Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.10.2016.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN- Na tragu dugogodišnje glazbene tradicije te brandiranja Varaždinske županije kao „Županije glazbe“, a njegujući uspomenu na svjetski poznatog i priznatog gitarista Ivana Padovca, u Varaždinu je večeras svečano otvoren Festival letećih gitara. Radi se o prvom festivalu u Varaždinu, kojim se želi pokazati raznorodnost gitare kao glazbenog instrumenta kroz nastupe vrhunskih domaćih i inozemnih gitarista te kroz brojne radionice i izložbe, odnosno program koji sadrži pedesetak pretežito glazbenih događanja. „Festival letećih gitara“ održava se do nedjelje, 9. listopada, u organizaciji Turističke zajednice Varaždinske županije i Udruge “Muzički vremeplov”.

ZAGREB – U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić upućuje čestitku sugrađanima te ih poziva da na pročelja svojih zgrada istaknu hrvatske zastave. Čestitam vam Dan hrvatske neovisnosti – dan prisjećanja na sudbonosnu odluku Hrvatskog sabora o raskidanju državnopravnih sveza s ostalim dijelovima bivše države, u jeku ratne 1991. U tim smo vremenima iskazali odlučnost, zajedništvo i solidarnost, a naši su branitelji svojim junaštvom i svojom žrtvom stvorili preduvjete za novu, slobodnu i europsku Hrvatsku, na čemu smo im vječno zahvalni. Iste su te vrijednosti jednako važne i danas, jer za rješavanje aktualnih gospodarskih i društvenih problema, za aktiviranje svih naših potencijala trebamo istu energiju, odlučnost, zajedništvo i solidarnost, ističe u čestitki gradonačelnik Milan Bandić.

KRAPINA – Na gradskom groblju u Krapini jutros je položen vijenac i  zapaljene svijeće povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske i Dana branitelja Krapinsko-zagorske županije. Trenutak je to prisjećanja na slavne dane novije hrvatske povijesti, ali i ponosa na 11 tisuća Zagoraca koji su branili Domovinu, istaknuo je župan krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Ove godine navršava 25 godina od prvog odlaska na ratište pripadnika 103. brigade Hrvatske vojske, Zagorske brigade, čiji pripadnici 8. listopada obilježavaju i Dan branitelja Krapinsko.zagorske županije. Počast Domovini i njenim braniteljima došle su danas u Krapinu iskazati   delegacije Krapinsko-zagorske županije, Grada Krapine, MORH-a, MUP-a, Ureda državne uprave u KZŽ i  braniteljskih udruga koje djeluju na području Krapinsko-zagorske županije.

VARAŽDIN -Povodom Dana neovisnosti položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Križa/Spomena braniteljima na Gradskom groblju u Varaždinu. Izaslanstvo Varaždinske županije predvodio je zamjenik župana Alan Košić, a  s njime u izaslanstvu bili su i predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić te županijski vijećnik Zlatan Mošmondor. Vijenac su također položili i predstavnici Grada Varaždina na čelu s gradonačelnikom Goranom Habušom, predstavnici Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata te izaslanstva braniteljskih udruga s područja Grada i Županije.

ČAKOVEC – Dan neovisnosti Republike Hrvatske obilježen je danas i u Međimurskoj županiji. Kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu vijenac su položila i svijeće zapalila izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Policijske uprave međimurske. Obilježavanje je nastavljeno kod Spomen- zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, gdje je održana i prigodna molitva za sve one koji su zaslužni da je Hrvatska danas samostalna i neovisna država.

ZAGREB – Svečano proglašenje Najuzornije seoske žene Zagrebačke županije za 2016. godinu održat će se ove subote, 8. listopada u balonu Boćarskog doma na zagrebačkom Prisavlju s početkom u 10,30 sati. U konkurenciji  za ovu prestižnu titulu je 7 kandidatkinja: Marina Dobošić iz Žabnice općina Farkaševac, Marija Jantoljak iz naselja Žunci Vrbovec, Snježana Klanfar općina Žumberak, Marijana Prevarek iz Vrhovca u Vrbovcu, Jadranka Ribarić iz Belčića Jastrebarsko, Ankica Trcak iz Polonja i Ankica Zeba iz Svetog Ivana Zeline.

ZAGREB – Gotovo 2,5 milijuna kuna izdvojit će se iz gradske blagajne kako bi se uredio prilaz Jadranskom mostu. Rekonstruirat će dio Savske ceste, odnosno kolnik i pješačka stazu te stube koje vode sa Savske na Jadranski most. Riječ je o rekonstrukciji prilaza koji se nalazi na okretištu Savski most, točnije o cesti koja dijelom prolazi ispod samog Jadranskog mosta.

VARAŽDIN – Međunarodni sajam „Lov, ribolov, priroda, turizam“ započinje danas u Varaždinu i trajat će sve do nedjelje, 09. listopada. Tijekom tri dana u Gradskoj sportskoj dvorani posjetitelje očekuje stotinjak izlagača iz desetak europskih zemalja te mnoštvo popratnih sadržaja.

RADOBOJ – Kako bi mještanima olakšala život, Općina Radoboj pristupila je sanaciji klizišta u Jazvinama, u naselju Švaljki, gdje zahvaćena nerazvrstana cesta kojom je onemogućeno normalno odvijanje prometa, a samo klizište utječe i na tri stambena objekta. Nakon što je prikupljena potrebna dokumentacija, ukazala se mogućnost sanacije klizišta kroz javni natječaj Vlade RH. Vrijednost radova iznosi 442.958 kuna. Ukoliko to vremenske prilike dozvole, predviđeno je da izuzetno zahtjevni radovi budu izvedeni za 45 dana, saznajemo u Općini Radoboj.

ĐURĐEVAC – Đurđevačka Gimnazija doktora Ivana Kranjčeva predstavila je projekt IMAGINE. Radi se o projektu Erasmus+ koji će se u đurđevačkoj gimnaziji provoditi naredne dvije godine. Usmjeren je na promicanje tolerancije, jednakosti i ljudskih prava, a u njemu će sudjelovati učenici trećih razreda. Želja je svih sudionika da se u projekt uključi što veći broj lokalnih udruga, škola i dječjih vrtića te aktivno i pozitivno djelovati u lokalnoj zajednici.

ČAKOVEC – Treće  izdanje Festivala stripa u Čakovcu bit će održano ovog vikenda, 8. i 9. listopada u galeriji Scheier. Na taj će se način omogućiti publici godišnji pregled produkcije stripa u Hrvatskoj, a bit će moguće nabaviti i inozemna izdanja. Glavni gost festivala Davor Šunk će se tijekom festivala družiti s publikom, crtati i potpisivati svoje radove. Gost iznenađenja je poznati izdavač strip albuma domaćih autora i režiser dokumentarnih filmova o velikanima domaćeg stripa Veljko Krulčić. Za najmlađe posjetitelje pripremljene su strip radionice, koje će biti održane tijekom oba dana.

loading