Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.09.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Kompletno obnovljenu Radićevu ulicu rano jutros, dva mjeseca prije zadanog roka, otvorio je zagrebački gradonačelnik  Milan Bandić.  Što se tiče zahtjeva ugostitelja za ukidanje autobusne linije koja povezuje Trg bana Jelačića i Gornji Grad, zagrebački gradonačelnik je rekao da će se o tome pitati sve stanare koji koriste ovu liniju te ukoliko se s time slažu da će biti ukinuta. Rekonstrukcija kolnika u Radićevoj, započela je 10. ožujka ove godine, a obuhvatila je izgradnju novog javnog kanala, vodoopskrbnog cjevovoda i dijela plinovoda sa svim kućnim priključcima, kompletnu EEN mrežu sa svim priključcima i održavanje EKI mreže, te kolničku konstrukciju s oborinskom odvodnjom, spajanje krovnih voda, ponovnu ugradnju kocke u kolnik, pripremu kocke i ugradnju u nogostupe umjesto dosadašnjeg asfalta, te obnovu javne  rasvjete. Vrijednost ove  investicije je 8,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Zagrebačke fontane, nakon nekoliko mjeseci probnog rada, u Ulici Hrvatske bratske zajendice,večeras će u 20,30 sati otvoritizagrebački gradonačelnik Milan Banidć. U glazbenom dijelu programa nastupit će Prljavo kazalište&Mladen Bodalec, Ivana Kindl, te orkestar i solisti Kazališta Komedija pod ravnanjem Krešimira Batinića. Osim na glazbi naglasak će biti i na igri  vode i svjetlosti. Sve skladbe pratit će i svjetlosne projekcije povijesnih vizura Zagreba na fontanama te nezaboravni laserski show. Gradonačelnik poziva sve Zagrepčanke i Zagrepčane da dođu na koncert i uživaju u sjajnom programu kojim se obilježava završetak projekta izgradnje pet fontana, koje sad čine novu i prepoznatljivu gradsku vizuru te reprezentativan ulaz u samo srce našega grada.

KAŠINA – Novo gradilište, odnosno igralište NK Kašina, gdje su započeli pripremni radovi na sanaciji rano jutros obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radovi će trajati tri mjeseca, na 6.350 metara četvornih, obavit će se sanacija igrališta i postaviti umjetna trava, a vrijednost radova je gotovo 3 milijuna kuna, rekao je pročelnik Gradskog ureda za izgradnju prostorno uređenje Dinko BIlić. Ovo je treće igralište koje se uređuje na području GČ Sesvete i vrlo je značajno za mlade koji se bave sportom te će tako oko 250 djece  svoje slobodno vrijeme provoditi  na kvalitetan način, istaknuo je predsjednik GČ Sesvete Dražen Markota.

ZAGREB – Radovi 1. faze uređenje i sanacije Sportsko rekreacijskog centra Grana Klaka započeli su u zagrebačkom naselju Dubrava. Radit će se cjelovita rekonstrukcija nekoliko igrališta i svih pratećih staza i javne rasvjete. Nakon 10-ak godina čekanja, početak radova označio je  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je uz to najavio i izgradnju bazena u Gornjoj Dubravi. Vrijednost ove investicije je gotovo 10 milijuna kuna. Kao stanovnik Dubrave, koja ima 110 tisuća stanovnika,  izuzetno ponosan što su započeli radovi je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić.Uz najavljenu izgradnja bazena, čelni ljudi Grada  najavili su i  uređenje Grada mladih.

ZAGREB – Dodjela  Ugovora korisnicima vrtnih parcela u sklopu Projekta „Gradski vrtovi“, bit će održana danas od 17,00 sati na novouređenoj dvanaestoj lokaciji gradskog vrta, u Mrkšinoj ulici, u gradskom vrtu Sveta Klara na kojoj se nalaze 64 vrtne parcele. Podsjetimo projektom „Gradski vrtovi“  Grada Zagreba omogućeno je građanima korištenje obradivog zemljišta za proizvodnju hrane za osobne potrebe. Interes građana za dobivanje vrtnih parcela i dalje je izrazito velik, a želja je gradskih vlasti urediti još novih površina za Gradske vrtove.

KOPRIVNICA – Eco sandwich kuća, prva niskoenergetska kuća u Hrvatskoj, otvorena je danas u Koprivnici, u tamošnjem zelenom kvartu na Lenišću. Prva je to od planiranih 12 obiteljskih kuća u tom kvartu, a gdje su već izgrađene tri šparne hiže sa po 30-ak stanova. Ovo je ujedno i prva svjetska implementacija ovog sustava, nastalog u Hrvatskoj, koji je s 400 tisuća kuna potpomogla Europska unija. Eco sandwich je novi, jedinstveni, predgotovljeni, ventilirani, betonski sendvič panel, izrađen od recikliranog betona i opeke s toplinskom izolacijom. Projekt gradnje šparnih hiža i kuća na Lenišću će se nastaviti, kaže zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić, te napominje kako je kuća s tri stambene jedinice čiji su stanari danas dobili ključeve, ima pet parkirališnih mjesta te vrt koji je projektiran tako da svaka stambena jedinica može imati svoj.

GORNJA STUBICA – Nerazvrstanu cestu Sveti Matej – Gornja Planina koja ide u sanaciju danas su obišli župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić i ravnatelj zagorskog ŽUC-a Željko Vincelj.  Ova cesta povezuje Krapinsko-zagorsku županiju sa Zagrebom, odnosno gradskom četvrti Sesvete te je predviđena za povezivanje ZET-ovom linijom javnog gradskog prijevoza. Do sada je u sanaciju  uloženo je 230.000 kuna, a izvedeni su radovi na uređenju podloge i asfaltiranju 300 metara ceste, a sanacija preostalog makadamskog dijela iznosi 820.000,00 kuna. Sanacija uključuje izvedbu podloge, uređenje oborinske odvodnje i asfaltiranje u preostalih 1,45 kilometara širine 4,5 m.

ZAGREB – Svečana primopredaja i prezentacija opreme za tehničke intervencije i spašavanje iz ruševina, koju je nabavio zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama te dodijelio Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba na korištenje danas je održana u prostoru vatrogasne postrojbe Dubrava. Vatrogasci su demonstrirali tehnike spašavanja iz vozila koristeći dobivene alate i to hidraulički alati za rezanje, razmicanje i slično, uređaji za otvaranje vrata te ručni alati za tehničke intervencije, rekao je zapovjednik JVP Zagreb Siniša Jembrih.Prezentacija je održana zbog modernizacije opreme te s ciljem usavršavanja rada i bolje opremljenosti pripadnika specijalističkih postrojbi za spašavanje iz ruševina civilne zaštite Grada Zagreba, kojoj su prisustvovali  pročelnik Pavle Kalinić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

VRBOVEC – Sportsko natjecanje hrvatskih branitelja, 14. po redu, u Vrbovcu je organizirala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata, podružnica Zagrebačke županije. Sudjelovalo je više od 380 branitelja koji su se nadmetali u osam sportskih disciplina: malom nogometu, potezanju konopa, stolnom tenisu, šahu, streljaštvu, pikadu, kuglanju i boćanju. Tom prigodom zamjeniku župana Damiru  Tomljenoviću, ujedno predsjedniku Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije, uručena je zahvalnica UDVDR-a za dugogodišnju uspješnu suradnju i nesebičnu pomoć u realizaciji projekata za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

KRAPINA – Sve je spremno za 24. Zagorski gospodarski zbor, koji počinje sutra i traje do subote, 10. rujna. Posjetitelji će imati priliku obići čak 375 izlagača, stotinjak više nego prošle godine, a održavat će se na prostorima OŠ Ljudevit Gaj, u dvorani i pod šatorima, u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda i u anfiteatru Srednje škole Krapina, gdje će se sutra, 08. rujna 2016. godine od 9,00 sati održati Poslovni uzlet Krapinsko-zagorske županije i Poslovnog dnevnika, dok svečanost otvorenja Zagorskog gospodarskog zbora počinje u 14,00 sati. Uz izlagače s područja Krapinsko-zagorske županije, na Zboru će biti prisutni i izlagači iz Zagreba, osam kajkavskih županija te susjedne Slovenije i Bosne i Hercegovine. Zemlja partner ove je godine Republika Slovenija, dok će Šibensko-kninska županija biti partner županija. Organizatori ove značajne gospodarske manifestacije su Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Radio Kaj.

ČAKOVEC – Kuća mogućnosti, projekt stambenog zbrinjavanja mladih koji izlaze iz sustava socijalne skrbi uz program mentorstva u cilju njihovog životnog osamostaljivanja, otvorena je jučer u Čakovcu. U kući koja može smjestiti 5 do 6 osoba, trenutno su smještene dvije osobe u dobi od 18 godina, koje će proći kroz dvogodišnji mentorski program, a  provode ga tri stručne osobe. Radi se drugoj takvoj kući u Hrvatskoj i prvoj u Međimurju, koju je u suradnji s domaćim i inozemnim partnerima pokrenula Udruga udomitelja djece Međimurja.

KRIŽEVCI – Blagdan je svetog Marka Križevčanina, trećeg hrvatskog sveca. Proslava se održava u njegovom rodnom gradu u Križevcima gdje će, na Strossmayerovom trgu, biti služena sveta misa koju predvodi monsinjor Egidije Ivan Živković, biskup Željeznoga u austrijskom Gradišću. Procesija od konkatedrale Bjelovarsko-križevačke biskupije, križevačke crkve Svetog križa, kreće u 10.30 sati ulicama grada do crkve na otvorenom, odnosno do Strossmayerovog trga. U sklopu svetkovine održat će se i 16. Susret osoba s invaliditetom te 11. Susret udruga Hrvatski domobran. Zbog održavanja mise na otvorenom od 9 do 13 sati u užem središtu Križevaca na snazi je biti zabrana prometa i to dijelom Strossmayerovog trga, Jelačićevom ulicom, Nemčićevom te Zakmardijevom ulicom.

VARAŽDIN – Zanimljivo glazbeno događanje pripremaju za listopad Turističkoj zajednici Varaždinske županije. U Varaždinu će naime od 6. do 9. listopada biti održan Festival letećih gitara. Publika će na festivalu imati prilike po prvi put čuti neka od uvaženih gitarističkih imena, uz bogat popratni program. O detaljima vezanim uz ovaj projekt koji predstavlja dio brendiranja Varaždinske županije, danas će na konferenciji za novinare u Varaždinu govoriti direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec, župan Varaždinske županije i predsjednik  županijske turističke zajednice Predrag Štromar te gradonačelnik Varaždina I predsjednik gradske turističke zajednice Goran Habuš

loading