Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.-08.12.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Medeni sejem neizostavna je krapinska prosinačka manifestacija, koja se kao sastavni dio sadržajno bogatog programa Prosinac u Krapini održava prve subote nakon blagdana Svetog Nikole. Ove subote, 7. prosinca 2019. godine, u organizaciji Grada Krapine i Turističke zajednice Grada Krapine, ali i Županijske gospodarske komore, na Trgu Ljudevita Gaja predstavilo se 30-ak izlagača, a prema riječima direktorice Turističke zajednice Nedjeljke Vodolšak na sejmu se nude prije svega med i proizvodi od meda, ali i drugi domaći proizvodi i rukotvorine, kakvi se ne mogu naći na policama u trgovačkim lancima. Medeni sejem, koji se ove godine održava po 18. put, obišao je i gradonačelnik Zoran Gregurović ističući kako je ovo jedna lijepa krapinska tradicija. Za okrijepu izlagača ali i posjetitelja medenog sejma pobrinulo se Lovačko društvo Grada Krapine a pripremljen je i glazbeni program. Program je vodila popularna voditeljica Rdija Kaj Gordana Tepuš. Nakon subotnjeg prijepodneva i Medenog sejma, program u Krapini nastavlja se danas od 17,00 sati ispred Festivalske dvorane paljenjem druge advetske svijeće uz nastup KUD Ilirci i Ilirčeka, te njihovih gostiju iz Rijeke.

ZAGREB – Svečani program uz nastup manjinskih udruga povodom Dana Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba održan je u maloj dvorani Lisinski u nedjelju, 8. prosinca. Kroz ovu manifestaciju Koordinacija, koju čine Vijeća i Predstavnici 20 nacionalnih zajednica Grada Zagreba već tradicionalno obilježava svoj dan,10. prosinca, koji je ujedno i Mađunarodni dan ljudskih prava.

ZAGREB- Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i uz podršku gradske Turističke zajednice u nedjelju, 8. prosinca održana je Zagreb Advent Run utrka. Četvrto izdanje Zagreb Advent Runa okupilo je preko 3.200 kostimiranih sudionika iz 34 zemlje, a start utrke simbolično je označio gradonačelnik Milan Bandić u društvu našeg najboljeg tenisača Marina Čilića. Utrkom se promiče briga o zdravlju, s ciljem okupljanja što većeg broja sudionika kako bi se ukazalo na važnost odgovornog ponašanja na suncu. Dio sredstava od utrke donira se udruzi Zdravi pod suncem.- Evo i na ovaj način, uz promociju zdravog načina života i rekreaciju, te s humanitarnim ciljem promoviramo najbolji, zagrebački Advent- rekao je gradonačelnik Bandić na startu utrke.

ZAGREB – 7. Humanitarna vatrogasna utrka stepenicama, u neboderu u Strojarskoj, održana je u subotu 7. prosinca u Zagrebu. Tamo je čak 315 vatrogasaca iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Mađarske i Francuske trčalo u punoj opremi 31 etažu i još jednom pokazalo složnost, kada je potrebno pomoći bližnjima. Ove godine humanitarnom akcijom pomoglo se Udruzi roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići.

VARAŽDIN – Grofica Marica, poluscenska izvedba u suradnji sa Zagrebačkim gradskim kazalištem “Komedija”, održava se 7. i 8. prosinca u varaždinskom HNK. Grofica Marica, Emericha Kalmana, objedinjuje najbolje od bečke operetne tradicije i mađarskih vatrenih ritmova, ali uključuje i američke utjecaje. Gotovo svi glazbeni brojevi postali su hitovi, a ova antologijska opereta, gotovo sto godina nakon praizvedbe, i dalje je, u novim i novim izvedbama redoviti gost europskih scena.

ZAGREB – Izložba Dimitrija Popovića „Božansko i demonsko u Leonarda Da Vincija“ u povodu 500. godišnjice smrti renesansnog genija otvorena je u Studiju Moderne galerije Josip Račić u subotu, 7. prosinca 2019. godine. Izložba će se moći razgledati do 5. siječnja 2020 godine.

NEDELIŠĆE – Kraj sajamske godine tradicionalno donosi Mesap Advent. U sajamskoj dvorani Mesapa 7. i 8. prosinca okupilo se četrdesetak izlagača koji su predstavili široku paletu proizvoda vezanih uz blagdane. Pripremljeno je i mnogo popratnih programa. Tako je u subotu sajam posjetio Sveti Nikola. Uz razgovor i fotografiranje s mališanima te podjelu slatkiša, Sveti Nikola je, zajedno sa svim posjetiteljima, uživao u programu Dječjeg vrtića Zvončić Nedelišće, mažoretkinja Nedelišća i Male Subotice te malog folklora KUU Zvon Mala Subotica. Nedjeljni program je donio dječju predstavu „Vuka se ne bojim ja“ Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

MARIJA BISTRICA – Tradicija proslave Adventa u Mariji Bistrici nastavljen je dječjim vikendom u subotu, 7. prosinca na Trgu pape Ivana Pavla II. Održana je predstava za djecu, zatim Susret mažoretkinja a navečer koncert. U marijabistričkom hotelu održana je radionica pečenja božićnih kolačića, u Domu kulture koncert „Mali, srednji, srednji…veliki“, a središnji događaj bilo je otvorenje klizališta. U nedjelju, 8. prosinca upaljena je druga adventska svijeća na Trgu pape Ivana Pavla drugog, a čitav dan organizirani su glazbeni nastupi te kazališna predstava.

KOPRIVNICA – Koprivnička liječnica obiteljske medicine Dragica Polančec-Fodor ponovno je proglašena jednom od najboljih doktora u Hrvatskoj, prema iskustvima pacijenata. Na ovom tradicionalnom popisu najboljih, koprivnička se liječnica našla četvrtu godinu za redom te je jedina doktorica iz Koprivničko-križevačke županije koja se na njemu nalazi.

ZAPREŠIĆ – Zagrebački kvartet predstavio se zaprešićkoj publici koncertom u zaprešićkom Muzeju Matije Skurjenija u subotu, 7. prosinca. Na programu su bila djela L. van Beethovena i D. Šostakoviča. Ulaz je slobodan.

BJELOVAR – Ogranak Matice hrvatske Bjelovar organizirao je u subotu, 7. prosinca koncert „Volim Hrvatsku pjesmom“ u Domu kulture Bjelovar. U sklopu koncerta nastupili su Mješoviti pjevački zbor HPGD-a Zoranić iz Zadra te Vokalni sastav Ogranka Matice hrvatske u Bjelovar.

DUBRAVA – Svečano otvorenje finala Svjetskog kupa samostrelom održano je u subotu, 7. prosinca u sportskoj dvorani OŠ Dubrava. Domaćini kupa su Općina Dubrava i Streljačko društvo Dubrava 1094. iz kojeg dolazi najtrofejnija hrvatska sportska obitelj Pereglin sa preko stotinu osvojenih medalja u samostrelu.

loading