Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.08.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Do 14. kolovoza traje ponovna javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba. Prijedlog je izložen na javni uvid u predvorju zgrade Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1, svakim radnim danom od 8,00 do 15,30 sati te na mrežnoj stranici Grada Zagreba. Javno izlaganje o Prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba održat će se u četvrtak, 8. kolovoza od 17,00 sati u prostorijama Gradske skupštine Zagreba, dvorana “A”. Nova mišljenja, prijedlozi i primjedbe mogu se podnositi samo u vezi s dijelovima prostornog plana koji su u odnosu na prvi prijedlog izmijenjeni i to na adresu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ulica Republike Austrije 18, 10 000 Zagreb.

VARAŽDIN – Prema podacima Hrvatske gospodarske komore o robnoj razmjeni s inozemstvom u 2018. godini, Grad Zagreb i dalje je na prvom mjestu sa 33 milijarde kuna izvoza, a Varaždinska županija se ponovno može pohvaliti sa drugim mjestom po izvozu, i to sa 7,2 milijarde kuna, dok su odmah iza nje Zagrebačka županija sa 6,3 milijarde kuna te Međimurska županija s 5,1 milijardom kuna. Daleko najslabiji izvoz u Hrvatskoj ima Dubrovačko-neretvanska županija sa samo 215,9 milijuna kuna, što bi značilo da Varaždinska županija izvozi 33 puta više nego Dubrovačko-neretvanska.

SERDAHELJ – 19. Festival gibanice održan je u Serdahelju, jednom od osam hrvatskih sela u županiji Zala u Mađarskoj. Manifestacija okuplja velik broj posjetitelja i uživa međunarodni karakter upravo zahvaljujući gostima iz međimurskih općina. Puhački orkestar Donje Dubrave otvorio je manifestaciju, a prisutne su pozdravili potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec. Ovogodišnjem Festivalu gibanice već su tradicionalno nazočili načelnici Donjeg Vidovca i Goričana Josip Matulin i Mario Moharić, čije su sumještanke spremale gibanicu. Manifestaciju je posjetio i Péter Cseresnyés, parlamentarni zastupnik i državni tajnik u Ministarstvu inovacija i tehnologije koji je s predstavnicima Međimurske županije razgovarao o nastavku uspješne suradnje, posebice daljnjim koracima vezanim uz izgradnju mosta Kotoriba Murakerestur.

KOPRIVNICA – Pripreme za koprivnički Renesansni festival, najveću manifestaciju povijesnog karaktera u Hrvatskoj, su u punom jeku, rečeno je na konferenciji za medije održanoj na lokaciji same manifestacije, koprivničkim povijesnim bedemima. Naime, već se desetak dana postavljaju kulise, a dvadesetak sprava izgrađeno je posebno za ovogodišnju temu koja će biti Tortura. – Tema je izazvala veliki interes, a uz brojne zabavne sadržaje na festivalu, želja nam je da educiramo posjetitelje, posebno one najmlađe – istaknuo je direktor Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan. Uz Labazana, na konferenciji je bio i gradonačelnik Mišel Jakšić koji je naglasio da Renesansni festival ima priznanje Ministarstva turizma. – Ovaj festival je kreativna košnica koja je bitna za brendiranje grada, a svake godine pokazuje i koliko su Koprivničanci marljivi i kreativni. Posjetitelje, od 22. do 25. kolovoza očekuju brojne nastupajuće viteške, obrtničke i muzičke skupine iz deset europskih zemalja, bogata ugostiteljska ponuda jela iz tog vremena koju će pripremati desetak ugostiteljskih objekata, a u realizaciji ovog događanja, koje ima turistički, povijesni, ekološki i edukativni karakter ove godine sudjeluje više od 1000 sudionika.

 

ZAGREB – I ove godine održava se odabir za Hrvatsko stablo, a u konkurenciji za dobitnika nalazi se i zagrebački poznati Dedek- hrast lužnjak maksimirskog parka. Najstariji stanovnik parka Maksimira, spomenika parkovne arhitekture, popularno zvan ”Dedek”, živući je drveni div koji je svjedočio brojnim promjenama maksimirske šume. Jedino je stablo na 316 hektara parka koje je dobilo ime. Unatoč tome što ga je nekada u povijesti pogodio grom, što se vidi po ožiljcima i kori, ”Dedek” je pun životne energije i čvrsto stoji kao podsjetnik na neka prošla vremena. Glasovati se može na internetskoj stranici Javne ustanove Maksimir.

ZAGREB – Turistička zajednica Zagrebačke županije raspisala je poziv za natjecanje naziva „Doživi Zagrebačku županiju“ za najbolju fotografiju doživljaja posjeta jedne ili više manifestacijama s područja Zagrebačke županije. Cilj je fotografijom prikazati priču i doživljaj s neke od manifestacija koje se događaju tijekom godine u Zagrebačkoj županiji, te promovirati i potaknuti na posjet događanjima i manifestacijama diljem županije. Tema fotografije „Doživi Zagrebačku županiju“ omogućuje autorima kreativni izražaj. Fotografije moraju biti snimljene isključivo na manifestacijama/događanjima ove ili u protekle tri godine na području Zagrebačke županije. Poziv je otvoren do 15. prosinca.

KONJŠĆINA – Program obilježavanja Dana općine i župe Konjščina koji nudi ponešto za sve generacije posjetitelja, traje do nedjelje, 11. kolovoza. Tako će u četvrtak, 8. kolovoza s početkom u 9,00 sati biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a nakon toga i Sveta misa u Crkvi sv. Dominika u Donjoj Konjščini. Bogat program očekuje sve posjetitelje u subotu od 9,30 sati. Tako će, uz pohod šetnicom „Po dragom kraju“ i natjecanje u vožnji kajaka po rijeci Krapini, biti održana i natjecanja u kuhanju kotlovine, potezanja užeta, a udruge građana sa područja općine prezentirat će svoje proizvode. Od 17, 00 sati bit će održana i 7. biciklijada „Putevima rudara“, a zadnjeg dana, u nedjelju 11. kolovoza mališani će imati priliku sudjelovati na Dečec Kupu.

loading