startom na Trgu bana Jelačića. Zagrebački maraton je postao europska manifestacija,  s više od 2.200 polumaratonaca i maratonaca iz 37 zemalja i preko  11 tisuća sudionika u svim utrkama. Ove godine očekuje se rekordan broj sudionika iz regije s obzirom da je upravo 26. Zagrebački maraton ekipno prvenstvo Hrvatske i prvenstvo Balkana u maratonu 2017. Utrka se trči u tri kategorije: maraton, polumaraton i utrka građana te Dječja utrka u subotu 7. listopada od 10,00 sati.

VARAŽDIN – Cestovnu biciklističku utrku pod nazivom „Utrka u magli 2017“, organizira ove subote, 7. listopada 2017. godine, varaždinsko biciklističko društvo „Sloga“. Start i cilj utrke je kod parkirališta u Poduzetničkoj zoni Kneginec u Ulici kralja Andrije Donjem Knegincu. Utrka se boduje za prvenstvo Varaždinske županije za natjecatelja iz klubova s područja županije.

loading