Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.09.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Muzej oldtimera Presečki, najveći muzej takve vrste u Hrvatskoj, otvoren je danas, 07. rujna 2017. godine, u Krapini. Riječ je o modernoj muzejskoj instituciji koja se prostire na 1100 četvornih metara izložbenog prostora te na jednom mjestu upoznaje javnost s poviješću ovog važnog aspekta tehničke kulture. Osim reprezentativnih primjeraka automobila iz pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, posjetitelji će imati prilike uživati i u razgledavanju motocikala, autobusa, bicikala, ali i drugih muzejskih primjeraka raznovrsnih fotografija, časopisa, knjiga, plakata i uređaja. U gradnju i opremanje Muzeja zagorski poduzetnik Antun Presečki, koji 25 godina skuplja i restaurira starodobna vozila, uložio je oko šest milijuna kuna, a vrijednost izložaka – dvadesetak automobila, više od 60 motocikala i nekoliko autobusa – procjenjuje se na više od pet milijuna kuna. Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni gosti, među kojima i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, saborski zastupnik Žarko Tušek, državni tajnik ministarstva gospodarstva, obrta i poduzetništva Mario Antonić, potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, a Muzej je otvorio ministar turizma Gari Cappelli.

KRAPINA – Prezentacija opreme i skladišta Gradskog društva Crvenog križa Krapina održana je danas u Krapini. Uz prezentaciju, upriličen je i sastanak službi civilne zaštite Hrvatske i Slovenije, kako bi se raspravljalo o suradnji u kriznim situacijama. Velika je tradicija suradnje  Hrvatske i Slovenije, a sada smo tu suradnju odlučili proširiti i na gradove poput Krapine, Celja, Brežica i Ptuja, istaknuo je Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog Križa Robert Markt. Tema sastanka bila je i razmjena iskustva te su na njemu sudjelovali i gosti iz Makedonije te državne uprave za spašavanje, vatrogasna služba, hitna služba i Crveni križ Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine. Ovakvi sastanci i dogovori oko kriznih situacija su iznimno korisni i potrebni radi spremnosti za svaku nepredviđenu situaciju, zaključio je zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek.

ZAGREB – U četvrtak 07. rujna 2017. započeli su radovi na rekonstrukciji Ulice grada Mainza, na dionici od Slovenske do Reljkovićeve ulice. Dva mjeseca radit će se na 200 metara kolnika, parkirališta i sjeverne pješačke staze. Vrijednost investicije je milijun i 700 tisuća kuna, a radovi se financiraju iz gradskog proračuna. Ovo je inače II. faza uređenja Ulice grada Mainza. U prvoj fazi saniran je pješački hodnik na sjevernoj strani, od Vodovodne do Slovenske, a ti radovi su financirani i inicirani od Vijeća gradske četvrti. Za vrijeme radova na snazi je privremena regulacija prometa.

ZAGREB – Stanje realizacije projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“, provedba Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, provedba Programa razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje cijele Županije, informacija o stanju projekta rekonstrukcije javne rasvjete na području Zagrebačke županije te suradnja gradova, općina, trgovačkih društava, ustanova Zagrebačke županije na realizaciji projekta kapitalne izgradnje teme su radnog sastanka, 7. rujna 2017. godine župana Stjepana Kožića s načelnicima i gradonačelnicima Zagrebačke županije koji se održava u Zagrebu

VARAŽDIN – Svečanim upisivanjem vijećnika Županijske skupštine, župana i njegovih zamjenika u Knjigu instalacija u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, danas  u 16,30 sati počinje bogat program obilježavanje Dana Varaždinske županije. Knjiga instalacija dokument je u kojem se u pisanom obliku pohranjuju najvažniji županijski događaji na jednom mjestu da bi se sačuvali za buduće generacije. Nakon upisivanja u Knjigu instalacija, bit će služena sveta misa zahvalnica u Varaždinskoj katedrali koju će služiti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

BRESTJE – U završnoj su fazi radovi na plinovodu u Brestju. Djelatnici gradske plinare Zagreb trenutno rade na priključku krajnjih kupaca i spajanja istih na novo izvedeni plinovod. Radovi će se izvoditi u Brestovečkoj cesti i pripadajućim poprečnim ulicama. Sve bi trebalo biti gotovo do 15. rujna 2017. godine. Inače, gradska plinara Zagreb tijekom ljetne sezone u Sesvetama je izvela više od 7.300 metara novih plinovoda i rekonstruirala gotovo 500 priključaka.

KRAPINA – Poslovni susret Istarske i Krapinsko-zagorske županije održan je uoči otvorenja jubilarnog 25. Zagorskog gospodarskog zbora, ovog četvrtka 7. rujna 2017. godine u Krapini. Istarska županija je ovogodišnji partner Zbora, a o brojnim temama, primjerima dobre prakse i razmjeni iskustva raspravljali su župani Istarske i Krapinsko-zagorske županije Valter Flego i Željko Kolar te gospodarstvenici. Ne možemo graditi izolirane otoke nego maksimalno surađivati, zaključio je župan Flego dodavši da ga veseli suradnja Istarskih i Krapinsko-zagorskih gospodarstvenika, obrtnika i poljoprivrednika za vrijeme trajanja Zagorskog gospodarskog zbora, a time stvaraju nove partnere i novo povjerenje. A da su Istarska i Krapinsko-zagorska županija u izvrsnim odnosima potvrđuje i župan Kolar te dodaje da je logični slijed događaja, da se suradnja prebaci i na gospodarstvo.

ŠENKOVEC/ ČAKOVEC – Međimurje je jučer proslavilo 451. obljetnicu junačke pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog. Upravo je iz Međimurja 1566. godine vojskovođa Zrinski krenuo put Sigeta i zaustavio prodor Turaka prema Europi. Taj veliki povijesni događaj Međimurskoj županiji već 17. godinu obilježava se nizom događanja u organizaciji Zrinske garde Čakovec. U Šenkovcu je tako jučer održan svečani mimohod od tamošnje crkve sv. Jelene Križarice do mauzoleja Zrinskog, a događaju je prisustvovao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Svečanost je završila sinoć u Čakovcu predstavljanjem zbornika radova sa prošlogodišnjeg znanstvenog skupa na temu Zrinskih, a nakon toga i koncertom Simfonijskog puhačkog orkestra oružanih snaga RH i Klape „Sveti Juraj“- Hrvatske ratne mornarice.

KOPRIVNICA – Vrtiće na gradskom području, obišao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić zajedno sa svojim zamjenicama Ksenijom Ostriž i Melitom Samoborec te pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti i europske poslove Darkom Ledinskim.  Bila je to prilika za upoznavanje s radom i programom dječjih vrtića Tratinčica, Smiješak, Igra, Podravsko sunce i Sveti Josip u novoj pedagoškoj godini. Koprivničke vrtiće kojima je Grad osnivač trenutno polazi 1.034 djece. Koprivnica sufinancira i djelatnost dadilja, a tim sustavom trenutno je obuhvaćeno oko 70 djece.

NEDELIŠĆE – Sa startom i ciljem u Gimnastičkom centru Aton u općini Nedelišće, u subotu 23. rujna, bit će održana Panamura- biciklističko- avanturistička utrka kroz Međimurje. Utrka, na kojoj očekuje veliki broj biciklista rekreativaca iz Hrvatske i Slovenije, podijeljena je u tri etape, najavio je na danas održanoj konferenciji za medije u Nedelišću, u ime glavnog organizatora, Međimurskog biciklističkog kluba Mura- Čakovec, tajnik Nenad Ciglar. Prva etapa će se voziti od Nedelišća do Mađerkinog brijega, druga do Murskog Središća, a zatim se u trećoj etapi vozi natrag do Nedelišća. Uz rekreativni dio, utrka će sudionicima ponuditi i turistički doživljaj gornjeg Međimurja, stoga Panamura predstavlja i važan turistički proizvod u razvoju cikloturizma kontinentalne Hrvatske, naglasila je Sandra Herman, zamjenica župana i predsjednika TZ Međimurske županije, koja je pružila svu logističku potporu organizatorima, baš kao i Općina Nedelišće iz koje utrka 23. rujna kreće u 10,00 sati.

loading