Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 07.-08.2019.

Posted in Vijesti

MARIJA BISTRICA – Ovogodišnje 288. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu održava se  7. i 8. rujna 2019. godine. Hodočašće vjernika grada Zagreba u subotu 7. rujna počeli su hodočasnici pješaci. U 18,30 sati je bila zajednička hodočasnička ulazna procesija od kapele sv. Ladislava do Svetišta nakon koje je održana „Služba svjetla“, procesija sa svijećama na bistričkoj Kalvariji. Središnje euharistijsko slavlje održano je u nedjelju, 8. rujna. Predvodio ga je  zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s pomoćnim zagrebačkim biskupima i svećenicima grada Zagreba. Održana je Zavjetna procesija od kapele „Ave Maria“ do Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pridružili su se procesiji te nazočili svetoj misi u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u povodu obilježavanja svetkovine rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe.

PLAVIĆ – Ove se godine obilježava 15. obljetnica proglašenja Turističke zone Sutla – dolina zdravlja te će tim povodom u nedjelju 8. rujna 2019. godine biti održan tradicionalni susret na graničnom prijelazu, odnosno mostu za pogranični promet u Plaviću. Susret će se i pozdraviti načelnici općina Zagorska sela i Podčetrtek kao i mještani s obje strane Sutle, a potom slijedi kulturno-zabavni program. Događaj počinje u 15,00 sati.

ZAGREB – Nakon četiri mjeseca radovi u naselju „Mala Bosna“ u zagrebačkoj Gradskoj četvrti Sesvete privedeni su kraju. Postavljen je plinovod, uređen sustav odvodnje te su asfaltirane ulice Marije Jurić Zagorke i Đure Sudete. „Ljudi su s razlogom negodovali i sada smo na obostrano zadovoljstvo završili sa svim radovima za koje smo iz proračuna izdvojili oko pet milijuna kuna“, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić. Dodajmo i to kako je u ulicama Marije Jurić Zagorke i Đure Sudete postavljeno oko 250 metara novog plinovoda sa 25 priključaka za što osigurano oko 400 tisuća kuna.

ZAGREB – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu započinje sezonu slavljem 200.godišnjice rođenja skladatelja Vatroslava Lisinskog. Tako su u subotu,  7.rujna od 20 sati ispred zagrebačkog  HNK nastupili  solisti Opere, zbor i orkestar HNK u koncertnoj izvedbi opere Ljubav i zloba pod dirigentskom palicom Josipa Skendera.

ZAGREB –  Festival ZeGeVege održan  je ovog vikenda na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, gdje je u svom 12. izdanju okupio sve pobornike zdravog načina života, ljubitelje prirodne kozmetike i sve one koje zanimaju predavanja o biljnoj prehrani i održivom načinu života. Festival ZeGeVege dio je međunarodne manifestacije Veganmania koja se održava u Beču, Münchenu i još 15 europskih gradova.

VARAŽDIN – Skulptura „Sissi“ akademskog slikara Nenada Opačića predstavljena je u subotu, 7. rujna 2019. godine u atriju Županijske palače, u Varaždinu. To je još jedno u nizu događanja u ovogodišnjim Danima Varaždinske županije, a tom prigodom je Husarska garda Varaždinske županije predala prijavak županu Radimiru Čačiću.

.BJELOVAR – U Rakovom Potoku ove nedjelje, 8. rujna 2019. godine, polaganjem vijenaca kod spomen obilježja, počinje obilježavanje 28. godišnjice tragične pogibije hrvatskih domoljuba u Kusonjama. Nakon toga u 15 sati kreće Mimohod istine kojim će sudionici komemoracije ići do kapelice Male Gospe u Kusonjama, gdje će u 16 sati uslijediti komemoracija i polaganje vijenaca, dok će sat kasnije, u 17,00 sati biti služena sveta misa koju će predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

ZAPREŠIĆ – Dan branitelja grada Zaprešića bit će obilježen u nedjelju, 8. rujna. Polaganje vijenaca kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata bit će od 9,30 sati nakon čega slijedi obilazak Spomen sobe, sveta  misa te od 12,00 sati prigodni program i predstavljanje knjige „Lijepom našom odzvanja vam ime“ u Vršilnici zaprešićkih Novih dvora.

 KRIŽEVCI – Svetkovina i 400 godina mučeničke smrti svetog Marka Križevčanina, zaštitnika Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije, svečano je obilježena u subotu, 7. rujna  u Križevcima. Svečano misno slavlje u središtu Križevaca predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, a suslavio je bjelovarsko-križevački biskup monsinjor Vjekoslav Huzjak. Misnom slavlju prethodila je procesija od konkatedralne crkve Svetog Križa kroz središte Križevaca do Strossmayerovog trga, gdje je održano misno slavlje na otvorenom koje su animirali udruženi križevački i svjetovni zborovi.

KRIŽ – Najslađa manifestacija u Zagrebačkoj županiji Kriški oblizeki, najveći je i najstariji hrvatski festival slastica, a ove godine je održana u subotu, 7. rujna u središtu Križa. Održan je program za djecu te sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, a na festivalu se moglo kušati više od dvjesto slastica.

 ZAGREB – UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza održat će se u nedjelju, 8. rujna. Dječja utrka održat će se  na Trgu kralja Tomislava s početkom u 10,00 sati, dok će se utrke na 5 i 10 kilometara za rekreativne i profesionalne trkače održati od 18,30 sati, sa startom na Trgu Eugena Kvaternika. Rekordan je broj prijava, tako da će u  dječjoj utrci sudjelovati 410 djece, dok se za rekreativnu i profesionalnu utrku prijavilo više od 2.100 odraslih. Cilj utrke, koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva, je osigurati sredstva za nabavku opreme za rodilišta i bolji početak života za najmlađe.

SVETI MARTIN NA MURI – Opremanje ‘Eko-Turistčke staze Svetomartinska Mura’ iznosi 362.400 kuna, a novac je osiguran iz Fonda regionalnog razvoja i EU fondova. Eko-turistička staza nalazi se u zaštićenom krajoliku rijeke Mure na površini od 15.520 metara četvornih, dužine pet kilometara i širine 3,2 metra. Kada staza bude završena obogatit će turističku ponudu svetomartinske općine, Međimurske županije, kao i sveukupne ponude hrvatskog turizma.

 

loading