Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.09.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Već 11. godinu za redom glavni zagrebački trg, Trg bana Josipa Jelačića, ugošćuje najveći festival održivog življenja i veganske prehrane u ovom djelu Europe – ZeGeVege. Više od stotinu domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoproizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama danas i sutra prenosit će svoja znanja i iskustva o raznim aspektima veganstva, prava životinja, ekologije i održivog življenja. – Ove godine imamo više štandova, više izlagača i više degustacija, a bit će održane i radionice na kojima će posjetitelji festivala moći saznati kako svakodnevna jela spraviti u veganskoj varijanti bez namirnica životinjskog porijekla – istaknuo je Luka Oman, organizator festivala ZeGeVege. Festival ZeGeVege je dio međunarodne manifestacije Veganmania koja se održava u više od 15 europskih gradova, a u Hrvatskoj ga organizira neprofitna udruga Prijatelji životinja.

ZAGREB – Početkom kolovoza Zagreb je osvojio priznanje Meeting Star Award kao najbolje kongresno odredište prema izboru magazina Kongres Magazine. „Rezultati koje Zagreb ostvaruje te priznanja koja smo osvojili dokazuju da je naš grad atraktivno odredište cijele godine, kako odmorišnim, tako i poslovnim gostima“, istaknula je direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld.

ZAGREB – Prijave za treći ciklus programa Startup Factory ,u organizaciji ZICER-a, Zagrebačkog inovacijskog centra, otvorene su do 12. rujna ove godine. Mogu se prijaviti ekipe od 3 do 5 punoljetinih članova ili startupovi registrirani u posljednjih 12 mjeseci koji razvijaju visokotehnološka rješenja u području zdravstva i kvalitete života, energije i održivog okoliša, prometa i mobilnosti, sigurnosti te hrane i bio-ekonomije. Finalisti će svoja rješenja predstaviti poduzetnicima i potencijalnim investitorima na startup konferenciji u prosincu, a najbolja ekipa osvojit će i bespovratnu financijsku potporu od 800 tisuća kuna te kontinuiranu podršku ZICER-a.

ZAGREB – Izložba sarajevskog fotografa Ivana Hrkaša naziva Trojka bit će otvorena večeras, 7. rujna 2018. godine s početkom u 20,00 sati u Galeriji Miroslav Kraljević. Hrkaš će se predstaviti s istraživačkim projektom u sklopu kojeg se bavi impresijama i narativnim okvirima poznate riječke plaže Trojke. Spomenutom izložbom, u Galeriji Miroslav Kraljević počet će serija izložbi na temu Kritički turizam u sklopu kojih će se u narednih godinu dana, između ostalih, predstaviti irska umjetnica Helouise O´Reiley, srpska umjetnica Katarina Šoškić i pulski umjetnik Matija Debeljuh.

BJELOVAR – Na sajamskom prostoru u Gudovcu pokraj Bjelovara danas, petak, 7.rujna 2018. godine, otvoren je 26. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam. Najveća sajamska manifestacija u Hrvatskoj, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, sve do nedjelje, 9. rujna 2018. godine, donosi brojne programe, izložbe, prezentacije, predavanja i poslovne susrete. Na sajmu izlaže devet stranih zemalja i 500 izlagača, a perjanica sajma je Državna stočna izložba, ističe direktor sajma Davorin Posavac, na kojoj će se predstaviti 200-tinjak uzgajivača s 500-tinjak grla stoke, dok Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs naglašava kako Sajam potvrđuje kontinuiranosti i uspješnost u razvoju. Otvarajući manifestaciju, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potvrdio je kako je Jesenski međunarodni bjelovarski sajam najjači sajam, bilo kojeg karaktera, koji Hrvatska ima, čemu u prilog ide i 10%-tno povećanje broja izlagača te sve ono što vrijedi u poljoprivredi i drugim granama nalazi se upravo na ovoj sajamskoj manifestaciji.

VARAŽDIN – Povodom Dana Varaždinske županije i blagdana Male Gospe u gledalištu HNK-u u Varaždinu održana je u petak, 7.rujna  svečana sjednica Skupštine Varaždinske županije. Sjednici su prisustvovali brojni dužnosnici i gosti, među kojima su bili i izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik vlade Predrag Štromar, izaslanik predsjednika Sabora  RH, saborski zastupnik Anđelko Stričak, te izaslanik predsjednice RH, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs. Varaždinski župan Radimir Čačić u svom se govoru među ostalim prisjetio bogate povijesti Varaždinske županije, citirajući na kraju riječi Theodora Roosevelta  „Napravi što možeš, s onim što imaš i tamo gdje jesi“ poručivši kako će se toga držati. Zato sam siguran u našu uspješnu suradnju na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, jer nam je cilj isti – da građanima u Hrvatskoj bude bolje  zaključio je župan Čačić. Na sjednici su dodijeljena i javna priznanja Varaždinske županije za 2018. godinu.

ČAKOVEC – Na Poligonu za osposobljavanje pješaka i vozača bicikla u Čakovcu, danas su održane preventivne akcije „Poštujte naše znakove“ i „Sigurno u školu s HAK-om“. Organizatori su Policijska uprava Međimurska, Autoklub Čakovec i Grad Čakovec, a u njima su sudjelovali učenici čakovečkih osnovnih škola. Na samom početku akcije djecu je, sa suradnicima, obišao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Uz provođenje ovakvih akcija, koje imaju za cilj dodatno educirati djecu kako bi se izbjegle neželjene situacije u prometu, Grad Čakovec je u suradnji s PU Međimurskom organizirao dežurstva policajaca i komunalnih redara pri pješačkim prijelazima u blizini škola, naglasio je gradonačelnik Kovač. Inače, Grad Čakovec osnivač je pet osnovnih škola u čije je klupe, s početkom nove školske godine, sjelo 2.269 učenika.

KRAPINA – Poziv kreativcima da se prijave na foto natječaj „Bajka na dlanu“ za najbolju bajkovitu urbanu fotografiju, fotografiju prirodnih ljepota, marljivih ljudi, tradicijskih objekata, kulturne i prirodne baštine upućuje Krapinsko-zagorska županija. Cilj natječaja je fotografijom prikazati Zagorje – Bajku na dlanu kroz sva godišnja doba, te promovirati Zagorje kao turističku destinaciju, a u njemu mogu sudjelovati amateri i profesionalci državljani  Republike Hrvatske. Nakon završetka foto natječaja tročlani stručni žiri će odabrati najbolje fotografije.  Foto natječaj je otvoren od do 31. listopada 2018. godine, a svi detalji oko prijave i pravila nalaze se na internetskoj stranici Krapinsko-zagorske županije

KRAŠIĆ – Načelnik Općine Krašić, Fajnik i njegov zamjenik Josip Špoljar potpisali su svoje članstvo za HDZ, u prisutnosti predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Dražena Barišića i tajnika Mate Čička. Naime, načelnik i njegov zamjenik krajem veljače podnijeli su ostavke na sve dužnosti u HSS-u te su se nakon dugog promišljanja odlučili na ovaj potez. HDZ sada na području Zagrebačke županije pristupanjem načelnika Općine Krašić ima 3 gradonačelnika i 14 načelnika.

MOLVE – Svečanom obilježavanju 60. godišnjice osnutka Nogometnog kluba Molve nazočio je zamjenik koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić. Ljubić je čestitao vodstvu i članovima Kluba na predanom radu i popularizaciji sporta u lokalnoj sredini, posebno među mladima te im je poželio puno uspjeha u daljnjim aktivnostima.

loading